Wat is het beste beginners keyboard?

Wat is het Beste Keyboard voor Beginners? Met zo’n breed aanbod is er geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Er zijn echter wel een paar belangrijke criteria: een beginnerskeyboard moet gebruiksvriendelijk zijn, goed klinken en vooral betaalbaar zijn.

Maar uiteindelijk hangt het allemaal af van jouw persoonlijke doelen. Wil je als beginner vooral liedjes en noten leren spelen op het keyboard? Of ben je op zoek naar een keyboard dat vooral veel plezier biedt en waarmee je direct aan de slag kunt?

Hier zijn onze aanbevelingen voor de beste keyboards voor beginners en nieuwkomers!

Waar moet je op letten bij je aankoop?

ls je overweegt een beginnerskeyboard aan te schaffen, zijn er een aantal cruciale overwegingen om in gedachten te houden. Vraag jezelf af: ben ik op zoek naar authentieke pianoklanken, of wil ik ook kunnen experimenteren met andere instrumenten zoals trompetten en drums? Wil ik ritmische begeleiding om mijn spel te verrijken? En hoe zit het met leerfuncties om mijn vaardigheden te verbeteren?

Een goed beginnerskeyboard moet bovenal gebruiksvriendelijk zijn. Dit betekent een intuïtieve interface, duidelijke menu’s op het display en eventueel ondersteunende apps of ingebouwde oefenprogramma’s. Deze elementen zijn niet alleen handig maar ook essentieel voor een soepele leerervaring.

Met de juiste leerprogramma’s wordt het voor jou als beginner een stuk eenvoudiger om je het keyboardspel eigen te maken en je repertoire uit te breiden. Het is dus belangrijk om een keyboard te kiezen dat niet alleen aansluit bij je huidige behoeften, maar ook bij je toekomstige muzikale ambities.

1

Het gewicht van een keyboard

Hoeveel een keyboard weegt, kan sterk variëren. De lichtste modellen beginnen al bij 1 kg en gaan meestal niet verder dan 8 kg. Als je net begint, is het gewicht van het keyboard misschien niet je eerste zorg. Echter, als je van plan bent om je keyboard mee te nemen voor optredens, repetities of jam-sessies met vrienden, dan is een lichter model een slimme keuze.

Maar vergeet niet: als je je keyboard wilt meenemen, zijn er nog een paar andere zaken waar je aan moet denken. Een degelijke keyboardstandaard, een notenhouder en een geschikte draagtas zijn dan bijna onmisbaar. Deze accessoires maken het transport en het gebruik van je keyboard niet alleen makkelijker maar ook veelzijdiger.

2

Hoeveel mag je eerste keyboard kosten

Voordat je je eerste keyboard koopt, is het belangrijk om na te denken over je muzikale ambities en hoeveel je bereid bent te investeren in je toekomstige ‘keyboard-carrière’. Als je keyboardspelen als een hobby ziet, heb je waarschijnlijk niet veel geavanceerde functies nodig en kun je een duurder model overslaan. Voor de meer gevorderde spelers kan een duurder en uitgebreider model echter een goede investering zijn. (bekijk hier onze selectie van de beste keyboards voor gevorderden)

Goede kwaliteit beginner-keyboards zijn al verkrijgbaar voor minder dan €500. Modellen in de prijsklasse van €100 tot €300 bieden meestal voldoende functies en een goede klankkwaliteit voor beginners. Mocht je enthousiasme voor het keyboardspelen toch van korte duur zijn, dan heb je in ieder geval niet te veel geïnvesteerd, maar heb je wel een degelijk instrument om mee te beginnen. Een selectie van goede en betaalbare keyboards vind je verder in dit artikel.

Features om rekening mee te houden

Bij elk toetsinstrument zijn de klank, het klavier (de toetsen) en het speelgevoel van groot belang, en dat geldt ook voor keyboards. Maar er zijn meer factoren die je in overweging moet nemen voordat je tot aankoop overgaat. Hier volgen de belangrijkste criteria en hoe deze voor jou van belang kunnen zijn.

1

Essentiële Aansluitingen

 • Een goed beginnerskeyboard moet zeker een koptelefoonaansluiting hebben. Zo kun je zelfs midden in de nacht oefenen zonder iemand te storen, en word je zelf ook niet afgeleid door omgevingsgeluiden.
 • Een USB-aansluiting is ook een must-have, omdat je hiermee MIDI-data kunt overdragen. Dit betekent dat je je keyboard aan een computer kunt koppelen, wat essentieel is voor het gebruik van diverse muziekapps.
 • Een netadapter zou standaard meegeleverd moeten worden, en gelukkig is dat meestal ook het geval.
2

Klank & Geluid

 • Je keyboard moet uitgerust zijn met een aanslaggevoelige toetsenbord. Dit betekent dat de kracht waarmee je de toetsen indrukt, wordt gemeten: hoe harder je speelt, hoe luider het geluid. Dit voegt een extra dimensie van expressiviteit toe aan je spel, waardoor je meer emotie en nuance kunt overbrengen.
 • In een keyboard zijn diverse geluiden ingebouwd, van trompet en piano tot saxofoon en nog veel meer. De selectie van beschikbare geluiden kan per model verschillen, maar moderne keyboards komen vaak verrassend dicht bij het natuurlijke geluid van de instrumenten die ze imiteren.
 • Naast deze instrumentale klanken zijn er ook drumgeluiden beschikbaar. Hiermee kun je het geluid van een compleet drumstel nabootsen en integreren in je spel. Dit biedt je de mogelijkheid om je muzikale horizon te verbreden en meer ritmische elementen aan je optredens toe te voegen.
3

Polyfonie

Bij het kiezen van een keyboard kom je ongetwijfeld de term ‘polyfonie‘ tegen. Polyfonie staat voor meerstemmigheid en geeft aan hoeveel tonen je keyboard tegelijkertijd kan weergeven. Dit is niet te verwarren met het aantal toetsen op je keyboard; het gaat echt om het aantal tonen dat gelijktijdig kan klinken.

Dit is vooral belangrijk als je complexere stukken wilt spelen of gebruik wilt maken van begeleidingsautomatiek. Zowel de tonen die je zelf speelt als de begeleidende tonen tellen mee in de polyfonie. Beginnerskeyboards hebben vaak een polyfonie van 32, 48 of 64 tonen, vooral in de lagere prijsklassen.

Over het algemeen geldt: hoe hoger de polyfonie, hoe beter. Dit geeft je meer ruimte voor muzikale expressie en complexiteit, en stelt je in staat om je spel naar een hoger niveau te tillen.

4

Begeleidingsautomatiek

Sommige keyboards zijn voorzien van een zogenaamde begeleidingsautomatiek, een functie die je in staat stelt om verschillende ritmes en stijlen toe te voegen aan je spel. Je kunt het tempo, de maatsoort en zelfs de muziekstijl naar wens aanpassen. Dit is niet alleen een leuke toevoeging, maar ook een uitstekend hulpmiddel voor het oefenen van nummers.

De begeleidingsautomatiek werkt als een virtuele band of orkest dat je begeleidt terwijl je speelt. Je speelt de melodie met je rechterhand en de akkoorden met je linkerhand. Het systeem volgt je akkoorden en blijft deze spelen totdat je een nieuw akkoord aanslaat, wat zorgt voor een dynamische en interactieve speelervaring.

5

Opbouw van het klavier

Een ideaal beginnerskeyboard heeft 61 toetsen, wat overeenkomt met 5 octaven. Deze modellen zijn vaak wat voordeliger en overzichtelijker dan keyboards met 76 of 88 toetsen. Als je echter het keyboard als opstapje naar een piano wilt gebruiken, zijn 88 toetsen aan te raden. Een traditionele piano heeft namelijk ook 88 toetsen. Door te kiezen voor een keyboard met dit aantal toetsen, raak je alvast vertrouwd met de omvang en het aantal octaven van een standaard piano.

Wat betreft de grootte van de toetsen, zijn er twee opties: standaardtoetsen en minitoetsen. Standaardtoetsen hebben een breedte van ongeveer 16,5 cm per octaaf, terwijl minitoetsen slechts 14 cm breed zijn. Voor een beginnerskeyboard is het aan te raden om voor standaardtoetsen te gaan. Deze zijn niet alleen makkelijker te bespelen voor volwassen handen, maar maken ook de overgang naar andere toetsinstrumenten in de toekomst eenvoudiger.

6

Belangrijkste Punten in een Oogopslag

Bij het kiezen van je eerste keyboard zijn er een aantal essentiële functies waar je op moet letten. Hoewel iedereen verschillende voorkeuren heeft, zijn er bepaalde functies die je speel- en leerervaring aanzienlijk kunnen verbeteren:

 • Aanslaggevoelige Toetsen: Voor meer expressiviteit in je spel.
 • Gebruiksvriendelijkheid: Denk aan geïntegreerde oefenprogramma’s, leerfuncties en eventueel verlichte toetsen.
 • Koptelefoonaansluiting: Voor ongestoord oefenen.
 • Kwalitatieve Luidsprekers: Voor een helder en rijk geluid.
 • USB-Aansluiting: Voor het overdragen van MIDI-data en het gebruik van muziekapps.
 • Audio-In Ingang: Om externe geluidsbronnen aan te sluiten.
 • Standaardformaat Toetsen: Voor een gemakkelijke overgang naar andere toetsinstrumenten.
 • Helder Display: Voor een eenvoudige navigatie en bediening.
beste piano keyboard voor beginners

De #1 beste keyboards voor beginners, onze toppers:

In het onderstaande overzicht vind je keyboards die met hun functies bijzonder geschikt zijn voor beginnende spelers. Deze keyboards zijn uitgerust met leerfuncties, apps of andere hulpmiddelen die je als beginnende keyboardspeler effectief helpen bij het leren. We beginnen het overzicht met de meest betaalbare opties.

KeyboardsBeste voorAanbieding
Casio CT-S300Beste goedkope draagbare keyboard (onder €200)bekijk prijs
Yamaha PSR-E373beste keyboard voor beginners (onder €300)bekijk prijs
Yamaha PSR-SX600beste keyboard voor gevorderdenbekijk prijs
Yamaha PSR-SX900beste keyboard voor professionalsbekijk prijs
Casio LK-S250beste keyboard voor kinderenbekijk prijs
Casio LK-S450beste keyboard met lichtgevende toetsenbekijk prijs
Casio SA-76beste mini keyboardbekijk prijs
Roland RD-2000Beste stage piano keyboard (onder €3.000)bekijk prijs
Nord Stage 4Beste voor professionele muzikanten (boven €3.000)bekijk prijs

Yamaha PSR-E373 digitaal keyboard

Populairste Yamaha-toetsenbord voor beginners

Het keyboard: De Yamaha PSR-E373 is een heel goed keyboard voor iedereen die keyboard wil leren spelen. De ruime keuze aan geluiden, begeleidingen en liedjes en de geïntegreerde leerfunctie “Keys to success” van Yamaha zijn erg leuk.

Dit is hoe het speelt: het snelheidsgevoelige toetsenbord met 61 toetsen speelt prettig en precies. Dankzij het LCD-scherm met achtergrondverlichting blijft de bediening eenvoudig en duidelijk en heb je alle instellingen altijd in beeld.

Yamaha PSR-E373 review

Zo klinkt het: de weelderige selectie van 622 geluiden, 205 begeleidingsstijlen en 154 opgeslagen liedjes betekent dat oefenen nooit saai wordt. Het is ook mogelijk om te leren met je eigen favoriete muziek. Sluit gewoon je smartphone aan op het keyboard en speel mee met je favoriete nummers.

Ons oordeel: De Yamaha PSR-E373 is een zeer goed uitgerust keyboard voor beginners. Het biedt alles wat je nodig hebt om met plezier te leren keyboard spelen: goed klinkende klanken, gevarieerde begeleidingen en een overtuigend leerprogramma.

Lees hier onze volledige Yamaha PSR-E373 review.

8.4Expert Score
Beste keyboard voor beginners

De Yamaha PSR-E373 is een zeer goed keyboard voor beginners. Met zijn rijke selectie aan tonen, ritmes en liedjes biedt het veel plezier tijdens het leren. Een extra hulp bij het betreden van de muziekwereld is het ingebouwde leerprogramma “Keys to success”. Een echte aanrader en met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding!

Voordelen
 • Goede geluiden en stijlen
 • USB-aansluiting
 • Uitstekend leerprogramma
 • Verbeterd toetsenbord
Minpunten
 • Geen pedaal

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/07/13 11:31 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Casio CT-S400 Digitaal Keyboard

Hoogwaardige geluiden en begeleidingen

Het keyboard: De Casio CT-S400 is de beste keuze voor alle beginners die op zoek zijn naar een keyboard met een hoge geluidskwaliteit. De ruime keuze aan geluiden, begeleidingen en liedjes en de gratis Casio Music Space leer-app maken leren leuk.

Dit is hoe het speelt: De 61 snelheidsgevoelige toetsen op het toetsenbord maken comfortabel en expressief spelen mogelijk. Dankzij het intuïtieve bedieningsconcept en het LCD-display met achtergrondverlichting blijft de bediening eenvoudig en duidelijk en heb je alle instellingen altijd in beeld.

Casio CT-S400 keyboard

Dit is hoe het klinkt: de overvloedige selectie van 600 geluiden, 200 begeleidingsritmes en 160 opgeslagen nummers betekent dat oefenen nooit saai wordt. Bovendien kun je met de optionele Casio WU-BT10 adapter eenvoudig upgraden naar Bluetooth Audio en Bluetooth Midi. Hierdoor kun je alle gangbare leer-apps draadloos gebruiken en meespelen met je favoriete nummers vanaf je smartphone.

Ons oordeel: De Casio CT-S400 is een zeer goed uitgerust keyboard voor beginners. Het biedt alles wat je nodig hebt om met plezier te leren keyboard spelen: goed klinkende klanken, gevarieerde begeleidingen en een overtuigend leerprogramma.

Lees hier onze volledige Casio CT-S400 review

8.3Expert Score
Zeer goed uitgerust beginners keyboard

De Casio CT-S400 is een zeer goed uitgerust keyboard voor beginners. Het biedt een breed scala aan geluiden en begeleidingsritmes met een hoge geluidskwaliteit. Met de veelzijdige leermogelijkheden van de “Casio Music Space” app en het zeer uitgebreide songboek is hij uitgerust met alles wat je nodig hebt om te beginnen met keyboard spelen.

Positief
 • Uitstekende geluiden
 • Breed scala aan geluiden
 • LCD-scherm
 • Casio Muziekruimte
Minpunten
 • Geen pedaal

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/07/13 11:31 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Yamaha PSR-E473 keyboard

Top keyboard met uitstekende functies

Het keyboard: De Yamaha PSR-E473 is het topmodel van de Yamaha PSR-E keyboards en biedt een zeer breed scala aan functies en veel creatieve mogelijkheden zoals “Groove Creator” en “Quick Sampling”.

Dit is hoe het speelt: Het snelheidsgevoelige toetsenbord met 61 toetsen speelt zeer aangenaam en met een precieze aanslag. Ondanks het brede scala aan functies is de bediening eenvoudig en duidelijk. Het gemakkelijk af te lezen display toont alle geselecteerde geluiden, stijlen en songs, evenals vele andere geactiveerde functies.

Yamaha PSR-E473 review

Zo klinkt het: Met 820 geluiden en 290 stijlen biedt de Yamaha PSR-E473 een uitzonderlijk royale selectie geluiden. De kwaliteit van de geluiden is constant goed. Een welkome aanvulling op de al beschikbare voices en styles zijn de “Quick Sampling” en de “Groove Creator”.

Onze conclusie: De Yamaha PSR-E473 is een uitstekend uitgerust keyboard voor ambitieuze beginners en gevorderden. Het scoort met een breed scala aan goed klinkende tonen en stijlen en brengt veel extra speelplezier wanneer je creatief speelt met de danspatronen van de “Groove Creator”.

Lees hier onze volledige Yamaha PSR-E473 review

8.8Expert Score
Uitstekend uitgerust keyboard

De Yamaha PSR-E473 is een uitstekend uitgerust keyboard met een breed scala aan geweldig klinkende geluiden en stijlen. Het is ook ideaal geschikt voor het produceren van je eigen nummers. Het topmodel van de Yamaha PSR-E keyboards is een aanrader voor alle creatieve beginners en gevorderden!

Positief
 • Uitstekende geluiden
 • Groove Schepper
 • Snelle bemonstering
 • Rec'n'Share-app
Negatief
 • Geen stoppedaal

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/07/13 11:31 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Casio CT-S300 digitaal keyboard

Beste goedkope draagbare keyboard (onder €200)

Het keyboard: De Casio CT-S300 is een zeer goed keyboard voor alle beginners die willen beginnen met keyboard spelen. Het biedt een breed scala aan functies en scores met een aantrekkelijke prijs.

Zo speelt hij: Naast de 61 snelheidsgevoelige toetsen is de CT-S300 uitgerust met een duidelijke bediening via het display en een paar knoppen. Een groot pluspunt is de gratis “Casio Music Space” app, die geweldig is om liedjes te leren.

Casio CT-S300 keyboard

Zo klinkt het: naast de rijke selectie van 400 geluiden, 77 begeleidingsritmes en 60 liedjes heeft de CT-S300 ook een geïntegreerde “Dance Music Mode”. Hier kun je patronen uit house, hiphop en EDM combineren om een groovy track te maken, wat erg leuk is voor beginners.

Ons oordeel: De Casio CT-S300 is een zeer goed keyboard voor beginners en beginnelingen en biedt een enorm scala aan geluiden en begeleidingsritmes. Nummers kunnen snel worden geleerd zonder bladmuziek via de “Casio Music Space” app en de “Dance Music Mode” nodigt uit tot spelenderwijs ontdekken.

Lees hier onze volledige Casio CT-S300 review

8Expert Score
Beste koop beginners keyboard

De Casio CT-S300 is een zeer goed keyboard voor beginners en beginnelingen en biedt een enorm scala aan klanken, begeleidingsritmes en liedjes. Daarnaast is hij uitgerust met de diverse leermogelijkheden van de “Casio Music Space” app en een zeer uitgebreid songboek. De geïntegreerde “Dance Music Mode” met patronen uit House, Hip-Hop en EDM zorgt voor veel plezier. Onze beste koop winnaar!

Positief
 • Veel geluiden en stijlen
 • USB-aansluiting
 • Casio Muziekruimte
 • Modus Dansmuziek
Negatief
 • Geen pedaal
 • Display niet verlicht

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/07/13 11:31 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Yamaha EZ-300 keyboard met verlichte toetsen

Het toetsenbord: De Yamaha EZ-300 is het populaire keyboard met verlichte toetsen van Yamaha. De nadruk ligt hier op speelplezier en snel succes boeken. Zelfs als je nog geen muziek kunt lezen, kun je snel eenvoudige melodieën leren spelen met behulp van de verlichte toetsen en de geïntegreerde leerfunctie “Keys to success”.

Dit is hoe het speelt: het snelheidsgevoelige toetsenbord met 61 toetsen speelt prettig en precies. Dankzij het LCD-scherm met achtergrondverlichting blijft de bediening eenvoudig en duidelijk en heb je alle instellingen altijd in beeld.

Yamaha EZ-300 beginners keyboard

Zo klinkt het: de uitbundige selectie van 622 geluiden, 205 begeleidingsstijlen en 202 opgeslagen liedjes zorgen ervoor dat oefenen nooit saai wordt. Veel bekende popsongs, kinderliedjes en klassieke stukken zijn inbegrepen. Als je wilt, kun je je ook laten ondersteunen door een drumstel of een hele begeleidingsband, die zelfs aan jouw leersnelheid kan worden aangepast.

Ons oordeel: De Yamaha EZ-300 is een uitstekend uitgerust keyboard met verlichting voor beginners. Het biedt alles wat je nodig hebt om snel te leren keyboard spelen met lichte toetsen: goed klinkende klanken, gevarieerde begeleidingen en een overtuigend leerprogramma.

Lees hier onze volledige Yamaha EZ-300 review

8.1Expert Score
Goed instapmodel keyboard met verlichte toetsen

De Yamaha EZ-300 is een zeer goed digitaal keyboard voor beginners. Het is compact en licht en uitgerust met 61 snelheidsgevoelige toetsen. De lichtgevende toetsen in combinatie met de Yamaha Education Suite garanderen een snel gevoel van prestatie voor kinderen en volwassenen. Een keyboard dat ook indruk maakt door zijn eenvoudig te bespelen toetsenbord, geluid en duidelijke bediening!

Positief
 • Goede geluiden en stijlen
 • USB-aansluiting
 • Verlichte knoppen
 • Uitstekend leerprogramma
Minpunten
 • Geen stoppedaal

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/07/13 11:31 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Casio LK-S250 Lichtgevend keyboard

Het toetsenbord: De Casio LK-S250 heeft dezelfde functies als de Casio CT-S300 hierboven, maar heeft ook verlichte toetsen. Zelfs als je nog geen muziek kunt lezen, kun je snel eenvoudige melodieën leren spelen met behulp van de verlichte toetsen en de geïntegreerde “Step Up Lesson” leerfunctie.

Zo speelt hij: Naast de 61 snelheidsgevoelige verlichte toetsen is de LK-S250 uitgerust met een duidelijke bediening via het display en een paar knoppen. Een groot pluspunt is de gratis “Casio Music Space” app, die geweldig is om liedjes te leren.

Casio LK-S250 review

Zo klinkt het: de rijke selectie met 400 geluiden, 77 begeleidingsritmes en 60 liedjes zorgen ervoor dat oefenen nooit saai wordt. Er is ook een “Dance Music Mode” geïntegreerd. Hier combineer je patronen uit house, hiphop en EDM om een groovy track te maken, wat vooral voor beginners erg leuk is.

Ons oordeel: De Casio LK-S250 is een zeer goed lichte toetsen keyboard voor beginners en beginnelingen en biedt een breed scala aan geluiden en begeleidingsritmes. Nummers kunnen snel worden geleerd zonder bladmuziek via de “Casio Music Space” app, en de “Dance Music Mode” nodigt uit tot speelse ontdekkingen.

Lees onze volledige Casio LK-S250 review

8Expert Score
Beste keyboard voor kinderen

De Casio LK-S250 is een zeer goed digitaal keyboard voor beginners en kinderen, uitgerust met een verlicht keyboard. Het biedt een enorm scala aan klanken, begeleidingsritmes en liedjes. Daarnaast is hij uitgerust met de diverse leermogelijkheden van de “Chordana Play” app en een zeer leerzaam songboek. De geïntegreerde “Dance Music Mode” met patronen uit House, Hip-Hop en EDM zorgt ook voor veel plezier. Onze beste koop winnaar onder de keyboarden met verlichte toetsen!

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/07/13 11:31 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Hoe we het beste beginners keyboard kiezen

In onze test van keyboarden hechten we veel belang aan eerlijke en onafhankelijke resultaten. Hoewel het uiteindelijk van uw persoonlijke beslissing afhangt welk keyboard u het prettigst vindt, zijn er enkele criteria die u kunnen helpen bij uw keuze:

 • Goed toetsenbord: We hebben voornamelijk beginnerskeyboards geselecteerd die zijn uitgerust met een snelheidsgevoelig toetsenbord. En waarom is dat belangrijk? Je kunt het volume en de dynamiek alleen vormgeven op een toetsenbord met aanslaggevoeligheid. Zo ontwikkel je vanaf het begin een goede muzikale expressie.
 • Authentiek geluid: Om spelen leuk te maken is de kwaliteit van de ingebouwde geluiden en begeleidingsritmes essentieel. De grote fabrikanten Yamaha en Casio gebruiken meestal geluiden en ritmes van topmodellen uit de hogere klasse voor hun instapkeyboards, die dan worden gerecycled in een wat afgeslankte versie.
 • Gebruiksvriendelijk: Een gebruiksvriendelijke interface is vooral belangrijk voor beginners. Dit omvat ook apps, geïntegreerde leerprogramma’s en oefenfuncties die je ondersteunen bij het leren van liedjes vanaf het begin.
 • Uitgebreide uitrusting: Goede toetsenborden voor beginners kunnen meestal zowel met een netadapter als met batterijen worden gebruikt. Ze zijn voorzien van alle belangrijke aansluitingen om je zo goed mogelijk op weg te helpen: Hoofdtelefoonaansluiting, audio-ingang, pedaalaansluiting en USB-poort voor uitwisseling met je pc of smartphone.
 • Betaalbare prijs: We hebben bewust geen dure toetsenborden opgenomen in onze aanbevelingen. Onze ervaring is dat de beste toetsenborden voor beginners tussen de 120 en 300 euro liggen.

Wat is een keyboard?

Een keyboard is veel meer dan een simpele elektronische variant van een piano. Met een standaard lay-out van 61 toetsen, die net als bij een akoestische piano zijn georganiseerd, biedt een keyboard een wereld van muzikale mogelijkheden. Maar wacht, er is meer! Een keyboard kan een breed scala aan instrumentale klanken en ritmes reproduceren, waardoor je artistieke horizon oneindig wordt uitgebreid.

In tegenstelling tot een traditionele piano, worden de tonen in een keyboard digitaal gegenereerd door een ingebouwde processor. Dit maakt het mogelijk om een breed scala aan geluiden en effecten te verkennen, van klassieke piano- en orgelklanken tot moderne synthesizergeluiden.

En laten we het handige display niet vergeten dat op bijna alle modellen te vinden is. Dit display kan je helpen bij het navigeren door de veelheid aan functies en instellingen. Sommige modellen bieden zelfs ingebouwde oefenprogramma’s om je spel naar een hoger niveau te tillen.

Veelgestelde vragen

Hoe moeilijk is het om keyboard te leren spelen?

Keyboard leren is gemakkelijker dan je denkt. Natuurlijk heb je doorzettingsvermogen nodig om een echt goede speler te worden. Maar je zult heel snel eenvoudige melodieën kunnen spelen.

Goede keyboards voor beginners hebben ingebouwde oefenfuncties en leerprogramma’s om je te helpen liedjes te leren. Dit is nog makkelijker met een verlicht keyboard, zoals de Yamaha EZ-300 en Casio LK-S250 die hier worden gepresenteerd. Hier kun je je eerste liedjes leren zonder noten, gewoon door mee te spelen.

De beginnerskeyboards van Yamaha zijn uitgerust met het KEYS TO SUCCESS leerprogramma, waarmee je in drie stappen liedjes leert spelen. Je vindt dit programma in zowel de Yamaha PSR-E373 als de Yamaha EZ-300.

Voor Casio keyboards is er de gratis leer-app “Chordana Play” die je ondersteuning biedt bij het oefenen van liedjes.

Hoeveel kost een goed keyboard voor beginners?

Een goed instapkeyboard met een snelheidsgevoelig toetsenbord kost tussen de 180 en 300 euro, afhankelijk van de functies. Je kunt ook keyboards voor de allereerste keer vinden voor 100 en 150 euro. Deze bieden echter alleen een keyboard zonder snelheidsgevoelige toetsen.

Kan ik piano leren spelen met een keyboard?

Met wat beperkingen kun je ook piano leren spelen met een toetsenbord voor beginners. Het belangrijkste is dat de toetsen een standaardgrootte hebben en aanslaggevoelig zijn.

Toch is er één essentieel verschil met de digitale piano of de staande piano: de weging van het klavier. Keyboards zijn altijd uitgerust met een licht gewogen klavier. Een hamermechaniek, zoals bij een elektrische piano, is dus niet beschikbaar op een keyboard.

Als je op zoek bent naar het authentieke gevoel van een staande piano, moet je gaan voor een elektrische piano zoals de Yamaha P-45 of de Casio CDP-S110. Deze zijn beide uitgerust met een volledig verzwaard hamerklavier. Meer digitale piano’s voor beginners vind je hier: De beste digitale piano’s voor beginners.

Hoe herken je een keyboard met een goed geluid?

De kwaliteit van de ingebouwde geluiden en begeleidingsritmes is essentieel voor het speelplezier van het keyboard. De grote fabrikanten Yamaha en Casio gebruiken de hoogwaardige geluiden van hun topmodellen voor de geluiden en de instapkeyboards. Ze worden dan gerecycled in een wat afgeslankte versie.

De grote fabrikanten volgen dezelfde procedure voor de ritmes. De begeleidingsritmes worden zo aangepast dat ze er ook in het kleinere model goed uitzien. Natuurlijk zul je altijd een verschil in geluid merken in vergelijking met de topmodellen. Maar in principe zijn de patronen hetzelfde als in de duurdere keyboardmodellen.
In een beginnerskeyboard vind je deze standaard meestal in de begeleidingsritmes:

– Twee verschillend gearrangeerde variaties
– Twee invullingen
– Een intro
– Eén einde

Hoeveel toetsen heeft een goed keyboard voor beginners?

De meeste toetsenborden voor beginners hebben 61 toetsen. Dit komt overeen met een bereik van 5 octaven. Er zijn echter ook keyboards verkrijgbaar met 49 toetsen (4 octaven) of 76 toetsen (iets meer dan 6 octaven).

Als je keyboard wilt leren spelen en later andere toetsinstrumenten wilt leren bespelen, raden we je aan om standaardsleutels te zoeken. Standaardtoetsen hebben dezelfde breedte als de toetsen van een elektrische piano of een staande piano. Ze komen overeen met het gestandaardiseerde pianoklavier, waarbij één octaaf 16,5 cm lang is.

Voor speciale doeleinden worden ook keyboards met minitoetsen aangeboden. Eén octaaf meet 14 cm. Je vindt ze op keyboards voor kinderen en bijzonder compacte MIDI keyboards voor op reis.

Waarom is een toetsenbord met snelheidsgevoelige toetsen belangrijk?

Een goed keyboard voor beginners is zeker uitgerust met snelheidsgevoelige toetsen. Alleen met een keyboard met aanslaggevoeligheid kun je het volume en de dynamiek van het geluid vormgeven door simpelweg de kracht van je aanslag te gebruiken. Zo ontwikkel je vanaf het begin een goede muzikale expressie.

Toetsenborden zonder snelheidsgevoelige toetsen zijn anders meer basic en bieden minder geluiden en begeleidingen. Op keyboards zonder snelheidsgevoelige toetsen kun je het volume van je spel niet regelen door aanraking.

Zelfs als beginner zul je snel merken dat je expressiemogelijkheden erg beperkt zijn op een keyboard zonder snelheidsgevoelige toetsen. 

Welke aansluitingen heeft een goed beginners keyboard nodig?

Dit zijn de belangrijkste aansluitingen op een keyboards voor beginners:

Stroomaansluiting: Hier wordt de meegeleverde voedingseenheid aangesloten.

– Hoofdtelefoonaansluiting: Om ongestoord te kunnen oefenen, heb je een hoofdtelefoonaansluiting nodig. Zodra je de hoofdtelefoon in de aansluiting steekt, worden de ingebouwde luidsprekers van het keyboard uitgeschakeld. Vooral bij toetsenborden voor beginners kun je veel meer uit het geluid halen als je een hoofdtelefoon van hoge kwaliteit koopt. Het geluid is dan nog briljanter en gedetailleerder.

Audio-ingang: sluit hier je smartphone of tablet aan om je favoriete nummers af te spelen via de luidsprekers van het toetsenbord. Dan kun je meespelen. Sommige toetsenborden hebben ook een melodieonderdrukkingsfunctie. Hiermee kun je de zang of melodie van een nummer onderdrukken.

Pedaalaansluiting: Elk in de handel verkrijgbaar sustainpedaal moet op de pedaalaansluiting kunnen worden aangesloten. Het sustainpedaal wordt meestal niet meegeleverd en moet apart worden aangeschaft.

USB-poort: De USB-poort is voor het verzenden van MIDI-gegevens. Hier kun je het keyboard aansluiten op je computer, iPad, iPhone of Android smartphone. Deze verbinding verzendt en ontvangt MIDI-gegevens. Hierdoor kun je het keyboard gebruiken in combinatie met muzieksoftware, een zogenaamde DAW (=Digital Audio Workstation). Muziek-apps kunnen ook via deze verbinding worden gebruikt.

Conclusie

Hopelijk gaf dit artikel over de beste beginners keyboard je meer inzicht in wat je moet weten vooraleer je een beste keyboard kopen gaat. Onthou de volgende belangrijkste feiten:

 1. Hoe meer toetsen, hoe beter.
 2. Aanslaggevoeligheid is een must wanneer je na verloop van tijd naadloos wil overschakelen naar een akoestische piano.

Op zoek naar iets anders? Bekijk onze:

1 Reactie
 1. hallo.
  ik zoek een keyboard waar mee je sampels
  bijvoorbeeld van bandonion geluiden of stemmen van baritons of soprano s kan invoegen
  zoals bij de Korg PA 900 maar dan veel goedkoper (heb op dit moment weinig geld
  weten jullie misschien zo n keyboard voor niet te veel geld?
  hoogachtend Claudia

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo