Zo kies je een goedkope digitale piano onder de € 500?

Digitale piano’s hebben vele voordelen, omdat ze een breed scala aan technologische snufjes met zich meebrengen – van MIDI (Musical Instrument Digital Interface) tot de opname mogelijkheden van de piano. Ze zijn bovendien kleiner dan akoestische piano’s, sommige digitale piano’s wegen maar slechts 16 kg.

Soms zijn digitale piano’s zelfs goedkoper dan hun akoestische neefjes.

Dat is natuurlijk niet altijd het geval. Prijzen van digitale piano’s kunnen uiteenlopen van net onder de € 100 tot meer dan € 9000. Dit kan het zoeken van de ideale piano een beetje bemoeilijken, vooral als je denkt aan het welkbekende refrein “je krijgt waar je voor betaalt”.

Het goede nieuws is dat er een heleboel kwaliteitspiano’s op de digitale markt verkrijgbaar zijn waarvoor je aanzienlijk minder dan € 9000 hoeft neer te tellen. Sterker nog, er zijn prachtige, goede digitale piano’s voor minder dan € 500.

Maar wat is dan de beste goedkope digitale piano onder de  €500? Wel, laten we maar eens kijken.

Het kiezen van de juiste piano

Er zijn vele features om naar te kijken als je een digitale piano gaat kopen en sommige van deze features beïnvloeden de prijs van de piano. Je kan bijvoorbeeld € 85 uitgeven aan de Casio CTK-3500 of € 360 aan de Yamaha NP-V80.

Maar wat is dan het verschil? In dit artikel ga ik je richtlijnen geven waarmee je de beste goedkope digitale piano kan kiezen. We zullen digitale piano’s ook vergelijken met akoestische piano’s, zodat je enkele van de belangrijkste verschillen tussen deze twee instrumenten kan zien.

Goedkope Piano Gids

Hieronder vind je onze interactieve tabel om een goed overzicht te krijgen van de beste piano’s verkrijgbaar onder de € 500.

Piano / KeyboardBeste voorAanbieding
Casio CT-S300Beste goedkope draagbare keyboard (onder €200)bekijk prijs
Yamaha PSR-E373Beste beginnerskeyboard (onder €300)bekijk prijs
Roland FP-10Beste Digitale Piano voor Beginners (Onder €500)bekijk prijs
Roland FP-30XBeste Digitale Piano in het middensegment (onder €700)bekijk prijs
Casio PX-870Beste Digitale Piano voor Thuisgebruik (onder €1.000)bekijk prijs
Kawai ES920Beste Professionele Stage Piano (onder €1.500)bekijk prijs
Roland RP701Beste digitale piano voor thuisgebruik (onder €1.500)bekijk prijs
Yamaha CLP-735Beste digitale piano voor thuisgebruik (onder €2.500)bekijk prijs
Roland RD-2000Beste stage piano keyboard (onder €3.000)bekijk prijs
Nord Stage 4Beste voor professionele muzikanten (boven €3.000)bekijk prijs

Hoe voelt het instrument aan

Iedere pianist – of het nu een beginner is of een concertpianist – kan je vertellen dat de toetsen van een digitale piano anders aanvoelen dan de toetsen van een akoestische piano. Het verschil zit in de toetsaanslag.

In een akoestische piano bestuurt de toets een hamer, die een snaar aanslaat en daarmee geluid voortbrengt.

In een digitale piano speelt een toets een vooraf opgenomen klank. Aangezien de toetsen geen hamers besturen zijn ze doorgaans veel makkelijker in te drukken. Voor de meeste pianisten is dit een belemmering in hun pianospel, omdat ze gewend zijn aan de weerstand van akoestische toetsen.

Sommige digitale piano’s, zoals de Casio Privia PX-160, hebben verzwaarde toetsen, zogenaamde weighted key action. Wanneer dit goed gedaan wordt, bootsen verzwaarde toetsen het gevoel van akoestische toetsen na.

Afhankelijk van je niveau is dit wel of niet belangrijk voor je. Als je gewoon zoekt naar een instrument om mee te spelen, dan ben je waarschijnlijk meer geïnteresseerd in de technische mogelijkheden dan in het gevoel van de toetsen. Als je echter een piano wilt die zoveel mogelijk aanvoelt als een akoestische piano, dan moet je op zoek naar een piano met verzwaarde toetsen. Sommige piano’s hebben zelfs een feature waarmee je de toetsaanslag zelf kan bijstellen.

Gadgets

Op dit gebied is de akoestische piano natuurlijk helemaal niet te vergelijken met de digitale piano. Dit is wat de digitale piano zo leuk maakt. Een digitale piano komt met een breed scala aan toffe features. Hier zijn er een paar:

  • Verschillende instrumentklanken – dit is waar de piano als andere instrumenten kan klinken, van orgels tot strijkorkesten. Een piano kan slechts een paar andere instrumenten hebben, of honderden.
  • Begeleidingsstijlen – piano’s kunnen begeleidingsstijlen genereren terwijl je aan het spelen bent. Dat kan van alles zijn, van drums tot vocalen, in elke denkbare muziekstijl. Niet alle piano’s hebben dit feature echter, of hebben niet heel veel mogelijkheden binnen dit feature.
  • Key Split – op veel digitale piano’s met meerdere instrumentklanken kun je het toetsenbord in tweeën splitsen, waarmee je de ene helft voor het ene instrument gebruikt en de andere helft voor het andere instrument.
  • Lagen aanbrengen – sommige digitale piano’s kunnen twee voices tegelijkertijd spelen, waarmee je bijvoorbeeld tegelijkertijd een viool en piano kan spelen.

Reactiegevoeligheid

Reactiegevoeligheid hangt samen met gewicht. Op een akoestische piano met hamers druk je de toetsen harder in voor een harder geluid en lichter voor een zachter geluid. Afhankelijk van hoe je de toets indrukt, kun je zo verschillende tonen en stemmingen weergeven omdat het instrument reageert op verschillende manieren van aanraken.

Dit kunnen digitale piano’s natuurlijk niet. Zoals gezegd, de toetsen laten een vooraf opgenomen geluid horen. De enige manier waarop een digitale piano de reactiegevoeligheid van een akoestische piano kan nabootsen, is als de piano zo gebouwd is dat hij dat kan.

Als je een beginnende pianist bent die op zoek is naar een degelijk instrument, dan is het waarschijnlijk al genoeg om piano’s te bestuderen die adverteren met toetsgevoeligheid om een goed instrument te vinden (let natuurlijk ook op gebruikerservaringen). Als je echter een meergevorderde pianist bent, of het doel hebt een gevorderde pianist te worden, dan is het aan te raden om daadwerkelijk piano’s uit te proberen in winkels.

Polyfonie

Polyfonie” betekent letterlijk “vele klanken”.

In de wereld van de digitale piano verwijst het naar de hoeveelheid noten die een piano tegelijkertijd kan laten horen. Op een akoestische piano wordt dit aantal enkel beperkt door het aantal toetsen. Op een digitale piano wordt dit aantal beperkt door de technologie in de piano.

Als je verschillende geluidslagen wilt hebben – bijvoorbeeld als je de piano voor drumeffecten wilt gebruiken én voor pianoklanken – dan moet je de polyfonie in de gaten houden. Een 48-stemmige polyfonie is gebruikelijk voor de beste piano’s onder de € 500. Dit feature staat niet altijd in de specificatielijsten vermeld en het kan zijn dat je een verkoper moet vragen.

Pedalen

Veel pianisten gebruiken enkel het sustainpedaal (het meest rechtse pedaal op een akoestische piano), dat je ook vaak terugvindt op een digitale piano.

Als de digitale piano geen sustainpedaal heeft, of geen goed sustainpedaal, dan kun je zo’n pedaal ook los kopen. Let erop dat het pedaal een progressieve demper heeft. Dat betekent dat het pedaal niet simpelweg dempt of niet dempt, maar dat het dempt op verschillende niveaus, afhankelijk van hoe je het pedaal intrapt.

Als je verwacht drie pedalen nodig te hebben, net als op een akoestische piano, dan kun je een pedaalset los kopen. Deze zijn vaak wel wat duurder.

Als je het pedaal vaak gebruikt, of een beter pedaal wilt (de meeste piano’s in de prijsklasse van rond de € 500 hebben geen fantastische pedalen), calculeer dan de kosten van een apart pedaal in je budget.

Geluidskwaliteit

Hoewel dit niet altijd mogelijk is, is het aan te raden een digitale piano uit te proberen voordat je hem aanschaft. Als je de mogelijkheid hebt, ga er dan voor en neem een koptelefoon mee. Je kan de geluidskwaliteit beter beoordelen met een koptelefoon.

Het is natuurlijk belangrijk om ook de speakers van de piano uit te proberen, aangezien dát het geluid is dat anderen zullen horen als je speelt.

Een ander issue met de geluidskwaliteit is waar het geluid vandaan komt. Op een akoestische piano komen de basnoten van de linkerkant van de piano en de hoge noten van de rechterkant van de piano. Op een digitale piano komt het geluid simpelweg uit de speakers, hoewel sommige piano’s verschillende speakers gebruiken voor verschillende noten, waardoor het geluid akoestischer klinkt. Let erop dat je de geluidsrichting zelf kan instellen of dat het zo is ingesteld dat het je goed in de oren klinkt. Dit is een van de redenen waarom het het beste is om de piano uit te testen voordat je hem koopt. Als dat niet mogelijk is, doe dan zoveel mogelijk onderzoek online, lees klantbeoordelingen en koop de piano bij een dealer waarbij het mogelijk is de piano te ruilen en waarbij er garantie op de piano zit.

Gewicht en draagbaarheid

Als je op zoek gaat naar een digitale piano, moet je in gedachten houden waarvoor je de piano wilt gebruiken. Ga je er alleen thuis op oefenen, of wil je de piano ook meenemen naar concerten en evenementen?

Sommige piano’s zijn bedoeld om ergens neer te zetten en niet meer te verplaatsen. Andere digitale piano’s kun je echter makkelijk oppakken en meenemen naar school, werk, evenementen en zelfs op vakantie.

Een van de factoren die de draagbaarheid van de piano bepaalt is natuurlijk het gewicht. Veel van de fraaie piano’s wegen zo’n 22 kg, maar sommige, bijvoorbeeld de Yamaha Piaggero NP12 (61 toetsen) wegen minder dan 4 kg. Het hangt er maar net van af wat je voorkeur is en waarvoor je de piano gaat gebruiken.

Top 3 van de beste goedkope digitale piano’s onder de € 500

Wat een pianist beschouwt als de beste piano die er is, hangt natuurlijk af van zijn voorkeuren op de bovengenoemde criteria. Dat gezegd hebbende zijn hier mijn  3 favorieten.

  • Yamaha P45 – Deze piano is wat simpeler dan de vorige twee, maar hij heeft desondanks een realistische toetsaanslag en meerdere instrumentklanken.
  • Casio CDP 130 – een prima piano voor zijn prijs.
  • Yamaha Piaggero NP12 – Dit is de goedkoopste van de lijn en werkt op een batterij. Het is een geweldige draagbare piano.

Digitale piano’s hebben vele voordelen, waaronder draagbaarheid, technologische gadgets en, uiteraard, het feit dat ze nooit gestemd hoeven te worden. Met een beetje onderzoek kun je de piano vinden die precies bij jouw speelstijl en muzikale  behoeften past.

En, het belangrijkste: bij je budget.

Als dit artikel je beviel, of als je misschien een net wat groter budget hebt, bekijk dan ook eens mijn in-depth artikel voor mensen die op zoek zijn naar de beste piano onder de € 1000.

Wat zijn de beste digitale piano’s onder de € 1000?

Of ben je op zoek naar een goed keyboard?

Bekijk hier onze #1 beste keyboard van dit jaar >>>

Op zoek naar iets anders? Bekijk ook:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo