Een goede pianostoel is belangrijker dan een goede piano

goede pianostoelMeestal geloven mensen me niet als ik zeg dat ik voor een optreden nog meer tijd kwijt ben met het zoeken naar een geschikte pianostoel dan naar een piano. Toch is dit echt zo. Maar dat gezegd hebbende ben ik zeker niet de enige pianist die het stoeltje belangrijker vindt dan de piano. Toen ik 14 was hoorde ik Samson  François  zeggen: ‘ik zit beter goed achter een slechte piano, dan dat ik slecht achter een goede piano zit ‘.Dit zei hij uiteraard in een documentaire, want ik ben niet oud genoeg om hem gekend te hebben. Tegenwoordig deel ik zijn mening maar destijds vroeg ik mezelf af: ‘waar heeft die man het over?’. Nu, 16 jaar later, moet ik Samson  François mijn excuses aanbieden: hij was niet gek, ik had zelf niet genoeg ervaring om te begrijpen waar hij het over had. Wat een verrassing, is het niet? Maar iedereen weet hoe tieners zijn, en ik was geen uitzondering!

Ik zeg altijd dat het verdelen van gewicht een belangrijk onderdeel is van de pianotechniek. Als we achter de piano zitten blijft ons bovenlichaam in balans boven het bekken zodat het gewicht via de zitbotjes wordt overgebracht naar het stoeltje. Omdat onze dijbenen zich boven de zitbotjes bevinden hebben de benen alle bewegingsvrijheid. We kunnen ze als steun gebruiken wanneer we extreme stukken spelen op het keyboard of wanneer we de pedalen gebruiken. Dat is wat er gebeurt als je goed in balans zit. Maar om deze balans te vinden en onnodige spanning te vermijden moet je eerst een goede pianostoel vinden. Deze moet comfortabel, verstelbaar en stil zijn… Als je hem niet kan vinden zul je nooit een evenwichtige houding kunnen aannemen tijdens een optreden. Dit zal je pianospel zeker niet ten goede komen. Technisch ben je zwakker, je geluid zal hard zijn en de geluidskwaliteit slecht. Samson  François  had gelijk: een goede piano is nutteloos als je niet in balans kan zitten.

In mijn twintiger jaren was ik geobsedeerd met een evenwichtige houding . Ik oefende het altijd op school. De meeste conservatoriums investeren niet eens in pianostoelen waardoor studenten opgezadeld zijn met oncomfortabele goedkope stoeltjes en de zitproblemen die hierbij ontstaan. Ik moest dit probleem oplossen en mijn billen blij maken (net als mijn rug!). In het begin gebruikte ik een kussen maar daar was ik niet tevreden over: een kussen glijdt weg, is niet stevig genoeg en raakt plat. Dus ik ontwierp en bouwde met de hulp van een fysiotherapeut een ergonomisch kussen dat aan mijn wensen voldeed. Vanaf dat moment droeg ik overal waar ik moest spelen een raar kussen bij me. Dit kussen was zo populair onder de studenten van het Conservatorium dat het snel een naam kreeg: onderkont plakker.

Ik gebruik dit kussen nog steeds, hoewel ik inmiddels een ergonomisch pianostoeltje heb gebouwd voor mijn oefeningen thuis. Ik moet toegeven dat mijn pianospel enorm verbeterd is omdat het stoeltje me hielp een evenwichtige houding te vinden en onnodige spanningen te vermijden.

Dus, als je goed wilt spelen, volg dan het advies van Samson François op en voldoe aan de eerste eis: goed zitten. Daarna kun je kiezen op welke piano je wilt spelen. Veel mensen (zelfs professionals) kijken niet eens naar het stoeltje en geven de piano de schuld als ze niet goed spelen. In feite is hun houding verantwoordelijk voor de technische fouten of het slechte geluid: de pianostoel is dus veel belangrijker dan de piano zelf!

We helpen je graag in je keuze, gebruik onze TOP 5’s

Onze pianokruk TOP 5

 1. Konig & Meyer 14093
 2. Stagg PS35
 3. Konig & Meyer 14092
 4. Innox DB 21
 5. alle anderen

 

Onze pianobank TOP 5

 1. Konig & Meyer 13981
 2. Konig & Meyer 13950
 3. Stagg PB40
 4. Konig & Meyer 13900
 5. Yamaha BC200MH

5 Opmerkingen
 1. Ik heb belangstelling voor een pianostoel of pianokruk met rugleuning. Hebt u die te koop?

 2. Ik heb belangstelling voor een in hoogte verstelbare pianokruk of pianostoel met rugleuning. Hebt u die in voorraad?
  H. Ponneker

 3. Hey, Wij verkopen zelf geen pianokrukken of pianostoelen, we adviseren in de beste keuze. Onze keuze kan je hierboven terugvinden.
  Een goeie shop is Bax-Shop, die hebben alvast veel keuze, neem daar zeker eens een kijkje.

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo