Roland FP-10 review: een betaalbare en draagbare digitale instappiano

Roland FP-10
8.5

€429,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Roland FP-10 review: een betaalbare en draagbare digitale instappiano
Roland FP-10 review: een betaalbare en draagbare digitale instappiano
€429,00

De Roland FP-10 kopen?

De nieuwste aanwinst in de FP digitale piano serie van Roland is de FP-10. Het is een van de meest betaalbare en meest authentiek klinkende draagbare digitale instappiano die je op dit moment op de markt kan vinden. Het is het nieuwe instapmodel voor de digitale piano’s van Roland en vervangt de duurdere FP-30.

Op het eerste gezicht ziet hij er zeker uit als een stevig gebouwde, gemakkelijk te gebruiken digitale piano voor beginners. Laten we eens kijken of de functies de Roland naam eer aan doen in deze uitgebreide Roland FP-10 review.


Belangrijkste functies

Zoals hierboven vermeld vervangt de Roland FP-10 de FP-30 als instapmodel digitale piano van het merk. Het klavier van de FP-10 is gewogen en zit vol met verscheidene functies die hem een vol, authentiek akoestisch geluid in een compact digitaal formaat geven. Hieronder zullen we de unieke kwaliteiten van de FP-10 verkennen.

roland fp-10 review digitale piano voor beginners

PHA-4 klavier

Het PHA-4 Standard klavier van Roland is slechts een van de onderdelen van de Roland FP-10 die hem onderscheiden van andere digitale piano’s op de markt. De toetsen hebben volledige afmetingen, er zijn in totaal 88 en alles is ontworpen om de gebruiker het gevoel en geluid van een akoestische piano te geven. Je kan zelfs subtiele verschillen in toon en dynamiek ervaren.

roland fp-10 digitale piano review

Dit wordt bereikt door het gewogen klavier, dat een lichter hamergewicht biedt voor de hogere uiteinden en een zwaarder gewicht voor de lagere uiteinden.

De toetsen zijn gemaakt van een materiaal dat vocht absorbeert en de gebruiker het gevoel van echt ivoor geeft. Het gevoel zal vertrouwd zijn voor pianospelers die al eens gespeeld hebben met Roland FP-30. De lagere prijs van de FP-10 maakt hem echter het beste gewogen instapkeyboard voor het geld.

SuperNATURAL geluidsengine met een breed scala aan onboard geluiden

Net als de FP-30 maakt de FP-10 digitale piano gebruik van de dynamische SuperNATURAL-geluidsengine van Roland, waarbij de ingebouwde stereoluidsprekers het geluid over de hele ruimte verdelen. Deze technologie is ontworpen om realistische, expressieve geluiden van digitale piano’s naar voren te halen, met authentieke klanken en geluiden. Wanneer je luistert met een hoofdtelefoon, zijn de geluiden van de FP-10 niet te onderscheiden van de geluiden van de duurdere FP-30.

Roland FP-10 digitale piano

De maximale polyfonie van de Roland FP-10 is 96 noten en hij bevat 15 klanken (met vier verschillende pianoklanken). De polyfonie bevat ook een ingebouwde metronoom, wat erg handig is voor zowel beginnende pianoleerlingen als meer gevorderde muzikanten. Met de FP-10 kun je ook twee klanken tegelijk spelen met behulp van de functietoets van het klavier. De grote verscheidenheid aan geluiden die beschikbaar zijn op de FP-10 zijn allemaal vrij authentiek en klinken verrassend echt.

Bluetooth en MIDI-connectiviteit

De Roland FP-10 beschikt over een grote verscheidenheid aan connectiviteitstypes voor een instapmodel digitale piano. Deze soorten omvatten bluetooth, USB-MIDI en gewone MIDI.

De populaire Roland Piano Partner 2 app is gemakkelijk toegankelijk vanaf de FP-10. De FP-10 digitale piano kan zelfs gebruikt worden als een bluetooth MIDI-controller als je dat wilt. Daarnaast is hij ook uitgerust met één hoofdtelefoonaansluiting.

Twin Piano-modus

Een ander interessante functie van de Roland FP-10, is de Twin Piano-modus. Deze modus is voornamelijk ontworpen om gebruikt te worden door pianodocenten en studenten en stelt de leerling en leraar in staat om dezelfde reeks noten te spelen terwijl ze naast elkaar zitten. De piano wordt in wezen in tweeën gesplitst, met twee spelers die naast elkaar zitten en elk hun ‘helft’ van de piano spelen.

roland fp-10 beginner digitale piano review

Compacte afmetingen zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit

De FP-10 digitale piano is ontworpen om draagbaar te zijn met een gewicht van zo’n 12,5 kg, maar nog steeds met een volledig klavier met 88 toetsen. Zijn veelzijdigheid betekent dat hij kan worden gebruikt in huizen waar je beperkte ruimte hebt, in de studio, voor optredens waarbij veel gereisd moet worden en in de lesruimte.

Hoewel dit alles hem een geweldige eerste piano voor studenten maakt, is hij voor de prijs ook een geweldige tweede piano voor meer gevorderde pianisten.


Compatibele apps

Toepassingen die kunnen worden aangesloten op de Roland FP-10 digitale piano zijn er in overvloed. Deze omvatten:

  • De eigen Piano Partner 2 app van Roland, compatibel met zowel iOS als Android smartphones. Met deze handige applicatie kan je jezelf opnemen, een dagboek van je optredens bijhouden, een metronoom instellen en geluiden selecteren, en dit allemaal vanaf je smartphone. Andere unieke kenmerken van de Piano Partner 2 app zijn de mogelijkheid om vaardigheden te leren via flashkaarten en om de interne muziekcollectie van de FP-10 op je smartphone te bekijken. Deze gratis app is verkrijgbaar in de App Store van Apple of Google Play.
  • roland fp-10 digitale piano reviewDe populaire GarageBand-app van Apple is ook compatibel met de FP-10. Hiermee kun je je Mac gebruiken als studio om muziek te maken. Het is perfect voor zowel beginnende als doorgewinterde muziekproducenten.
  • Een grote verscheidenheid aan digitale audiomontagesystemen (DAW’s) kunnen worden aangesloten op de FP-10.

Optionele accessoires

Er zijn vele optionele accessoires die tegen meerprijs kunnen worden aangeschaft om te combineren met de Roland FP-10 digitale piano. Vaak kan je zo ook als bundel kopen om een paar euro’s te besparen. Hieronder zullen we deze bespreken.

DP-10 pedaal

beginnerskeyboard roland fp-10 digitale piano review

Het optionele DP-10 demperpedaal kan je pedaaltechnieken bieden wanneer je hem aangesloten hebt op de Roland FP-10. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de half-pedaaltechniek, die vaak alleen op de beste akoestische piano’s te vinden is. Dit geeft de FP-10 een nog authentieker pianogeluid. Het pedaal is voorzien van een antislipplaat van rubber en, voor de meer gevorderde muzikanten, een 2,2 meter kabel die ontworpen is om multi-keyboard opstellingen te kunnen bedienen.

KSCFP-10 standaard

beginnerskeyboard roland fp-10 digitale piano review

De KSCFP-10 standaard is een speciaal op maat gemaakte standaard voor de Roland FP-10. Hij is stevig gebouwd en biedt een manier om je draagbare digitale piano meer stationair te maken, als je daar de voorkeur aan geeft.

CB-88RL draagtas

roland fp-10 beginner digitale piano review

Een andere optionele accessoire voor de Roland FP-10 is de CB-88RL draagtas. Deze beschermhoes biedt de ultieme opbergruimte voor het keyboard en helpt je om je digitale piano veiliger en gemakkelijker te vervoeren. De draagtas is ontworpen voor alle Roland digitale piano’s met 88 toetsen, inclusief de FP-10.

Prijsklasse

Op het moment van schrijven van dit artikel wordt de Roland FP-10 voor ruim € 500 verkocht. Deze prijs plaatst de FP-10 stevig in het midden van de beste gewogen keyboards qua prijs. De unieke eigenschappen en het verbazingwekkende geluid maken hem zeker de moeite waard voor het geld.

Nog steeds niet overtuigd? Laten we de FP-10 vergelijken met enkele andere instapkeyboards met gewogen toetsen die momenteel beschikbaar zijn op de markt.


Vergelijking met andere gewogen keyboards

Roland FP-10 vs Alesis Recital

roland fp-10 beginner digitale piano review

De Alesis Recital is een van de meest populaire gewogen keyboards op de markt, die vanaf het begin al gericht is op beginnende pianospelers. Het volledige formaat is vergelijkbaar met dat van de Roland FP-10 (beide met 88 toetsen), evenals de draagbaarheid (de Alesis weegt ongeveer 7,1 kg, terwijl de Roland FP-10 iets zwaarder is met 12,5 kg).Lees review

Als het echter gaat om de geluidskwaliteit, dan ontstaat er een groot verschil tussen de twee. De Alesis Recital heeft het aangename piano-achtige geluid dat je verwacht van een gewogen instapkeyboard. De klank van de FP-10 is echter veel rijker en authentieker, waardoor de laatste onze voorkeur geniet. De Alesis Recital (ook de Pro-versie) is echter goedkoper dan de FP-10 (het verschil loopt op moment van schrijven op tussen de € 150 en € 240).

Roland FP-10 vs Yamaha P-125

Wat als we de Roland FP-10 vergelijken met een ander draagbaar gewogen keyboard in dezelfde prijsklasse? De Yamaha P-125 was de gouden standaard voor de beste in zijn klasse. Dat was echter tot de Roland FP-10 uitgebracht werd.

roland fp-10 beginner digitale piano review

Lees review

De Yamaha P-125 heeft een authentieke pianoklank, net als de Roland FP-10. Hij heeft ook 88 volledig gewogen toetsen en beide kan je verbinden met handige apps. De FP-10 heeft echter de Roland naam, die voor veel professionele muzikanten en deskundigen op het gebied van digitale piano’s een streepje voor heeft op de rest. Je krijgt volgens ons meer waarde voor je geld met de Roland FP-10 en daarom kiezen we hem in plaats van de Yamaha P-125.

Roland FP-10 vs Korg B1SP

Nog een ander gewogen digitaal keyboard rond dezelfde prijsklasse als de FP-10, is de Korg B1SP 88. Hij heeft ook 88 toetsen en biedt het geluid van een akoestische piano.

roland fp-10 review

Lees review

De Korg B1SP is echter bijna twee keer zo zwaar als de Roland FP-10, waardoor hij veel moeilijker te vervoeren is. Alleen al vanwege de betere draagbaarheid kiezen we voor de Roland FP-10 in plaats van de Korg B1SP. De laatste is meer bedoeld als een vast instrument in je woonkamer.

Conclusie van deze Roland FP-10 review

roland fp-10 beginner digitale piano review

Na het bekijken van de functies en prijs van de Roland FP-10, denken we dat hij op dit moment deze beste gewogen digitale piano in deze prijsklasse is. De FP-10 is volgestopt met functies en volgens ons het beste instapmodel digitale piano op de markt.

De Roland FP-10 kost iets meer dan sommige vergelijkbare gewogen instapkeyboards. Zijn innovatieve technologie, talloze functies en geweldige geluiden maken hem echter zeker de prijs waard.

8.5 Totale Score
Goed instapmodel

De Roland FP-10 is top. Wij denken dat hij op dit moment de beste gewogen digitale piano in deze prijsklasse is. De FP-10 is volgestopt met functies en volgens ons het beste instapmodel digitale piano op de markt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo