Korg Kronos review

Beste Korg Kronos Review

Na een revolutie in de workstation markt teweeg gebracht te hebben met het vorige vlaggenschipmodel de OASYS, was de gemeenschap van keyboard spelers gechoqueerd door zulke geweldige mogelijkheden toen Korg in 2011 de eerste uitvoering van de Kronos uitbracht. Ondanks zijn enorm hoge prijs was het originele project uiteraard niet perfect en compleet. Maar Korg bleef investeren in de Kronos en bracht in 2012 de Kronos X uit. In november 2014 lieten ze echter weten dat ze aan een nieuw model werkte en deze konden we testen. De nieuwe Kronos 2015 is nu wereldwijd beschikbaar in drie verschillende versies en in deze Korg Kronos review zullen we hem uitgebreid onder de loep nemen.

Net als het Kronos X model, biedt de nieuwe Korg Kronos een 61 toetsen NH Natural Touch semi-gewogen action editie, samen met de 73 en 88 toetsen RH3 Real Weighted Hammer Action versies, welke geschikt zijn voor pro pianospelers en live muzikanten, welke een van de beste en meest diverse stage piano’s met workstation functionaliteiten willen.

Korg Kronos review:

Eindeloze keuzes

Laten we in deze Korg Kronos review snel een kijkje nemen naar wat je in de doos terugvindt:

  • Korg Kronos (61, 73 of 88 toetsen versie)
  • AC kabel
  • Snelstart gids
  • 3x accessoire dvd’s
  • Optioneel: XVP-10 expressie pedaal, EXP-2 voet controller, DS-1H demperpedaal

De eerste verandering die we bij dit nieuwe model opmerken is de vernieuwde look. De Korg Kronos biedt een veel meer elegant chassis met zijpanelen van natuurlijk hout, nieuwe gezeefdrukte tekst, wat makkelijker om te lezen is en een uitgebreid geventileerd achterpaneel. Alle I/O (input en output) aansluitingen verguld voor een superieure audiokwaliteit.

Een paar veranderingen zijn ook aanwezig in het het beroemde TouchView kleuren display van Kronos. Hiermee kan je snel parameters selecteren met de nieuwe touch/drag modus, wat een geweldige feature is voor gebruikers die hun geluiden in realtime aan willen passen tijdens een optreden.

Maar waarschijnlijk een van de meest indrukwekkende innovaties is de SGX-2 pianobron, wellke bestaat uit het 9GB Berlin D vleugelpiano model met toegewijde ‘una corda‘ samples en de nieuwe Sympathetic snaarresonantie, welke werkt op elke van de piano’s met de SGX bron. Deze feature voegt zoveel realisme aan de speelervaring toe, welke meer natuurlijk en omringend klinkt dan ooit tevoren wanneer het gecombineerd wordt met het geweldige RH3 gewogen action keyboard.

Zowel de Kronos X als de nieuwe Korg Kronos delen de bekende architecteur van negen verschillende bronnen, waarbij elke bedoeld is voor een enkele synthese type. De SGX-2 voor akoestische pianos, de EP-1 voor elektrische piano’s, de HD-1 voor PCM geluiden, de AL-1 voor analoge synthesizers, de CX-3 voor de toonwiel orgels, de STR-1 voor snaarinstrumenten, de MOD-7 voor Waveshaping VPM synthesizers, de MS-20EX voor alle geluiden van de originele Korg MS-20 analoge synth en tot slot de PolysixEX, voor alle typische geluidsschaduwen van de Polysix.

Goedkoopste Korg Kronos Review

Korg Kronos review: Een meer gebruiksvriendelijke OS

De nieuwe versie van de Kronos OS introduceert veel features die bedoeld zijn om de algehele functionaliteit en het gebruiksgemak tijdens live optredens en studio sessies te verbeteren.

Naast verscheidene bug fixes en kleine updates, heeft Korg twee belangrijke aspecten van het besturingssysteem verbeterd, zoals de Set List en de Search Engine. De eerste maakt het nu mogelijk om een aangepaste tekst te vergroten of verkleinen per set list invoer, een kleur uit te kiezen om de lijst te organiseren en zelfs te besluiten hoeveel resultaten per keer op het scherm verschijnen.

Dit maakt het mogelijk om meer informatie weer te geven (zelfs nog groter dan voorheen) om de gebruiker bruikbare info te helpen onthouden, zoals patch veranderingen, transpose op een specifiek liedje of zelfs songteksten. Dankzij het nieuwe zoek proces zal je het juiste geluid sneller dan ooit vinden, waarbij je tussen enkele programma’s en beschikbare combinaties kan zoeken in alle van de negen geluidsbronnen.

Korg Kronos X vs de nieuwe Kronos Kronos 

Dus wat zijn de primaire verschillen tussen de Kronos X en de nieuwe Korg Kronos? Nou als je de eerste Kronos of de vernieuwde versie bezit, dan weet je waarschijnlijk al dat na het debuut van de Kronos X, Korg de OS 2.0 versie een aantal maanden later gratis beschikbaar stelde voor alle Kronos gebruikers.

De fabrikant heeft bevestigd dat ze deze strategie weer zullen toepassen met de lancering van de nieuwe Kronos en de vernieuwde OS 3.0 versie is dus gratis beschikbaar voor iedereen. Oude Kronos en Kronos X gebruikers die de nieuwe Berlin D piano willen hebben, moeten deze echter apart aanschaffen en deze is beschikbaar voor $249.

Maar dat is echter niet alles. Als je dit nieuwe piano geluid koopt, dan zal je niet alle KSC sample date kunnen laden, omdat er niet genoeg RAM beschikbaar is op de oude modellen. Als je deze modellen dus bij wilt werken met de nieuwe OS 3.0 en de Berlin D piano, dan moet je ook upgraden naar 3GB RAM. Zo niet, dan moet je uitkiezen welke geluidsbibliotheken wel en niet geladen moeten worden.

Alhoewel de nieuwe Korg Kronos alle beschikbare bibliotheken ondersteund (inclusief de Berlin D piano uiteraard) zonder het RAM geheugen uit te hoeven breiden, is het misschien niet waard om over te stappen vanaf de oude Kronos of Kronos X. De enige fysieke verandering is het houtenpaneel aan beide kanten van het chassis, terwijl de rest van de features makkelijk verkregen kunnen worden met een gratis software update.

Goedkope Korg Kronos Review

Uiteraard heeft de nieuwe Kronos een 62GB SSD, maar je moet ook onthouden dat je de Kronos of Kronos X zelf makkelijk uit kan breiden met een enorme 240GB SSD zonder het nieuwe model te kopen. De release van de nieuwe Kronos heeft er in ieder geval voor gezorgd dat winkeliers hun oude modellen kwijt willen en deze dus met een mooie korting verkopen.

Ons advies is dus eerst op zoek te gaan naar een goedkopere 61/73/88 toetsen Kronos X in plaats van het nieuwe model en deze vervolgens bijwerken naar de nieuwe OS 3.0 versie. Je zal zodoende alle features die beschikbaar zijn op de nieuwe Kronos krijgen en je kan zelfs beslissen of het het waard is om de Berlin D piano (en de extra 3GB RAM) aan te schaffen.

Welk workstation moet je uitkiezen?

Het is het uiteraard waard om je eraan te herinneren dat de nieuwe Kronos een redelijk hoog prijskaartje heeft, die niet voor iedereen toegankelijk is. De 61, 73 en 88 toetsen modellen zijn respectievelijk verkrijgbaar vanaf €2853, €3299 en €3554, dus je moet goed nadenken wat je wilt. Uiteindelijk moet je besluiten of het een goed idee is om zoveel geld neer te leggen voor een enkele alles-in-een vlaggenschipmodel of simpelweg een goedkopere oplossing aanschaffen.

De catalogus van Korg biedt ook een middenklasse oplossing, zoals de Krome, welke uiteraard niet zo goed is als de Kronos X of de nieuwe Korg Kronos, maar hij is een stuk goedkoper (voor de 61, 73 en 88 toetsen versie betaal je respectievelijk €990, €1130 en €1500). Zodoende kan je geld besparen en mogelijk een ander professioneel keyboard kopen om aan je opstelling toe te voegen, zoals een echte analoge synthesizer of een Hammond clone.

Maar als je denkt dat de perfecte match een vlaggenschip workstation is en je nog steeds niet zeker weet of je moet kiezen voor de Kronos X, de nieuwe Kronos of zelfs de Yamaha Motif XF of nieuwe Montage (de laatste twee zijn iets duurder dan de nieuwe Kronos), dan raden we wederom aan om eerst te kijken of je nog een Kronos X kan vinden en later besluiten of je het nieuwe piano geluid wilt hebben of niet.

De Yamaha Motif serie is in principe hetzelfde als het vorige XS model en daar zijn alleen een nieuw chassis, flash geheugen en een superieur piano geluid aan toegevoegd. De Kronos X en het nieuwe model bieden tenminste negen verschillende hi-end geluidsbronnen en duizenden geluiden om uit te kiezen, naast veel exclusieve professionele features die zowel in studio en live sessies gebruikt kunnen worden.

Beste Korg Kronos Review

Conclusie Korg Kronos review

De nieuwe Korg Kronos biedt niet echt een innovatie die een upgrade van de oudere modellen rechtvaardigt, vooral wanneer je alle nieuwe features met een gratis OS update krijgt en kan kiezen of je het nieuwe Berlin D piano geluid wel of niet wilt hebben.

Het prijsverschil tussen de oude Kronos X en het nieuwere model betekent dat je waarschijnlijk beter op zoek kan gaan naar de oude Kronos X voor een mooie prijs.

We hopen dat je genoten hebt van deze Korg Kronos review.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier de beste synthesizers.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo