Roland F107 review

piano Roland F107 review
9.4

€839,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Roland F107 review
Roland F107 review
€839,00
Zeer goed toetsenbord
Briljante pianoklanken
Bluetooth
Roland Piano App

De Roland F107 is de nieuwe digitale piano van Roland voor beginners. Hij is compact en past met zijn slanke ontwerp in elke woonkamer.

Naast een zeer goed hamerklavier biedt hij briljante pianoklanken en een handige bediening via de Roland Piano App.

Ontdek wat de Roland F107 nog meer te bieden heeft en hoe hij zich verhoudt tot zijn rivaal Yamaha YDP-145 in deze review.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/06/23 3:51 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Roland F107 piano spelen

De Roland F107: Stijlvolle digitale piano

De Roland F107 presenteert zich in een compact thuispiano-ontwerp en wordt geleverd met de gebruikelijke uitrusting van een digitale piano voor in de woonkamer: een hamerklavier met 88 toetsen, twee ingebouwde stereoluidsprekers en drie pedalen.

De klavierklep kan worden opgeklapt en verandert dan in een muziekstandaard die zich over de hele breedte van de digitale piano’s uitstrekt. Het is bijzonder praktisch omdat het genoeg ruimte biedt om tegelijkertijd een smartphone, iPad en muziekboek op te bergen.

Aantrekkelijk design

De elegante kast van de F107 is verkrijgbaar in klassiek zwart. Met zijn moderne en strakke ontwerp past hij goed in elke woonomgeving en is hij ook zeer geschikt voor kleinere kamers.

Net als de Roland RP107 is hij ook verkrijgbaar in een kast die meer doet denken aan een traditionele, klassieke piano. De technische uitrusting is identiek aan die van de F107.

De Roland F107: digitale piano voor beginners

De F107 van Roland is een digitale piano ontworpen voor beginners. Daarom heb ik voor deze test speciaal gelet op de vier belangrijkste criteria voor een goede digitale piano voor beginners:

 • Gebruiksgemak
 • Uitgebalanceerd toetsenbord
 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Roland F107 piano toetsenbord spelen

Hoe speelt de Roland F107?

Vanaf het begin vond ik de zeer eenvoudige en ongecompliceerde bediening prettig.

Om toegang te krijgen tot alle functies heb je de keuze uit twee verschillende opties:

 • Bediening via knoppen en toetsenbord
 • Bediening via de Roland Piano App

In de eerste variant stel je alle essentiële functies in met het toetsenbord terwijl je op de instelknop drukt. Dit veronderstelt natuurlijk dat je je handleiding altijd bij de hand hebt.

Links van het klavier zit een minimalistisch bedieningspaneel met vier knoppen: één om aan en uit te zetten, twee om het volume te regelen en de laatste voor de instellingen. Zoals gebruikelijk bij elektrische piano’s in deze prijsklasse is er geen display.

Handige bediening via app

Als je je smartphone of tablet toch altijd bij de hand hebt, is de tweede optie – bediening via app – veel handiger.

Met de gratis Roland Piano App, die beschikbaar is voor zowel iOS- als Android-toestellen, heb je de belangrijkste instellingen binnen handbereik. Klanken, songs, metronoom en vele andere functies kunnen snel en intuïtief worden ingesteld.

Roland F107 toetsenbord

Volledig gewogen hamermechaniek toetsenbord

Het toetsenbord is absoluut een van de hoogtepunten van de nieuwe Roland F107, want het is uitgerust met het nieuw ontwikkelde PHA-4 Standard Keyboard (Progressive Hammer Action Keyboard).

Het PHA-4 Standard keyboard is een volledig gewogen snelheidsgevoelig hammer action keyboard met drukpuntsimulatie en Ivory Feel.

Het is hetzelfde klavier dat Roland gebruikt in de twee extreem populaire podiumpiano’s Roland FP-10 en Roland FP-30X.

Drukpuntsimulatie en Ivory Feel

Wat maakt dit keyboard zo bijzonder?

Allereerst is er de zeer realistische speelervaring. Het klavier is uitgerust met een hameractie, speelt soepel en precies en kan fijn van toon worden voorzien. Bovendien produceert het nieuw ontwikkelde mechanisme veel minder speelgeluiden.

De weging van de toetsen creëert een speelsensatie die lijkt op die van een akoestische piano, omdat de toetsen zwaarder zijn in het basbereik en lichter in het bereik van de hogere noten.

Daarnaast zijn de toetsen voorzien van een Ivory Touch oppervlak, een licht ruw oppervlak dat zorgt voor een betere controle tijdens het spelen.

Instelbare aanraakgevoeligheid

Met vijf niveaus van aanraakgevoeligheid kun je de F107 aanpassen aan jouw voorkeuren.

Als je de instelling “Fixed” kiest, blijft het volume altijd gelijk, hoe hard je de toetsen ook aanslaat. De “Super Heavy” instelling biedt het grootste dynamische bereik tussen pianissimo en fortissimo en dus het meest expressieve spel.

Roland F107 thuispiano

Hoe klinkt de Roland F107?

De Roland F107 is uitgerust met in totaal 15 klanken die gebruik maken van de SuperNATURAL geluidstechnologie. Naast de vier vleugels en de drie elektrische piano’s zijn er nog eens acht geluiden geïntegreerd, die zeker thuishoren in een goede digitale piano voor beginners.

Rijk vleugelgeluid

Hoe klinken de piano’s? Alle vier de pianoklanken zijn uitstekende, individueel bruikbare pianoklanken voor een grote verscheidenheid aan gelegenheden.

De Concert Piano is een rijke en briljante vleugelklank met natuurlijk klinkende resonanties. Hij is geschikt voor pianostukken uit verschillende stijlen, maar vooral voor klassieke pianostukken.

De Ballad Piano is een vrij zachte vleugelklank die bijzonder geschikt is voor rustige en ontspannen pianostukken.

Meer ingetogen en terughoudend is de Mellow Piano, die zeer geschikt is voor ballades en begeleidingen.

De Bright Piano variant brengt een heldere, assertieve klank die uitstekend geschikt is voor pop pianostukken.

Gevarieerde geluiden

Naast de pianoklanken biedt de F107 een hele reeks andere instrumenten om je creativiteit de vrije loop te laten. Dit betekent dat oefenen nooit saai wordt en dat er altijd een geschikt geluid voor elke stijl aan boord is.

Naast twee elektrische piano’s is er ook een klavecimbel, een vibrafoon, een kerkorgel, een jazzorgel, een strijkersensemble en een padgeluid. Kortom, dit zijn – zoals altijd bij Roland – goed gemaakte, smaakvolle instrumenten die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden tijdens de dagelijkse praktijk.

Alle geluiden zijn beschikbaar met een polyfonie van 256 stemmen. Dit is professioneel niveau en zelfs complexe klassieke of jazzy stukken kunnen worden gespeeld zonder bang te hoeven zijn dat individuele noten worden afgekapt.

Luidsprekers met natuurlijk geluid

De Roland F107 is uitgerust met twee luidsprekers die elk 8 watt vermogen leveren. Dit is meer dan voldoende om thuis muziek te maken en voor een klein huiskamerconcert.

Ik hou echt van het rijke en natuurlijke geluid van de luidsprekers en de goed getekende bas.

Als je wilt dat het geluid nog gedifferentieerder en gedetailleerder klinkt en vooral direct bij je oren, dan kun je het beste een hoofdtelefoon van hoge kwaliteit kopen. Je kunt dan oefenen zonder anderen te storen.

Welke extra’s heeft de Roland F107 te bieden?

Roland Piano App

De belangrijkste uitbreiding voor de F107 is de Roland Piano App.

Met de app en je smartphone of tablet kun je niet alleen snel en eenvoudig de klanken op je piano selecteren, maar ook de metronoom instellen en je pianospel opnemen.

Als beginner heb je ook de mogelijkheid om je notenschrift te verbeteren met behulp van de geïntegreerde oefeningen.

Last but not least geeft de Roland Piano app je ook toegang tot de partituren van de geïntegreerde songbibliotheek. In totaal wachten er 377 pianostukken, liedjes en oefeningen om ontdekt te worden.

Bluetooth Audio / MIDI

Bijzonder prettig is de uitrusting van de Roland F107 met Bluetooth Audio en Bluetooth MIDI. Dit is niet vanzelfsprekend in deze prijsklasse.

Bluetooth Audio: speel mee met je favoriete nummers

Met Bluetooth Audio kun je de F107 eenvoudig aansluiten op je iPhone, iPad of Android-toestel. Stream je favoriete nummers via de luidsprekers of hoofdtelefoon van de piano en speel mee zonder gedoe met draden.

Het is net zo gemakkelijk om je pianospel te verbeteren met online lessen met behulp van leerapps zoals Skoove, Flowkey of Oktav.

Muziekproductie apps gebruiken

Voor nog meer mogelijkheden kun je verbinding maken via Bluetooth MIDI en muziekproductie-apps zoals Roland Zenbeats of Apple GarageBand en je composities rechtstreeks op de F107 maken.

Roland F-107: Andere functies

 • Met de Dual-modus kun je twee verschillende instrumentgeluiden in lagen plaatsen en ze tegelijkertijd laten klinken. Een populaire combinatie is bijvoorbeeld het mixen van het pianogeluid met snaarinstrumenten.
 • De Twin Piano modus is bedoeld voor onderwijsdoeleinden. In deze modus is het klavier verdeeld in twee gelijke secties. Elke sectie heeft een centrale C en dezelfde toonhoogtes. Hierdoor kunnen de pianoleraar en pianostudent naast elkaar zitten en samen oefenen.
 • Met de transponeerfunctie kun je de toonhoogte in halve toonstappen verhogen of verlagen.
 • De F107 is uitgerust met een 1-sporen MIDI recorder waarmee je je pianospel kunt opnemen. Je kunt je opname dan opslaan in het interne geheugen van de piano of op een USB-stick.
 • Er is ook een metronoom aan boord van de F107. Bijzonder eenvoudig te bedienen via de Roland Piano app.

Welke aansluitingen biedt de Roland F107?

De Roland F107 is uitgerust met alle basisaansluitingen die een goede digitale piano voor in de huiskamer nodig heeft:

 • Om te oefenen met een hoofdtelefoon heeft de F107 twee stereo jack-aansluitingen. Er is een hoofdtelefoonuitgang voor zowel de 3,5 mm als de 6,3 mm jackplug. Deze uitgangen kunnen ook worden gebruikt als line-outs om de piano aan te sluiten op externe versterkers of luidsprekers.
 • De USB-B poort (USB Computer) is voor het aansluiten van de piano op een PC, tablet of smartphone. Hier worden MIDI-gegevens verzonden om een DAW (Digital Audio Workstation) of apps voor muziekproductie of leren aan te sturen. Ontdek welke kabels je nodig hebt in ons artikel: De beste MIDI kabels voor elektrische piano’s
 • De USB-A poort (USB Memory) is bedoeld voor verwisselbare media zoals USB-sticks. Met deze poort kun je opnames opnemen en afspelen als Standard MIDI File (SMF) en audio (WAV en MP3). Op deze manier kun je eenvoudig de beperking van het interne geheugen tot maximaal 70.000 noten omzeilen.
 • Een andere aansluiting is bedoeld voor de meegeleverde voedingseenheid.
piano Roland F107

Conclusie: Moet je de Roland F107 kopen?

Place De Roland F107 is een eersteklas digitale piano voor thuis en is bij uitstek geschikt voor beginnende en terugkerende spelers. Hij overtuigt in alle criteria waaruit een goede beginnerspiano bestaat:

 • Hij biedt een eenvoudige bediening via de Roland Piano App.
 • Het pianogeluid is uitstekend en wordt natuurlijk en met aanwezigheid weergegeven via het luidsprekersysteem.
 • Het toetsenbord is uitgerust met een hameractie en speelt gedifferentieerd en realistisch.
 • De prijs-prestatieverhouding is erg goed: het is een van de beste elektrische piano’s tot 1000 euro.
9.4Expert Score
Elegante digitale piano voor in de woonkamer

De Roland F107 scoort met een uitstekend toetsenbord, een rijke vleugelklank en eenvoudige bediening via de Roland Piano App. Dankzij geïntegreerde Bluetooth is verbinden met smartphones en online lessen bijzonder eenvoudig. Een eersteklas digitale piano voor het hele gezin!

Positief
 • Zeer goed toetsenbord
 • Briljante pianoklanken
 • Bluetooth
 • Roland Piano App
Minpunten
 • Ondoorgrondelijke interface

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/06/23 3:51 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Roland F107 – Overzicht

 • Beschikbaar sinds: september 2022
 • Toetsenbord: 88 toetsen, PHA-4 standaard
 • Polyfonie: 256 stemmen
 • Leveringsomvang: statief, 3-weg pedaal, voedingseenheid en gebruiksaanwijzing
 • Piano App: Roland Piano App (gratis beschikbaar voor iOS en Android)
 • Fabrikant: Roland
piano Roland F107 review

De Roland F107 in vergelijking

Roland RP107 vs. Roland F107: De Roland RP107 is het zustermodel van de F107 en biedt dezelfde functies. Het enige verschil is de constructie: de RP107 lijkt meer op een traditionele akoestische piano. Lees hier de review van de Roland RP107.

Yamaha Arius YDP-145 vs. Roland F107: De Yamaha YDP-145 is ook een uitstekende thuispiano voor het hele gezin. Een belangrijk voordeel: hij is verkrijgbaar in verschillende kastkleuren. Hij biedt 10 verschillende klanken, waaronder de uitstekende pianoklank van Yamaha’s CFX vleugel. Hij is ook uitgerust met het goede Graded Hammer Standard toetsenbord (GHS) en kan eenvoudig worden bediend via de Smart Pianist app. Lees hier de review van de Yamaha YDP-145.

Roland FP-30X Home Bundle vs. Roland F107: Je kunt ook een uitstekende digitale piano voor thuis en onderweg samenstellen met de Roland FP-30X Home Bundle. De Roland FP-30X is uitgerust met in totaal 56 instrumenten en net als de F107 met het uitstekende PHA-4 standaard toetsenbord en Bluetooth verbinding met iOS of Android apparaten. De bundel combineert de Roland FP-30X met de Roland KSC-70 digitale pianostandaard en de Roland KPD-70 pedaaleenheid.

Accessoires voor de Roland F107

Ongestoord oefenen met een hoofdtelefoon

Het voordeel van een hoofdtelefoon is duidelijk. Met een koptelefoon op kun je je niet alleen veel beter concentreren op je spel, maar stoor je ook anderen die zich in dezelfde ruimte bevinden niet.

Een goede hoofdtelefoon voor digitale piano’s zorgt vooral voor een helder en goed getekend geluid. Ze hebben ook een prettige bijkomstigheid: ze laten de digitale piano nog beter klinken dan met de ingebouwde luidsprekers.

Een zeer aan te bevelen hoofdtelefoon voor de Roland F107 is bijvoorbeeld de Sony MDR-7506 Studio Headphones.

Juiste zithoogte met een pianokruk

Met een pianokruk met een spindelmechanisme kun je de zithoogte aanpassen aan jouw lengte door middel van knoppen aan de zijkant. Als de bank door verschillende spelers wordt gebruikt, is een snelle en individuele aanpassing mogelijk.

Ook interessant:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo