Yamaha PSR-SX700 review vs PSR900
Indrukwekkende geluiden en nieuwe entertainerfuncties
Nadat Yamaha met de Genos een waardige Tyros opvolger heeft ontwikkeld, heeft het Japanse bedrijf nu de line-up direct onder het vlaggenschip herzien. Qua prijs verschillen de twee modellen PSR-Sx700 en PSR-SX900, die bijna kunnen worden omschreven als werkstations, aanzienlijk van elkaar. Yamaha heeft het grotere PSR-SX900 model net wat meer geluiden en ritmes meegegeven. Laten we eens kijken hoe de twee nieuwe PSR modellen zich presenteren.
Vergelijk nu prijzen bij:
In dit artikel:
Prestaties van de PSR-SX700 en PSR-SX900 entertainers
De eerste indruk is zeer positief. Zoals je van Yamaha gewend bent, is het Entertainer Keyboard uitstekend gemaakt. De SX700 en SX900 wegen met 11,5 kg een solide gewicht, dus niets houdt je tegen om ze mee te nemen naar repetities of optredens. De afmetingen zijn 1017 x 431 x 139 mm, dus ze zitten in dezelfde behuizing.
De keyboards worden geleverd met een externe voeding, een gedrukte meertalige handleiding en een muziekstandaard. Ik wil ook de vele video’s prijzen die Yamaha beschikbaar stelt op hun website. Naast klassieke demonstratievideo’s zijn er ook eenvoudig te begrijpen tutorials over de nieuwe functies, wat geweldig is.
De gebruikersinterface van de keyboards is naar voren gekanteld. Hierdoor is zowel het nieuwe touchscreen display als de etikettering van de vele knoppen goed te lezen. Alles ziet er extreem opgeruimd en overzichtelijk uit, wat misschien ook te maken heeft met het feit dat de twee SX keyboards minder knoppen voor functies hebben dan hun voorgangers vanwege het touchscreen. Vergeleken met de Genos hebben ze echter nog steeds categorieknoppen voor stemmen en stijlen.
De duidelijke blikvanger van de Entertainer keyboards is natuurlijk het 7 inch scherm. Hierop worden de meeste functies bediend. Het scherm reageert goed op de druk van een vinger, zodat je snel en veilig je doel kunt bereiken. Na het opstarten toont het keyboard het hoofdscherm met de voices, stijl, registratie, song en andere parameters. Erg praktisch zijn de zes toewijsbare toetsen die Yamaha onder het display heeft geplaatst en waarvan je de functie vrij kunt toewijzen. Rechts van het display bevindt zich de selectie van voices, inclusief de Part Select-knoppen, JogDial en Enter/Exit en Plus- en Minus-knoppen.
Daar tegenover zitten de aan/uit-knop, de volumeregelaar, de stijlselectie en de knoppen voor de songsectie. Yamaha heeft hier ook de transpose, het tempo, de mixer/EQ (voor het oproepen van de interne mixer) en de twee vrij programmeerbare live regelaars geplaatst.
Zoals gebruikelijk bij bijna alle fabrikanten van entertainer keyboards, bevinden alle andere knoppen zoals Style Control, Registrations, One Touch Settings en Multi Pad Controls zich direct boven het keyboard. Veel van deze knoppen hebben kleine lichtstrips die de actieve status aangeven, bijvoorbeeld welke van de drie intro’s, welke variatie van de stijl, enz. op dit moment actief is of op het eerstvolgende mogelijke moment zal worden geactiveerd. Alle bedieningselementen van de Entertainer keyboards zijn goed gemaakt, de knoppen hebben een goed drukpunt en alles is gemakkelijk te bereiken en te bedienen.
Beide SX keyboards hebben 61 snelheidsgevoelige toetsen. Het nieuwe FSB keyboard is absoluut geslaagd en je krijgt er snel een goed gevoel voor. Het valt op dat het toetsenbord over het algemeen zeer dynamisch bespeeld kan worden. De toetsen zijn licht van gewicht, typisch voor een entertainerkeyboards, maar ik had liever iets meer weerstand gezien. Het toetsenbord biedt geen aftertouch.
Links van het toetsenbord zit een joystick waarmee je pitch bend en modulatie kunt beïnvloeden. Met behulp van de “Modulation Hold” knoppen erboven kan de huidige waarde van de modulatie worden vastgehouden en met Rotary SP/Assignable kan de Leslie snelheid worden omgeschakeld van langzaam naar snel. Als alternatief kan aan deze knop ook een andere functie worden toegewezen.
Aansluitingen en luidsprekersysteem van de Yamaha SX keyboards
Het eerste grote verschil tussen de twee SX broers komt naar voren in de aansluitingen. Terwijl de SX700 alleen een stereo-uitgang biedt in de vorm van twee 6.3 jack-aansluitingen, komt de grotere broer met alternatieve uitgangen. De aansluitingen met de titel SUB (AUX) Output kunnen worden gebruikt als een tweede stereo-uitgang of als individuele mono-uitgangen. Er zijn ook verschillen in de USB-poorten. Beide hebben een USB poort voor aansluiting op een computer en een voor opslagmedia, maar de SX900 heeft een extra poort voor geheugensticks en dergelijke. Hier kan ook een externe monitor worden aangesloten via een apart verkrijgbare videoadapter.
Verder zijn er geen verschillen qua aansluitingen. Beide keyboards bieden een AUX ingang in de vorm van een 3,5 mm jack aansluiting plus een andere ingang die kan worden omgeschakeld voor microfoon- en gitaarsignalen en kan worden genivelleerd met behulp van een gain-regelaar. Twee pedalen kunnen worden aangesloten, MIDI in- en uitgang maken het geheel compleet en aan de voorkant is een hoofdtelefoonuitgang te melden.
Hoewel er nu talloze digitale piano’s zijn waarmee je muziek van je smartphone of tablet via Bluetooth naar de piano kunt streamen, was Bluetooth audio tot nu toe ondervertegenwoordigd in entertainerkeyboards. De SX900 heeft nu tenminste deze functie, d.w.z. na een Bluetooth-verbinding kunnen audiobestanden rechtstreeks van mobiele apparaten naar de SX900 worden gestreamd.
Het luidsprekersysteem van de keyboards (SX900 extra met “Expansive Soundfield luidsprekers”) biedt 2x 15 watt en is dus niet alleen voldoende voor gebruik thuis, maar ook voor kleinere optredens. Het geluid is mooi rijk en biedt een goed basbereik. Vooral bij kleine en lichte kunststof kasten is dit vaak een probleem. Hier heeft Yamaha het goed opgelost. Vergeleken met zijn kleinere broer heeft de SX900 “Expansive Soundfield Speakers”.
Hoe klinken de Yamaha SX700 en SX900?
De geluidsgeneratie van beide keyboards is 128-stemmig polyfoon en beide bieden drie partijen voor de rechterhand (Right 1-3 – tot nu toe waren er meestal maar twee partijen in deze prijsklasse) en één voor de linkerhand (Left). Met 986 verschillende stemmen en 41 drum/SFX kits is de SX700 zeer breed gepositioneerd. De SX900 gaat echter nog een stapje verder en biedt in totaal 1.337 geluiden en 56 drum/SFX kits. Zoals gebruikelijk met producten onder het vlaggenschip, in dit geval de Genos, bieden de SX900 en SX700 een aantal functies en geluiden die voorheen exclusief waren voor de Genos. Bijvoorbeeld een aantal van de Super Articulation geluiden, terwijl de SArt 2 geluiden nog steeds zijn voorbehouden aan de Genos.
De kwaliteit van de geluiden is over de hele linie erg goed. Fabrikanten hebben vaak de neiging om het aantal geluiden kunstmatig te vergroten door oudere geluiden of geluiden van andere producten toe te voegen, zodat de eerste geluiden van elke instrumentcategorie altijd erg goed zijn. Hoe verder je echter door de presets gaat, hoe lager de kwaliteit vaak wordt.
Ik heb al heel lang het gevoel dat de kwaliteit van de SX keyboards niet minder is geworden. De ene of andere preset is misschien een kwestie van smaak, maar over het algemeen is het geluid van het keyboard ongelooflijk goed. Of het nu gaat om akoestische instrumenten, orgels, strijkers, koperblazers of synthesizergeluiden, je krijgt hier echt heel veel geluid. Als een geluid niet helemaal past, kun je het aanpassen in het Voice Edit menu.
Stijlen van de Entertainer keyboards
Er zijn ook enkele verschillen in de stijlen tussen de SX700 en SX900 modellen. De SX700 biedt in totaal 400 stijlen, de SX900 125 meer. Voor beide keyboards biedt Yamaha de mogelijkheid om extra geluiden en stijlen aan te schaffen via de optie Expansion/User-Styles. Hiervoor heeft de SX700 in totaal 400 MB beschikbaar (plus 1 GB gebruikersgeheugen), de SX900 1 GB (uitbreiding) en 4 GB (gebruiker).
Net als bij de Genos zijn er niet meer audiostijlen op de twee SX-modellen. Naast Pro, Session en Free Play bieden beide 10 DJ-stijlen. Elke stijl bestaat uit drie intro’s, vier hoofdvariaties met bijpassende overgangsvullingen, een break en drie eindes. Elke stijl biedt vier one-touch instellingen, dat wil zeggen dat de Yamaha ontwikkelaars voor elke stijl vier geschikte instellingen hebben geselecteerd, inclusief stemmen, effecten en meer, die stilistisch passend zijn.
De SX700 en SX900 bieden bijpassende multi-pads. Deze kunnen worden gebruikt om ritme- of melodiesequenties af te vuren. Er kunnen zowel audio- als MIDI-bestanden worden gebruikt en de “interjecties” kunnen parallel aan de songspeler worden gebruikt. MIDI, WAV en MP3 bestanden kunnen worden afgespeeld via de songspeler en opnemen is ook mogelijk in alle drie de formaten.
Net als bij de voices kunnen de stijlen desgewenst worden bewerkt en gemixt, bijvoorbeeld als je de drums van een countrystijl wilt mixen met de bas en gitaar van een dansritme, dan kan dat eenvoudig via de stijlmontagefunctie. Je kunt ook je eigen stijlen programmeren. Dit breidt het repertoire natuurlijk enorm uit en je kunt stijlen goed aanpassen aan originele nummers.
Een hoogtepunt dat is voorbehouden aan de SX900 is de nieuwe akkoord looper. Hiermee kun je een akkoordenreeks opnemen en afspelen in een eindeloze loop. Hierdoor heb je je linkerhand vrij om bijvoorbeeld de joystick of de live bediening te bedienen, of om deze functie te gebruiken voor intermezzo’s terwijl je het publiek animeert. Het geheel kan zowel live gebruikt en opgeslagen worden (na het opnemen van akkoorden wordt het hele keyboard vrijgegeven voor de rechterhandpartijen, bijvoorbeeld voor solo’s) als thuis en zo voorbereid worden op het volgende optreden.
Een andere nieuwe functie is de style reset functie, die Yamaha aan beide modellen heeft toegevoegd. Voorheen was het bij het spelen van nummers met verschillende maatsoorten altijd een probleem dat ingevoegde 2/4 of 3/4 maten niet in het ritme gespeeld konden worden of dat de verandering van maatsoort problemen kon veroorzaken. Met de SX700 en SX900 is het nu mogelijk om naar tel 1 van de stijl te springen door op een knop te drukken, zodat het patroon voor twee, drie of soortgelijke kwarten kan worden gespeeld. Druk daarna op de style reset knop en je begint weer bij de eerste tel van het patroon.
Registraties, afspeellijsten en effecten
Alle instellingen kunnen worden opgeslagen in een registratie en desgewenst kan alles al in de juiste volgorde worden gezet voor het volgende optreden. Yamaha biedt op zijn website een bonus afspeellijst aan om te downloaden. Deze bevat een groot aantal bekende nummers, zodat de juiste instellingen, inclusief stemmen en stijlen, direct beschikbaar zijn.
Op het gebied van effecten bieden de SX700 en SX900 vrijwel identieke functies, maar het grote verschil is de synth vocoder, de vocal harmony functies en de VCM technologie (waarmee klassieke effecten worden geëmuleerd), die allemaal uniek zijn voor de SX900. De SX900 biedt 20 (vocoder) en 54 (harmony) kant-en-klare presets om binnenkomende signalen te verrijken met het juiste effect of de juiste harmonieën. Vooral voor solo-entertainers is dit natuurlijk een fijne bijkomstigheid en waarschijnlijk een doorslaggevend argument om de SX900 te kopen en niet de SX700.
Daarnaast bieden beide keyboards een songspeler/sequencer. Zowel WAV’s als MP3’s kunnen worden afgespeeld en opgenomen.
Conclusie: Moet je de Yamaha PSR-SX700 en SX900 kopen?
Vergelijk nu prijzen bij: