Roland FP-30X review

Roland FP-30X review
8.7

€669,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Roland FP-30X review
Roland FP-30X review
€669,00
PHA-4 standaard toetsactie is geweldig
Ruime keuze aan klanken
Rijke, gedetailleerde pianoklank met aanpassingsmogelijkheden
Schone krachtige luidsprekers
Geweldige connectiviteit (toegevoegde lijnuitgangen, Bluetooth Audio + MIDI)

Heb je interesse in de Roland FP-30X digitale piano? Ben je een beginner in de wereld van de piano, of misschien meer een gemiddelde speler die op zoek is naar een goed instrument voor dagelijks gebruik? Nou, in deze Roland FP-30X review kreeg ik de kans om deze draagbare piano uit te proberen, dus ik zal niet alleen alles behandelen wat deze piano kopers te bieden heeft, maar ook mijn mening geven of deze piano je geld waard is of niet!

Roland FP-30X Review – Eerste indrukken

Mijn eerste indruk van de Roland FP-30X was een aangename. De FP-30X heeft enig gewicht, maar heeft een heel eenvoudig, minimalistisch ontwerp. Er is slechts één rij knoppen aan de linkerkant en toen ik het instrument opstartte, lichtten de knoppen op in oogstrelende blauwe, witte en rode lampjes.

Roland FP-30X review
logo Roland FP-30X
knoppen Roland FP-30X

Beoordeling op het eerste gezicht: 9/10

Het geluid van de Roland FP-30X

En, hoe klinkt de Roland? Best aardig, moet ik zeggen. Het geluid van de FP-30X komt uit twee 11W luidsprekers aan weerszijden van het instrument, wat krachtiger is dan de 7 of 8W luidsprekers van veel andere instrumenten in deze prijsklasse.

Om de een of andere reden heeft Roland de luidsprekers onder het instrument geplaatst in plaats van aan de bovenkant of achterkant.

geluid van Roland FP-30X

Ik ben daar geen fan van (en het maakte het moeilijk om een goed beeld te krijgen), maar het geluid was luid genoeg om het voor mij geen probleem te maken. En het was een heel mooi geluid! Toegegeven, dat mag geen verrassing zijn, want de FP-30X is een weloverwogen upgrade van Roland’s zeer populaire voorganger, de FP-30.

Roland heeft de processor van dit model echt verbeterd en dat maakt een groot verschil. Het extra vermogen geeft de FP-30X veel meer complexiteit, waardoor de stemmen veel natuurlijker klinken.

Hij klinkt beter dan een instrument van 799 dollar zou moeten klinken. De pianostemmen zijn heel natuurlijk op dit instrument. Ik heb wat gerommeld met een old-time saloon piano stem, en ook met een klavecimbel en een elektrische piano, en was van alles onder de indruk. Zelfs de strijkers klonken mooi (ik ben een voorstander van strijkers) – en dat klinkt vaak verschrikkelijk op digitale piano’s.

Topcijfers hier.

Geluidsbeoordeling: 10/10

De aanslag

We gaan nu naar een van de belangrijkste elementen van elke digitale piano – de aanslag en het gevoel van de piano als je de toetsen aanslaat. Als je digitale piano niet zo aanvoelt en reageert als een echte piano, zul je de ontwikkeling van essentiële techniek missen. Dus als je enkele honderden dollars neerlegt voor een digitale piano, dan moet die de klus klaren en zo authentiek mogelijk aanvoelen, zodat je de technieken kunt ontwikkelen die echt mooie muziek maken.

Roland FP-30X digitale piano

En gelukkig, als techniek belangrijk voor je is, levert de Roland hier zeker aan. Zelfs met de onderkant van Roland’s PHA-4 Standard Key Action is de FP-30X responsief en voelt hij natuurlijk aan.

De hogere verwerkingskracht is er weer met Roland’s verfijnde touch response. De toetsen voelen gewogen aan en er is een mooie balans tussen de zwarte en witte toetsen, net als die van een echte vleugel, met een zwaarder gevoel naar de lage tonen toe en een lichter gevoel in de hoge tonen. Hij heeft ook een heel mooi “stootje” als je een toets langzaam indrukt, wat bijna perfect nabootst wat je zou voelen bij het indrukken van een echte pianotoets en het loslaten van een hamer.

Ik vind het ook prettig dat er een digitale touch curve instelling is, zodat je de actie en respons naar eigen smaak wat sneller of langzamer kunt maken. Op welke instelling de Roland die ik probeerde ook stond, hij presteerde goed, zelfs als ik snel speelde. Soms kan dat een digitaal instrument overbelasten waardoor het noten mist, maar niet het geval bij deze Roland.

Ook hebben de toetsen een mooie textuur, wat ik waardeerde. Over het geheel genomen was ik onder de indruk.

toetsenbord Roland FP-30X

Beoordeling van de aanslag: 10/10

Draagbaarheid

Maar, hoe zit het met optredens? Geen zorgen, ik heb je gedekt.

Als je de Roland FP-30X voornamelijk gaat gebruiken voor optredens, haal dan opgelucht adem, want de Roland is draagbaar en in staat om de klus te klaren. Hij wordt geleverd met een afneembare muziekstandaard, zodat alles veel beter in een koffer past (met koffer, graag). Hij wordt ook geleverd met een pedaal en als je wilt, kun je er een bijpassende bank bij kopen. Dat moet allemaal zonder problemen in de kofferbak van een sedan passen, wat natuurlijk ideaal is voor de gemiddelde gebruiker. Het enige wat ik wel wil opmerken is dat de Roland een beetje aan de zware kant is. Met iets meer dan 32 kg is hij niet zo licht en slank als andere piano’s in zijn prijsklasse. In vergelijking met de Casio PX-S1100, die ongeveer 25 pond weegt, is de Roland FP-30X ronduit zwaar!

Roland FP-30X review digitale piano

En, zoals eerder gezegd, heeft de Roland zijn luidsprekers onder zich in plaats van op de achterkant, zodat je, tenzij je een versterker hebt, je instrument niet op een tafel kunt zetten voor optredens. Als je niet van plan bent op te treden met een versterker, dan heb je een verstelbare muziekstandaard nodig om te voorkomen dat je luidsprekers gedempt worden.

Zelfs als je wel een versterker hebt, is zo’n verstelbare standaard best handig. Je kunt de hoogte ervan naar wens instellen, of je nu liever zittend of staand speelt. En als je hem niet gebruikt, klap je hem plat op en gooi je hem in een kast of zet je hem in een hoek. Gemakkelijk.

Het enige probleem met de draagbaarheid van de FP-30X is dat hij afhankelijk is van een stopcontact. Hij kan niet op batterijen werken, dus als je buiten optredens hebt, zorg dan dat je voorbereid bent!

Draagbaarheid Beoordeling: 6/10

Kenmerken

Daar gaan we. De toeters en bellen. De FP-30X heeft veel toeters en bellen voor potentiële kopers om enthousiast van te worden. Maar laten we beginnen met de basis.

Ik zei al eerder dat de FP-30X wordt geleverd met een sustainpedaal-aansluiting aan de achterkant.

aansluitingen Roland FP-30X

Je kunt ervoor kiezen het pedaal te gebruiken dat bij je instrument wordt geleverd. Het ziet er uit als op de afbeelding hieronder.

pedaal Roland FP-30X

Of je kunt iets pakken dat meer lijkt op een echt pianopedaal. De andere poorten daarachter zijn voor de voeding, een USB, een computeraansluiting als je een DAW (digital audio workstation) gebruikt, en poorten om een versterker op aan te sluiten. Deze piano heeft ook een hoofdtelefoonaansluiting aan de voorkant, wat handig is.

Nu de functies. Zoals de meeste piano’s in deze prijsklasse kan de FP-30X in split layer spelen, waardoor de gebruiker voor elke kant van de piano een andere stem kan programmeren, handig voor duetten en begeleiding. Hij speelt ook in dual-layer (twee stemmen tegelijk als een toets wordt ingedrukt) en duet modus (splitst de piano in tweeën, waarbij elke helft dezelfde octaven gebruikt). Ook erg handig voor duetten en iets wat je met een gewone piano gewoon niet kunt doen.

Het heeft ook een aantal andere leuke effecten zoals galm (die de echo nabootst die je hoort als je in een concertzaal speelt) en demperresonantie (het geluid dat je piano maakt als je het pedaal optilt), en ambiance en briljantie instellingen voor de orgelstemmen. (Die erg mooi klinken!)

Roland’s processor-upgrade laat deze effecten ook geweldig klinken. Heel natuurlijk klinkend en effectief. Ik was blij met alle effecten, die gebruikt kunnen worden met de enorme verscheidenheid aan verschillende en behoorlijk natuurlijk klinkende stemmen – 56 in feite. Een behoorlijke variëteit.

Zoals gezegd kan de Roland worden aangesloten op een DAW, dus als opnemen en mixen je hoofddoel is, heb je geen probleem. En als je liever rechtstreeks op je piano opneemt, is dat ook geen probleem. De grotere processorkracht van de Roland maakt zaken als opnemen en nummers opslaan erg gemakkelijk en handig. Voel je vrij om nummers op te nemen die maar liefst 700.000 noten bevatten, want er zit genoeg geheugen in de FP-30X.

Om al deze geweldige functies naar een hoger niveau te tillen, wordt je piano ook geleverd met een ondersteunende app.

Hoewel ik een beetje afgeschrikt werd door de disclaimer (*Support voor de app kan worden beëindigd zonder voorafgaande kennisgeving. Wat, echt?) lijkt de app behoorlijk nuttig.

Met oefenen, leren, de metronoominstellingen en de afstandsbedieningsfuncties gebruiken, kan ik me voorstellen dat de Roland app heel nuttig is voor optredens. In feite ben ik een beetje jaloers dat mijn optredens plaatsvonden voordat mobiele telefoons geavanceerd genoeg waren om meer te doen dan bellen en Snake spelen.

Een ander ding dat mijn piano toen niet kon, was het gebruik als luidspreker voor een Bluetooth apparaat. Herinner je je die functie die we eerder zagen? Je kunt je Roland aansluiten op je smartphone of computer en jammen met die lieve 11W luidsprekers. Erg leuk.

Functies Beoordelingen: 10/10

Moet je de Roland FP-30X kopen?

Als we dit artikel afronden, kun je zien dat mijn Roland FP-30X review behoorlijk goed was! En met reden. Voor een instrument dat €799 kost (en lager als je het tweedehands of in de uitverkoop kunt krijgen!) zit het vol met nuttige functies en een zeer natuurlijke klank en aanslag. Voor dat geld krijg je een geweldig instrument dat in elke behoefte zou moeten voorzien, zelfs als je een gevorderde muzikant bent!

Dus, is de Roland FP-30X het geld waard? Naar mijn mening wel, want het is een geweldig instrument dat voor een betaalbare prijs te krijgen is. Als je denkt dat het aan je behoeften voldoet, ga je gang en koop er een!

8.7Expert Score
Geweldige piano

Een geweldig instrument dat voor een betaalbare prijs te krijgen is. Zit vol met nuttige functies en een zeer natuurlijke klank en aanslag.

Voordelen
  • PHA-4 standaard toetsactie is geweldig
  • Ruime keuze aan klanken
  • Rijke, gedetailleerde pianoklank met aanpassingsmogelijkheden
  • Schone krachtige luidsprekers
  • Geweldige connectiviteit (toegevoegde lijnuitgangen, Bluetooth Audio + MIDI)
Minpunten
  • Niet veel variatie qua effecten
  • Bediening vereist externe apps of het bij de hand hebben van de handleiding
  • Beperkte layering en opnamemogelijkheden

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo