Beste midi controller kopen TOP 5

beste midi controller kopen

Op zoek naar de beste MIDI controller?

In dit artikel gaan we het hebben over MIDI (Musical Instrument Digital Interface) controllers en hoe belangrijk ze zijn in de muziekproductie industrie en hun toepassingen tijdens live optredens. Een MIDI controller is niet een digitale piano, je zal er geen geluiden op vinden. Ze zijn bedoeld om virtuele geluiden te activeren en MIDI informatie naar een computer te sturen.
Toen MIDI voor het eerst uitkwam was de input een vijf-pin verbinding die voorkwam op alle soorten muziekinstrumenten, van modulaire synthesizers tot MIDI controllers en digitale piano’s als je deze om wilde bouwen in een MIDI controller. Vandaag de dag gebruiken we een USB kabel die je achterin de MIDI controller stopt en met een van de USB poorten op je computer of laptop verbind.

Verderop in dit artikel zullen we een aantal MIDI controllers met je delen, waar wij van denken dat je die zou moeten overwegen als je eentje wilt kopen. We zullen de voor- en nadelen van elk model bespreken en zien hoe ze presteren ten opzichte van de concurrentie.

Bekijk onze TOP 5

 

Bekijk hier de TOP 10 volgens:


 

Wat is een MIDI controller?

Een MIDI controller (welke ook wel een MIDI keyboard wordt genoemd) stuurt je DAW of Digital Audio Workstation aan. DAWs zoals Abbleton Live, Cubase, Logic en Pro Tools zijn allemaal software programma’s die bedoeld zijn voor het ontwikkelen en programmeren van muziek en ook om live instrumenten en microfoons op te nemen.

Alle digitale geluiden worden meestal aangestuurd en geactiveerd door de MIDI controller en je schrijft in essentie MIDI noten door met het MIDI keyboard te spelen en je input op te nemen. Het gave van MIDI is dat het technisch gezien geen audio is, wat betekent dat je het kan manipuleren om het beter te laten klinken.

beste midi controller
Zo kan je MIDI noten bijvoorbeeld quantizeren. Quantization is het automatisch opstellen van je noten tegen een rooster welke deze in een perfect getimed ritme plaatst. Dus je kan de gevolgen van MIDI in digitale muziek vast wel indenken. Je kan alles perfect maken als je dat wilt en dat is waarom de muziekproductie erg ver is gekomen sinds het nederige begin.

Je kan echter veel meer dan alleen keyboard en pianogeluiden koppelen aan je MIDI controller. Je kan ook samples koppelen, zoals geluidseffecten en drums, zodat je niet een echte drum kit hoeft op te nemen.

Voor pop en EDM nemen de meeste mensen vandaag geen instrumenten meer op en kiezen in plaats daarvan om gebruik te maken van samples en VST plugins, wat in principe software synths zijn die aangestuurd worden door de MIDI controller in de DAW. We strooien mogelijk met een hoop nieuwe termen voor je, maar zodra je dit een beetje onder de knie krijgt zal het je tweede taal woorden.


 

Waar gebruik ik een MIDI controller voor?

MIDI controllers kunnen ook gebruikt worden voor live optredens, maar je moet wel een computer meenemen (bij voorkeur een laptop) die audio outputs heeft voor het verbinden van een geluidssysteem via een directe input box. MIDI controllers zijn meestal lichtgewicht, alhoewel sommige gewogen toetsen hebben en je kan ze meestal vinden met 49, 61, 76 en 88 toetsen en soms zelfs nog minder, zoals 25.

Dus wat is de beste MIDI controller? Nou, wij hebben onze mening over een aantal, maar wanneer je alle elementen overweegt die je zou moeten verwachten op een MIDI controller, dan zou je deze vijf dingen moeten overwegen die elke goede MIDI controller zou moeten hebben:

beste midi controller kopen

  • Simplistisch design 
  • USB naar Host output
  • DAW besturingen
  • Encoders (zoals draaiknoppen, pads, schuifregelaars)
  • Makkelijke DAW integratie

Een keyboard met deze vijf elementen zal je ideale keyboard zijn. Maar dit zijn uiteraard niet de enige factoren waar je op zou moeten focussen.

Nu we dat gezegd hebben zullen we hieronder vijf MIDI controllers opnoemen die het waard zijn om op je overwegingslijstje te zetten. In onze omschrijving van elke zullen we verschillende dingen bespreken, zoals hoeveel de MIDI controller kost, de doelgroep, de features en bruikbaarheid en hoe goed hij presteert ten opzichte van de concurrentie.


 

Top 5 MIDI controllers op de markt

Laten we nu een kijkje gaan nemen naar de vijf MIDI controllers die volgens onze de beste op de markt zijn.

 

1

M-Audio KeyStation 49 II

beste midi controller M-Audio Keystation 49 II USB MIDI keyboard

Meer info & prijzen

Laten we beginnen met eens van onze favoriete low-end MIDI controllers, de M-Audio KeyStation 49 II. Het is een goedkope MIDI controller, maar voor de prijs is hij fantastisch.

M-Audio maakt goede, goedkope producten die perfect zijn voor beginnende producers en personen die optreden en een extra keyboard op het podium nodig hebben om met hun computer te verbinden voor het makkelijk activeren van simpele, heldere geluiden. Hij heeft een geweldig keyboard, de toetsen voelen veerkrachtig en stevig aan en de gehele interface op het keyboard is erg eenvoudig om te gebruiken.
Er zitten niet veel knoppen op dit ding, maar je hebt toegang tot een hoop besturingen door het ingedrukt houden van de geavanceerde knop en een toets in te drukken voor het selecteren van channels, tranpose en meer.

Je kan DAW besturen met de pijltjestoetsen en de stop, opneem en afspeel knoppen. Deze zijn erg makkelijk om te vinden en eenvoudig om te gebruiken. Dat is wat we zo geweldig aan dit MIDI keyboard vinden, hij is zo simpel. Hij is ideaal voor beginners en personen die meer willen leren over MIDI controllers. Het is zeker weten een goede MIDI controller voor starters. Hij heeft ook een pitch en mod wiel, master volume en octaaf knoppen. Hij heeft USB naar Host mogelijkheden, een sustain poort en een externe stroomvoorziening optie.

Waarom zijn we zulke grote fans van dit MIDI keyboard? Nou deels omdat M-Audio geweldige producten voor beginners maakt (ze maken uiteraard ook pro producten die fantastisch zijn) en wij waren net als iedereen eerst beginners. De simpele interface van dit product helpt personen echt om de controller elementen te begrijpen, zonder overweldigd te raken.

Op het gebied van minpunten zou het fijn geweest zijn als er iets meer features aanwezig waren. Deze MIDI controller heeft maar een paar knoppen, wat het allemaal wel erg vereenvoudigd maakt. Als je meer een middenklasse of geavanceerde professional bent, dan zal je waarschijnlijk snel gefrustreerd raken door de beperkingen. Iets met wat meer features en encoders, zoals een Novation MIDI controller (waar we het verderop over zullen gaan hebben) is mogelijk meer bevorderlijk.

Voor de juiste persoon geeft deze MIDI controller echter enorme waarde voor je geld.


 

2

Arturia KeyLab Essential 49

beste midi controller Arturia KeyLab Essential 49

Meer info & prijzen Lees review

Arturia is niet alleen een MIDI bedrijf. Ze specialiseren zich ook in verschillende soorten synthesizers, waaronder analoge synths. Ze zijn voornamelijk bekend vanwege hun slimme analoge techniek, dus het is interessant om te zien hoe ze hun synth werkstroom aan MIDI controllers toevoegen.

De KeyLab 49 is een zeer geïntegreerde DAW MIDI controller, welke met zijn eigen VST plugin AnalogLab geleverd wordt. Deze is ontworpen om analoge synthesizers na te bootsen en in realtime aangestuurd te worden. We hebben de software eerder geprobeerd en het klinkt geweldig en waarschijnlijk op zichzelf al de prijs waard waar je deze MIDI controller voor kan vinden.

Deze MIDI controller heeft aardig wat besturingen, van pads (welke ook fungeren als akkoord activatie) tot knoppen en DAW transport besturingen. Als je AnalogLab met deze MIDI controller gebruikt, dan is alles al voor je ingesteld, maar als je hem met een andere plugin wilt gebruiken, dan is het goed om te weten dat alles universeel is en gekoppeld kan worden aan andere parameters, afhankelijk van je behoefte. De toetsen zijn semi-gewogen, voelen geweldig aan en hebben een uitstekende aanslaggevoeligheid.

We vinden de witte (of zwarte) afwerking met hout ook erg mooi. Het ziet er high-tech en duurzaam uit. Dit keyboard is ook goed voor live optredens, omdat alle besturingselementen aanwezig zijn voor het makkelijk koppelen van geluiden. Er is ook een klein scherm in de hoek die informatie over je patch weergeeft, wat geweldig is als je op een donker podium speelt en moet zien wat je doet.

Sommige minpunten bij deze zijn dat de interface mogelijk een beetje verwarrend is voor beginners. Met AnalogLab moet je de geluiden een hoop aanpassen om deze precies goed te laten klinken, dus dat kan sommige personen afschrikken. Er zijn zeker weten meer eenvoudige MIDI keyboards die ontworpen zijn voor beginners. De M-Audio producten verslaan deze bijvoorbeeld op het gebied van eenvoud.


3

Akai MPK249

beste midi controller Akai MPK249
Meer info & prijzen Lees review

De Akai MPK249 is geweldig voor een hoop personen en alhoewel hij niet geschikt is voor iedereen, heeft hij zeker een aantal bruikbare features. Het is een MIDI controller met 49 toetsen en 16 pads, acht schuifregelaars en draaiknoppen en verscheidene DAW transport besturingen. Het scherm is blauw en helder en het is erg fijn dat deze in het midden zit, zodat je er makkelijk naar kan kijken tijdens het spelen of wanneer je door geluiden scrolt.

Dus waarom zijn we fans van dit keyboard? Nou voor ons gaat het allemaal om de pads en de ingebouwde arpeggiator. De pads voelen zo goed aan. Ze zijn aanslaggevoelig en het is makkelijk om er geluiden aan te koppelen. Er zijn daarnaast meerdere banks, zodat je enorm veel geluiden aan elke bank toe kan voegen, waardoor je met de pads makkelijk geluiden kan activeren tijdens het spelen. Het is een perfect MIDI keyboard voor live optredens, omdat alles duidelijk aangegeven en kleurrijk is.

Een negatief aspect is dat de DAW besturingen een beetje ingewikkeld kan zijn en ook totaal niet logisch geplaatst is. Waarom zou je bijvoorbeeld de pijltjestoetsen van de DAW besturing aan een kant van de pads plaatsen en de transport toetsen vervolgens op een totaal andere plaats? Op het gebied van lay-out is dit dus niet het beste keyboard.

De toetsen voelen echter erg goed aan. Ze zijn stijf, maar kunnen agressieve speelstijlen goed aan en reageren op snelheid. Het is zeker weten een pro keyboard, geweldig voor DJs en EDM liefhebbers, voor wie het allemaal om geluidsdesign en werkstroom gaat.

Je hebt daarnaast makkelijk toegang tot de optreed elementen, wat altijd goed is. De onboard arpeggiator is bijvoorbeeld iets dat we graag bij elke MIDI controller zouden willen zien. Het maakt het mogelijk om elk geselecteerd geluid te arpeggiëren en het te syncen met het tempo van je DAW. Het is echt geniaal en we snappen niet waarom Novation of Arturia dit nog niet geïmplementeerd heeft.

Dit keyboard weegt maar zo’n 5,5kg, dus hij is ook nog eens erg draagbaar. Is het de perfecte MIDI controller? Nee, we denken dat Akai iets te ambitieus met zijn besturingen is en zodoende spelers op sommige plekken verward. Al met al is hij echter zeer goed.


 

4

Novation Launchkey 49 MK2

beste midi controller novation launchkey 49 mk2

Meer info & prijzen

De Launchkey 49 van Novation is een oude vriend van ons. We hebben al aardig lang zelf een en hij is erg geschikt voor ons. Volgens ons is het een perfect mix van eenvoud, maar nog steeds genoeg features om al het belangrijke te kunnen doen.

Een van onze favoriete dingen van de Launchkey, is hoe goed de toetsen voelen. Ze hebben het perfecte gewicht voor synth stijl spelen, dus genoeg veerkrachtig om een goede action te krijgen, maar niet te stijf dat je vingers pijn gaan doen.

De pads hebben de juiste textuur. Deze komen van de Launchpad serie van Novation, wat MIDI controllers zijn met alleen pads, dus je weet dat hun pad design geweldig is.

Er zijn DAW transport besturingen, draaiknoppen en schuifregelaars en je kan ze allemaal makkelijk instellen, gebruiken en mee spelen. Waar de M-Audio KeyStation een hoop eenvoud heeft, voegt dit keyboard precies genoeg features toe om hem te laten voelen als een pro keyboard, zonder nieuwe spelers te overweldigen.

Novation is ook bekend voor hun integratie met Ableton Live, wat onze favoriete DAW is en we raden de Launchkey aan voor alle Ableton gebruikers.

Als dit MIDI keyboard dezelfde arpeggiator als de MPK249 had, dan zou het de perfecte MIDI controller zijn, maar jammer genoeg moet je gebruik maken van een externe DAW arpeggiator om dit werkend te krijgen.

Hij is echter nog steeds erg draagbaar met 3,6kg en erg stevig. We namen hem afgelopen week mee naar een optreden met onze MacBook en gebruikte Ableton Live. Alle geluiden werden perfect geactiveerd en we hebben totdat deze kapot gaat waarschijnlijk geen ander MIDI keyboard nodig. Er zijn ook modellen met 25 en 61 toetsen, voor het geval je meer of minder toetsen wilt hebben.

Voor de prijs verslaat hij de KeyLab en MPK249 en we raden hem zeker weten aan.


 

5

Native Instruments Komplete Kontrol S49


beste midi controller Native Instruments Komplete Kontrol S49

Meer info & prijzen

We zijn grote fans van Native Instruments. In tegenstelling tot Akai, Arturia en zelfs Novation zijn ze specialisten op het gebied van plugins. Als je een muziek producer bent (zelfs een nieuwe), dan gebruik je mogelijk een van hun plugins, zoals Kontakt, Massive, Absynth of Reaktor. Ze zijn meesters van geluidsdesign en muziekproductie en ze hebben een enorme alles in een bundel van al hun geluiden, welke Komplete heet. De laatste versie is Komplete 11 en als je deze koopt, dan zal je waarschijnlijk nooit meer andere plugins nodig hebben.

Komplete Kontrol is de MIDI controller serie van het bedrijf, welke speciaal ontworpen is voor naadloze integratie met Komplete software, welke al zonder problemen integreert met de meeste DAWs. De S49 is de versie met 49 toetsen van deze serie en is geweldig. De toetsen voelen beter aan dan die van de Launchkey en ondanks het feit dat dit MIDI keyboard naar ons gevoel miljoenen verschillende geluiden kan aansturen, heeft de S49 maar een handvol knoppen nodig.

De interface is echt geweldig. Je gebruikt de draaiknop encoders om presets in elke Native Instruments plugin te manipuleren. De organisatie van de arpeggiator en bewerkingsknoppen, de navigatie knoppen en de DAW transport knoppen zijn perfect, makkelijk om te vinden en gebruiken en eenvoudig. Dit MIDI keyboard maakt het mogelijk om akkoorden met een aanraking te spelen, in scales te spelen die je forceren om de juiste noten te spelen door de individuele LEDs op het keyboard op te laten lichten en je kan alles transponeren.

Voor een keyboard van deze prijs zou je gewogen toetsen verwachten, maar alleen de S88 heeft deze. De S49 is echter nog steeds aardig draagbaar. Met een gewicht van zo’n 7kg is het nog steeds redelijk makkelijk om hem mee te nemen naar optredens of de studio van een vriend.

Als je dit keyboard wilt, maar niet gebruik maakt van Native Instruments plugins, dan kan je nog steeds alles koppelen aan de toetsen en encoders. Om het volledige effect te krijgen moet je echter tenminste een aantal Native Instruments plugins gebruiken en bij voorkeur een kopie van Komplete 11.

Komplete begint vanaf €550, dus dat betekent dat je tenminste €1.100 moet investeren. Als je het geld hebt, dan is het zeker weten een must-have. Zo niet, kies dan voor iets goedkopers dat net zo makkelijk om te gebruiken is, zoals de Novation Launchkey 49.


 

Conclusie

Op het gebied van MIDI controllers is het een cliché  om te denken dat de duurste ook de beste is. Volgens ons is in dit geval de duurste wel de beste, maar dit zijn allemaal goede opties voor ervaren en nieuwe producers en zoals zo vaak het geval is zal de ene beter bij je passen dan de ander.

beste midi controller kopen

Een droom scenario voor ons is Komplete met de S49 kopen en al ons geld spenderen aan het integreren van Native Instruments in al onze muziekproductie, maar realistisch gezien gaat het om eenvoud en gebruiksgemak (wat dat ook maar voor jou mag betekenen).

Omdat de S49 echter zo eenvoudig en krachtig is, staat hij bovenaan in onze lijst.

Bekijk hier de TOP 10 volgens:

BesteDigitalePiano.nl
Logo