Wat is de beste piano voor beginners?

Als het op muziekinstrumenten aankomt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Hoe beslis je welk instrument het juiste voor jou is, vooral als je net begint? In het geval van piano’s zijn er zo veel verschillende types en fabrikanten dat het bijna onmogelijk is te beslissen welke richting je in moet slaan.

Digitale piano’s zijn een uitstekende optie voor pianisten van elk niveau, niet alleen voor beginners. Ze hebben evenveel toetsen als een echte piano, zijn vele malen lichter dan echte piano’s, nemen niet zoveel ruimte in als een echte piano, en, omdat het elektronische apparaten zijn, hoef je je niet druk te maken over het stemmen van je instrument.

Dus waar begin je? Hoe kies je precies de juiste digitale piano voor beginners? Laten we beginnen met het begin…

De beste digitale piano voor beginners: toetsaanslag

Een van de voordelen van een digitale piano is dat hij is ontworpen om het gevoel van een echte piano na te bootsen. Dit heet gewogen toetsaanslag, ofwel “weighted key action”.

Wanneer je op een echte piano een toets indrukt, voel je een zekere weerstand van de toets. Het vergt een bepaalde druk van je vinger om de toets geluid te laten maken. Bovendien: hoe harder je de toets indrukt, hoe harder het geluid. Dit heet ook wel “toetsgevoeligheid”. Veel goedkopere keyboards hebben geen weighted key action of toetsgevoeligheid en voelen “goedkoop” aan als je erop speelt.

Er zijn drie soorten weighted key action:

 • Semi-weighted
 • Weighted
 • Graded hammer action

Vele semi-weighted keyboards zijn lichter en voelen aan als een kruising tussen een echte piano en een goedkoop keyboard. Normale weighted key action voelt meer aan als een echte piano. Graded hammer action ten slotte is het type toetsaanslag dat het dichtste in de buurt komt van een echte akoestische piano.

Alle producten die op de markt komen als digitale piano’s hebben een zekere mate van  weighted key action. De truc is juist die piano te vinden die goed voelt onder jouw vingers. Lees hiervoor zeker onze piano reviews door.

Geluidskwaliteit

Net als auto’s worden niet alle digitale piano’s op dezelfde manier gemaakt. In veel opzichten krijg je in termen van geluidskwaliteit waarvoor je betaalt. Met moderne technologie kan het voor de gemiddelde luisteraar echter lastig zijn het geluid van de verschillende merken uit elkaar te houden.

Nog een voordeel van de digitale piano is dat je meer dan alleen piano kan spelen op dit instrument. Je hebt ook orgels, strijkinstrumenten, enzovoorts tot je beschikking. Je krijgt in feite een veelheid aan instrumenten voor de prijs van één instrument.

Design

Digitale piano’s zijn er in drie stijlen: slab, stage piano’s en console.

Slab en stage piano’s zijn vergelijkbaar in vorm: het is een standaard keyboard van ongeveer 20 cm dik, met een control board achter de toetsen. Het grootste verschil tussen de slab en de stage piano is dat de slab piano ingebouwde speakers heeft en de stage piano een versterker nodig heeft.

Sommige mensen vinden dat de stage piano een betere geluidskwaliteit levert. De technologie blijft echter ieder jaar beter worden en ik denk dat de meeste mensen er veel moeite voor zouden moeten doen om het verschil te horen. Veel podiumpiano’s zijn behoorlijk wat zwaarder dan slab piano’s, dat kan een overweging voor je zijn.

Het derde type piano is de console. Console is toevallig ook de naam van een specifiek type staande piano. Met een digitale console piano heb je de look van een traditionele staande piano. Het is in feite een piano in een staande behuizing.

De meeste console piano’s hebben twee of drie pedalen, net als je op een traditionele piano zou hebben. Sommige modellen hebben een houtnerf- of gelakt zwarte afwerking in plaats van de traditionele matzwarte afwerking op het keyboard zelf.

Een keuze maken

Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer kan zien, ga ik je een paar suggesties aan de hand doen op basis van mijn favoriete digitale piano’s die het meest geschikt zijn voor beginners (zoals jijzelf, een vriend of misschien een geliefde van je).

Als je piano’s op beginnersniveau met elkaar vergelijkt, zul je merken dat dezelfde features op piano’s van verschillende merken te vinden zijn, zoals:

 1. Vleugelgeluid van hoge kwaliteit
 2. Hammer action met gevoeligheid die je zelf kan aanpassen
 3. Effecten als galm, chorus, etc.
 4. Een variëteit aan andere muziekinstrumentklanken
 5. Ingebouwde speakers en metronomen

Hieronder vind je gedetailleerde beschrijvingen van de features van enkele digitale piano’s voor beginners die je vandaag de dag kan kopen.

Piano / KeyboardBeste voorAanbieding
Casio CT-S300Beste goedkope draagbare keyboard (onder €200)bekijk prijs
Yamaha PSR-E373Beste beginnerskeyboard (onder €300)bekijk prijs
Roland FP-10Beste Digitale Piano voor Beginners (Onder €500)bekijk prijs
Roland FP-30XBeste Digitale Piano in het middensegment (onder €700)bekijk prijs
Casio PX-870Beste Digitale Piano voor Thuisgebruik (onder €1.000)bekijk prijs
Kawai ES920Beste Professionele Stage Piano (onder €1.500)bekijk prijs
Roland RP701Beste digitale piano voor thuisgebruik (onder €1.500)bekijk prijs
Yamaha CLP-735Beste digitale piano voor thuisgebruik (onder €2.000)bekijk prijs
Roland RD-2000Beste stage piano keyboard (onder €3.000)bekijk prijs
Nord Stage 4Beste voor professionele muzikanten (boven €3.000)bekijk prijs

Yamaha P45

Yamaha P45 piano voor beginners
>> klik om te vergroten <<

[lees uitgebreide Yamaha P45 review] De Yamaha P45 is de eerste uit Yamaha’s “P” serie. Het is een draagbare piano, uitgevoerd in zwart. De pianoklank is tot stand gekomen met behulp van een opname van een akoestische piano, de toetsaanslag is gegradeerd (graded key action).

Volgens de website van Yamaha hebben de lagere toetsen een zwaardere toetsaanslag en reageren de hogere toetsen beter op lichtere aanraking.

De gevoeligheid van de toetsaanslag kan door de speler worden bijgesteld. Op de P45 zijn er vier verschillende settings: hard, medium, soft, en fixed. Er zijn tien andere instrumentklanken beschikbaar, en de piano heeft een ingebouwde metronoom. Deze piano komt ook met een muziekstandaard en een voetpedaal.

Hoewel sommige modellen uitgebreid kunnen worden tot een piano met drie pedalen, net als op een echte piano, is dat niet het geval bij dit specifieke model. Er zit bovendien ook geen eigen standaard bij, maar je kan een bijpassende standaard los kopen (model #L85). Sommige mensen vinden de geluidskwaliteit in combinatie met de ingebouwde speakers niet het van het, maar aan de andere kant, het is een piano voor beginners. Klik hier voor de goedkoopste prijs >>>

Yamaha P255

Yamaha P105B digitale piano
>>> klik om te vergroten <<<

[lees uitgebreide Yamaha P255 reviewYamaha noemt de P255 “een compacte digitale piano.” Net als zijn jongere broertje P45 is het een slab piano en wordt hij uitgevoerd in zwart of wit.

De pianoklanken zijn opgenomen vanaf een van Yamaha’s populairste akoestische concertvleugels. Deze digitale piano heeft eveneens graded hammer action met vier verschillende gevoeligheidssettings. In tegenstelling tot de P45 heeft de P255 10 verschillende begeleidingsstijlen, waarbij je simpele akkoorden speelt en het instrument deze vertaalt in verschillende achtergrondstijlen als swing, slow rock, blues enzovoorts. Deze piano heeft ook 10 ingebouwde drumpatronen waar je mee mee kan spelen, en een ingebouwde metronoom.

Daarbij heeft deze piano een “record” feature waarmee je je eigen pianospel kan opnemen. Je kan het vervolgens afspelen en je meesterwerk beluisteren. Dit is vooral handig voor beginners die wellicht moeten horen wat ze gespeeld hebben zodat ze beter kunnen zien waar ze fouten maken.

Met andere woorden, “record” feature kan een onbetaalbare tool zijn voor mensen die net leren piano te spelen.

Aan de achterkant van de piano is een een USB ingang zodat je de piano met je computer kan verbinden en hem kan gebruiken met educatieve programma’s of software voor muziekproductie. De ingebouwde speakers zijn geavanceerder dan die op de P45, waardoor het geluid veel realistischer is.

Aan de achterkant zitten ook uitgangen om externe speakers, een mixing board of een computer sound card aan te sluiten. Je kan een pedalenset van drie pedalen er los bij kopen (model #LP5A) om de pedalen van een echte piano na te bootsen. Deze piano wordt niet geleverd met een eigen standaard, maar de L85 standaard past. Klik hier voor de beste prijs >>>

Casio Privia PX360

beginners digitale piano Casio px 360
>>> klik om te vergroten <<<

[lees uitgebreide Casio PX 360 review] Als je aan de naam Casio denkt, denk je misschien eerst aan rekenmachines, horloges of kazige draagbare keyboards uit de jaren ’80. Geloof het of niet, Casio maakt tegenwoordig enkele waanzinnig goede digitale piano’s.

De Privia lijn is daar een voorbeeld van en de Casio PX360 is een uitstekende keuze.

Het is een piano, uitgevoerd in zwart of wit.

Het vleugelgeluid op de PX360 is behoorlijk goed en Casio’s “scaled hammer action” is zeer vergelijkbaar met die van Yamaha, met vier verschillende gevoeligheidssettings.  Sommige eigenaren hebben geklaagd over toetsen die ophouden te werken, maar dit lijkt zeldzaam te zijn.

Een uniek feature op de Privia is dat de toetsen zelf afgewerkt zijn met een speciaal laagje dat het gevoel van een akoestisch instrument nabootst.

In het algemeen krijg je meer waar voor je geld waar het ingebouwde klanken betreft: de PX360 heeft maar liefst tot 300 geluiden, waaronder strijkinstrumenten, orgels, elektrische piano’s, blaasinstrumenten enzovoorts. Deze piano heeft ook vele features die je ook in een professioneel synthesizer workstation vindt. Hij heeft bijvoorbeeld 180 drumpatronen en een 17-track recorder waarmee je je eigen mixen kan opnemen.

Net als de Yamaha P255 heeft deze piano USB in- en uitgangen voor externe speakers of mixing consoles. Eveneens net als de Yamaha’s komt de piano niet met een eigen standaard, maar de los verkrijgbare CS-67 past er prima bij. De Casio SP-33 3-pedalenset voor akoestische nabootsing is eveneens los verkrijgbaar. Klik hier voor de goedkoopste prijs >>>

Korg SP280

Korg SP280 digitale piano

[lees hier de uitgebreide Korg SP280 review]
Korg heeft een rijke geschiedenis in het produceren van kwaliteitsinstrumenten en de  SP280 is hier geen uitzondering op.

De Korg pianoklanken zijn altijd uitstekend geweest en hun versie van “natural weighted hammer action” is vergelijkbaar met die van andere merken. Je kan de gevoeligheid aan je eigen stijl aanpassen. De piano zelf is verkrijgbaar in zwart of wit en heeft pootjes, dus je hoeft er geen aparte standaard bij te kopen.

De SP280’s highlights zijn onder andere de piano- en elektrische pianoklanken. Als je van ‘60s en ‘70s pop en soul houdt is dit misschien wel de beste keuze voor jou. Andere instrumenten die je in de SP280 vindt zijn orgels, strijkinstrumenten, klavecimbels en meer. De ingebouwde speakers leveren voldoende kracht en ook dit instrument heeft  verschillende uitgangen aan de achterkant om de piano te verbinden met grotere speakers of een PA systeem. Voor nog meer akoestische nabootsing is er een PU-2 3-pedalenset verkrijgbaar. Klik hier voor de beste prijs >>>

De volgende stappen

Dus, wat weet je nu? Ik raad je aan jezelf eerst af te vragen waarvoor  je de beginnerspiano gaat gebruiken.

 • Wil je iets simpels met een geweldig pianogeluid?
 • Wil je iets met meer features waar je op de lange termijn veel mee kan?
 • Ga je de piano thuis bespelen, of moet je hem ook meenemen naar een vakantie-adres, naar het werk of naar je studentenhuis?

Als je gewoon een rechttoe-rechtaan digitale piano wilt, zonder al te veel toeters en bellen, kies dan voor de Yamaha P45. Als je een goede mix van kwaliteit en waar voor je geld wilt, kies dan de Yamaha P255.

Dat gezegd hebbende, als je een rijkdom aan features wilt waarmee je ook op de lange termijn uit de voeten kan, neem dan de Casio PX360. Als je op zoek bent naar de klassieke elektrische pianoklanken die je in je favoriete muziek hoort, ga dan voor de Korg SP280.

Ten slotte: als je gewoon op zoek bent naar een goede digitale piano, dan komen al deze opties in aanmerking. Het zijn allemaal geweldige piano’s die elk net iets anders bieden aan de speler. Als je echt een beginner bent, kun je met deze opties de plank niet echt misslaan. Doe je onderzoek goed en neem dan vol vertrouwen de stap in de wereld van de digitale piano’s!

Voor nog meer informatie over digitale piano’s en reviews keer je terug naar onze homepage!


Vergelijk nu prijzen bij:
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo