Beste synthesizer kopen? Onze top 10 & reviews

Ondanks het gigantische aanbod in synth softwares op de markt is er nog steeds een grote vraag naar de wat duurdere hardware synthesizers. Dit valt gedeeltelijk te wijten aan de directe feedback wanneer je een (schuif)knop bedient, alsook aan het circuit en de besturingssystemen, ontworpen voor slechts die ene taak.

Het is gemakkelijk je te verliezen terwijl je geluiden creëert met hardware daar er minder afleiding is van andere effecten en plug-ins, en knoppen voelen veel intuïtiever aan dan de muis te moeten gebruiken om parameters bij te stellen.  Ook het analoge circuit is erg aanlokkelijk – iets waar de software niet aan kan tippen – of simpelweg om een kwalitatief keyboard te hebben, zowel in de studio als live. (lees onder onze top 10 verder).

Onze synthesizers TOP 10 (onze reviews lees je verder)

= minder dan 500 eur / €€= 500-1000 eur /  €€€= 1000 – 2000 eur /  €€€€= 2000+ eur

NRSYNTHSTOETSENTYPEKGPOLYFONIEPRIJS
1Clavia Nord 388digitaal14120€€€€
2Novation Bass Station II25analoog5monofoon
3Roland FA-0661digitaal6128€€
4Yamaha MOTIF XF888digitaal37128€€€€
5Novation Mininova37digitaal418
6Korg Kronos88virtueel analoog1216€€€€
7Roland TB-3 Touchgéénvirtueel analoog1,5monofoon
8Yamaha MOXF661digitaal10128€€
9Dave Smith Prophet 1261virtueel analoog11,812€€€€
10Korg MicroKORG37digitaal44

Eén van de eerste dingen om rekening mee te houden wanneer je een hardware synthesizer kopen gaat is of je een controller keyboard hebt dat je met de nieuwe synth zal gebruiken, of ga je voor een synthesizer met ingebouwd keyboard? Vele synths zijn zowel beschikbaar als staand model alsook keyboard; en hoewel je nu mag denken dat je geen toetsen nodig zal hebben, ze kunnen dingen een stuk gemakkelijker maken, vooral live. Dit betekent ook dat je geen computer nodig hebt om de synth te bedienen, indien je controller enkel over USB beschikt. Dat gezegd zijnde, vele van de units zonder keyboard nemen weinig plaats in beslag, indien aan plek een gebrek zou zijn.

Ook iets om rekening mee te houden is of je een polyfoon workstation wil of een monofoon, analoog monster. En je kan ook overwegen je eigen modulaire systeem te bouwen, maar kom niet klagen als je er een jaar voor op rijst moet leven! Voor we verder gaan willen we je er even op wijzen dat de Bass Station II niet op de lijst voorkomt, daar de lijst eerder samengesteld werd. Hoe dan ook, zoals gezegd in onze review – dit is zeker één van de beste synths die je vandaag de dag kan kopen. Dit geldt ook voor de krachtige Nord Lead 4.

Wil je de beste synthesizer kopen? Lees dan deze reviews:

Moog Minimoog Voyager XL

Moog Minimoog Voyager XL synthesizer

Moog vierde zijn 40ste verjaardag met deze ultieme versie van zijn Minimoog Voyagen, dat over 61 toetsen beschikt en een CV-patchbay met daarboven een ribbon controller en tweede LFO. Iedereen die bekend is met het ontwerp van de Minimoog zal zich meteen thuis voelen – hij heeft de gebruikelijke drie supervette oscillatoren, vlotte ladder-filter en externe audio in. Dit toestel is monofoon en zonder enige arpeggiator of FX, maar de Voyager XL blijft de Rolls-Royce onder de synths.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Moog Minitaur

synthesizer kopen Moog Minitaur

Als je bekend bent met de Moog-klank maar voor wat kleiner en meer betaalbaar wil gaan is de Minitaur de moeite waard – een monofone analoge bass-synthesizer met twee oscillatoren, een geweldig gladde en vette filter, twee envelope-generatoren om de filter en amp bij te stellen plus twee LFO‘s ingebouwd met de VCO. Iedere knop op het frontpaneel is toegekend aan één functie, wat hem gemakkelijk en snel in gebruik maakt. Met de editor software heb je toegang tot een uitgebreide set parameters en vooringestelde instellingen iedere keer je via USB met de computer verbindt.  De Minitaur is enorm aangenaam om te bespelen en in staat enkele prachtige bassen te produceren, en de CV en audio-input maken hem ook meer capabel dan hij op het eerste gezicht lijkt.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Novation MiniNova

Novation MiniNova beste synthesizer

MiniNova is ontworpen om zowel in de studio als live gebruikt te worden. Met de soundengine van de Ultranova, maar in een kleiner, lichter formaat. De 37 toetsen zijn wat te klein om akkoorden te spelen, maar er zijn voldoende toetsen en een arpeggiator en Chord-modus. Andere functies zijn ondermeer de mogelijkheid om externe audio te routen door de effecten-sectie, een microfoon-input om met de synths vocoder te gebruiken, en VocalTune-functies en een excellente Animate-modus waarin snapshots van een preset opgeroepen kunnen worden met één van de acht pads. De MiniNova is een synth met een uitstekende klank, met als bonus een software editor die je op je DAW kan gebruiken. Ook leuk om weten is dat je met een MiniNova of UltraNova op dit moment een Supernova Sound Pack kan downloaden – Gratis!
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Arturia MiniBrute

Arturia MiniBrute synthesizer

De MiniBrute geeft het verrassende debuut in de wereld van analoge synths aan van software-experts Arturia, en biedt een pure analoge signaalpad met enkele VCO en flexibele Steiner-Parker multimode-filter. Andere unieke functies zijn ondermeer een Brute Factor die gebruikt kan worden om een crunchy feedback-saturatie aan je klanken toe te voegen, een Ultrasaw om sawtooths te genereren, en een Metalizer om driehoeks-harmonics toe te voegen. Als je de USB-verbinding in acht neemt heb je eigenlijk een interessante klankmachine die tot meer in staat is dan zijn enkele oscillator doet vermoeden. De filter is uitzonderlijk subliem, met de BP en HP-modussen voor enkele resonante squeals in MS-20-stijl.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Korg Kronos

Korg Kronos synthesizers review

Aangezien de originele M1 Korg in de spots van de workstation keyboard wereld heeft gezet, is de Kronos geen uitzondering. Kronos biedt een schat aan connecties en functies aan, en de mogelijkheid om direct naar je DAW te streamen via USB, naar de interne 30GB SSD-drive, het grote touchscreen en meerdere faders, dials en controls. Beschikbaar in 3 verschillende groottes van keyboard. Je hebt de keuze tussen negen verschillende soundengines, die gerouted kunnen worden door 16 simultane effecten, om een gigantische hoeveelheid krachtige klanken te creëren. Voeg hier dan nog eens de volledige onboard sequencer met 16 MIDI en 16 audio-tracks, plus Korg’s verbazingwekkende KARMA-systeem om nieuwe phrases te creëren in een handomdraai; en je hebt een enorm complex maar krachtig systeem.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Yamaha MOX8

Synthesizer review Yamaha MOX8

[Lees hier de volledige Yamaha MOX review]
Indien je op zoek bent naar de basisfuncties van de Motif-serie, maar het onbetaalbaar voor je is, heeft Yamaha een kleinschaligere versie in de vorm van de MOX8 en MOX6. De combinatie van een USB-audio interface, step sequencer, real-time controllers en MIDI en USB naast de wendbare klankset maken het een ideale machine om te gebruiken met een DAW. Een categorie-zoekfunctie maakt het gemakkelijk browsen tussen de 1127 verschillende voices, met Song en Pattern modussen voor nieuwe ideeën. Er is ook een krachtige arpeggiator met 6720 types, een excellente FX-sectie en een software-editor die de MOX in een VSTi kan veranderen.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Dave Smith Instruments Tempest

Dave Smith Instruments Tempest synthesizer

Tempest is een analoog/digitaal hybride drummachine, ontworpen door pioniers Dave Smith en Roger Linn. Iedere drumkit bestaat uit 16 klanken, die elk gebruik maken van twee analoge oscillatoren en twee digitale. Er is ook een breed aanbod aan digitale waveforms met samples van de Prophet VS, naast ook samples van de 808, 909, LM-1, de LinnDrum en meer. Tempest biedt uitgebreide aanpassingsopties en kan ook dienst doen als een excellente monofone synth. Hoewel je geen externe audio kan verwerken, met de 16 aanraakgevoelige drumpads, twee slider-controls, intuïtieve sequence, master buss compressor en distortion kom je al en heel eind verder.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Roland Gaia SH-01

synthesizer Roland Gaia SH-01

Gaia is Roland’s vervolg op de SH-201, met 37 toetsen van volledige grootte en twee USB-poorten – één voor en één voor streaming. De instellingen richten zich vooral op dance en electronica – bloedstollende bassen, acid leads en hard techno sequences – alsook beperktere pads en bleeps. Hoewel hij geen scherm heeft, dankzij de slimme lay-out en toetsen met kleurcodering wordt het bewerken van de oscillatoren, filter en vier effecten louter intuïtief. Er is ook een arpeggiator, phrase-recorder en bijstelbare D-Beam controller voor handsfree geluidswerk.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Access Virus TI2 POLAR

Access Virus TI2 POLAR synthesizer

De klank van de Virus vergezelt ons al jaren, en heeft, zoals Access beweert “de klank van muziek gevormd”. Of je dit geluid nu speelt door de Polar, de Snow of zelfs door de TC Electronic PowerCore; je zal van je sokken geblazen worden door de diepte en tijdloze schoonheid van deze klank. TI staat voor ‘Total Integration’ (Total Integration) – dit houdt in dat de synth afzonderlijk gebruikt kan worden of als virtueel instrument met je desktop. Een geweldig idee dat in praktijk niet altijd 100% vlot gewerkt heeft. Desondanks is de Virus en rasechte klassieker, maar verwacht hem niet met korting te vinden, dat is de prijs van zijn geweldigheid…
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Dave Smith Instruments Mopho Keyboard

synthesizer Dave Smith Instruments Mopho Keyboard

Het Mopho Keyboard was de broodnodige verbetering op de Mopho desktop synth, die ons een single lush klank bood van de Dave Smith Prophet ’08. Dit in een all-metal verpakking met 32 noten, snelheidsgevoelig, met aftertouch uitgerust keyboard met twee digitaal aangestuurde analoge oscillatoren, met ieder een sub-oscillator. Er is ook een 4 x 16-step sequencer en arpeggiator die gemakkelijk bewerkt kunnen worden om vette synth-patronen te creëren, of complexe sweeping pads. Het Mopho Keyboard is een wonderlijke mono synth met geweldige klank die makkelijk in gebruik is.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

 

Teenage Engineering OP-1

Synthesizer Teenage Engineering OP-1

De OP-1 werd aangeprezen als een intuïtief instrument met een radicale, nieuwe aanpak. Hij biedt een geweldige kwaliteit die ondersteunt wordt door een onorthodoxe, maar efficiënte synth engine, excellente effecten en een leuke tape-recorder. Er is iets aan de OP-1 dat hem sympathiek maakt. Hij is kleurrijk, draagbaar en voelt aan alsof je een erg krachtig speeltje bespeelt. Verwacht geen analoge synth-klanken, maar apprecieer de OP-1 voor wat hij is, en je zal ontdekken dat zijn synth-engines een breed gamma aan bruikbare klanken voortbrengen.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews

Moog Sub Phatty

synthesizer kopen Moog Sub Phatty

Deze monofone Moog biedt 25 toetsen die uitgerust zijn met twee variabele waveshape oscillatoren en is overladen met knoppen. De Sub Phatty wil een synth voor iederen zijn. Vette bassen, trillende Geddy Lee-achtige leadlines of Moogy flutes; het is er allemaal, voor als je maar geen instrument kan kiezen. De originele Minimoog Model D biedt verkenning en vond een niche in zowat ieder populair genre van muziek. Hoewel de Sub Phatty dan niet in een positie mag zijn om hetzelfde te doen, het heeft een organische en patentelijke connectie met die halycon-dagen der innovatie. Flexibele klank, handig om spelen en een prijs voor iedereen maken de Sub Phatty een waardige synth.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Korg KingKORG

synthesizer Korg KingKORG

Aangeprezen als een performance synthesizer is de KingKORG ontworpen om zowel live als in de studio gebruikt te worden. Hij maakt gebruik van een nieuwe XMT (Xpanded Modeling Technology) engine om sound sources te kunnen bieden over een wijd scala aan tonen, van accurate sample-gebaseerde modellen tot rijke analoge hybrides. Nog aangenamer is hoe zorgvuldig het ontwerp van de KingKORG werd gemaakt. Je kan de functies gebruiken die je wil, met “kritieke” instellingen voor ieder deel van de synth duidelijk aangegeven en binnen bereik. Zijn roots liggen bij een lange lijn van Korg klassiekers (zoals de MS-20 en MS2000) en zijn fysieke uitstraling benadert de pioniers als de Z1 en Prophecy. Als je op zoek bent naar een synth met een goed ontworpen interface, geweldige klanken en opening om je eigen klank te creëren, geef hem een kans.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Elektron Analog Four

synthesizer Elektron Analog Four

In de kern is de A4 een analoge synthesizer met 4 voices, uitgerust met twee DCO’s (Digitally Controlled analogue Oscillators, niet Digital Oscillators) Er is ook een analoge ladder-filter en multi-mode filter.Alles in beschouwing genomen is de A4 een verrassende kleine doos die rauwe en organische, maar verzorgde, klanken voortbrengt, inspirerend in gebruik zodra je de initiële leercurve hebt behandeld. Hij is het beste met dikke bassen, warped FX, punchy drums en dromerige soundscapes, ook gaat hij van subtiel naar in-je-gezicht met een draai aan de knop. De send-effects zijn ook geweldig om ruimte toe te voegen aan je patronen, alsook beweging en stereo. Als je een analoge synt/step sequencer wil met genoeg om je een tijdje zoet te houden: Zoek niet verder dan de Analog Four.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Roland Integra-7

Roland Integra-7 synthesizer

De Integra-7 is een rack uit twee delen met alle klanken van de geprezen XV-5080 module, Supernatural-klanken van de nieuwere Jupiter-50/80 synths en V-Drums, plus alle 12 virtuele SRX expansion cards en 7 nieuwe virtuele uitbereidingen.De I7 zal vooral aanspreken voor hen die op zoek zijn naar erg realistisce orkestklanken, maar ook voor progressive electronic-fans. De geluidskwaliteit is warm maar precies, zonder twijfel up-to-date en classy – dit is een sonische oplossing.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Elektron Analog Keys

Elektron Analog Keys synthesizer review

De Analog Keys is een zusterproduct van de Elektron Analog Four synthesizer/sequencer. Het signaalpad van de oscillatoren naar de audio-outputs is volledig analoog en de externe input kan meteen aan het begin van de stroomkring gerouted worden. De noise generator, envelopes en LFO’s zijn allemaal digitaal gegenereerd. De leercurve om het meeste uit je Analog Keys hardware te halen is soms vrij stijl. Hoewel hij op vele gebieden duidelijk creatieve vrijheid en flexibiliteit laat zijn er andere aspecten die frustrerend zijn. Er is gelukkig genoeg dat je zal bevallen aan de analoge toetsen Hij heeft een fijne synth-motor onder de kap, enkele interessante interface-opties en is tot grootse dingen in staat in termen van klank.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Dave Smith Instruments Prophet ’08

Dave Smith Instruments Prophet '08 synthesizer

Dave Smith keerde terug naar zijn prophet range om een nieuwe generatie geluid van polyfoon analoge synths te introduceren. De Prophet 08’s klank bouw-en bewerkingsfuncties zijn enorm waardevol. En nog meer; het klinkt klassiek, heeft erg flexibele mod-routings en de 8-tonen polyfonie kunnen gestapeld en gesplit worden binnen één patch. Kortgezegd: Deze synth is de droom voor vele keyboardspelers.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Clavia Nord Lead 4

Clavia Nord Lead 4 synthesizer

[Lees uitgebreide Nord Lead 4 review hier] De Nord Lead biedt een rauwe maar verzorgde klank, met genoeg klank- en functieverbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, de Lead 2X. De nieuwe filter-types en Impulse Morphing vallen vooral op (net als de nieuwe effecten), en hoewel je geen samples kan uploaden en de interface at ruimer er vlotter zou mogen zijn, de basisklank is geweldig, en de wavetables bieden veel speling. Het is zonder twijfel één van de best klinkende analoge synths die je zal vinden, en het benadert de topsynths. Hij is aantrekkelijk voor iedereen die op zoek is naar een synth die authentieke analoge emulatie kan verzorgen (zowel live als in de studio), maar daar ver voorbij kan gaan, in sonische chaos, en zo weer terug, met de geniale, nieuwe morphing-implementatie. Hij is zeker wat duur, maar als je deze synthesizer kopen gaat, de Nord Lead 4 is zowat de beste op markt.
>> Klik hier voor de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Dave Smith Instruments Prophet 12

Dave Smith Instruments Prophet 12 synthesizer

In tegenstelling tot de Prophet 08 (die gebruik maakt van de digitaal bestuurde analoge Oscs) maakt de P12 gebruik van krachtige Sharc DSP’s om nieuwe hoge-resolutie digitale geluidsgolven zonder galm te produceren. In zijn kern schuilen 12 voices (met 4 digitale oscillatoren per voice, plus een single sine sub osc) en een complete analoge signaalpad van de filters tot de output. De P12 is een droom om te bespelen en mee te werken, en hij heeft alles wat je zou verwachten van een analoge synth. ZIjn algemene uitstraling kan het beste omschreven worden als rechtuit, precies en organisch Hij is goed in alles wat hij doet, van laag-gefilterde keyboard-pads en hete strijkers tot vette bassen, industriële tonen, authentieke FM four-op sounds, lekkere arpeggiator-aangedreven FX en authentieke analoge leads, pads en brass. Het is een waar testament voor de kwaliteit van analoge waves. De prijs is zeker aan de dure kant, maar dit is een vrij unieke synth, zowel in klank als functies.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Roland Jupiter-80

Roland Jupiter-80 synthesizer

De Jupiter-80 is grofweg gebaseerd op Roland’s gepatenteerde Supernatural sampling-technologie, die iedere toets van het instrument samplet (inplaats van enkele zones) voor superrealistische, dynamische klanken. Hij biedt ook een virtuele analoge synth – door Ronald beschreven als een ‘Supernatural Synth’ – met meerdere virtuele analoge waves en de Supersaw  En net als de Nord Stage 2 heeft het gesamplede PCM-waves, hoewel je geen eigen waves kan importeren. Zodra je gewend raakt aan de verwarrende klankstructuur en slanke interface is de Jupiter-80 nagenoeg feilloos. Dit is een sonisch wendbare, indrukwekkende en extreem krachtige synthesizer.
>> Klik hier voor meer info, de beste aanbiedingen & gebruikerreviews.

Zo hopelijk ben je met deze post iets en ga je zo de beste synthesizer kopen voor jouw noden.

Op zoek naar iets anders?

BesteDigitalePiano.nl
Logo