Kawai ES920 review

9.2

€1.444,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Kawai ES920 review
Kawai ES920 review
€1.444,00
Strakke vormgeving en constructie
Goed doordachte gebruikersinterface
SK-EX concertvleugels klinken geweldig
RH3-toetsen maken het spelen op de ES920 tot een genot
Ongelooflijke luidsprekers
Grote aanpasbaarheid van pianoklanken

Als pianofabrikant behoeft Kawai geen introductie. Net als zijn Japanse tijdgenoot Yamaha, staat Kawai bekend om het maken van enkele van de beste concertvleugels van wereldklasse, die over de hele wereld in concertzalen staan opgesteld.

Op het gebied van elektronische muziekinstrumenten heeft Kawai een solide staat van dienst. Een van de hoogtepunten die we ons dierbaar herinneren is de ES110 uit 2017, die nog steeds een van onze topaanbevelingen voor betaalbare digitale piano’s is.

De ES-lijn heeft een goede 4 jaar behoorlijk stilgestaan, wat in de context van technologie een heel leven is. In dezelfde tijdspanne hebben andere fabrikanten zoals Roland en Korg de grenzen van modellering, ontwerp en prijs-kwaliteitverhouding verlegd.

In 2021 kondigde Kawai een langverwachte update aan van de ES productlijn, de ES920 en de ES520. Deze instrumenten vervangen de ES8 uit 2015, een fan-favoriete draagbare digitale piano die helaas zijn leeftijd begint te vertonen.

We hebben het zusterproduct van de ES920, de ES520, al behandeld. Hoewel de ES520 een paar compromissen sluit, is hij er toch in geslaagd zijn eigen plaats in de drukke markt te veroveren, en het is een instrument dat we van harte kunnen aanbevelen.

Vandaag behandelen we de ES920, het nieuwe vlaggenschip van de ES-lijn. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze zich verhoudt tot de al uitstekende ES520, en of de upgrades genoeg zijn om de prijsverhoging te rechtvaardigen.

Hieronder kun je de beschikbaarheid en huidige prijs van de Kawai ES920 controleren

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/06/23 3:50 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Ontwerp

De ES920 is niet wat je per se een compacte digitale piano zou noemen (al hangt het ervan af waarmee je hem vergelijkt).

Hij is 52,7″ (B) x 14,7″ (D) x 5,7″ (H). Mijn eerste indruk was dat hij een beetje te groot leek, maar dat is vooral de schuld van het hoge ‘voorhoofd’ voor de luidsprekers.

Qua gewicht klokt de ES920 af op een mooie 17,0 kg, slechts 2,5 kg meer dan de ES520, en slechts 75% van de vorige ES8, die 22,5 kg woog.

Leuk weetje: de afmetingen van de ES920 zijn precies hetzelfde als die van de ES520. Het is zelfs moeilijk om de twee uit elkaar te houden, tenzij je weet waar je op moet letten.

Laten we het hebben over de grote klapper. Met de update van de ES productlijn koos Kawai voor een nieuwe ontwerpfilosofie, en sommige veranderingen werden niet zo goed ontvangen door de gemeenschap.

Met name degenen die van de ES8 hielden vanwege zijn hoogwaardige uitstraling vinden het nieuwe kunststof behuizing van de ES920 een achteruitgang.

Mensen noemden dit terecht een downgrade in vergelijking met de volledig metalen behuizing van de oorspronkelijke ES8.

Ik ben een beetje verscheurd over de veranderingen.

Hoewel ik waar mogelijk absoluut de voorkeur geef aan metaal, begrijp ik waar Kawai vandaan komt. Kawai motiveert de verandering van materiaal met gewichtsvermindering, wat een geldig punt is als je bedenkt dat de ES920 ook gericht is op podiumgebruikers.

Kunststof biedt niet alleen voordelen in termen van draagbaarheid. We hebben de laatste tijd veel goed gebouwde digitale piano’s gezien die de tand des tijds nog steeds doorstaan ondanks hun kunststof behuizing (zoals de vergelijkbaar geprijsde FP-90X).

Tijdens het testen verboog de ES920 niet, ondanks dat ik aanzienlijke kracht uitoefende op tegenoverliggende uiteinden van het toetsenbord, en door op het oppervlak te tikken kun je gemakkelijk zien dat het chassis dikker is dan het lijkt, wat meer dan voldoende is om de interne onderdelen van de ES920 te beschermen.

Als je nog steeds beducht bent, weet dan dat de ES920 niet hetzelfde materiaal gebruikt als goedkope keyboards als de Casiotone CT-S100. In plaats daarvan gebruikt het stevige kunststoffen van hogere kwaliteit die hier en daar tegen een stootje kunnen zonder zichtbare tekenen van schade te vertonen.

Qua esthetiek is de ES920 er in twee kleuren: zwart en wit. Persoonlijk ben ik fan van de witte variant, omdat het eenvoudige ontwerp van de ES920 veel meer opvalt met een heldere kleurstelling.

Laten we nu de gebruikersinterface bespreken. De ES920 neemt de indeling van de ES8, en moderniseert die.

Het frontpaneel zelf is eenvoudig, maar doeltreffend. Alle knoppen hebben goed leesbare tekstlabels, en alles is op een verstandige manier ingedeeld. Ik kon me een weg banen door de ES920 zonder de handleiding nodig te hebben, wat altijd een goed teken is.

De nieuwe knoppen voelen tactiel aan zonder openlijk geklik en hebben een subtiel verzonken modellering die goed aanvoelt. Sommige knoppen hebben ook ingebouwde indicatielampjes, die intuïtief laten zien welke stand je momenteel actief hebt.

De volumetuimelschakelaar heeft de vorm van een schuifknop, met een prettige weerstand waarmee je snel precieze wijzigingen kunt aanbrengen.

Het scherm en de navigatiehulpmiddelen zijn naar boven verplaatst, waardoor ze gescheiden zijn van de rest van de bediening. Dit geeft meer ruimte voor de onderste bediening, waardoor de knoppen meer uit elkaar staan, een pluspunt voor de gebruiksvriendelijkheid, vooral op het podium.

Het scherm is een verbetering ten opzichte van het lage resolutie 2 x 16 karakter LCD van de ES8. Het nieuwe 128 x 64 scherm is een OLED met hoog contrast, dat zowel bij weinig licht als bij veel licht goed zou moeten werken.

Het scherm en de bijbehorende bedieningselementen worden geflankeerd door het luidsprekersysteem, dat voorzien is van een rooster ter bescherming tegen stof en vuil.

Tot zover klinkt dit precies als de ES520, en dat komt omdat ze hetzelfde basisontwerp delen.

Over het geheel genomen is het ontwerp van de ES920 eenvoudig maar doeltreffend in wat het wil doen. Hij is goed gebouwd, gemakkelijk te gebruiken, en over het geheel genomen een plezierige ervaring.

Ik heb slechts twee kleine minpuntjes, die beide volledig subjectief zijn.

Ten eerste voelt het OLED scherm onderbenut, omdat het alleen gebruikt wordt om tekst weer te geven, een gemiste kans gezien de relatief hoge resolutie. Enkele diagrammen om context toe te voegen aan sommige complexere menu’s zouden nuttig zijn geweest.

Ook lijkt het strakke ontwerp verraden door het enorme gapende gat voor de USB-stick. Het anders zo uniforme modelleren heeft plotseling een uitsparing die niet op zijn plaats voelt.

Ik heb geleerd het na verloop van tijd te negeren, maar ik zou willen dat de USB-stick lezer rechts van de toetsen bleef waar hij op de ES8 zat, waar hij niet opdringerig en onopvallend was.

Toetsenbord

Een van de paradepaardjes van de ES920 (en de belangrijkste verbetering ten opzichte van de ES520) is de Responsive Hammer III (RH3) toetsenbediening. Dit is dezelfde actie als die van Kawai’s MP7SE stage piano, de CN29 console piano en de oorspronkelijke ES8.

De RH3 toetsactie staat hoog in onze lijst van toetsacties, vooral als we de selectie beperken tot kunststof toetsenborden. Hoewel het niet de absoluut beste is die Kawai te bieden heeft, is het een van de beste die je kunt krijgen zonder te betalen voor Kawai’s houten acties zoals de Grand Feel (GF) toetsen.

De RH3 onderscheidt zich door extra componenten toe te voegen aan het bekende triple sensor hamermechanisme dat de industriestandaard is geworden.

Het gebruik van drievoudige sensoren betekent dat de RH3 goed reageert op snelle passages, of wanneer je stukken speelt met een zachte dynamiek.

De responsiviteit wordt verder vergroot door een eigenschap die Kawai ‘Let-off’ noemt, wat in wezen is wat andere fabrikanten ‘escapement’ noemen. Dit simuleert de sensatie van een ‘inkeping’ bij zacht spelen, iets wat gebeurt bij echte akoestische piano’s, wat bijdraagt aan de authenticiteit bij het spelen van pianissimo partijen.

Evenzo heeft de RHIII toetsenactie tegengewichten ingebouwd aan de uiteinden van de toetsen, die helpen de gewichten in evenwicht te brengen om de aanslag van het klavier bij licht spelen te verlichten, wat meer controle en nuance geeft dan andere conventionele acties.

Qua gewicht voelt de RHIII zeer authentiek aan, wat geen geringe prestatie is als je bedenkt dat hij volledig van kunststof is. Andere goedkopere plastic toetsenacties voelen ofwel te licht aan (zoals de RHC II actie van de ES520) of hebben een beetje stijfheid waardoor ze niet perfect zijn (Roland’s PHA-4 Standard).

De dichtstbijzijnde concurrent van de RH3 actie die ik kan bedenken is de PHA-50 van Roland, die qua gewicht een overwinning boekt. Het is echter ook vermeldenswaard dat de PHA-50 een hybride houten actie is, en dus een voordeel heeft als je probeert het gevoel van houten akoestische pianotoetsen na te bootsen.

Los van het gevoel is het keyboard van de ES920 gegradeerd, wat betekent dat de toetsen zwaarder aanvoelen in de lagere registers, en geleidelijk lichter worden naarmate je hoger op het keyboard komt.

De oppervlakken van de toetsen zijn ook getextureerd (Kawai noemt dit ‘Ivory Touch’). Dit in tegenstelling tot de matte microtextuur van de ES520. Mensen met zweterige handpalmen (zoals ik) vinden de toetsen met textuur wellicht prettig voor wat extra grip.

Over het geheel genomen is de RHIII toetsenactie geweldig, en gemakkelijk een van de beste plastic toetsenacties die voor geld te koop zijn. Als je een digitale piano zoekt die goed aanvoelt, is het moeilijk om het beter te doen dan dit zonder veel geld uit te geven.

Een van mijn voornaamste klachten over de ES520 was het RHC II toetsenspel, dat een beetje misplaatst aanvoelde op een verder compromisloos premium instrument. De ES920 verhelpt die klacht en doet er nog een schepje bovenop met een van Kawai’s beste keyboars.

Als je overweegt de ES920 aan te schaffen, wees er dan van verzekerd dat je een van de best aanvoelende keyboards in deze prijsklasse krijgt.

Geluid

De ES920 gebruikt Kawai’s Harmonic Imaging XL (HI-XL) sound engine, dezelfde sound engine als die van de originele ES8. Dit in tegenstelling tot de Progressive Harmonic Imaging (PHI) geluidsengine van de ES520.

De HI-XL engine gebruikt meer sample geheugen dan de PHI engine en bevat meer velocity layers om het realisme verder te verhogen.

Ook merkte een Kawai vertegenwoordiger op dat de HI-XL normaal gesproken ook langere samples gebruikt, wat het risico van looping zou verminderen, en een hogere kwaliteit audioweergave mogelijk maakt.

In totaal wordt de ES920 geleverd met 38 geluiden, 4 meer dan de oorspronkelijke ES8 en zijn zusterproduct, de ES520.

Concert Grand klanken

Een van de belangrijkste verkooppunten van de ES920 zijn de Kawai SK-EX (Shigeru Kawai – EX) en EX klanken, beide Kawai’s eerste concertvleugels die zeer gewild zijn.

De EX ConcertGrand preset was de standaard klank die in het verleden op veel Kawai instrumenten werd gebruikt, waaronder de voorganger van de ES920, de ES8. Het klinkt goed genoeg dankzij Kawai’s zorgvuldige sampling, maar het voelt absoluut overtroffen door de nieuwe standaard preset van de ES920, de SK-EX.

Ter referentie: dezelfde SK-EX samples zijn te vinden op Kawai’s topklasse digitale piano’s zoals de CA99.

Als je niet bekend bent met de afkomst van de SK-EX, de Shigeru Kawai vleugels zijn analoog aan moderne klassiekers als de CFX van Yamaha en de Steinway Model D. De toon van de SK-EX is ontworpen om evenwichtig en veelzijdig te zijn, geschikt voor zowel klassieke stukken als popmuziek.

Hoe klinken de eigenlijke samples op de ES920? Kortom, ze zijn fantastisch.

Aangezien we eerst de ES520 bekeken, wist ik al wat ik kon verwachten, maar ik was nog steeds onder de indruk van hoe goed de ES920 direct uit de doos klonk.

De SK-EX preset klinkt, zelfs via de ingebouwde luidsprekers, helder en laat een goed dynamisch bereik toe.

Een van de moeilijkste dingen voor digitale piano’s om goed te krijgen is de koppeling tussen speeldynamiek en sampleweergave. De software-verwerkingsketen die een pianosample selecteert op basis van je speelsnelheid is vaak even wennen.

Ik blijf bij wat ik zei in de ES520 recensie. Deze specifieke preset is een van de best klinkende concertvleugels die je in deze prijsklasse kunt vinden. Of je nu luistert via een koptelefoon of de krachtige luidsprekers, je krijgt een prachtige digitale weergave van het echte werk.

De ES920-exclusieve SK-5 preset heeft een vergelijkbare karakteristiek als de SK-EX, maar heeft wat ik ervaar als een schonere bastoon en een intiemere klank, waarschijnlijk door het kleinere formaat van de echte SK-5. Het is een leuke bonus die het pianopalet van de ES920 helpt afronden.

Helaas is de rest van de pianoklanken gewoon niet zo gedetailleerd als de belangrijkste 3. Hoewel ik ze kan gebruiken voor bepaalde genrespecifieke behoeften, ben je waarschijnlijk beter af met de SK-EX of SK-5 presets met enige keuze uit EQ en de ingebouwde FX.

Samengevat zijn de pianoklanken van de ES920 zijn sterkste troef. De veelzijdige en prachtige SK-EX preset zal waarschijnlijk je go to zijn, en hij werkt gewoon zo goed. Als je niet overtuigd bent, probeer dan een paar geluidsdemo’s te beluisteren. Ik weet zeker dat je net zo onder de indruk zult zijn als ik.

Virtuele Technicus

De modelleringscomponent van de HI-XL kan worden bewerkt via de Virtual Technician sectie, waarmee je bijna elk aspect van de virtuele piano kunt aanpassen.

Hoewel de presets direct uit de doos geweldig klinken, kan een beetje fine-tuning je helpen je ideale geluid te bereiken. Via de Virtual Technician krijg je toegang tot de volgende instellingen:

=====

De lijst met opties is vrij uitgebreid, want het is een mild uitgeklede versie van dezelfde modelleringssoftware die in Kawai’s duurdere instrumenten zit.

Ik heb hier niet veel tijd doorgebracht, want de presets klinken goed zonder dat de gebruiker hoeft in te grijpen. Maar het is geweldig om de mogelijkheid te hebben verschillende klankelementen aan te passen, zodat ze het beste passen bij wat je speelt en de stemming die je probeert te creëren.

Ik heb wel gespeeld met de Voicing optie, waarmee je snel kunt schakelen tussen hamereigenschappen om de algehele tonaliteit van een preset te veranderen. Er zijn 6 preset opties, variërend van Mellow tot Bright.

Ik vond dat ik de voorkeur gaf aan het ‘Dynamic’ voicing type, dat overschakelt van een zachte naar een heldere toon, afhankelijk van je speeldynamiek. Dit is natuurlijk onrealistisch, maar het is erg leuk om een extra dimensie toe te voegen aan optredens.

De Virtual Technician van de ES920 is er voor de tweakheads die van uitgebreide aanpassingen houden.

Andere klanken

Ondanks de hoge kwaliteit van de pianoklanken zijn de andere meegeleverde instrumenten niet zo indrukwekkend. Ik zou ze omschrijven als een mengelmoes, want de meeste bereiken niet de verheven hoogten van de SK-EX samples.

De 6 beschikbare E. Piano presets zijn over het algemeen vrij goed. Ondanks het kleine aantal geluiden dekken ze de meeste bases als het gaat om muziek. Er zijn 3 Fender Rhodes-stijl presets, en een paar synthetische pianoklanken (inclusief DX7-stijl) om het geheel af te ronden.

Van de orgels was ik niet zo onder de indruk, en alleen het Jazz orgel viel op. De rest van de geluiden bestrijken hun specifieke niches, maar ze klinken een beetje verouderd, vooral als je ze afzet tegen de ongelooflijk gedetailleerde piano’s van de ES920.

Als het gaat om ruwe sonische details met betrekking tot de niet-pianoklanken, zou ik andere pianofabrikanten een streepje voor geven. Kawai’s sound engine lijkt hetzelfde detail te missen als andere vergelijkbaar geprijsde digitale piano’s als het gaat om niet-pianoklanken.

Ook de rest van de geluiden (bassen, strijkers en synths) zijn niet om over naar huis te schrijven. Ze zijn functioneel, maar niet productieklaar. Ze zijn er om de sonische mogelijkheden van de ES920 af te ronden, maar meer ook niet.

Als je een stage keyboard zoekt dat alles kan, kun je beter andere instrumenten in deze prijsklasse nemen, of zelfs speciale stage keyboards.

Toch geloof ik dat de ES920 een troef achter de hand heeft om deze tekortkomingen te ondervangen.

Effecten

De Kawai ES920 heeft een verrassend uitgebreide en veelzijdige FX-sectie.

De ES920 heeft 3 belangrijke effect slots die je kunt aanpassen, de Reverb, Multi-FX, en de Amp Simulator.

De Reverb sectie kan gebruikt worden om een gevoel van ruimte aan je geluiden toe te voegen. Er zijn 6 algoritmen, variërend van kleine kamers tot grote kathedralen. Elke galm heeft ook een instelbare diepte en tijd, zodat je precies de gewenste parameters kunt instellen.

De Multi-FX sectie, op de ES920 aangeduid met ‘Effecten’, is de meest veelzijdige opname. Deze sectie bevat 16 verschillende effecttypes die ontworpen zijn voor instrumenten met toetsen. Voorbeelden zijn vertragingen, chorussen, tremolo’s, phasers, compressors en rotaries.

Net als bij de reverbsectie heeft elk effecttype zijn eigen tweakable parameters.

Tenslotte is de Amp Simulator een goudmijn voor E. Piano of Orgel spelers. Er zijn 3 hoofdalgoritmen die klassieke mic’d up amp/cabine combo’s simuleren, en een trefzekere manier zijn om karakter aan je geluid toe te voegen.

Er is ook een 2-bands EQ en overdrive instellingen voor verdere fijnafstelling.

Sommige van de ES920’s presets zijn standaard voorzien van deze effecten, dus je hoeft je niet per se bezig te houden met diepgaande aanpassingen als je gewoon door wilt spelen.

Samengevat is de effectensectie van de ES920 uitstekend. Het klinkt goed, heeft een hoop opties, en is intuïtief te gebruiken. Dit is hoe een effectsectie hoort te zijn, en ik hoop zeker dat andere fabrikanten daar kennis van nemen.

Als je de ES920 uiteindelijk toch gebruikt voor zijn orgels en elektrische piano’s, zul je er vrijwel zeker baat bij hebben de FX-sectie te leren kennen. Zelfs de meest eenvoudige E. Piano kan veel beter klinken met een vleugje overdrive en tremolo.

Luidsprekers

De ES920 heeft dubbele 20W luidsprekers. Deze luidsprekers zijn naar voren gericht en bevinden zich onder het rooster op het voorpaneel, aan weerszijden van het scherm. Dit zijn precies dezelfde luidsprekers als die van de ES520.

Dat deze luidsprekers goed zijn, heb ik al verpest bij het bespreken van de pianoklanken. Laten we proberen te verantwoorden waarom het zo goed werkt.

In vergelijking met vergelijkbaar geprijsde digitale piano’s zijn 20W luidsprekers nog steeds behoorlijk indrukwekkend. Een hoog wattage betekent niet alleen meer volume, het betekent ook dat de ES920 minder gevoelig is voor vervorming, wat altijd een pluspunt is.

Voor optredens kun je de ES920 gemakkelijk gebruiken in een middelgrote ruimte zonder externe versterkers of luidsprekers nodig te hebben.

Ik geef ook een pluim voor de afstemming van de luidsprekers, want de tonen die de luidsprekers produceren komen heel dicht in de buurt van wat ik hoor via mijn monitorkoptelefoon.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe goed deze luidsprekers zijn. Kawai weet duidelijk dat de sterkste troef van de ES920 zijn geluiden zijn, en de luidsprekers zijn duidelijk afgestemd om de sonische kwaliteiten van de SK-EX samples te reproduceren.

Terzijde: ik vind het prettig dat de ES920 een Wall EQ optie heeft. Dit is in wezen een schakelaar die het luidsprekersysteem van de ES920 optimaliseert voor gebruik naast een muur.

Dit lijkt een overbodige toevoeging, maar het is zeker prettig dat Kawai geen aannames maakt over waar je de ES920 gaat gebruiken.

Polyfonie

Polyfonie meet hoeveel noten een keyboard tegelijkertijd kan spelen voordat eerdere noten worden afgekapt, en zoals verwacht is meer altijd beter.

De ES920 heeft 256 noten maximale polyfonie, wat meer dan genoeg is om mee te werken, ongeacht het aantal nummers, en zelfs werkt als je de sound layering functionaliteit van de ES920 overmatig gebruikt.

Conclusie over het geluid

Qua klank blinkt de ES920 uit in piano’s, terwijl hij in andere opzichten wat tekortschiet.

De SK-EX concertvleugel die als standaard preset fungeert is een van de best klinkende pianorecreaties die je kunt krijgen, en de luidsprekers helpen alle kwaliteiten naar voren te brengen die je van een echte akoestische vleugel zou verwachten.

Er is geen uitputtende lijst van extra geluiden (en ze zijn niet allemaal even goed als de kwaliteit van de piano’s), maar er is genoeg variatie om je door eenvoudige optredens en oefeningen heen te helpen. Als je bereid bent er moeite voor te doen, kan de FX-sectie het klankpalet van de ES920 verder uitbreiden.

Ik zou willen dat Kawai alles uit de kast haalde en wat extra goed gesamplede presets toevoegde om van de ES920 echt een goed afgerond instrument te maken, maar het is zeker een gemiste kans.

38 presets is echt een minimale hoeveelheid vergeleken met de concurrentie. Of dit als negatief geldt, hangt af van je verwachtingen.

Als je een instrument zoekt dat uitblinkt als digitale piano, dan heeft de ES920 niet veel concurrentie. De piano’s zijn geweldig, en al het andere in het instrument vult dit aan.

Als sonische variatie een noodzaak is of iets wat je niet wilt opofferen, dan zul je waarschijnlijk elders moeten kijken. De vergelijkbaar geprijsde Roland FP-90X, bijvoorbeeld, wordt geleverd met 362 verschillende klanken, die veel meer terrein kunnen bestrijken dan de 38 van de ES920.

Features

De ES920 wordt geleverd met een complete set functies die meer functionaliteit toevoegt aan zijn arsenaal. Dit zijn ze.

Functies

Het functiemenu kan worden genavigeerd met behulp van het boordscherm en enkele menuduiken. Hier kun je enkele nuttige wijzigingen aanbrengen in de werking van de ES920.

Hier zijn een paar instellingen die het bekijken waard zijn:

Als je geen fan bent van menuduiken, kun je deze instellingen ook wijzigen met behulp van Kawai’s PianoRemote besturingsprogramma op je met Bluetooth verbonden smartphone.

Gebruikers EQ

Een van de belangrijkste herkenbare verschillen op de ES920 is de aanwezigheid van een speciale 4-bands equalizer met fysieke bediening. Dit is gemakkelijk de beste manier om on-the-fly toonveranderingen aan te brengen, en iets wat podiumgebruikers zeker zullen waarderen.

De fysieke schuifregelaars gaan van -6 dB tot 6 dB, wat veel ruimte is om mee te werken. Je kunt ook de frequenties van elke band veranderen via het functiemenu.

Als je niet bepaald verstand hebt van conventionele EQ curves, kun je via het Tone Control menu toch toegang krijgen tot door Kawai ontworpen presets.

Bij mijn weten kun je geen eigen EQ curves opslaan, wat een gemiste kans is voor podiumpianisten die song-specifieke equalizing nodig hebben.

Modi

De ES920 heeft 3 hoofdmodi: Dual, Split en Four Hands Mode.

De Dual mode is wat we gewoonlijk kennen als ‘layer mode’, en stelt gebruikers in staat om bij elke toetsdruk twee klanken tegelijk af te spelen. Zo kun je bijvoorbeeld een akoestische piano met een synthetische piano gelaagd weergeven voor een rijkere klank.

De Split modus, zoals de naam al aangeeft, stelt gebruikers in staat het toetsenbord te splitsen in een linker- en rechtergedeelte, elk met een andere toegewezen preset.

Het splitspunt kan naar wens worden veranderd. Normaal gesproken zou je dit gebruiken door een baspreset aan de linkerkant toe te wijzen, en een e. piano aan de rechterkant.

Tenslotte is er de Four Hands mode, die het klavier in twee secties met hetzelfde octaafbereik splitst. Voor docenten is dit een effectieve manier om demonstraties te geven terwijl ze naast de leerlingen zitten.

Op elke modus kan het volume van de afzonderlijke klanken afzonderlijk worden veranderd.

Ritmes en begeleiding

De ES920 heeft een zeer uitgebreide ritmesectie, zeker vergeleken met de kale implementatie van de ES520.

De 100 ritmes kunnen worden gebruikt als een bruikbaar alternatief voor de metronoom om te oefenen, en dat is de grens van wat de ES520 kan.

De ES920 wordt echter geleverd met een volledige begeleidingssectie, die je linkerhand akkoordspel bijhoudt en een volledig muzikaal arrangement samenstelt met bas, gitaar, orgel, koperblazers en andere stijlspecifieke instrumenten.

Als je ooit een begeleidingstoetsenbord hebt gebruikt zoals Yamaha’s PSR-373 of de DGX-670, dan zal dit allemaal vertrouwd aanvoelen.

Toch zijn er een paar beperkingen. Het schakelen tussen partijen is niet zo intuïtief als op speciale begeleidingsinstrumenten met meer knoppen, en het wijzigen van instellingen zoals de akkoordvolgmethode of het partijvolume kost wat moeite (en de handleiding).

Ondanks deze bezwaren is de begeleidingsmodus van de ES920 een leuke toevoeging die de mogelijkheden van de ES920 uitbreidt. De genreselectie bestrijkt heel wat terreinen, van rock tot latinritmes, en ik vond het zeker leuk om het uit te proberen.

Nummers opnemen en afspelen

Voor een snelle geluidsdemo heeft Kawai 23 demosongs meegeleverd, die gekozen zijn om de mogelijkheden van verschillende presets te laten horen.

De ES920 wordt ook geleverd met een vrij capabele songrecorder, die songs op een USB-stick of intern geheugen kan opslaan. Het opnemen van een song is eenvoudig genoeg, maar er zijn ook veel handige extra functies op de ES920 opgenomen.

Laten we eerst de basis behandelen. Je kunt 2 delen per nummer opnemen, en je kunt basis overdubben om nog meer sporen toe te voegen, al zou ik willen dat er wat undo functionaliteit was om het bewerken te vergemakkelijken. Zoals het nu is, kun je het beste bij de eerste poging alles goed doen.

Wat betreft de formaten: songs die in het interne geheugen van de ES920 worden opgeslagen, worden opgeslagen in Kawai’s eigen MIDI formaat, terwijl die op de USB stick in audio (MP3 of WAV) formaat worden opgeslagen.

Als je de audio formaten gebruikt, krijg je eenvoudige compatibiliteit met DAW’s, en ook de mogelijkheid om oneindig meer delen aan een audio bestand toe te voegen door overdubbelen. Dit betekent echter ook dat je effecten, geluidskeuzes en fouten bevroren en niet te bewerken zijn.

Hoe dan ook, ik vind de songrecorder nog steeds een leuke manier om ideeën te noteren zonder de ES920 op je computer aan te sluiten. Hoewel het zijn beperkingen heeft, zegt men wel dat beperkingen creativiteit kweken.

PianoRemote App

Ik bracht kort ter sprake hoe je de PianoRemote app van Kawai kunt gebruiken om instellingen te veranderen zonder de bediening aan boord te gebruiken.

De PianoRemote app is beschikbaar op iOS en Android, en is de belangrijkste bedieningsapp voor de meeste digitale instrumenten van Kawai, waaronder de ES920.

Hoewel de app een benedengemiddelde waardering heeft (2,0/5 sterren op Google Play op het moment van schrijven), was mijn ervaring redelijk naadloos.

De app zelf is goed ontworpen, vooral in vergelijking met sommige andere ‘vorm boven functie’ apps zoals Roland’s Piano Every Day. De lay-out is gemakkelijk te begrijpen, en de mooie UI maakt de dingen ook een stuk overzichtelijker.

Wel merk ik op dat de app niet noodzakelijk aanvoelt.

Ik heb de eenvoudige, toegankelijke gebruikersinterface van de ES920 al geprezen, en ik herhaal dat punt. Elk instrument dat ik kan gebruiken zonder zelfs maar naar de handleiding te kijken krijgt van mij een plus.

Bluetooth Connectiviteit

De ES920 wordt geleverd met Bluetooth Audio en MIDI functionaliteit

 • Met Bluetooth Audio kun je audio van aangesloten apparaten streamen via de uitstekende luidsprekers van de ES920. Dit is een leuk alternatief voor de AUX aansluiting als je geen extra kabel mee wilt nemen (of als je een smartphone zonder hoofdtelefoonaansluiting gebruikt).
 • Met Bluetooth MIDI kun je de ES920 gebruiken met muziekmakende apps op smartphones, tablets en andere slimme apparaten. Als je apps hebt die baat hebben bij een eigen bedieningstoetsenbord, raad ik je aan dit uit te proberen, maar pas wel op voor latentie.

Merk op dat Bluetooth audio streaming slechts in één richting werkt, wat betekent dat je geen audio van de ES920 naar externe luidsprekers kunt sturen via Bluetooth. Dit komt door de latentieproblemen die inherent zijn aan Bluetooth apparaten.

Connectiviteit

Natuurlijk is Bluetooth niet de enige manier om externe apparaten met de ES920 te verbinden. Kawai biedt een hele reeks opties waarmee je de ES920 in elke productie- of uitvoeringsomgeving kunt integreren.

Een paar stereo 1/4″ uitgangen zijn inbegrepen, en worden gebruikt om de ES920 aan te sluiten op externe luidsprekers of versterkers. Als je een mono signaal wilt, doet de linkeraansluiting dienst als mono-uitgang als de rechteraansluiting niet is aangesloten.

Om een hoofdtelefoon te gebruiken heeft de ES920 twee hoofdtelefoonaansluitingen aan de voorkant, een 1/4″ en een 1/8″ variant. Deze opname van beide conventionele aansluitingen is een duidelijk positief punt, en zorgt ervoor dat de ES920 met vrijwel elke hoofdtelefoon werkt.

Een 1/8″ auxiliary input jack is aanwezig, en dient als alternatief voor de Bluetooth Audio streaming methode. Via deze aansluiting kun je je afspeelapparatuur aansluiten om het geluid via de luidsprekers van de ES920 te horen.

Voor studio integratie zijn er ook de 5-pins MIDI In en Out poorten, waarmee de ES920 kan communiceren met oudere apparatuur, bijvoorbeeld om de beperkte geluidsset van de ES920 te omzeilen door een externe geluidsbron te gebruiken, zoals de Integra-7 van Roland.

De ES920 bevat ook een USB to Host poort, die de USB Type-B connector gebruikt. Hiermee kun je de ES920 gebruiken als MIDI controller voor digitale audio werkstations op een laptop. Helaas wordt de ES920 niet geleverd met een geïntegreerde audio-interface, dus je zult iets meer moeten betalen voor een externe audio-interface om de interne samples van de ES920 in je DAW te kunnen gebruiken.

Zoals eerder vermeld, heeft de ES920 ook een USB flash drive poort op het frontpaneel, en accepteert elke USB-stick geformatteerd in FAT of FAT32. Deze wordt gebruikt om nummers op te slaan in het audioformaat van je keuze.

Een 1/8″ demperpedaalaansluiting is aanwezig, en daar sluit je het meegeleverde F-10H sustainpedaal op aan. Als je je eigen persoonlijke go-tos hebt, zou deze aansluiting ook moeten werken met de meeste standaard demperpedalen.

Tenslotte is er de custom triple-pedal aansluiting, die ontworpen is voor gebruik met de F-302 of GFP-3 pedalen van Kawai. Dit geeft je toegang tot de combinatie van demper-, soft- en sostenutopedalen, wat essentieel kan zijn, afhankelijk van je voorkeuren voor pianospelen.

Al met al ben ik best tevreden met de aansluitmogelijkheden van de ES920. Alles wat een serieuze pianist nodig heeft is aanwezig, hoewel je het ontbreken van een ingebouwde audio-interface zou kunnen betreuren als je veel met muzieksoftware werkt.

Accessoires

Het standaard Kawai ES920 pakket wordt geleverd met de volgende accessoires:

 • Waarschijnlijk ben je hier al mee bekend, maar controleer altijd de spanning van de netadapter en zorg dat die overeenkomt met de plaatselijke stopcontacten in jouw land. Dit geldt vooral als je de ES920 in het buitenland koopt.
 • De muzieksteun bespreek ik kort, want die is eigenlijk best mooi. Hoewel het plastic is, voelt het heldere, transparante oppervlak verrassend strak aan, en onderscheidt het zich op de een of andere manier van de meeste plastic platen die je bij de meeste draagbare piano’s krijgt.
 • Het meegeleverde F-10H demperpedaal is ook geweldig, en ondersteunt direct uit de doos half-pedaal voor meer expressieve uitvoeringen.

De ES920 heeft alles wat je nodig hebt om thuis te beginnen met spelen. Podiumartiesten en klassiek georiënteerde pianisten zouden echter een paar extra aankopen kunnen doen om het pakket compleet te maken.

Pedaal

Voor de meeste mensen zou het F-10H sustainpedaal dat bij de ES920 wordt geleverd perfect bruikbaar moeten zijn, omdat het goed gebouwd en expressief is.

Maar meer gevorderde of klassiek geschoolde pianisten hebben misschien zachte en sostenuto pedalen nodig om al hun mogelijkheden te benutten.

De ES920 ondersteunt twee drievoudige pedaalopstellingen, de F-302 en de GFP-3.

De F-302 pedaalstang is ontworpen om op de HM-5 meubelstandaard te passen, terwijl de GFP-3 het beste werkt als draagbare (en betaalbare) optie, vooral als je je eigen draagbare standaards gebruikt.

De ES920 werkt alleen met de drievoudige Kawai pedalen, omdat de aansluiting voor de drie pedalen een eigen connector gebruikt.

Standaard

Op de productpagina van de ES920 raadt Kawai de HM-5 meubelstandaard aan, die in zwart en wit wordt geleverd en past bij de kleurstelling van je ES920.

De standaard is gemaakt van een combinatie van hout en metaal en ziet er ondanks zijn eenvoud geweldig uit. Als je van de ES920 een middelpunt van je woonkamer wilt maken, is dit een uitstekende keuze.

Kawai ES920 Standaard

Dit werkt ook het beste met de F-302 pedaalstang, die op de onderkant van de HM-5 past.

Als je geen fan bent van het uiterlijk (of het prijskaartje), merkt Kawai op dat de ES920 werkt met algemene standaards (hoewel ze die standaards speels ‘onuitnodigend’ noemen).

Als je een podiumartiest bent die een lichtgewicht optie zoekt, zijn hier een paar van onze aanbevelingen.

Koptelefoon

Een koptelefoon is erg handig als je privé wilt oefenen en je alleen op je spel wilt concentreren en anderen in de buurt niet wilt storen.

Bovendien geeft een goede koptelefoon een helderder en gedetailleerder geluid dan de ingebouwde luidsprekers.

Bekijk deze gids om te leren hoe je de best klinkende hoofdtelefoon voor je keyboard kiest.

Kawai ES-920 review

Moet je de Kawai ES-920 kopen? Onze conclusie:

Er valt echt niet veel te klagen over de ES920. Het is een digitale piano die er niet op uit is om een nieuwe vorm aan te nemen, maar probeert de basis zo goed mogelijk te doen. Voor zover ik kan beoordelen, slaagt de ES920 daarin.

De ES920 heeft geen uitputtende lijst van functies zoals zijn concurrenten met vergelijkbare prijzen, noch een schijnbaar eindeloze lijst van presets. Je zou kunnen zeggen dat de ES920 het absolute minimum doet, maar hij doet de dingen zeker goed.

Persoonlijk zou ik zeggen dat het bepalende kenmerk van de ES920 is hoe hij klinkt als digitale piano. De gesampelde Shigeru Kawai EX is prachtig, en is een van de meest gedetailleerde pianoklanken die je voor deze prijs kunt krijgen.

In combinatie met de RHIII toetsactie, de HI-XL geluidsengine en de luidsprekers levert de ES920 echt een van de beste speelervaringen van alle draagbare digitale piano’s die we recent hebben beoordeeld.

De problemen komen alleen als je een instrument zoekt dat een stap verder gaat.

Als je een podiumtoetsenist bent die afhankelijk is van een breed palet aan geluiden om mee te spelen, stelt de ES920 teleur door zijn minuscule geluidsset (die ook niet noodzakelijkerwijs de kwaliteit van de vlaggenschip piano’s behoudt).

Ook mist de ES920 voor studiogerichte sessiemuzikanten de USB audio-interfaces die langzamerhand een industriestandaard worden. Dit betekent dat je wat extra voetenwerk moet verrichten om de zuivere SK-EX piano’s in je opnamen te krijgen, en dat voelt als een stap die we wel zouden kunnen missen.

Dus, is de ES920 iets voor jou? Dat hangt af van je behoeften.

Als je strikt op zoek bent naar een digitale piano, kun je niet verkeerd gaan met de ES920. Hij klinkt geweldig, speelt goed, en is gewoon een van de beste digitale piano’s in plaatstijl die we de afgelopen jaren hebben beoordeeld.

Als je een digitale piano wilt die een stap verder gaat, zul je beter af zijn met alternatieven van andere fabrikanten.

Kortom, de ES920 is één van de beste elektrische digitale piano’s die we hebben gezien, met de nadruk op ‘piano’. Hij stelt niet veel voor, maar blinkt uit in zo ongeveer alles wat hij beoogt te doen.

9.2Expert Score
Eén van de beste digitale piano

Is een van de beste digitale piano’s die we in 2022 hebben gezien, met een zware nadruk op ‘piano’. Hij stelt zich niet tot veel in staat, maar blinkt uit in zowat alles wat hij beoogt te doen.

Positief
 • Strakke vormgeving en constructie
 • Goed doordachte gebruikersinterface
 • SK-EX concertvleugels klinken geweldig
 • RH3-toetsen maken het spelen op de ES920 tot een genot
 • Ongelooflijke luidsprekers
 • Grote aanpasbaarheid van pianoklanken<br><br>
Minpunten
 • Zeer beperkte geluidsselectie
 • Niet-pianoklanken voelen een beetje gedateerd aan

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/06/23 3:50 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste digitale piano of ga onmiddellijk het beste keyboard kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo