Casio CDP-S110 review

Casio CDP-S110 review
7.1

€369,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Casio CDP-S110 review
Casio CDP-S110 review
€369,00
Slanke vormfactor en draagbaarheid
Fatsoenlijke geluiden
Goed aanvoelende toetsen ondanks de groottebeperkingen

Een piano waar je van zult houden of die je zult afwijzen?

Als je op zoek bent naar een goede Casio CDP-S110 review die deze piano van binnen en buiten beoordeelt en je voorziet van alles wat je moet weten, nou, dan heb je geluk. Ik kreeg onlangs de gelegenheid om de Casio CDP-S110 te testen, en in deze recensie zal ik mijn ervaring met deze piano delen, alle positieve en negatieve punten lichten, en je helpen bepalen of deze piano je geld waard is.

Casio CDP-S110 review

Casio CDP-S110 review – Eerste indrukken

In dit gedeelte zal alles – goed en slecht – aan bod komen dat door mijn hoofd ging op het moment dat ik deze Casio digitale piano voor het eerst zag. Soms zijn de eerste blikken behoorlijk accuraat en andere keren blijf ik verbaasd achter. Laten we eens kijken hoe dit instrument zich verhoudt.

CDP-S110 review

Mijn eerste indrukken van de CDP-S110 waren dat ik het slanke en minimale ontwerp mooi vond. Het ziet er niet uit als een ingewikkeld instrument, en terecht, want dit is een instapmodel dat vooral gericht is op beginners en misschien gevorderde spelers met een budget.

Voor € 399 lijkt het me ook een goed koopje. De CDP-S110 heeft niet veel toeters en bellen; de enige knoppen op het paneel zitten aan de linkerkant.

Casio CDP-S110 piano

Hij heeft wel een volumeknop, wat niet mijn favoriet is (ik geef de voorkeur aan schuifregelaars), maar op een budgettoetsenbord is dat geen grote schok, en toen ik hem draaide, had hij een behoorlijke weerstand. Het ontbreken van knoppen kan leiden tot enige verwarring over de gebruikersinterface, maar dat is voor een later deel van dit artikel.

Opvallend was dat ik het erg waardeer dat Casio de toetsen van textuur voorziet, zelfs bij piano’s van dit lagere prijsniveau. Een heel mooi detail dat dit instrument wat extra klasse geeft.

Beoordeling: 10/10

De klank

En nu de categorieën die wat meer gewicht in de schaal leggen.

Het geluid dat je nieuwe digitale piano maakt moet een geluid zijn dat je graag hoort. En het moet zeker iets zijn dat zo goed mogelijk het geluid van een traditionele piano nabootst.

En als je de Casio CDP-S110 overweegt, dan zul je blij zijn te horen dat hij behoorlijk goed klinkt. Met twee ovale 8W luidsprekers aan de achterkant – één aan elk uiteinde – ben je verzekerd van voldoende geluid.

geluid Casio CDP-S110 piano

Hoewel de luidsprekers aan de achterkant zitten en de demo die ik probeerde tegen een muur stond, had ik toch geen moeite om het toestel te horen. Het geluid draagt heel mooi over.

En voor zijn lage prijs zijn de stemmen ook behoorlijk goed. Er zijn in totaal tien verschillende stemmen, waaronder de standaard pianostem. Als je nu moet kiezen tussen de Casio CDP-S110 vs Casio CDP-S100, dan is het niet onbelangrijk dat de CDP-S110 door het extra beetje verwerkingskracht een subtiele verbetering heeft ten opzichte van zijn voorganger.

De decay (de tijd die een noot nodig heeft om uit te faden) is wat langer en natuurlijker en de velocity (de manier waarop een noot reageert op je spel) is wat nauwkeuriger.

Al met al helemaal niet slecht. De drie pianostemmen van dit instrument zijn rijk en warm en hoewel de strijkers- en orgelopties iets minder natuurlijk zijn, klinken ze beter dan veel pianoaanbiedingen van dit prijsniveau.

Een beetje aan de MIDI kant en de bas werd soms een beetje modderig, maar dit is een beginnersinstrument en ik denk dat het geluid dat het biedt behoorlijk goed is.

Geluidsbeoordeling: 7/10

De aanslag

De aanslag – of actie – van een piano is hoe de toetsen reageren op je spel. Een lichte aanslag zou de noten zacht moeten laten klinken, terwijl een hardere aanslag meer geluid laat horen. Het beschrijft ook hoe de toetsen aanvoelen onder je vingertoppen.

Ik heb al veel gesproken over de toetsactie, dus als je daar meer over wilt weten, raad ik je aan dit nuttige artikel te lezen: Welke digitale piano heeft de beste toetsactie

toetsen keyboard Casio CDP-S110

Kortom, een goede digitale piano moet gewogen toetsen hebben die dezelfde hoeveelheid inspanning nabootsen die het kost om de toetsen van een echte akoestische piano in te drukken. Dit is heel belangrijk, want als je voortdurend oefent op een piano met ongewogen toetsen en onnauwkeurige actie en snelheid, dan beroof je jezelf van de mogelijkheid om de juiste techniek en vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om delicate en mooie muziek uit te voeren.

Een klavier met slechte actie is een zorg. Maar gelukkig geeft de CDP-S110 je geen reden tot zorg.

De actie is vrij goed op dit instrument. Zelfs voor zijn lagere prijs heeft de CDP-S110 het Scaled Hammer Action II toetsensysteem van Casio.

De ingebouwde sensoren zorgen ervoor dat de toetsen zich gedragen als echte toetsen als je ze indrukt en dynamisch reageren op je aanslag. Zelfs bij snel spelen houden de sensoren het bij en is je speelervaring accuraat.

Dat gezegd hebbende, had ik wel het gevoel dat de actie wat aan de lichte kant was. Maar aangezien dat heel gebruikelijk is bij beginnerspiano’s (en waarschijnlijk opzettelijk), ga ik Casio dat niet kwalijk nemen.

En, zoals eerder gezegd, de toetsen met textuur zijn een absoluut pluspunt en niet iets wat je gewoonlijk ziet op instrumenten van dit prijsniveau.

Over het geheel genomen was ik behoorlijk onder de indruk.

Beoordeling van de aanslag: 8/10

Draagbaarheid

Dit deel gaat over hoe gemakkelijk de Casio CDP-S110 mee te nemen is. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent op te treden met je nieuwe instrument of in ieder geval regelmatig op meer dan één locatie te spelen.

Dus, hoe draagbaar is de CDP-S110? Nou, aangezien CDP staat voor “Compact Digital Piano,” lijkt het erop dat dit instrument is ontworpen om zo compact en draagbaar mogelijk te zijn.

Met een gewicht van iets meer dan 23 kg is de CDP-S110 slank en licht en zal hij zonder veel moeite mee te nemen zijn. Hij wordt geleverd met een digitaal pedaal en een afneembare muziekstandaard, zodat je hem en zijn accessoires gemakkelijk in een koffer (apart verkrijgbaar) zoals hieronder kunt stoppen en in je koffer of achterbank kunt vervoeren.

Als je optreedt, raad ik je ook aan een verstelbare keyboardstandaard aan te schaffen.

verstelbare keyboardstandaard

Dat maakt optreden zo veel gemakkelijker doordat je kunt spelen op de hoogte die je het prettigst vindt. En het zal de draagbaarheid van je CDP-S110 niet veel aantasten, want hij is licht van gewicht en plat op te vouwen voor gemakkelijk vervoer en opslag.

En zelfs als je alleen de koffer en de standaard koopt, zijn de luidsprekers van de CDP-S110 handig geplaatst aan de achterkant van het instrument, zodat een klein publiek er geen moeite mee heeft om je te horen, zelfs zonder versterker.

En als de stroom uitvalt? Nou, dat zal je ook niet tegenhouden (tenzij je muziek leest), want de CDP-S110 kan ook 13 uur werken op 6 AA batterijen.

Dus, als optreden je voornaamste doel is, maak je dan geen zorgen. Dit instrument heeft je gedekt.

Draagbaarheid Beoordeling: 10/10

Functies

En nu komen we bij de functies! Voor veel mensen zijn de functies het leukste deel van het bezitten van een digitale piano. Een digitale piano kan andere instrumenten nabootsen en veranderen, waardoor je een magische speelervaring kunt creëren die gewoonweg niet kan worden nagebootst op een typische akoestische piano.

En hoewel de CDP-S110 een piano voor beginners is, heeft hij toch genoeg om je bezig te houden.

Aansluitingen:

Zoals hier te zien is, zijn er aansluitingen voor dat sustainpedaal waar we het eerder over hadden (met het label demperpedaal) en ook USB, een koptelefoon en een aansluiting voor een versterker.

Vrij standaard voor de meeste digitale piano’s. Mijn enige klacht is dat de hoofdtelefoonaansluiting aan de achterkant van het instrument zit in plaats van aan de voorkant. Maar het is een kleine klacht.

Via de USB-poort kun je de CDP-S110 rechtstreeks aansluiten op je computer en op een DAW (digital audio workstation), dus als opnemen en mixen is wat je het beste kunt, zul je daar met dit instrument geen probleem mee hebben.

En om je oefenen en optreden naar een hoger niveau te tillen, wordt je piano ook geleverd met een ondersteunende app waarmee je volume, stemmen, functies en meer kunt aanpassen vanaf je telefoon door hem aan te sluiten met een eenvoudige aux-kabel.

Functies:

Wat betreft de functies van de CDP-S110, die zijn ook vrij standaard. Zoals de meeste digitale piano’s kan hij in split-layer spelen, waardoor er twee stemmen tegelijk klinken als er een toets wordt aangeslagen. Erg leuk voor het begeleiden en spelen van duetten.

Zoals eerder gezegd, heeft hij 10 verschillende stemmen, waaronder drie pianovarianten en andere mogelijkheden zoals klavecimbel, jazzorgel, pijporgel en strijkers. Het heeft ook een mooi reverb effect dat de echo nabootst die je in een concertzaal hoort, en een chorus effect om het te laten lijken alsof er meer dan één stem tegelijk speelt voor een voller en breder geluid.

Heel mooi.

Data:

De CDP-S110 heeft geen opnamefunctie, dus je kunt geen andere nummers in het geheugen van je piano opslaan dan de twee voorgeprogrammeerde demosongs. Maar, zoals eerder gezegd, als je van opnemen houdt, dan hoeft dat je niet tegen te houden.

Gebruik de USB aansluiting en neem rechtstreeks op in een DAW om je nummers op te slaan.

Gebruikersinterface:

Telkens als ik een minimaal ontwerp en geen scherm op een digitale piano zie, vraag ik me af of het moeilijk zal zijn om naar de gewenste stemmen en functies te navigeren. Maar hoewel de CDP-S110 vrij minimaal is qua knoppen, was het niet al te moeilijk om te navigeren toen ik het eenmaal onder de knie had. Er is een beetje een leercurve, maar de knopvariaties zijn duidelijk aangegeven.

functies casio CDP-S110

Houd gewoon de functietoets links ingedrukt en kies de bijbehorende toets. Dus zelfs zonder de Casio Chordana Play app zou je niet al te veel moeite moeten hebben om uit te vinden welke toets wat doet als je van stem en functie wisselt.

Dit is een instapinstrument, dus er is geen enorm aantal variaties om uit te kiezen. Met een beetje oefening moet je het in een mum van tijd onder de knie hebben.

Functies Beoordeling: 6/10

Alternatieven:

Casio CDP-S110 vs Casio CDP-S360

Casio CDP-S360

De CDP-S110 wordt vaak vergeleken met de CDP-S360, een andere beginnende tot gevorderde optie van Casio. Dus, hoe steekt de S110 af tegen de S360? De Casio CDP-S360 kost 100 euro meer en er zijn grote verschillen.

Ten eerste heeft de S360 een mooi verlicht LCD-scherm, waardoor je bij weinig licht gemakkelijker kunt navigeren en zien wat je doet.

Bovendien is er een handig pitch-bending wiel voor een realistischer stemvoering en een leuk effect om aan je muziek toe te voegen. Ook kun je nummers opnemen en intern opslaan. En terwijl de S360 niet veel geheugen heeft, heeft de S110 deze mogelijkheid helemaal niet.

De S360 kan ook in twee meer functies afspelen (split-layer, evenals duet-modus en dual-modus) en hij heeft verschillende meer stemmen en effecten, evenals de mogelijkheid om verbinding te maken met Bluetooth, hoewel je daarvoor een aparte adapter moet kopen.

Maar je moet niet vergeten dat de S110 meer een beginnersinstrument is, dus om hem een beginnersvriendelijke prijs te geven, heeft hij eigenlijk alleen het essentiële. Dus als je vindt dat de extra functies van de S360 het waard zijn om 100 euro meer neer te tellen, ga er dan voor. Als je tevreden bent met het aanbod van de S110, spaar dan je geld en besteed het aan geweldige bladmuziek (of iets anders dat je leuk vindt of nodig hebt).

Lees hier de volledige Casio CDP-S360 review

Casio CDP-S360 VS Roland FP-10

Roland FP-10

De Roland FP-10 is geprijsd in een vergelijkbare prijsklasse als de CDP-S160, hoewel hij iets duurder is. Merk op dat de FP-10 was uitgezonderd van Roland’s FP-X line-up refresh, en nog steeds het oorspronkelijke model is dat aanvankelijk in 2020 werd uitgebracht.

De FP-10 is wat betreft functies redelijk vergelijkbaar met de CDP-S160. Hij heeft 15 geluiden, stereo 6W luidsprekers, en een basis bedieningsschema. Er is ook Bluetooth ondersteuning voor het geval je draadloos met je smartphone wilt werken.

Hij wordt echter wel geleverd met Roland’s PHA-4 Standard toetsenactie, die algemeen wordt beschouwd als een van de beste toetsenacties op budgetniveau, zozeer zelfs dat ze zijn opgenomen in producten uit het hogere segment, zoals de RD-88 stage piano.

Deze toetsen zijn een veel overtuigender emulatie van het echte werk, omdat ze niet beperkt worden door de beperkingen van een kleine vormfactor. Qua gevoel en gewicht zijn de toetsen van de PHA-4 Standard zonder meer beter dan Casio’s Scaled Hammer Action Keyboard II.

Als de minimale mogelijkheden van de CDP-S160 alles zijn wat je nodig hebt, zou ik aanraden de FP-10 uit te proberen om te zien of de toetsen/geluiden je beter bevallen.

Moet je de Casio CDP-S110 kopen? Onze conclusie:

Zo, nu je mijn Casio CDP-S110 review hebt gelezen, ben je ervan overtuigd dat dit het juiste instrument voor jou is? Hopelijk wel, want je krijgt beslist een kwaliteitsvolle beginnersvriendelijke piano.

Om eerlijk te zijn denk ik dat je veel gelukkiger zou zijn met iets als de Casio CDP-S360, vooral omdat die een LCD-scherm heeft. Maar, als je de CDP-S110 voor een leuke prijs kunt vinden, dan kan het niet misgaan.

7.1Expert Score
Kwaliteitsvolle beginnersvriendelijke piano

Een kwaliteitsvolle beginnersvriendelijke piano, maar om eerlijk te zijn denk ik dat je veel gelukkiger zou zijn met iets als de Casio CDP-S360

Positief
  • Slanke vormfactor en draagbaarheid
  • Fatsoenlijke geluiden
  • Goed aanvoelende toetsen ondanks de groottebeperkingen
Minpunten
  • Toetsbediening heeft zijn gebreken
  • Zeer beperkte klankselectie
  • Laag polyfoniegetal van 64 (dat daalt tot 32 bij de standaard pianopreset!)
Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste digitale piano of kijk ook eens naar het beste casio piano.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo