Akoestische piano of een digitale: welke is beter voor mij?

Voor veel mensen is deze vraag lastig te beantwoorden. Veel factoren spelen een rol bij deze ogenschijnlijk simpele beslissing. Sommige zijn praktisch van aard, andere niet. Idealiter zou het antwoord misschien “beide” moeten zijn: je voordeel doen met de “organische” kwaliteiten en de band met traditie van de akoestische piano en van de eindeloze mogelijkheden van de digitale piano. Maar, als we aannemen dat om verschillende redenen “beide” geen optie is, zal het afwegen van de voor- en nadelen van beide typen piano’s waarschijnlijk snel duidelijk maken welke piano voor jou het beste is.

>>> bekijk onze #1 beste digitale piano >>>

piano spelen

Een van de belangrijkste voordelen van de akoestische piano is het feit dat dit “the real thing” is, en daarmee per definitie bepaalde nuances kan laten horen die een digitale piano moeilijk kan overtreffen. De hele beleving van het spelen op een akoestische piano – de harmonieën, de trillingen, de toetsaanslag, de visuele aantrekkingskracht, de interactie met de ruimte, de band met traditie – is zo complex dat een digitale piano die belevenis niet helemaal kan nabootsen. Bovendien, mits het een goed instrument is en je het goed onderhoudt, gaat een akoestische piano generaties lang mee, waarna de piano opnieuw gebouwd kan worden en nog meer muziek kan maken.

Als je een beginner bent, maken de klanken en toetsaanslagen van een goede digitale piano aanvankelijk niet veel verschil voor je leerproces. Naarmate je gevorderder raakt, echter, zal de digitale piano minder bevredigend voor je worden. Als je klassieke pianostukken wilt spelen, is de keuze eenvoudig: je kan tijdelijk op een digitale piano spelen, of een digitale piano gebruiken om te oefenen (enkele beroemde klassieke pianisten vragen om een digitale piano in hun hotelkamer voor oefening en warming-up), maar na de eerste keer dat je een akoestische piano bespeelt die je ziel raakt, is er geen weg meer terug.

Hoewel digitale piano’s steeds beter worden en dichter in de buurt komen van het geluid van een echte akoestische piano, is er, tot op heden, niets dat het bespelen van een fraai akoestisch instrument evenaart.

De nadelen van een akoestische piano?

De aanschafkosten zijn over het algemeen hoger, de piano’s zijn lastig te verplaatsen, nemen veel ruimte in en het stemmen en onderhoud van de piano kost ieder jaar opnieuw een paar honderd euro. Bovendien, het belangrijkste, deze instrumenten zullen altijd alleen maar een piano kunnen zijn.

Dus waarom worden digitale piano’s tegenwoordig twee keer zo vaak verkocht als akoestische piano’s? Het antwoord: digitale piano’s kunnen niet alleen pianogeluiden voortbrengen, maar kunnen ook de rol van elk ander denkbaar instrument op zich nemen. Geavanceerde digitale piano’s kunnen zelfs een pianist met basale toetsenbeheersing laten klinken als een compleet orkest.

Vele digitale piano’s kunnen je als solist begeleiden met een complete band of orkest. Digitale piano’s kunnen het met speciale software makkelijker maken piano te leren spelen. Ze kunnen worden aangesloten op een computer en je hebt met een druk op de knop de beschikking over een hele opnamestudio, terwijl de computer de muziek van jouw keuze uitprint. Veel goede pianisten, die over het algemeen op een akoestische piano van hoge kwaliteit spelen, hebben ook een digitale piano, die ze de technologie voor orkestrale composities, transcripties en extra plezier geven.

Als je daarbij de voordelen van lagere kosten, gemak, gebrek aan onderhoud, de mogelijkheid om met headphones te spelen, de voordelen voor pianolessen en de mogelijkheid de piano aan te sluiten op een computer optelt, dan heb je een sterke zaak voor de digitale piano.
Hoewel digitale piano’s veel voordelen hebben, is het ook belangrijk de nadelen te bekijken. Ik noemde al het leren en spelen van klassieke muziek. Daarbij is de levensverwachting van een digitale piano beperkt, met name door veroudering (digitale piano’s bestaan nog niet lang genoeg om te kunnen zeggen hoe lang ze goed bruikbaar blijven). De levensverwachting van een akoestische piano is langer dan 50 jaar. Akoestische piano’s behouden hun waarde, terwijl digitale piano’s, net als andere elektronische apparaten, snel in waarde dalen.

Het is dus voor de hand liggend dat, als je een beginnersinstrument wilt kopen en van plan bent later een geavanceerdere piano te kopen, je er beter aan doet met een akoestische piano te beginnen.

Beide typen piano hebben een eigen plek in ons muzikale leven. Welke piano past het beste bij jou?

Op zoek naar iets anders? Bekijk ook:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo