Roland RP701 review

Roland RP701 piano review
9.2

€1.199,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Roland RP701 review
Roland RP701 review
€1.199,00
SuperNATURAL geluidsengine
Ingebouwde recorder
Uitstekende klanken
Realistisch gevoel
Geweldige pedaalactie
OLED scherm

De Roland RP701 vervangt de eerdere RP501R, het is een digitale piano met 88 toetsen die in het middensegment zit, maar een paar echt hoogwaardige functies heeft.

Hij mengt het traditionele piano-uiterlijk met moderne accenten in een relatief kleine verpakking.

Onze RP701 recensie bespreekt de klank en het gevoel van de piano en kijkt hoe hij zich verhoudt tot de concurrentie.

We kijken ook naar belangrijke kenmerken en tekortkomingen van de RP701.

Moet je de Roland RP701 kopen?

Roland RP701 review
9.2Expert Score
Fantastische piano

Het is moeilijk iets slechts te zeggen over de RP701, het is zo’n fantastisch instrument.
Het enige echte minpunt dat we kunnen vinden is dat iedereen die alleen een realistische pianoklank en gevoel nodig heeft misschien beter iets goedkopers kan kopen. Maar, de RP701 biedt dat en zoveel meer.
Als je het budget ervoor hebt, is het geld goed besteed.

Positief
  • SuperNATURAL geluidsengine
  • Ingebouwde recorder
  • Uitstekende klanken
  • Realistisch gevoel
  • Geweldige pedaalactie
  • OLED scherm
Minpunten
  • We zouden graag meer effecten aan boord zien (zeker met zoveel geluiden)
  • Koptelefoonaansluitingen moeilijk toegankelijk

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/06/23 3:50 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Geluidskwaliteit 9,8

Geluidskwaliteit Roland RP701

De RP701 wordt aangedreven door Roland’s SuperNATURAL sound engine. We zijn de tel kwijt van het aantal keren dat we gezegd hebben dat we van deze geluidsengine houden, ook al bestaat hij al een tijdje.

Maar we bespreken niet vaak dat niet elk model dezelfde prestaties van de geluidsengine krijgt; het hangt af van de processor. Bijvoorbeeld, hoe krachtiger de processor, hoe complexer de prestaties van de SuperNATURAL engine.

Wat dat betreft zijn we blij dat de RP701 de nieuwere BMC chip heeft, die veel krachtiger is dan zijn voorganger.

In termen van geluidskwaliteit krijg je een veel gedetailleerder geluid met veel meer niveaus van nuance en resonantie/mechanische artefacten die een realistische pianotoon creëren.

De vleugelstemmen zijn prachtig, rijk en dynamisch. Ook bij lagere volumes is het verschil opmerkelijk; de dynamische prestaties zijn nog steeds even helder.

Er zijn in totaal 324 klanken, wat te veel is om te detailleren, maar we noemen in ieder geval graag de elektrische piano’s.

We pikken de elektrische piano’s er vaak uit omdat je, bij gebrek aan een betere omschrijving, vaak kunt zien dat het secundaire geluiden zijn van een digitale piano, bijna een bijzaak.

Ze missen meestal (op enkele uitzonderingen na) de attack, het bit en de authenticiteit die je krijgt van een top keyboard piano/werkstation. Aan de andere kant zouden deze elektrische piano’s de meeste een run voor hun geld geven.

De RP701 heeft een maximale polyfonie van 256 noten.

Ingebouwde luidsprekers 8,8

Het ingebouwde luidsprekersysteem bestaat uit twee 4,7″ luidsprekers en een paar 12 W versterkers.

Aan de oppervlakte is dat ongeveer gemiddeld voor de prijsklasse, hoewel het grotere luidsprekers zijn dan sommige en minder krachtige versterkers dan andere.

Tot op zekere hoogte maakt dat niet uit; waar het vooral om gaat is de helderheid van het geluid.

Zoals bij de meeste digitale piano’s zul je een verschil horen als je een line out neemt, door een paar high-end monitors speelt, en dat dan vergelijkt met de ingebouwde luidsprekers.

Maar in een kleine kamer klinken deze luidsprekers geweldig en duidelijk genoeg om elke subtiele emotionele of dynamische nuance in je spel op te vangen.

Toetsenbordgevoel 9,4

Toetsenbordgevoel Roland RP701

Hoewel de prijs van de RP701 gemiddeld te noemen is, is het gevoel van het toetsenbord meer aan de premium kant.

Het beschikt over Roland’s PHA-4 standaard toetsenbord met progressieve hamer-actie toetsen en echappement. Het gewicht van de toetsen is heel goed, het is niet te zwaar, maar je moet er wel voor werken, en zo hoort het ook.

Het beste aan het RP701 klavier is dat het de speler aanmoedigt de dynamiek te verkennen, en dat is perfect voor beginners en gevorderden.

Als je eenmaal aan het gewicht gewend bent, geeft het je het vertrouwen om met ongefilterde expressie te spelen, omdat je verwacht dat wat je erin stopt, er ook uit komt.

Een ander mooi kenmerk van dit klavier is dat de toetsen gesimuleerd ebbenhout en ivoor aanvoelen. Het gesimuleerde gevoel is niet alleen cosmetisch; het heeft een vochtabsorberend effect dat extra grip geeft.

Functies 9,4

Functies Roland RP701

De RP701 heeft meer opvallende kenmerken dan veel digitale piano’s; hier zijn enkele van de belangrijkste.

3D sfeer

Als je oefent met een koptelefoon, zoals veel spelers doen, krijg je niet het meest natuurlijke geluid, omdat het niet is hoe we dingen in de echte wereld horen.

Roland’s 3D Ambience functie creëert de illusie van ruimte, waardoor een meer natuurlijke akoestische omgeving ontstaat, zelfs in een hoofdtelefoon.

Progressief demperpedaal

Het progressieve demperpedaal is nog zo’n premium touch waar we op de RP701 dol op zijn.

Het bespelen van een akoestische piano vergt enige fysieke inspanning. De weerstand van de toetsen en pedalen helpt ons de werkelijke controle over de expressie te ontwikkelen. Een meer realistische pedaalactie is een welkome eigenschap.

Ingebouwde songs

De RP701 heeft 377 liedjes aan boord. De meegeleverde liedjes bestrijken een breed scala aan klassieke muziek, traditionele muziek en nuttige oefenstukken.

Effecten

Het is niet de meest uitgebreide verzameling effecten. Toch krijg je enkele briljant- en sfeerregelaars, vooral handig bij vleugelklanken.

TwinPiano

De TwinPiano modus wordt elders meestal Duet modus of Partner modus genoemd. Het creëert twee identieke toonhoogtezones op het klavier voor leerling/leraar-oefening.

Piano Ontwerper

Met de Piano Designer app kun je de piano instellingen fijn afstemmen met je smart device.

Ingebouwde recorder

De RP701 heeft een ingebouwde driesporen recorder voor één nummer (SMF, WAV, 16-bit/44,1 kHz).

Zoals we altijd zeggen, zouden alle pianisten oefensessies of uitvoeringen moeten opnemen om er later kritisch naar te kunnen luisteren.

Je kunt een USB-stick aansluiten en je opnamen opslaan, wat een uitstekende manier is om je vorderingen te archiveren.

Gebruik 9,4

Gebruik Roland RP701

Soms maken we ons zorgen dat digitale piano’s met zoveel klanken en nummers bezaaid zullen zijn met te veel knoppen of ongelooflijk vervelend in gebruik zullen zijn. De RP701 is geen van beide.

Dankzij het handige OLED scherm en de hoofd-encoder is het bladeren door klanken en songs snel en gemakkelijk. Er is zelfs een speciale ongedaan maken/terug knop die je op het juiste pad zet als je iets te ver gaat.

Hij heeft eenvoudige transportbediening en genoeg speciale knoppen om eenvoudige functionaliteit te bieden zonder het bovenpaneel te overbelasten.

Het is ook een absoluut genot om te spelen.

Bouwkwaliteit 8,8

Roland RP701 review

Er zijn geen echte klachten over de bouwkwaliteit, maar we moeten onze score verstandig houden omdat het niet het meest substantiële apparaat is.

Het is niet bepaald een gestroomlijnde digitale piano; hij heeft wel een traditionele stijl, maar de kast is aan de kleinere kant van het traditionele. Hij zal dus nooit het gewicht hebben om zo robuust te zijn als grotere eenheden.

Alles zit echter goed in elkaar, en we houden van de bediening. De moderne knoppen geven het gevoel van een high-end keyboard piano, en ze zien er ook geweldig uit.

Connectiviteit 9

Connectiviteit begint met twee USB poorten (Type A/B) en twee hoofdtelefoonaansluitingen. We zien altijd graag twee hoofdtelefoonaansluitingen; in dit geval krijg je een 1/8″ en een 1/4″.

Je krijgt ook een 1/8″ audio-ingang (AUX) en Bluetooth Connectiviteit. Er zijn geen 5-pins MIDI In/Out poorten, maar je hebt MIDI over USB/Bluetooth.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/06/23 3:50 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Vergeleken met andere digitale piano’s

De RP701 is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de oudere RP501R, maar hier zijn enkele interessante alternatieven. Je kunt ook kijken naar onze keuzes voor de beste digitale piano’s en de beste 88-toets keyboards die momenteel op de markt zijn.

Roland RP701 vs. Korg C1 Air

De C1 Air is een van de beste slanke digitale piano’s die je kunt kopen. Het zou iets voor jou kunnen zijn als je de voorkeur geeft aan een strak, modern uiterlijk. Hij heeft uitstekende akoestische en elektrische pianoklanken.

Bekijk onze Korg C1 Air review

Roland RP701 vs. Roland F701

Als je dat slankere, moderne imago wilt, maar bij Roland wilt blijven, dan is de F701 een uitstekende keuze. Wij vinden de RP701 over het geheel genomen beter, maar het hangt af van je behoeften.

Bekijk onze Roland F701 review

Roland RP701 vs. Kawai KDP120

De KDP120 biedt een iets goedkoper alternatief en een van de meest luxueuze vleugelklanken. Het nadeel is dat hij niet de veelzijdigheid van de RP701 evenaart.

Bekijk onze Kawai KDP120 review

Voor wie is de Roland RP701 het meest geschikt?

Hij is geschikt voor spelers van elk niveau die een realistisch pianogevoel willen met een groot aantal beschikbare klanken (ideaal voor songwriters en componisten).

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo