Korg G1 Air review

Korg G1 Air Review
9

€1.449,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Korg G1 Air review
Korg G1 Air review
€1.449,00

Moet je de Korg G1 Air kopen?

Recent kregen we eindelijk de mogelijkheid om de nieuwe serie van digitale piano’s voor de consumentenmarkt van Korg uit te proberen. We hebben het natuurlijk over de nieuwe C1 Air en G1 Air, die een hele sensatie zijn geworden en een grote stap voorwaarts zijn voor Korg. Niet dat Korg nooit eerder goede digitale piano’s heeft gemaakt, maar deze twee modellen zijn iets heel nieuws voor het bedrijf.

Korg staat bekend om hun professionele stage piano’s, die zeer gewaardeerd worden en in de loop der jaren een soort industriestandaard zijn geworden. Maar als het gaat om de onderkant van de (thuis)markt, zijn hun digitale piano’s niet zo succesvol geweest en hebben ze het moeilijk gehad om te concurreren met merken als Yamaha, Roland of Kawai. Zelfs hun populaire LP-380, die een geweldige piano op zichzelf is, wordt vaak over het hoofd gezien, omdat hij niet zoveel functies en aansluitingen biedt als zijn concurrenten.

In deze Korg G1 Air review zullen het vlaggenschipmodel van de serie uitgebreid onder de loep nemen.

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Korg G1 Air

Voordelen
 • Slank, prachtig design
 • Fijn RH3 hammer action klavier
 • 3 fantastische klanken van ’s werelds meest gerespecteerde vleugelpiano’s
 • Snaarresonantie, key-off samples, demperresonantie
 • 2-track MIDI-recorder
 • Uitzonderlijk luidsprekersysteem (80W)
 • Draadloze bluetooth-audioverbinding
 • Japanse Kwaliteit
Nadelen
 • Relatief zwaar
 • Geen MIDI via bluetooth ondersteuning
 • Weinig opties voor geluidsaanpassing (kan snaarresonantie en andere parameters niet aanpassen)
 • Slechts 3 reverb soorten
 • Specificaties
 • Video's

Belangrijkste specificaties

 • 88 volledig gewogen toetsen
 • Real Weighted Hammer Action 3 (RH3)
 • Aanslaggevoeligheid: 4 soorten en uitgeschakeld instelbaar
 • Led-scherm
 • Geluid: Stereo PCM
 • 120 noten polyfonie
 • 32 instrumentgeluiden (9 piano’s)
 • 40 vooraf ingestelde pianoliederen
 • Reverb, Brilliance, Chorus (3 soorten elk)
 • Pianogeluidselementen: Demperresonantie, snaarresonantie, key-off simulatie
 • Modi: Gesplitst, dubbel, partnermodus
 • 2-track MIDI-recorder (tot 99 nummers)
 • Metronoom, transponeren, stemmen
 • Luidsprekers: 2 x 12 cm (2 x 20 W) + 2 x 5 cm (2 x 20 W)
 • Aansluitingen: USB naar host, MIDI in-/uitgang, hoofdtelefoonaansluitingen (2), audio-uitgang (mini-aansluiting), bluetooth (audio)
 • 134 x 38,4 x 98,5 cm
 • 41 kg


Bekijk ook onze review van de Korg C1 Air

korg c1 air review

Bekijk reviewOntwerp

Van alle digitale piano’s die we in deze prijsklasse hebben gezien, spreekt de G1 Air ons het meeste aan op het gebied van design. Je kan echt zien dat Korg veel werk heeft verzet om dit instrument er elegant en uniek uit te laten zien. Voor zover wij weten is er geen andere digitale piano in deze prijsklasse met een vergelijkbaar ontwerp.

De G1 is ontworpen met veel aandacht voor details: gebogen lijnen, pianostijl deksel en mooie voorpoten, waardoor het instrument er nog stijlvoller en duurder uitziet. De piano is ook zeer slank en past gemakkelijk in beperkte ruimtes zoals een slaapzaal, slaapkamer of zelfs een hal.

Korg G1 Air Review digitale piano kopen

De kast zelf is slechts 29 cm diep. Houd er echter rekening mee dat anti-kantelbeugels voor de stabiliteit van de G1 Air dit verhogen naar 38,4 cm. Ondanks zijn slanke ontwerp weegt de G1 echter wel 41 kg. En alhoewel de montage niet erg ingewikkeld is, heb je waarschijnlijk een tweede persoon nodig om je te helpen de doos uit te pakken en alles in elkaar te zetten (vooral wanneer je het klavier moet plaatsen).

Het deksel van de G1 Air dient niet alleen als klavierhoes, maar ook als muziekstandaard wanneer je hem geopend hebt. Dit maakt het mogelijk om muziek over de hele breedte van de piano te plaatsen, wat erg handig is. Het langzaam sluitende mechanisme voorkomt dat het deksel wordt dichtgegooid en houdt je vingers veilig, wat vooral belangrijk is als je kinderen in de buurt hebt. Het mechanisme van het deksel zorgt ook voor een langzame opening, zodat je de kast niet beschadigt wanneer je hem achterover laat vallen.

De bouwkwaliteit van de G1 Air is van topkwaliteit. In tegenstelling tot de meeste digitale pianomerken (Yamaha, Roland, Casio, etc.), die hun piano’s in China produceren, produceert de Korg hun G1 modellen in Japan en wordt een garantie van 5 jaar geboden. Het maakt de G1 niet automatisch tot een betere en meer kwalitatieve piano (kwaliteitscontrole is iets waar grote merken zich op richten, ongeacht waar de fabriek is gevestigd). Het is echter toch mooi om een digitale piano te laten ontwerpen en produceren in het land waar kwaliteit voorop staat. De Korg G1 gaat dus mogelijk langer mee dan enig ander merk. Of dat zo is kunnen we nu uiteraard nog niet zeggen in deze Korg G1 Air review. De tijd zal het leren.

korg g1 air concert digitale piano stage

De G1 Air wordt geleverd met een 3-pedalenunit met sustain-, soft- en sostenutopedalen. De kwaliteit van de pedalen is zeer bevredigend. Ze zorgen voor een mooie weerstand en voelen bijna net zo aan als de pedalen van een akoestische vleugel. Bovendien zullen meer gevorderde pianisten de half-pedalen ondersteuning waarderen. Dit maakt het mogelijk om controle te hebben over de hoeveelheid sustain die op de noten wordt toegepast (in plaats van alles of niets).

De G1 Air is verkrijgbaar in 3 kleuren, wat vrij zeldzaam is voor digitale piano’s in deze prijsklasse. Er is matzwart, mat wit en houtnerf bruine kleur, die we echt mooi vinden vanwege zijn houten textuur.

Het bedieningspaneel van het instrument bevindt zich in het midden van de piano. Deze bevat 18 knoppen, een volumedraaiknop en een klein scherm. Alles is hier vrij standaard: speciale knoppen voor 3 belangrijke pianoklanken, opnamefuncties, metronoom, split modus en voor een paar andere functies.

Wat we niet zo fijn vinden aan het bedieningspaneel, is dat je vingerafdrukken heel snel ziet. Dit is vooral het geval bij de zwarte en bruine versie. Het scherm is vrij klein en standaard. Het helpt bij het navigeren door de ingebouwde klanken en liedjes, maar intuïtief is het niet. Je moet nog steeds de handleiding lezen om te begrijpen wat al die karakters betekenen en hoe je tot een bepaalde parameter komt.

Klavier

De Korg G1 Air is uitgerust met de beste hammer action van Korg en wordt Real Weighted Hammer Action 3 (RH3) genoemd. De RH3 is een action die Korg al een tijdje gebruikt en het bedrijf blijft het gebruiken in zijn hoogwaardige keyboards en workstations, waaronder de Korg Kronos. In de loop der jaren heeft de RH3 zich bewezen als een betrouwbare, goed aanvoelende action, die door veel professionele muzikanten wordt gebruikt. De RH3 heeft een mooi middelzwaar gewicht, waardoor hij geschikt is voor een breed scala aan speelstijlen. Van klassieke piano tot en met snelle orgel- en synth passages.

Korg G1 Air Review digitale piano

We vinden het tijdens deze Korg G1 Air review fijn, hoe snel en responsief de action is. Het is iets lichter dan de Tri-sensor Hammer Action II van Casio en de GH/GH3 van Yamaha, die meer aan de zwaardere kant zijn. De RH3 is een volledig gewogen hammer action klavier, dat gebruik maakt van een gesorteerd hamersysteem. Dit is bedoeld om het gevoel van een echte akoestische pianoaction na te bootsen. In tegenstelling tot de actions van Casio en Yamaha, die gebruik maken van een 3-sensor detectiesysteem, maakt de RH3 gebruik van tweesensor-technologie.

De 3e sensor wordt meestal toegevoegd om het spelen van snelle passages te vergemakkelijken en zorgt voor een snellere klankherhaling. In de praktijk is het verschil niet zo duidelijk. En tijdens deze Korg G1 Air review hadden we geen problemen om snelle herhalingen te spelen.

Het toetsenbord is verdeeld in 4 gewichtszones. De toetsen aan de linkerkant van het klavier voelen zwaarder aan dan aan de rechterkant, wat de karakteristiek van een akoestische piano nabootst. De toetsen op de G1 Air zijn aanslaggevoelig en bieden 5 gevoeligheidsniveaus om uit te kiezen. Er zijn lichte, normale, zware, stabiele en vaste vooraf ingestelde instellingen.

korg g1 air beste digitale piano review

Wanneer de instelling “Steady” is geselecteerd, zal het volume niet veranderen afhankelijk van hoe hard of zacht je speelt. De “Heavy” vereist de meeste kracht om de luidste klank te produceren en biedt je het breedste dynamische bereik (van de zachtste pianissimo tot de luidste fortissimo).

Het RH3-klavier biedt geen ivoor/ebbenhout-simulatie en heeft conventionele gladde plastic toetsen. Het zou mooi zijn om een soort textuurafwerking op de toetsen te hebben, omdat het een betere grip biedt tijdens vochtige situaties. Maar uiteindelijk komt het allemaal neer op je voorkeuren, want sommige mensen geven de voorkeur aan een gladde afwerking. Dit is wat de meeste akoestische piano’s tegenwoordig hebben.

Geluid

De kern van de G1 Air wordt gevormd door de PCM-geluidsgenerator, die gebruik maakt van stereo meerlagige samples van de 3 beste concertvleugels ter wereld: Duits, Oostenrijks en Japans. Elke klank heeft zijn eigen unieke karakter, waardoor het gemakkelijk is om degene te vinden die bij je smaak en repertoire past. De Duitse vleugel vonden wij tijdens deze Korg G1 Air review het beste klinken. Deze komt uit een Steinway vleugel en klinkt ongelooflijk rijk en dynamisch.

De Oostenrijkse vleugel heeft een iets warmere en zachtere toon, wat perfect is voor het spelen van ballades en solo’s. De klank is afkomstig van een van de meest geprezen pianofabrikanten ter wereld – Bösendorfer.

korg g1 air digitale piano review kopen

De Japanse piano gebruikt de sample van een Yamaha concertvleugel, die bekend staat om zijn ongelooflijk expressieve geluid en een breed scala aan klankkleuren. Wij vonden persoonlijk de Japanse klank tijdens deze Korg G1 Air review te helder en daardoor de minste van de drie.

Elk van deze tonen bevat 3 belangrijke organische elementen uit een akoestische piano, wat het realisme van de klank verhoogt. Als je het sustainpedaal op een akoestische piano indrukt en enkele noten speelt, zullen ze vrij vibreren zolang je het pedaal ingedrukt houdt. Maar wat belangrijk is, is dat alle andere noten die je niet hebt gespeeld ook een beetje trillen en zo een natuurlijke sfeer aan het geluid toevoegen. De G1 Air bootst dit fenomeen erg goed na.

Het is tijdens deze Korg G1 Air review ook belangrijk om te vermelden dat deze digitale piano een lange natuurlijke vervaltijd heeft. Dit is een van de belangrijkste elementen van een pianoklank. Het betekent dat Korg de weg van de minste weerstand vermijdt en gebruik maakt van hoogwaardige samples die zo’n lang verval mogelijk maken. Andere organische elementen in de G1 Air zijn sympathetische snaarresonantie en key-offresonantie.

korg g1 air concert digitale piano stage

Een ander ding dat niet elke digitale piano heeft, is de mogelijkheid om de standaard Equal Temperament stemming te veranderen naar een van de 9 andere temperamenten die geschikt zijn voor verschillende muziekgenres. Je hebt de keuze uit: Pure Major, Pure Minor, Pure Minor, Arabisch, Pythagorisch, Werckmeister, Kirnberger, enz.

Naast de belangrijkste pianotonen zijn er nog 6 andere piano’s waaronder Pop Piano, Jazz Piano, Barok Piano, Honky-Tonk Piano en enkele andere.

Geluidseffecten

Er zijn een paar parameters en geluidseffecten waarmee je kan spelen om meer diepte, helderheid of levendigheid aan het geluid toe te voegen. Om wat diepte en sfeer aan het geluid toe te voegen, kun je een van de reverb soorten (Shallow, Standard, Deep) gebruiken. Het chorus effect (Shallow, Standard, Deep) zal het geluid rijker en voller maken, door het toevoegen van zeer vergelijkbare (in toonhoogte en tijd) noten aan degene die je speelt. Tot slot kun je de brilliance van het geluid aanpassen (Less Brilliant, Normal, Brighter).

Dat is alles op het gebied van het aanpassen van het geluid. Persoonlijk zijn we van mening dat meer opties voor de nagalm en de mogelijkheid om het type en de diepte onafhankelijk van elkaar aan te passen geen overbodige luxe zou zijn.

Polyfonie

De G1 Air wordt geleverd met een polyfonie van maximaal 120 noten. Dit lijkt niet veel, gezien het feit dat de meeste van zijn concurrenten 192 of 256 noten bieden. Tijdens deze Korg G1 Air review hebben we echter geen problemen ondervonden (bijv. noten stelen of afsnijden). Zelfs niet tijdens snelle passages en intensief gebruik van het sustainpedaal.

review korg g1 air digitale piano kopen

Korg geeft duidelijk aan dat elke noot tot vier polyfonienoten kan gebruiken, wat afhangt van hoeveel oscillatoren gebruikt worden. Alle vleugelklanken op de G1 Air gebruiken 4 oscillatoren, wat je 30 (120/4) noten geeft die het instrument tegelijkertijd kan produceren. Zoals we al aangaven tijdens deze Korg G1 Air review, is dit genoeg om comfortabel te spelen. Andere digitale piano’s werken trouwens op dezelfde manier, maar het gebruik wordt door de meeste fabrikanten niet zo duidelijk weergegeven.

Luidsprekers

Het interne geluidssysteem van de G1 Air is indrukwekkend, daar is geen twijfel over mogelijk. Er zijn 4 luidsprekers die elk worden gevoed door een losse 20 W versterker. Twee luidsprekers zijn ingebouwd in de standaard en zijn verantwoordelijk voor de weergave van diepe afgeronde bastonen en precieze middenfrequenties. De andere twee luidsprekers worden tweeters genoemd en hun taak is om te zorgen voor kristalheldere hoge frequenties. Deze luidsprekers bevinden zich rechts bovenin de piano, zodat het geluid dat ze produceren naar de speler is gericht.

korg g1 air review digitale piano

Het totale uitgangsvermogen is 80W, wat we nog nooit hebben gezien in deze prijsklasse. De geluidstechnici hebben uitstekend werk verricht met het ontwerpen van het luidsprekersysteem van de G1 Air. Dit is echt een van de best klinkende digitale piano’s waar we ooit mee gespeeld hebben.

We waren tijdens deze Korg G1 Air review ook aangenaam verrast met hoe luid je de G1 Air kan zetten. Het maximale volume is vergelijkbaar met dat van een akoestische piano. Zodoende heb je geen externe versterking nodig om te genieten van de ervaring van het spelen van een echte piano.

Functies

De thuispianio’s van Korg zijn meestal niet uitgerust met een hoop functies, afgezien van de standaard metronoom, transpositie, etc. Bij deze piano gaat dat echter niet op.

Modi

Er zijn vier prestatiemodi beschikbaar op de G1 Air. Naast de standaard “Single”-modus, zijn er nog 3 andere modi die je in staat stellen om meerdere geluiden te splitsen, samen te voegen en duetten met een andere persoon te spelen.

De Layer-modus is een functie waarmee je twee verschillende geluiden tegelijk kan afspelen wanneer je op een toets drukt. Helaas kunnen niet alle geluiden worden samengevoegd. Met de G1 Air is het niet mogelijk om geluiden die via dezelfde knoppen toegankelijk zijn samen te voegen en af te spelen. Er zijn 4 knoppen voor het selecteren van de klanken (G.Piano, A.Piano, J.Piano, J.Piano, etc.), zodat je alleen geluiden kan combineren die beschikbaar zijn onder een andere knop. Zo kunnen bijvoorbeeld Oostenrijkse vleugel- en balladepiano niet samengevoegd worden, omdat ze allebei toega.nkelijk zijn via de knop A.Piano. Je kan echter wel het volumebalans tussen de klanken wijzigen en de octaven verschuiven.

Korg G1 Air Review pedalen

Met de Split-modus kun je het klavier in twee delen verdelen (het splitspunt kan worden aangepast) en in elk van deze delen een andere klank spelen. Hier kwamen we tijdens deze Korg G1 Air review ook enkele beperkingen tegen. Je kan slechts 1 van de 3 beschikbare basklanken in de piano kgebruiken voor de linker sectie, en elk ander geluid kan worden geselecteerd voor de rechter sectie.

In de Partner-modus kunnen twee spelers tegelijkertijd in hetzelfde toonhoogtebereik spelen. Het klavier wordt in twee gelijke delen verdeeld, waarbij elk deel hetzelfde octaafbereik heeft met een eigen middelste C. In deze modus kun je ook een ander geluid aan elk van de secties toewijzen en de volumebalans tussen de secties aanpassen.

Recorder

Om je optredens op te nemen kun je gebruik maken van de ingebouwde MIDI-recorder. Het instrument kan tot 99 nummers in het interne geheugen opslaan en voor elk nummer kun je tot twee tracks opnemen.

Je kan bijvoorbeeld het deel van de linkerhand opnemen op Track 1 en vervolgens het deel van de rechterhand op Track 2 terwijl je luistert naar het afspelen van de eerste track. Nadat je twee tracks hebt opgenomen, kun je ze als een enkele opname afspelen of, indien nodig, een van de tracks dempen. Je kan ook meespelen met je opnames terwijl ze worden afgespeeld.

korg g1 air review piano concert

Je kan niet alleen je eigen opnames afspelen, maar je hebt ook toegang tot 40 vooraf ingestelde pianonummers van Bach, Beethoven, Debussy en andere bekende componisten. Net als bij opgenomen nummers kun je kiezen welke delen wel en niet afgespeeld moeten worden. De meeste van deze nummers hebben een linkergedeelte opgenomen op Track 1 en een rechtergedeelte opgenomen op Track 2, Zodoende kun je een van de tracks uitzetten en dat deel live spelen, terwijl het andere deel wordt afgespeeld.

Andere functies

De G1 Air heeft een metronoom met aanpasbaar tempo, maatsoort, volume en geluidstype. Dit is een geweldig hulpmiddel is voor degenen die hun ritme willen oefenen.

Om de toonhoogte van de G1 Air af te stemmen op die van een ander instrument, kun je gebruik maken van de Master Tuning functie. Hiermee kun je de toonhoogte van het keyboard in stappen van 0,5 Hz wijzigen.

De transponeringsfunctie is ook beschikbaar op het instrument.

Connectiviteit

Op het gebied van poorten en aansluitingen stelt de G1 Air niet teleur tijdens deze Korg G1 Air review.

Voor meer gebruiksgemak bevinden zich twee stereo mini hoofdtelefoonaansluitingen rechts onder de linkerzijde van het klavier. Twee hoofdtelefoons kunnen gelijktijdig worden aangesloten en stellen je in staat om in stilte te oefenen zonder iemand anders lastig te vallen. Alle andere poorten behalve de hoofdtelefoonaansluitingen bevinden zich in het midden op de achterkant.

We begrijpen niet echt waarom Korg al zo lang USB-poorten negeert. De G1 Air is echter waarschijnlijk hun eerste piano met een USB type B-poort. Iets wat bijna alle digitale piano’s tegenwoordig hebben. Je kan deze poort gebruiken om de piano aan te sluiten op een computer en verschillende muzieksoftware aan te sturen door MIDI-data te versturen en te ontvangen.

korg g1 air review digitale piano

Er zijn een groot aantal apps die de mogelijkheden van de G1 kunnen uitbreiden op het gebied van leren (FlowKey), muziekproductie (Logic Pro), onderwijs (JoyTunes), etc.

Naast de USB-poort vind je traditionele MIDI In/Out poorten die handig kunnen zijn als je de piano op een ander instrument of MIDI-apparaat moet aansluiten.

Wanneer je op het podium of in de studio optreedt, kun je de Line Out (stereo mini) gebruiken om externe audioapparatuur, zoals een versterker, PA-systeem of audio-interface aan te sluiten.

“Air” is niet zomaar een mooi woord in de modelnaam. Het impliceert dat de piano bluetooth-technologie ondersteunt en audiogegevens van andere apparaten (telefoons, mp3-spelers, tablets, laptops) draadloos kan ontvangen. Het betekent dat je de G1 Air kan gebruiken als een krachtig geluidssysteem om naar je favoriete nummers te luisteren via de ingebouwde luidsprekers of om achtergrondtracks te gebruiken voor je optredens.

Helaas is het niet mogelijk om MIDI-gegevens uit te wisselen via bluetooth en muziekapps zoals GarageBand te bedienen. Daarvoor heb je nog steeds de USB-poort en een speciale adapter voor mobiele apparaten nodig. In het geval van iOS-apparaten heb je de Lightning naar USB-camera-adapter nodig. Voor een USB-computerverbinding heb je een A naar B USB-kabel nodig.

Conclusie van deze Korg G1 Air review

Tijdens deze Korg G1 Air review heeft het bedrijf ons aangenaam verrast met deze digitale piano. Met de G1 Air laat Korg zien dat ze hoogwaardige digitale piano’s voor thuis kunnen maken en kunnen concurreren met grote namen als Yamaha en Roland.

Er zijn verscheidene dingen die we als erg positief ervoeren tijdens deze Korg G1 Air review. Ten eerste zijn we grote fans van het unieke en stijlvolle ontwerp. Dit zal zonder twijfel een mooie toevoeging aan het decor van je huis zijn. Daarnaast was de RH3-action zoals verwacht erg fijn om mee te spelen. En alhoewel sommige ouderwets getrainde pianisten waarschijnlijk de voorkeur geven aan een zwaarder gevoel, is de RH3 een hoogwaardige action met een erg natuurlijke en expressieve aanraking.

korg g1 air concert stage digitale piano

Drie verschillende vleugelpianoklanken is ook iets wat je niet vaak ziet bij een digitale piano in deze prijsklasse. Meestal krijg je één primair pianogeluid uit een Japanse, Duitse of Oostenrijkse vleugel, maar om ze allemaal in een instrument te zien is ongelofelijk. En met het krachtige 80 W luidsprekersysteem en de organische geluidselementen (snaarresonantie en key-off simulatie), komt het geluid echt tot leven tijdens deze Korg G1 Air review.

De bluetooth functionaliteit is een leuke functie om te hebben, maar we waren een beetje teleurgesteld dat MIDI-data niet ondersteund werd. Het zou ook geweldig geweest zijn om meer reverb opties te hebben en de mogelijkheid om snaarresonantie en andere piano-elementen handmatig aan te passen.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste Korg digitale piano of bekijk Korg reviews. Tenzij je onmiddellijk de beste digitale piano zoekt.
korg g1 air beste digitale piano review
9 Totale Score
Beste piano van Korg

Korg heeft zich met de G1 Air bewezen en wij waren aangenaam verrast. De piano heeft een uniek en stijlvol ontwerp, biedt talloze uitgebreide functies en het geluid wat er uit deze piano komt is goed genoeg voor een concertzaal. Voor iedere ervaren pianist is dit een geweldige piano.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo