Yamaha P45 review: ideale beginners piano

Yamaha P45 review
8

€419,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Yamaha P45 review: ideale beginners piano
Yamaha P45 review: ideale beginners piano
€419,00

De P-45 is Yamaha’s gloednieuwe digitale piano, die het voorgaande P-35 model vervangt als het nieuwe instapmodel in de enorme catalogus van de Japanse fabrikant. Voor het eerst aangekondigd op de NAMM 2015, is de digitale piano met gewogen 88-toetsen aanslag nu wereldwijd beschikbaar tegen de prijs van €499, en vertegenwoordigt zo één van de meest betaalbare oplossingen op de markt. Het deelt alle kernfuncties met de oudere Yamaha P-35, met toevoeging van sommige nieuwe interessante functies zoals de USB-connector, waarmee je de piano als een MIDI-controller kan gebruiken, en de verdubbeld polyfonie, die meer expressie en een rijkere pianoklank als resultaat geeft.

Yamaha P45 review

Laten we eens meer van nabij kijken naar de belangrijkste kenmerken van de Yamaha P45 piano in de populaire P-serie.

De Yamaha P45 uitpakken 

De Yamaha P45 digitale piano wordt geleverd met volgende zaken:

  • P-45 digitale piano (alleen beschikbaar in zwarte afwerking)
  • PA-150B AC adapter
  • FC-5 voetschakelaarachtige sustain pedaal
  • Muziekstandaard
  • Gebruikershandleiding

Meteen na het uitpakken merk je makkelijk de overeenkomsten tussen de nieuwe P-45 en zijn voorganger: de P-45 is gebouwd naar het design van de P-35 en deelt hetzelfde compacte, lichtgewicht gestel waarin je het gerenommeerde Yamaha GHS (Gegradeerde Hamer Standaard) keyboard vindt.

Yamaha P45 digitale piano keybed

Dankzij zijn zwaardere touch in het lage gedeelte, en lichtere touch in het hogere gedeelte, is dit gewogen aanslag keyboard de perfecte keuze voor beginners die de basis willen aanleren en voor middelmatige muzikanten die hun techniek willen oefenen en verbeteren met hetzelfde aanvoelen als een echte piano.

Ook overgenomen van de P-35 is dezelfde AWM (Advanced Wave Memory) klankbron, die twee geweldige, heldere en realistische piano klanken biedt, twee elektrische piano klanken, twee orgel modellen, twee klavecimbel variaties, een strijkers reeks en de klassieke vibrafoon klank van Yamaha.

Ook aan te treffen op dezelfde plaats als in het vorige model zijn de belangrijkste controls (aan-/ uitschakelaar, hoofdvolume en de functie knop voor meervoudig gebruik), en de twee geïntegreerde 6W speakers, maar aan de achterzijde vinden we de nieuwe USB-naar-host connector die de oude MIDI I/O vervangt, wat een moderne manier is om je muziek af te spelen of op te nemen via een computer.

Helaas zijn al die beschikbare controls niet genoeg om van de Yamaha P45 een echt master keyboard te maken, maar op zijn minst laat de ingebouwde USB poort je toe geld te besparen op een extern USB/MIDI interface en te compenseren voor het gebruikelijke gebruik aan een ingebouwde audio recorder, wat absoluut jammer is voor een product uit 2015.

88 tinten van een vleugelpiano

Onder de vingers, klinkt de nieuwe Yamaha P45 net zo goed als je zou verwachten: het gevoel dat de klassieke AWM engine van Yamaha geeft is altijd prettig en de piano klank is echt mooi dankzij de nieuwe 64-stemmige polyfonie, die zorgt voor een veel expressievere en diepere piano ervaring door het dubbele aantal noten aan te houden terwijl je de sustain pedaal indrukt, of bij het gebruik van de “Dual” layer-modus.

Yamaha P45 piano review

Het GHS-toetsenbord biedt een zwaardere touch in de lagere toetsen en meer reactie in de hogere zone, en het is perfect voor studenten die zich niet kunnen veroorloven een echte piano te kopen maar nog steeds graag op een overtuigend en realistische gewogen keyboard wil oefenen.

Terwijl je uit vier verschillende gevoeligheidsniveaus kan kiezen om af te stemmen op je speelstijl, is het keyboard zelf nog steeds een beetje te luidruchtig als op een lager volume gespeeld wordt of als je met een hoofdtelefoon speelt, vooral in het middelste en lagere segment. Dit is iets wat nog instapmodellen van Yamaha lijken te hebben, dus kiezen tussen één van de goedkopere modellen van het bedrijf zal het probleem niet oplossen.

Hoewel de andere geïntegreerde stemmen niet schitteren omwille van hun extreme klank kwaliteit, zijn ze nog steeds een goede bonus die van de P-45 een optimale keuze maakt voor musici die een lichtgewicht en betaalbare oplossing willen voor optredens of repetities, vooral de Rhodes-achtige elektrische piano klank en de strijkersklank, die goed mengt als je hem gebruikt in de layer modus met de akoestische piano.

Oud vs. Nieuw

Evoluerend van het vorige instapmodel, is Yamaha er op succesvolle wijze in geslaagd een nieuwe, compacte oplossing te creëren die past bij zowel studenten als muzikanten op weg, maar natuurlijk is het publiek dat de P-45 probeert te bereiken veel groter dan dat.

Yamaha P45 review digitale piano

Als je er van houdt voor je plezier te spelen met vrienden thuis (tenzij je de piano wil gebruiken als een arranger keyboard of mediaspeler, wat beschikbaar is binnen de DGX-Reeks), kan het toevoegen van de optionele €80 L-85 staander de Yamaha P-45 transformeren in een aantrekkelijk stuk meubilair dat makkelijk een plaatsje kan vinden in je huis, net als een echte buffetpiano.

Dankzij de terugkeer van de Duo Mode, die het keyboard in twee aparte delen splitst en twee mensen toelaat tegelijk te spelen, kan de Yamaha P45 digitale piano ook erg nuttig zijn voor leerkrachten tijdens lessen met hun leerkrachten.

Natuurlijk zijn dit basis features die je kan vinden op bijna elk ander instapmodel, zelfs op de goede oude P-35. Dus, alles bij elkaar, is het het waard dit nieuwe model te kopen in plaats van het vorige?

Het antwoord op dit laatste is, wel, nee – ondanks de nieuwe USB-naar-host poort en een dubbele hoeveelheid polyfonie, zijn de twee producten in wezen hetzelfde. Dat betekent niet dat je teleurgesteld zal zijn in de P-45, of dat het op zich geen degelijke piano is? Het is gewoon dat, als je twijfelt tussen de P45 en de P35, je de Yamaha P35 zeker moet overwegen, ervan uitgaand dat je hem aan een zeer betaalbare prijs kan krijgen.

Nu, als je op zoek bent naar je eerste digitale piano, kan het kiezen voor de nieuwe P-45 in plaats van het oudere model wel de beste optie zijn, maar voor je koopt, is het echt belangrijk de uiteindelijke kostprijs van beide producten te overwegen: voor dezelfde prijs is het uiteraard beter de nieuwere P-45 te kopen en zo een veel natuurlijkere piano klank te krijgen dankzij de hogere polyfonie.

Maar ondanks een prijs van €499 voor zowel de P-35 en de P-45, kan de uitgave van het nieuwe model van Yamaha verscheidene doorverkopers forceren de prijs van de P-35 te verlagen om snel de overblijvende exemplaren die ze op voorraad hebben te verkopen. Hoewel je de Yamaha P45 al kan kopen voor €459, zijn sommige verkopers al begonnen de P-35 met korting te verkopen, wat je toe zou laten een aantal optionele accessoires (zoals de L-85 staander en de FC-3A piano piano-achtige sustain pedaal, die halve-pedaal functionaliteit ondersteunt) en zo meer waar te krijgen voor dezelfde prijs van het nieuwere model.

Hogere oorden

Hoewel het niet noodzakelijk aan te raden is up te graden van een Yamaha P-35 naar de nieuwe P-45 digitale piano, is het zeker de moeite waard een meer performant en rijker product zoals de klassieke Yamaha P-105 of de recent aangekondigde P-115 te evalueren.

Yamaha P45 review piano

Natuurlijk hebben we het hier over twee totaal verschillende soorten producten: in feite zijn zowel de P-105 en de P-115 twee van de tussenoplossingen van Yamaha met een veel breder bereik van ingebouwde features, terwijl de P-35 en P-45 modellen ontworpen zijn voor beginners met een instapprijs in gedachten.

Dat is in het bijzonder waar voor de gloednieuwe P-115, die ontworpen is voor een semiprofessioneel publiek en die ontstaan is uit de P-105 dankzij de laatste verbetering van de Pure CF Sound Engine. Hier kan je rekenen op een buitengewoon piano sample gebaseerd op de gerenommeerde CFIIIS 9′ concert vleugel piano, die nog beter klinkt met de nieuwe maximale polyfonie van 192 noten. En Yamaha heeft de positie van de geïntegreerde luidsprekers in het chassis verbeterd, nu in een echte cirkel vorm die helpt te vibreren op een natuurlijkere manier om een kristalheldere en duidelijke piano klank.

De veertien verschillende beschikbare stemmen, samen met de nieuwe Effecten sectie (vier verschillende types Reverb om je klanken te verbeteren: Optreden zaal, Concert zaal, Salon en Club), Ritme, en Pianist Stijl modi, zijn geweldige toevoegingen aan de verzameling features die vervat zit in dit vernieuwde model, dat meer variatie biedt aan de eindgebruiker.

Zelfs al delen de P-45 en de P-115 hetzelfde GSH 88-toetsen keyboard, toch klinkt de nieuwe CFIIIS piano klank simpelweg geweldig en het maakt van het luide keyboard – met een nieuw-matte afwerking op de zwarte toetsen – een aanvaardbaar compromis voor een digitale piano die, met zijn waarde in het achterhoofd, verscheept aan de prijs van €999.

Dus, natuurlijk, als je graag je oude P-35 wil upgraden, of als je je een vergelijkbare investering kan veroorloven voor je eerste digitale piano, aarzel dan niet, en koop de P-115: je krijgt een superieur product dat is nog steeds zo lichtgewicht en draagbaar als de P-45, maar één dat meer verbindingsmogelijkheden biedt (dankzij de directe line-out en de Speaker On/Off mode) en de interactie met alle iOS apps van Yamaha, zoals de gratis Digitale Piano Controller software die je toelaat de hoofdfuncties van je piano direct via een iPad of iPhone te controleren.

Conclusie Yamaha P45 review

Met de P-45 heeft Yamaha alweer een stap gezet in de richting van het maken van de perfecte instap piano. Dit nieuwe product in de P-Reeks deelt vele features met zijn voorgangers en wordt verscheept met een 64-tonen maximale polyfonie, wat een beter-klinkende piano klank biedt in hetzelfde lichtgewicht chassis van amper 20kg, dat beginners en musici die rondreizen toelaat het makkelijk mee te nemen naar optredens en repetities. Het 88-toetsen GHS keyboard is nog steeds een geweldige keuze voor toekomstige pianisten en biedt hetzelfde gevoel als een traditionele akoestische piano, wat van de Yamaha P45 één van de beste digitale piano’s voor beginners maakt.

RATING: 4/5

Voor meer geweldige reviews van digitale piano’s, moet je zeker de bestedigitalepiano.nl bookmarken.

Ook interessant: 

8 Totale Score
De perfecte instap piano

Het 88-toetsen GHS keyboard is nog steeds een geweldige keuze voor toekomstige pianisten en biedt hetzelfde gevoel als een traditionele akoestische piano, wat van de Yamaha P45 één van de beste digitale piano's voor beginners maakt

1 Reactie
  1. Is it possible to connect external speakers to the Yamaha P-45?

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo