Korg Krome review

Korg Krome review

€995,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Korg Krome review
Korg Krome review
€995,00

In de laatste paar jaren is Korg erg druk geweest met het vernieuwen van hun muziek workstation aanbod. Na het debuut van het Kronos vlaggenschipmodel en de vernieuwde Kronos X editie, creëerde het Japanse bedrijf een middenklasse workstation om de oudere M50 te vervangen die zich in een markt bevindt waar de MOX Serie van Yamaha het erg goed doet. In tegenstelling tot de verwachtingen is de Korg Krome niet afgeleid van de grote broer Kronos of tenminste niet volledig. Alhoewel ze hetzelfde moderne design, het enorme touchscreen en een aantal features en geluiden delen, is het overgrote deel van de Korg Krome gebaseerd op de vorige M3 en M50 modellen. In deze Korg Krome review zullen we alles vertellen over dit nieuwe instrument.

Korg Krome review

Wat de Korg Krome kan bieden

Er zijn drie verschillende versies van de Korg Krome. De Krome modellen met 61 en 73 toetsen hebben een semi-gewogen keyboard en de Krome 88 heeft het bekende Natuurlijk Gewogen Hammer-Action keyboard van Korg voor pianospelers.

Goedkoopste Korg Krome

Dit is wat je krijgt na het aanschaffen:

  • Korg Krome (61, 73 of 88 toetsen)
  • AC adapter
  • Snelstartgids
  • Accessoire CD (waar ook de volledige handleiding op is te vinden)
  • Optioneel: sustainpedaal

De Krome heeft een aluminium chassis dat zowel robuust is en een licht gewicht heeft. Aan de bovenkant van het chassis zit een groot 800×480 pixel TouchView kleuren display, welke een hoop nuttige informatie tegelijkertijd weer kan geven en met een enkele vinger gebruikt kan worden tijdens het spelen. Net als bij de voorganger is het touchscreen van de Krome erg gevoelig en je kan zo’n beetje alles verslepen, van knoppen tot schakelaars. Je hebt snel toegang tot je geluiden en alle gerelateerde opties zonder ook maar een knop in te hoeven drukken (meestal).

Aan de linkerkant zit een multifunctionele joystick en twee toewijsbare knoppen, terwijl je in de linkerbovenhoek de volume knop en vier andere knoppen kan vinden. Deze worden gebruikt om drie rijen van functies te managen, zoals cutoff, resonantie, filter envelope intensiteit en amp envelope vrijlating.

Korg Krome review

Aan de rechterkant vindt je alle besturingen om te navigeren in de menu’s, het tempo te managen en de ingebouwde 16-track sequencer van de Korg Krome te gebruiken. Een USB-naar-MIDI poort en SD kaart slot zitten aan de achterkant, net als alle andere connecties. Met de eerste kan je MIDI data naar je PC/Mac sturen, terwijl de laatste erg handig is voor het toevoegen van nieuwe geluiden en het managen van de databestanden.

De geluiden van de Krome

De Krome is gebaseerd op wat Korg EDSx noemt, wat Enhanced Definition Synthesis Extended betekent. Dit is een geluidsbron die afgeleid is van de Kronos welke op PCM samples draait en dezelfde mooie 88 volledige unlooped stereo samples voor de primaire vleugelpiano biedt, welke gemodelleerd is op basis van een Steinway ‘D Grand’. Gecombineerd met het NH hammer-action keyboard van Korg klinkt de piano gewoon geweldig. Hij biedt een authentieke, natuurlijke en omringende manier van spelen, wat over het algemeen alleen maar gevonden wordt in veel duurdere producten. De EDSx geluidsbron heeft een 3,8GB PCM geheugen en 583 multi-samples en daarnaast 2.080 kwalitatieve drum samples. Elk geluidsprogramma kan een of twee oscillators toevoegen en elke oscillator bevat een maximum van acht multi-samples die verrijkt kunnen worden door twee filters, namelijk amp envelopes en dual LFOs. Wanneer je de Single modus gebruikt (één oscillator) is het maximum aantal polyfonen 120, terwijl dit in Double modus 60 is. Elke oscillator heeft 8 snelheidszones met switching, crossfades en layers, Je kan zelfs 5 Insert Effects, 2 Master Effects en 1 Total Effect toevoegen, waarbij je de keuze hebt uit 193 verschillende effecten.

Dankzij de architectuur heeft Korg een superieure kwaliteit in de meeste beschikbare geluiden bereikt. De elektrische piano’s en clavinetten zijn uitstekend, het ROMpler orgel model dat afgeleid is van de CX-3 geluiden klinkt goed en de enorme Korg synth bibliotheek biedt tenminste een preset voor elk van de belangrijkste synthesizers die de wereld ooit heeft gezien. De Jazz Ambience Drum Kit, welke afgeleid is van de Kronos, neemt de gehele Drum sectie op zijn schouders en de orkestrale categorie biedt veel kwalitatieve snaar en bass programma’s en combinaties die kunnen voldoen aan verschillende wensen en behoeften.

Live muzikanten kunnen gebruik maken van 15 verschillende categorieën van van te voren gemaakte programma’s (plus nog een categorie voor patches gemaakt door gebruikers) en 384 verschillende combinaties (een patch die verschillende programma’s bevat, welke gecombineerd zijn om als één uniek instrument te spelen). Je kan zelfs de gratis standalone Krome Editing Software gebruiken om je patches en combinaties op je computer te maken.

Maak je eigen liedjes

Een van de grootste features van de Korg Krome is de ingebouwde 16-track sequencer, welke het mogelijk maakt om je eigen liedjes op te nemen in een home studio of om tracks op te slaan voor live shows. Alhoewel je niet een audio opname kan maken zoals bij de Kronos, bevat de sequencer een track editor en een piano roll editor die verscheidene editing opties bieden, zoals het selecteren en aanpassen van individuele noten die je eerder opgenomen hebt of zelfs complete stukken knippen en kopiëren van een plek naar de andere. Je kan deze modus in samenwerking gebruiken met de ingebouwde Arpeggiator en Drum track om complexe liedjes te creëren en zelfs je project naar een echte DAW te migreren voor verdere correcties en verbeteringen. Het is alleen jammer dat Korg besloten heeft om geen ondersteuning te bieden voor een externe muis in de sequencer modus, iets wat wel het geval was bij het vorige M3 workstation.

Korg Krome kopen

Een familie kwestie

Dus als je een nieuw workstation wilt kopen, dan lijkt het kiezen van de Korg Krome zeker een goede beslissing. Maar hoe zit het met andere Korg producten?

De huidige lijst bevat het instapmodel Kross, welke beschikbaar is in twee versies (de 61 toetsen voor €649 en de 88 toetsen voor €999), de Krome (€999 voor de 61 toetsen versie, €1185 voor de 73 toetsen versie en €1539 voor de 88 toetsen versie) en het vlaggenschipmodel Kronos. De nieuwe Kronos is waarschijnlijk het beste workstation en meest complete keyboard dat ooit gecreëerd is door Korg, maar deze komt uiteraard wel met een stevig prijskaartje (€3299 voor de 61 toetsen versie en €3999 voor de 88 toetsen versie), wat niet iedereen kan of wil betalen voor een workstation.

Alhoewel de nieuwe Kronos dezelfde 9-engine structuur van de vorige modellen, de splinternieuwe 9GB Berlin D vleugelpiano en een nieuw chassis met natuurlijke houten zijpanelen en verscheidene nieuwe features in zijn OS biedt, kunnen de twee keyboards uiteindelijk niet met elkaar vergeleken worden.

Als je een professionele muzikant bent dan zal je natuurlijk vinden dat de nieuwe Kronos de beste oplossing is voor het maken van je muziek, het creëren van geweldige geluiden en een knallende show op het podium te geven. Maar als je van plan bent om je eerste optreden te geven of een iets minder prijzige investering wilt maken, dan zal de Kross of Krome je keuze worden.

De Kross is een instapmodel die de succesvolle X50 opvolgt en een goedkoper lichtgewicht plastic chassis, een vereenvoudigde EDS-i geluidsbron met 112MB geheugen, 421 multi-samples en 40/80 polyfonen biedt. Er is geen touchscreen, maar de Krome biedt veel andere features die je erg handig zou vinden als je met een live band speelt of die je als een recording studio kan gebruiken. Het prijsverschil tussen de twee modellen is niet zo groot als tussen de Korg Krome en Kronos, dus als je de Krome kan betalen, dan zal je er zeker geen spijt van krijgen.

Conclusie Korg Krome review

Alhoewel Korg de derde versie van de Kronos nog maar net uitgebracht heeft, is de Korg Krome nog steeds een van de best verkopende producten in de workstation markt. Dit komt door een geweldige formule die een mooi setje features mengt met een zeer kwalitatief pianogeluid en een erg betaalbare prijs.

Goedkoopste Korg Krome

Als je een enkel keyboard op het podium wilt gebruiken, dan zal de 88 toetsen versie alles bieden dat je nodig hebt en dat in een lichtgewicht en draagbaar chassis. Als je al een digitale of normale piano bezit, dan zijn de 61 en 73 toetsen versies de perfecte aanvulling voor snaar en synths geluiden of zelfs een Hammond-achtige orgel kloon.

Score: 5/5

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste Korg digitale piano of bekijk Korg reviews. Tenzij je onmiddellijk de beste digitale piano zoekt.

1 Reactie
  1. Is er een handleiding , van de korg krome 73 , in het nederlands ?
    Zo ja , waar kan ik die vinden ?

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo