Dit zijn de beste koptelefoons voor digitale piano’s

Dus je hebt een digitale piano gekocht. Dat is geweldig, en een felicitatie is ook zeker op zijn plaats, maar heb je al nagedacht over de beste koptelefoon bij een digitale piano?  En kan er eigenlijk een beste koptelefoon zijn voor alle piano’s – er zijn zo veel soorten piano’s, met 61, 76, of 88 toetsen en ze kunnen in prijs verschillen van € 100 tot duizenden euro’s.

beste koptelefoons voor piano

Hoe bepaal je eigenlijk precies wat de beste koptelefoon is?

Wel, daar gaan we in dit artikel achter komen. Ik leg je uit hoe je het beste kan uitvinden, wat de beste hoofdtelefoon voor de beste prijs is en de beste hoofdtelefoon voor de digitale piano die je hebt gekocht.

Vragen om in je achterhoofd te houden

Als je een koptelefoon koopt, raad ik je aan jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Waar staat de digitale piano in je huis?
 • Woon je alleen of met andere mensen samen?
 • Woon je in een gehorig appartementencomplex?
 • Wat als je lawaaierige buren hebt en je je moet concentreren op je pianospel?
 • Ben je een vergevorderde pianist en moet je scherp in de gaten houden wat en hoe je speelt?
 • Oefenen de kinderen op de piano en hoor je liever niet hoeveel fouten te maken?

Waarom specifiek deze vragen? Nou, de antwoorden op deze vragen zullen je enorm helpen in het bepalen wat de beste koptelefoon is die je kan krijgen, maar ook welke de beste is voor het geld dat je bereid bent uit te geven.

Het goede nieuws is hier dat alle digitale piano’s uitgangen hebben voor koptelefoons, dus jij (of je kinderen) zult kunnen oefenen wanneer en waar je wilt in de privacy van je eigen oren, zonder iemand anders te storen. Van je familie tot de buren, de huisbaas, de hond en de goudvis, iedereen zal je dankbaar zijn voor de aanschaf van je koptelefoon.

De hele wereld is een podium

Bij het bespreken van de verschillende hoofdtelefoons is het belangrijk het concept  “soundstage” in gedachten te houden. Als je wel eens een stereospeaker hebt gekocht, ken je het concept waarschijnlijk wel. Voor degenen voor wie het nieuw is: “soundstage” hangt samen met hoe je de afstand tussen jezelf en de muziek waarneemt.  Klinkt het alsof je op de eerste rij zit, of eerder alsof je ergens achterin het stadion staplaatsen hebt? Het concept soundstage is belangrijk als je kijkt naar het design van de hoofdtelefoon.

Open-back vs closed-back koptelefoons

Er zijn twee hoofdtypen koptelefoons: open-back en closed-back.

 • Bij open-back koptelefoons is de achterkant van de oorschelpen ‘open’,
 • bij closed-back koptelefoons is de achterkant van de oorschelpen ‘gesloten’.

open-back

Een voordeel van open-back hoofdtelefoons is dat ze doorgaans een ruimtelijker geluid leveren, dat gezien kan worden als “natuurlijk”. Het nadeel van deze koptelefoons is dat ze ook een hoop omgevingsgeluid binnen laten. Open-back koptelefoons hebben meestal een groter, beter soundstage, waar we al eerder over spraken.

closed-back

Een voordeel van closed-back hoofdtelefoons is de verbeterde basrespons. Open-back koptelefoons kunnen in deze categorie simpelweg niet tippen aan closed-back koptelefoons. Een ander voordeel – en dit is een belangrijk voordeel als je met andere mensen of zelfs huisdieren woont – is dat closed-back koptelefoons je muziek binnen de oorschelpen houdt. Kortom, wat je speelt of waar je naar luistert lekt niet naar de ruimte om je heen.

Closed-back koptelefoons zijn ook geweldig voor het blokkeren van externe geluiden (noise-cancelling). Dit helpt je om dieper in je muziek op te gaan. Het nadeel is echter dat de muziek wat gecomprimeerder klinken kan, en niet zo ruimtelijk en wijd als bij open-back koptelefoons. Als je een baby of peuter in huis hebt, zorgen closed-back koptelefoons er bovendien voor dat je ze minder makkelijk hoort als er iets aan de hand is dat je onmiddellijke aandacht vereist.

Oordopjes voor digitale piano’s?

Er is nog een derde type koptelefoon, de in-ear koptelefoon, ofwel de oordopjes, die je iedereen op straat ziet dragen om te luisteren naar iPods. In de meeste gevallen zijn deze hoofdtelefoon niet de meest geschikte hoofdtelefoons voor muziekinstrumenten, hoewel ik een specifiek type in-ear koptelefoon zal bespreken dat speciaal gemaakt is om een instrument te bespelen, zodat je weet wat je opties zijn.

Handleiding bij het kopen van een koptelefoon

Kijk even naar onderstaande interactieve tabel, waarin we enkele van de beste koptelefoons die er vandaag de dag op de markt zijn voor digitale piano’s met elkaar vergelijken. In deze vergelijkingstabel vergelijken we hoofdtelefoons niet alleen op prijs en klantbeoordelingen, maar ook op impedantie en frequentierespons.

= 200 eur of minder |  €€= 200-500 eur | €€€= 500 eur en meer

KoptelefoonFrequentie (min – max)ImpedantiePrijsRating
Sony MDR750610Hz – 20 kHz63 Ohms4,6
Sennheiser HD-2808 – 25,000 Hz64 Ohms4,4
AKG K 240 MK II15Hz-25kHz55 Ohms4,4
Beyerdynamic DT-8805Hz-35kHz250 Ohms4,6
Shure SRH8405 Hz – 25 kHz44 Ohms4,6
Sennheiser 59812 – 38,500 Hz50 Ohms4,6
Shure SE42520Hz-19kHz22 Ohms€€4,0
Shure SRH15405 Hz – 25 kHz46 Ohms€€3,8
Fostex USA TH9005 Hz – 45 kHz25 Ohms€€€5

Goedkope hoofdtelefoons

Als je net begint met spelen en een goedkope digitale piano hebt gekocht of niet meteen bakken met geld uit wilt geven aan een koptelefoon, dan zijn hier een paar geweldige opties voor weinig geld die je eens zou moeten bekijken.

Samson SAHP10 koptelefoon

Deze Samson closed-back koptelefoon is ontworpen om niet alleen te werken met je digitale piano, maar ook met je mp3-speler of andere media-speler. Hij wordt geleverd met een 3,5 mm jack en 6,3 mm jack adapter.

Deze koptelefoon is lastig te verslaan wat prijs betreft, aangezien het frequentiebereik heel goed is. Maar, net als elke andere koptelefoon, na een paar uur dragen kan hij wat oncomfortabel gaan zitten. Dit hangt meestal samen met de grootte van je hoofd, of je veel haar hebt dat in de weg zit en de flexibiliteit en comfort van de koptelefoon beïnvloedt. Klik hier voor meer info, voor de best geselecteerde prijs & klantenratings

 • Tascam TH02-B
Tascam TH02-B koptelefoon

Deze closed-back koptelefoon is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart, en helemaal wit met rode letters en een rood snoer. Deze koptelefoon kun je opvouwen, waardoor je hem makkelijker mee kan nemen en bijvoorbeeld in een rugzak kan stoppen.

De drivers in de koptelefoon (de driver zit in de speaker) zijn wat groter dan bij de Samson. Meerdere gebruikers vonden de geluidskwaliteit uitstekend voor deze prijs, maar net als bij de Samson, melden gebruikers als grootste nadeel dat de koptelefoon na een paar uur niet lekker meer zit.

Midrange hoofdtelefoons

Alle hieronder genoemde hoofdtelefoons worden gezien als professionelere koptelefoons en zouden allemaal een uitstekende reproductie van je pianogeluid moeten weergeven.  Aangezien de klanken van een digitale piano gesampled zijn, of opgenomen vanaf een akoestische bron, wil je een koptelefoon daarbij hebben die dat geluid zo nauwkeurig mogelijk overbrengt.

Sony MDR7506 koptelefoon

Als je al een tijdje op deze planeet rondloopt, dan weet je dat als er ergens een elektronisch component voor bestaat, er waarschijnlijk ook een model bestaat met de naam Sony erop. Dit specifieke model is terecht al vele jaren op de markt. Vraag maar aan iemand die deze koptelefoon heeft, hij zal je vertellen dat dit een goede koptelefoon is. Vele gebruikers zijn laaiend enthousiast over het comfort van deze koptelefoon en het ontwerp van het snoer. Klik hier voor meer informatie, de best geselecteerde prijs & klantenratings.

Sennheiser HD-280 koptelefoon

Deze closed-back koptelefoon is zeer populair onder mensen die van audio mixing houden. Hij doet het echter ook erg goed bij andere toepassingen en is waarschijnlijk de grootste concurrent van de Sony MDR7506.

Ik ben dol op het frequentiebereik van deze koptelefoon (8-25,000hz), het draagcomfort en de “flat frequency response” (nauwkeurige reproductie van de geluidsbron zonder vervormingen en effecten). Je kan de koptelefoon opvouwen en dus gemakkelijk meenemen en heeft een geribbeld snoer. Klik hier voor meer informatie, voor de best prijs & klantenratings.

AKG K 240 MK II koptelefoon

De drivers van deze closed-back koptelefoon zijn kleiner (30mm) dan bij sommige andere modellen, maar volgens sommige gebruikers is dit geen enkel probleem. Velen roemen de basrespons van deze koptelefoon.

Een ander cool feature op de koptelefoon is dat het snoer afneembaar is, zodat je het kan vervangen als het beschadigd raakt. Dit kan handig zijn onderweg, maar ook als het snoer simpelweg kapot gaat: je kan het vervangen in plaats van een hele nieuwe koptelefoon te moeten kopen. Dit kan je uiteindelijk behoorlijk wat geld besparen. Klik hier voor meer informatie, prijzen & klantenratings.

 • Beyerdynamic DT-880
Beyerdynamic DT-880 koptelefoons

Dit is wat je kan noemen een “hybride” koptelefoon, of “semi-open”. Beyerdynamic gaat van een open-back koptelefoon combineert met die van een closed-back koptelefoon.

Deze koptelefoon is 250 ohms, wat een elektronicaterm is voor het meten van weerstand. Hoe meer ohms, hoe meer weerstand. Met 250 heb je misschien een aparte versterker nodig om het signaal te versterken. Dit hangt af van de output van je digitale piano.

Gelukkig bestaat de DT-880 ook in een 320 ohm versie (en een 600, wat misschien wat teveel is voor je pianospel) die zo ongeveer overal mee zou moeten kunnen werken. De grote meerderheid van DT-880 eigenaren zijn zeer te spreken over deze koptelefoon, met als extra bonus dat de oorkussentjes écht zacht zijn, bijna aanvoelen als pluche.

Dit is misschien wel de comfortabelste koptelefoon die ik ooit geprobeerd heb – maar daarover later meer!
Klik hier voor meer info, prijzen & gebruikerservaringen.

Shure SRH840 koptelefoons

Je herkent de naam Shure misschien als die van een van ’s werelds belangrijkste fabrikanten van microfoons, maar ze maken duidelijk ook verdomd goede koptelefoons.

Net als de AKG heeft deze koptelefoon een afneembaar snoer. Als bonus krijg je er ook een beschermhoes bij. Het snoer is geribbeld en de koptelefoon zelf kun je opvouwen. Deze koptelefoon zou je kunnen zien als de grootste concurrent van de bovengenoemde Beyerdynamic. Sommige gebruikers vinden de koptelefoon niet supercomfortabel, maar dit verschilt van persoon tot persoon. Klik hier voor meer info.

Sennheiser 598 beste koptelefoon

Veel mensen lijken te houden van de Sennheiser 600 of 650 omdat die neutraler klinken. Dat begrijp ik. Maar ik stel voor dat je wat geld bespaart en kiest voor de 598, die niet alleen wat goedkoper is, maar er esthetisch gezien ook beter uit ziet (kun je werkelijk crème-wit met bruin lelijk vinden? Ik geloof het niet).

De Sennheiser 598 heeft een afneembaar snoer dat verbonden wordt aan de linker oorschelp. De koptelefoon zelf is gemaakt van plastic en behoorlijk flexibel.

Het is gemakkelijk een van de comfortabelste koptelefoons die ik ooit gedragen heb en het soundstage is helder en mooi.

Ja, het is een Sennheiser, wat betekent dat sommige mensen vinden dat het geluid “gesluierd” is. Ik heb dat gevoel niet echt bij deze koptelefoon en eerlijk gezegd vind ik het gewoon een plezier naar deze koptelefoon te luisteren. Klik hier voor meer info.

Het beste van het allerbeste

Shure SE425 koptelefoon

Voor degenen die daadwerkelijk de voorkeur geven aan een in-ear koptelefoon, is de Shure SE425 het bestuderen waard. Hij is verkrijgbaar in drie kleuren, silver, metallic silver en doorzichtig. Sure is erin geslaagd om twee drivers in deze kleine koptelefoon te proppen en ervoor te zorgen dat ze geluiddempend zijn. Dit verklaart waarschijnlijk waarom ze iets duurder zijn dan andere koptelefoons. Ook bij deze koptelefoon is het snoer afneembaar. Klik hier voor meer info.

Shure SRH1540 koptelefoon

Dit specifieke model is relatief nieuw op de markt. Bij de SRH1540 zit een hard shell travel case (wat helaas belangrijk is om te vermelden omdat er teveel koptelefoons op de markt zijn die dit niet hebben), een extra set oorkussentjes en twee afneembare snoertjes (1 rechte en 1 geribbelde). De SRH1540 heeft 40 mm neodymium drivers en is een closed-back model. Klik hier voor meer info.

Fostex USA TH900 hoofdtelefoon

Fostex is nog zo’n naam die al lange tijd te horen is in de opname-industrie. Als je veel geld uitgegeven hebt aan de beste piano die er te krijgen was, dan wil je daar wellicht deze investering aanvullen met een koptelefoon die je oren het beste geeft.

De koptelefoon heeft een gold-coated plug, 50mm drivers (een van de grootste drivers onder de koptelefoons die we hier besproken hebben) en een eigen standaard waarop je hem kan neerzetten als je hem niet gebruikt. Je zult niet veel aan te merken hebben op deze koptelefoon, wat een goede zaak is, gelet op de prijs. Klik hier voor de goedkoopste prijs & klantenratings.

Conclusie beste koptelefoon voor de piano

Als je online op zoek bent naar een koptelefoon, moet je dan zoeken naar de beste koptelefoon voor Yamaga digitale piano’s, Casio piano’s of Roland piano’s?  Nou, nee, niet bepaald. Het komt erop neer dat je op zoek moet gaan naar de koptelefoon die het beste bij jouw behoeften past, de beste geluidskwaliteit leveren, open- dan wel closed-back zijn afhankelijk van je woonsituatie, en misschien wel het belangrijkst: passen in je budget.

Van daaruit is het een kwestie van inpluggen, muziek spelen en overdonderd worden door de geweldige klanken van je net aangeschafte piano.

Als je nog geen piano gekocht hebt, raad ik je aan mijn in-depth gids voor het kopen van een piano te lezen. Hierin zet ik de beste piano’s op de markt voor je op een rijtje en leg ik uit waarom ze zo goed zijn, wat de beste merken zijn en waar je op moet letten voordat je een digitale piano koopt.

Je vindt dat artikel hier: De ultieme gids voor het kopen van een digitale piano

5 Opmerkingen
 1. Geachte heer/mevrouw,

  Ik zoek een betere hoofdtelefoon en ik wil graag de Beyerdynamic DT770 Pro kopen. In dit stuk over hoofdtelefoons staat niet veel over de impedantie vermeld. Deze hoofdtelefoon bestaat uit 3 varianten. De 32 Ohms, 80 Ohms, 250 Ohms. Ik weet dat dit voor de weerstand staat. Maar wat klinkt beter bij een digitale piano? Meer of minder weerstand? Welke raden jullie aan?
  De digitale piano die ik bezit is een Kawai CA-13.

  Mvg

  • Hey Vehbi, dat is zeker een goeie koptelefoon. Wat we wel zouden adviseren is dat je naar het andere model even kijkt. Namelijk de Beyerdynamic DT-880, die klinkt geweldig met een Digitale piano

 2. Ik speel op Roland HP506 en ben op zoek naar een (niet al te dure) koptelefoon. Hij moet ervoor zorgen dat ik piano kan spelen terwijl er spelende kinderen in de buurt zijn. Mijn huidige koptelefoon klinkt ok (senheisser maar weet niet welk type) maar blokt niets van omgevingslawaai…

 3. Antwoord
  Guido De Pelsmaeker 2020/10/26 op 5:20 pm

  Geachte

  Ik heb een Yamaha Clavinola CLP 745 R besteld en ik wil een kwalitatieve hoofdtelefoon kopen hiervoor. Maar, ik heb 2 hoorapparaten. Nu ben ik bang dat deze zullen gaan piepen als ik een hooftelefoon opzet om te spelen. Wat of welke hoofdtelefoon zou het best geschikt zijn voor deze Yamaha pinao, zodat ik geen klankverlies zou hebben? In welke winkels kan ik terecht hiervoor in regio Leuven?

 4. Mag ik weten van wie het ronde pianokrukje is dat bovenaan je artikel over pianostoelen staat? Design spreekt me enorm aan… Bedankt, Rob.

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo