Beste keyboard versterker kopen tips

Keyboard versterkers hebben niet de sexy, iconische status van de klassieke gitaarversterkers die je tijdens rockconcerten ziet. Je kent ze wel, die muren van Marshall heads en behuizingen die de achterlinie vormen van zoveel bekende muziekoptredens. Maar zoals zoveel professionele muzikanten en geluidstechneuten je kunnen vertellen, betekent dit niet dat een de beste keyboard versterker minder belangrijk is om een geweldig geluid te bereiken.

Of je nu net begint op toetsen, je bij een band aansluit of op zoek bent om je geluid bij te werken, het vinden van de beste keyboard versterker kan erg lastig zijn gezien alle mogelijkheden die je vandaag de dag hebt. Daarom hebben we dit artikel samengesteld, waarin we je mee zullen nemen naar een aantal belangrijke overwegingen, een aantal veelgestelde vragen zullen beantwoorden en de specificaties uitleggen die je tegen zal komen wanneer je de uitgebreide selectie van keyboard en digitale piano versterkers bekijkt.

Bekijk hier de TOP 5 bestverkochte versterkers volgens:

Beste keyboard versterker kopen tips:

Waarom heb ik een speciale keyboard versterker nodig?

Sommige personen vragen zich af of het echt noodzakelijk is om een versterker te kopen die specifiek gemaakt is voor een keyboard, in plaats van gewoon te verbinden met speakers, een PA-systeem of een andere soort versterker. Het korte antwoordt is dat keyboard versterkers een aantal belangrijke voordelen bieden die ze de aanschaf waard maken. Laten we eens een kijkje nemen naar een aantal alternatieven die men soms overweegt, waarbij we naar hun voor- en nadelen kijken.

LEES OOK: Heb je nog een keyboard nodig? Lees hier onze koopgids & TOP 10.

Kan ik niet gewoon een gitaarversterker gebruiken?

Beste Keyboard Versterker kopen tips

Een vraag die je vaak hoort is: “Wat is het verschil tussen een versterker voor een keyboard en gitaar?” De leden van je band hebben namelijk mogelijk een extra gitaarversterker of een kanaalinput die ze niet gebruiken waar je je keyboard mee aan kan sluiten. Of misschien speel je al gitaar en heb je daar al een versterker voor. Het zou zeker makkelijk zijn om twee vliegen in een klap te kunnen slaan.

Uiteindelijk zal het geluid dat je krijgt van een gitaarversterker niet in de buurt komen van wat je krijgt bij een versterker die speciaal voor keyboards gemaakt is. De gitaarversterker sectie, besturingen en speaker(s) zijn ontwikkeld om het frequentiebereik van een gitaar te optimaliseren. Daarbuiten werkt hij niet zo goed. Als een keyboardspeler heb je veel breder frequentiebereik nodig om het enorme bereik van gesynthetiseerde geluiden en elektronische klanken die keyboards produceren nauwkeurig weer te geven.

Moet ik een keyboard versterker in plaats van PA kopen?

Sommige karakteristieken van de beste keyboard versterker, zoals een wijd frequentiebereik, komen ook vaak voor bij PA-systemen (public address) of aangedreven PA-speakers met onboard EQ-besturingen. Dus het is logisch dat je je afvraagt of een PA een geschikt alternatief is voor het versterken van je keyboard. Ja, rechtstreeks verbinden met een PA-systeem kan een goede optie zijn voor sommige situaties. Het is bijvoorbeeld een geschikte optie voor spelers die solo optreden en ook een microfoon verbinden om te zingen. Veel keyboard versterkers bieden echter ook aparte mic-kanalen en voorversterkers. En wanneer je begint met het zoeken naar de beste keyboard versterker, dan zal je zien dat sommige modellen de lijnen tussen een kleine PA of erg flexibele keyboard versterker vervagen.

Keyboard versterkers zijn vaak een meer mobiele optie en je kan ze vaak makkelijker onderweg instellen. Hun meer compacte afmetingen kunnen een voordeel zijn op erg volle podia en in krappe optreedruimtes. Veel modellen, zoals de Alto Kick12 bieden ook microfoon en RCA-inputs, meerdere kanalen en andere PA-achtige eigenschappen, zodat je al je behoeften van je solo optreden op kan lossen met de beste keyboard versterker. Het hebben van je eigen versterker betekent dat je je volume en klank op het podium beter aan kan sturen om beter te mengen met de band, in plaats van dat je dit overlaat aan de technicus tijdens het evenement. De versterker elimineeert ook de behoefte voor aparte monitoring en biedt een meer consistent geluid van evenement naar evenement en podium naar podium.

Beste Keyboard Versterker

Nog een vraag die je moet overwegen, is of je de extra inputs nodig hebt die een volledig PA-systeem vaak biedt. Als je verwacht dat je met andere muzikanten op zal treden, tel dan de totale hoeveelheid microfoon en instrument inputs die jullie allemaal waarschijnlijk nodig hebben. Dat zal helpen om te zoeken naar oplossingen die geschikt zijn voor je situatie. Een voordeel van het hebben van een volledige PA met verscheidene onderdelen, is je mogelijkheid om uit te breiden of in te krimpen afhankelijk van het evenement. De controle hebben over je eigen PA kan ook een voordeel zijn. Als je ooit ergens gewerkt hebt waar de ober de persoon is die het geluid regelt, dan snap je wat we bedoelen.

Als je meestal speelt op locaties waar men hun eigen PA-systemen geïnstalleerd heeft, dan kan een eigen volledige PA uiteraard iets te overdreven zijn. Tijdens dat soort momenten is de beste keyboard versterker met flexibele I/O opties (verderop daar meer over) mogelijk het enige wat je nodig hebt.

En tot slot is er nog de kostenoverweging. Veel keyboard versterkers zijn goedkoper dan een PA-systeem of aangedreven PA-speakers.

Belangrijke specificaties en functies van keyboard versterkers

Laten we een kijkje nemen naar de specificaties en onderdelen die je kunnen helpen om een model van een andere te onderscheiden.

Watt

“Hoeveel kracht heb je nodig?” Dat is een vraag die altijd naar voren komt wanneer je een versterker bespreekt (ongeacht de soort) en het antwoordt hangt grotendeels af van je speelomgeving. Grotere ruimtes hebben meer watts nodig om grotere speakers aan te drijven. Nu we het over watt hebben, zal je erachter komen dat fabrikanten de wattage specificaties op verschillende manieren presenteren. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen.

  • Piek watt refereert aan het absolute maximum die een versterker gedurende een kort moment aan kan. Hij zal dit niveau niet continu bereiken, aangezien dit de versterker kan beschadigen.
  • Continue of RMS watt (soms programma watt genoemd) wordt berekent door gebruik te maken van een continue sinusgolf of ander signaal om het Root Mean Square (kwadratisch gemiddelde, RMS) voltage te meten op het moment van de aangegeven verstoring. Veel personen vinden dat een RMS-beoordeling een meer realistische meting van de output van een versterker.
Beste Keyboard Versterker kopen

Op het gebied van je speelomgeving moet je onthouden dat veel live evenementen je keyboard versterker verbinden als een microfoon of het signaal door hun eigen PA-systeem sturen. Dit betekent dat een live evenement met geluid vullen mogelijk niet je primaire overweging zal zijn. De versterker zou voldoende volume moeten produceren en een aangenaam, onverstoord geluid leveren.

Er is geen vaste regel hoeveel watt de beste keyboard versterker moet hebben, maar over het algemeen geldt hoe hoger het aantal watt, hoe luider je kan spelen zonder verstoring. Als je solo of met een kleine groep speelt, dan heb je waarschijnlijk minder watt nodig. Voor grotere groepen die ook een luid drumstel hebben, zal je meer volume nodig hebben, tenzij je versterker als microfoon of via het PA-systeem wordt verbonden. Voor evenementen buiten is vaak ook meer kracht nodig, zodat je inspanningen niet weggeblazen worden door de wind.

De Leslie LS2215 van Hammond is gebouwd door de mensen achter de iconische roterende Leslie-speaker die de Hammond B3 orgel zijn bekende geluid gaf. Hij genereert een gezonde 200 watt RMS-output via een vaste 15″ woofer en dubbele 4″ mid-hi drivers. De stereo voorversterker heeft 3 aparte kanalen voor keyboards, instrumenten en microfoons, welke elk hun eigen EQ-sectie hebben. Een vierde kanaal biedt een stereo aux input. Als de old-school uitstraling niet jou ding is, dan is er ook nog een zwarte versie van de LS2215.

Krachtigere modellen zoals de Roland KC-880, welke 320 watt per kanaal van stereo output biedt, zijn deels populair vanwege hun mogelijkheid om te gebruiken bij grotere evenementen.

Speakers

Een veelgebruikte speakeropstelling is een 12″ woofer gecombineerd met een kleinere tweeter (vaak 1″), wat een geschikte combinatie is voor een gebalanceerde reactie over een wijder frequentiebereik. De toevoeging van een middenbereik horn helpt om het frequentiespectrum verder op te splitsen, wat mogelijk meer definitie aan de output van de versterker toevoegt. Hogere output versterkers worden soms uitgerust met een enkele of dubbele 15″ speakers voor een extra basreactie. En sommige fabrikanten bieden subwoofers die verbonden kunnen worden als uitbreidingsbehuizingen van je keyboard versterker. Ze zijn een populaire keuze van EDM optreders en DJs die met keyboards spelen tijdens hun set. Lees verderop in de sectie over inputs en outputs om meer te leren over het verbinden van een sub.

Voor een uitgebreidere basreactie bieden veel versterkers ook poorten (gaten die strategisch geplaatst zijn in de speakerbehuizing om te helpen klanken verder dan het bereik van de woofer te projecteren.

Een gespecialiseerde combinatie versterker-speaker model is de Hammond Leslie 3300, verantwoordelijk voor het produceren van de klassieke, old-school draaiende geluiden van Wurlitzer en Hammond B3 orgels in rock en soul optredens.

Kanalen, EQ en onboard functies

Beste Keyboard Versterker Roland

De meeste keyboard versterkers bieden meer dan een kanaal, zodat je meerdere keyboards of instrumenten, microfoons en zelfs stereobronnen zoals MP3-spelers en drummachines kan verbinden om mee te spelen. Op deze manier kan je de versterker je enige audiobron maken voor simpele optredens of oefenen.

Er zijn veel dubbele kanaal modellen beschikbaar en modellen met vier kanalen zie je vaak bij krachtigere versterkers. Keyboardversterkers met meerdere kanalen hebben vaak een soort van mixer eigenschappen. De meeste hebben een lijnniveau aanpassing per kanaal en sommige hebben ook kanaal specifieke EQ-besturingen om verscheidene frequenties een boost te geven of ze af te snijden. Sommige hebben ook specifieke effecten per kanaal, zoals reverb en chorus, wat vooral handig kan zijn als je een microfoon naast een keyboard verbind.

Unieke functies zoals voicing en modeling besturingen, welke het mogelijk maken om de algehele klank van een kanaal aan te passen, kunnen ook gevonden worden op sommige keyboard versterkers. Een voorbeeld is de Traynor K4, welke een voicing selectie op het eerste kanaal biedt, waaronder orgel, piano, live en studio presets.

Inputs, outputs en stereo gebruik

Wanneer je keyboard versterker modellen overweegt, dan is er een belangrijk ding waar je op moet letten en dat is dat je de inputs hebt die je nodig hebt voor de uitrusting die je wilt verbinden en dat je er genoeg hebt. Versterkers met meerdere kanalen hebben vaak meerdere stereo ¼” in puts voor keyboards. In sommige gevallen heeft een kanaal mogelijk een combinatie ¼”/XLR-input voor extra diversiteit.

Gebalanceerde stereo XLR outputs maken het mogelijk om de versterker te verbinden met het primaire PA-systeem, terwijl je nog steeds de stereo in je versterker gebruikt als een monitor op het podium. Zowel live als in een studio wil je mogelijk ook gebruik maken van een output die effecten verstuurd om te verbinden met signaalverwerking of effectenapparaten, welke je vervolgens terug moet verbinden via een terugkeer input om het ‘natte’ signaal door je versterker te spelen.

Net als de Roland KC-350 heeft de kleinere Roland KC-150 een subwoofer output die iets extra’s toe zal voegen aan basfrequenties naast mogelijkheden van zijn 65W versterker en 12″ speaker.

Mobiliteit

Over het algemeen zijn keyboard versterkers redelijk mobiel, aangezien ze vaak gebruik maken van lichtere, solide onderdelen en compacte behuizingen hebben waar zowel de versterker als speaker in zit. Als maximale mobiliteit echter een zorg is, dan zijn er een aantal modellen die hier specifiek voor ontworpen zijn.

De Roland CM-30 gebruikt bijvoorbeeld een 6,5-inch speaker en een ingebouwde handgreep voor een super lichtgewicht, mobiel design. Zijn drie kanalen, aux-input en 30 watt kracht maken hem geschikt voor opnemen, oefenen of op het podium je optreden monitoren.

Als het vinden van een stopcontact een probleem is, dan kunnen door batterijen aangedreven versterkers zoals de Roland KC-110 ook een optie zijn.

Conclusie van dit artikel over de beste keyboard versterker

We hopen dat je aan de hand van de informatie in dit artikel de beste keyboard versterker kan kopen. Mocht je vragen hebben of je ervaringen willen delen, laat dan zeker hieronder een reactie achter.

Bekijk hier de TOP 5 bestverkochte versterkers volgens:

LEES OOK:

1 Reactie
  1. Ik heb een vraag ik heb een keyboard Roland E-16 en ben op zoek na een keyboard versterker welke is geschikt voor mij e hoe moet ik hem aansluiten en kan ik hem rechtstreeks er op aan sluiten of meet er nog iets tussen het is een stereo keyboard

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo