Roland FP-30 review

Roland FP-30 Review
7

€635,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Roland FP-30 review
Roland FP-30 review
€635,00

Het bedrijf Roland met een hoofdkantoor in Japan, brengt binnenkort hun eerste echte draagbare lichtgewicht digitale piano met 88 toetsen uit in de prijsklasse onder de €500. Zodoende willen ze concurreren met de andere grote gevestigde (Japanse) digitale pianomerken, zoals Yamaha, Kawai, Casio en Korg. Top op heden domineerde de andere merken in deze lagere prijsklasse met hun lichtgewicht draagbare 88 toetsen gewogen action digitale piano’s, maar wij verwachten dat de Roland FP-30 (het broertje van de duurdere FP-50 en FP-80) een stevige concurrent zal worden voor de andere merken. Dit komt omdat Roland nog nooit een kleinere en lichtere draagbare digitale piano in deze prijsklasse heeft aangeboden met een zeer kwalitatieve en realistische akoestische toetsen actie, pianogeluid en pedalen. De oudere en momenteel nog huidige Roland FP-20 is hun zogenaamde ‘draagbare’ digitale piano en weegt 20 kg en is 40 cm van de voor- tot aan de achterkant, dus deze is zeker niet zo draagbaar als de andere merken. In deze Roland FP-30 review zullen we je alles vertellen over deze nieuwe piano.

Roland FP-30 review:

Vergelijking met andere Roland modellen

Roland heeft bijna alles van deze piano aangepast of verbetert ten opzichte van hun F-20 model, waaronder de toetsen actie, het sensorsysteem, pianogeluid en pedalen, wat de fundamentele onderdelen van elke piano zijn. Daarnaast heeft de piano ook de verlichte doorzichtige knoppen van de FP-50 en FP-80, wat erg past bij de moderne hedendaagse stijl van deze piano en het maakt het ook makkelijker om de knoppen te zien in plekken die wat donkerder zijn. Maar het verbeterde pianogeluid, de toetsen actie en de pedalen ten opzichte van de FP-20 is waar we echt van onder de indruk zijn. De toetsen actie van de FP-30 is ook vele malen beter dan die van de veel duurdere FP-50, welke een oudere en minder realistische toetsen actie gebruikt. Dus de toetsen actie van dit nieuwe model is volgens ons veel meer authentiek en gevoelig dan die van de FP-50 (€1148) en voor dit laatste model betaal je bijna €600 meer.

Toetsen Roland FP-30

We hadden recentelijk de mogelijkheid om met dit nieuwe model te spelen en deze grondig te bekijken en we waren zeer onder de indruk. De FP-30 gebruikt de verbeterde PHA4 gewogen pianotoetsen actie van Roland, welke het bedrijf ook gebruikt in hun nieuwe en duurdere F-140R model (€990). Dus wat Roland simpel gezegd heeft gedaan, is een duurdere toetsenactie nemen (welke Standaard toetsen actie heet) en dit in hun nieuwe laag geprijsde model stoppen, wat Roland een een groot voordeel geeft op het gebied van toetsen actie realisme in deze prijsklasse. De toetsen hebben ook het gepatenteerde ivoren en ebbenhouten gevoel, wat er mooi uit ziet, comfortabel is en zweet absorberende eigenschappen heeft voor personen met zweterige handen en vingers. De toetsen actie voelt solide onder de vingers, is goed gebalanceerd met een fijn gewicht (niet te zwaar, maar ook niet te licht) en Roland heeft zelfs een echappement feature aan de toetsen actie toegevoegd. Dit simuleert het gevoel van vleugelpiano toetsen wanneer ze erg zacht en langzaam worden gespeeld en je voelt de lichte aarzeling wanneer je de toetsen indrukt. Dit is iets wat je normaal gesproken niet voelt bij een staande piano. Geen enkele andere digitale piano in deze prijsklasse onder de €1000 heeft deze echappement feature. Alhoewel we de toetsen actie erg fijn vinden en het zeker weten meer authentiek is dan veel andere merken, is de echappement feature iets te subtiel en niet erg merkbaar voor ons als een echte vleugelpiano. Maar dit is een klein minpunt en verandert zeker weten niks aan de erg goede toetsenbeweging en expressie die je krijgt wanneer je met deze bijgewerkte toetsen actie speelt. De toetsen actie lijkt erg goed gebouwd en de toetsen zijn relatief stil wanneer ze op en neer bewegen, wat erg belangrijk voor ons is. Aangezien de toetsen actie het meest belangrijke onderdeel is dat je moet overwegen wanneer je een digitale piano koopt, zijn wij ervan overtuigt dat de FP-30 moeilijk te verslaan zal zijn op dit gebied.

Goedkoopste Roland FP-30 Review

Geluid Roland FP-30

Het een-na-belangrijkste punt dat je moet overwegen tijdens het kopen van een digitale piano is het realisme en de expressie van het akoestische pianogeluid. Roland gebruikt iets wat ze ‘SuperNATURAL’ pianogeluid noemen, wat hun manier van zeggen is dat ze een sample van een echte vleugelpiano hebben genomen door gebruik te maken van gepatenteerde geluidstechnologie om een echt pianogeluid te krijgen. Een echt akoestisch pianogeluid in een digitaal instrument krijgen is niet een makkelijke of goedkope taak. Hoe meer organisch en natuurlijk het pianogeluid is (inclusief het stemmen door een professionele pianostemmer), hoe meer expressie en toon karakteristieken je er uit kan krijgen. Expressie en toon dynamieken met soepele en geleidelijke volume aanpassingen in het geluid, is de sleutel om een kwalitatieve piano te creëren welke gebruikt kan worden door beginnende tot geavanceerde spelers die op zoek zijn naar een piano waar ze in in plaats van uit kunnen groeien. In andere woorden: wanneer je een stuk pianomuziek speelt, dan weerklinkt het geluid met goede duidelijke tonen en een wijde dynamische toonverandering van zacht tot helder en zacht tot hard door simpelweg de toetsen zachter of harder te spelen. Het pianogeluid van de FP-30 komt van een Steinway akoestische vleugelpiano en je zal de stretch tuning en snaarresonantie vibraties en ook de zogenaamde ‘key off resonantie’ horen in het pianogeluid van deze nieuwe Roland digitale piano. Al deze dingen maken het geluid van de FP-30 meer organisch dan sommige andere digitale piano’s.

Veel digitale piano’s in verscheidene prijsklassen kunnen soms antiseptisch, digitaal, nep en speelgoedachtig klinken. Wij vonden dat dit model van Roland een erg fijn natuurlijk en kwalitatief pianogeluid had, van erg zacht (pianissimo) tot erg luid (fortissimo), met een goed bereik aan klanken wat erg goede geluidscomplexiteit biedt. Met de vierdelige toetsensensor (wat snellere toetsenherhaling herkenning en meer expressie in pianoklanken mogelijk maakt) en 128 polyfonen (waardoor je complexe muziekstukken kan spelen, wat wij zelf ook gedaan hebben), denken we dat Roland voor de eerste keer in deze prijsklasse een serieuze concurrent is. Dus op het gebied van een genietbaar en rijk pianorealisme verricht de FP-30 erg goed werk. Alhoewel er geen digitale piano in deze prijsklasse is die een perfect authentiek geluid aanbiedt, komt deze nieuwe Roland volgens ons erg dicht in de buurt voor de meeste mensen.

Beste Roland FP-30

Pedalen

Pedalen op een piano zijn de ‘geheime saus’ van elke muziek, want zonder goede pedalen en sustain verval en volume tijd (wanneer het geluid verdwijnt tijdens het ingedrukt houden van het sustainpedaal) zou de muziek niet echt klinken en op z’n best onregelmatig zijn. Dus op het gebied van pedaaltechnologie en de elektronica die er mee geassocieerd wordt, is dit volgens ons een gebied dat niet vergeten moet worden, zelfs in deze lagere prijsklasse. De Roland FP-30 heeft langere sustain/verval tijden dan andere merken en dit is vooral merkbaar in de middelste tot hogere octaven van het keyboard, waarbij je ook de reproductie van de pedaalresonantie hoort. Dus wanneer je het sustainpedaal ingedrukt houdt na het spelen van één of meerdere tonen, dan vervaagt het geluid erg goed en dit helpt om de muziek mooier en levendiger te laten klinken. Voor ons is dit een essentieel onderdeel van het spelen van een piano, maar zal over het algemeen nog niet belangrijk zijn voor een beginnende student of speler. Een beginner leert eerst andere dingen voordat ze bij de pedalen komen, dus het realisme van de pedalen wordt pas later belangrijk. Maar wanneer je al aardig ervaren bent, dan al dit ‘gedoe’ met pedalen erg belangrijk en maakt het het verschil.

De meeste bekende digitale piano merken verrichten goed werk op het gebied van pedalen in deze prijsklasse, maar Roland biedt iets wat ze ‘continue detectie’ pedalen noemen, wat geleidelijke veranderingen mogelijk maakt in de hoeveelheid sustain die je krijgt wanneer je het pedaal naar beneden drukt of terug laat komen in verschillende posities. De meeste piano’s hebben alleen maar de on & off pedalen, wat een basis sustainfunctie is op digitale piano’s en wat normale piano’s niet hebben. Sommige digitale piano’s bieden half demper pedalen, wat meer geavanceerd is dan on & off en geeft een gemiddelde sustain hoeveelheid wanneer het pedaal ongeveer halverwege wordt ingedrukt. Dit is goed en komt dichterbij een echte piano, maar ietwat gelimiteerd op digitale piano’s. Bij de draagbare piano’s van Casio bijvoorbeeld wordt de half demper feature niet geactiveerd als je alleen maar met het enkele pedaal speelt. Deze feature kan je alleen activeren wanneer je de optionele drie pedalen en meubelstandaard koopt, wat extra kosten van ongeveer van ongeveer €100 met zich meebrengt. Kurzweil piano’s bieden alleen maar de standaard on & off feature, ongeacht van welke pedalen je uitkiest, dus die piano’s zijn erg gelimiteerd.

Het enkele pianopedaal (welke klein is, maar een fijne vierkante vorm heeft) die meegeleverd wordt met de FP-30 activeert niet de continue detectie. Je kan echter de optionele bijgewerkte Roland DP10 pianopedaal kopen voor €35 of als bundel voor €608 en deze activeert de functie wel, zodat je een volledige pedaal sustain herkenning hebt. Roland biedt ook een optioneel compact FP30 onderstel met drie pedalen voor een meer permanente opstelling en hier betaal je in totaal €717 (bundelprijs) voor. Deze 3 pedalen activeren ook het demperpedaal continue detectie sustain feature en een zacht pedaal continue detectie. Wij denken dat de meeste mensen die deze FP-30 piano kopen, hem niet alleen zullen kopen omdat het een erg goede piano is, maar ook omdat hij draagbaar is en makkelijk verplaatst en meegenomen kan worden. Dus als dit het geval voor jou is, dan raden we aan om het DP10 pedaal te kopen (los is hij duurder) als je een middenklasse of geavanceerde speler bent. Het enkele pedaal dat meegeleverd wordt is nog steeds oké voor veel muziek toepassingen.

Goedkoopste Roland FP-30

Andere features Roland FP-30

En wat doet deze nieuwe FP-30 nog meer? Nou hij kan een hoop doen en zeker weten meer dan elke andere draagbare digitale piano in deze prijsklasse. Hij heeft 35 instrumentgeluiden, welke toegankelijk zijn via het besturingspaneel. In de categorieën zijn 6 akoestische pianogeluiden of geluidscombinaties, 7 elektrische pianogeluiden en 22 instrumentgeluiden die niet van een piano zijn, welke je onder de ‘others’ knop kan vinden. Deze klanken zijn een verscheidenheid aan instrumenten die aardig realistisch en leuk zijn om te hebben. Je krijgt toegang tot deze 35 klanken door de categorie knop ingedrukt te houden die je wilt en vervolgens een toets op het keyboard in te drukken, waarmee je het geluid selecteert. Zodra je dat hebt gedaan kan je dat geluid op het keyboard spelen. Alhoewel het proces aardig snel is, moet je eerst in de handleiding kijken welke toets bij welk geluid hoort en dit vervolgens onthouden. Er is geen LED of LCD display op het besturingspanel, dus je weet niet welk geluid gebruikt wordt. Volgens relatief betrouwbare bronnen zal Roland mogelijk in de toekomst een iPad app uitbrengen, waarmee je via Bluetooth met de FP-30 kan verbinden en zodoende alle 35 instrumentgeluiden op het scherm van je iPad kan zien, wat het makkelijk maakt om te zien welk geluid geselecteerd is en het selectieproces wordt hierdoor ook vereenvoudigd. We moeten echter wachten of deze app ook echt uitkomt. Het zou zeker erg handig zijn en niet alleen voor de 35 instrumentgeluiden, maar ook voor het zien van andere functies. Zonder een app voor een tablet is het selectieproces een beetje cryptisch, omdat er geen display scherm is, maar dit geldt voor alle digitale piano’s in deze prijsklasse.

De FP30 kan ook twee geluiden opdelen met een aan de linkerhand en een aan de rechterhand, wat handig kan zijn op een aantal verschillende manieren, afhankelijk van de muziek die je wilt spelen. Daarnaast kunnen twee geluiden ook samengevoegd worden, zodat ze samen gespeeld kunnen worden op het keyboard. De meeste digitale piano’s kunnen dit ook, maar het is erg makkelijk om te doen met de FP-30 en het klinkt geweldig wanneer je het op een goede manier gebruikt. Zo kan je bijvoorbeeld akoestische piano en snaarinstrumenten, klavecimbel en orgel of elektrische piano en synthesizer samenvoegen. Je kan het relatieve volume tussen de 2 verdeelde of samengevoegde geluiden ook aanpassen, zodat het volume en de geluidscombinaties ook gebalanceerd zijn. Er is ook een ingebouwde drum machine, welke 8 verschillende ritmes kan spelen, zoals bijvoorbeeld Rock, Jazz, Latin en nog meer. Dit is een erg fijne feature voor het leren spelen van verschillende ritmes of het meespelen met een drummer om je te helpen met je timing of om je gewoon beter te laten klinken dan dat je eigenlijk bent. Je hebt volledige controle over het tempo of de snelheid van dat ritme en de knoppen hiervoor kan je terugvinden op het besturingspaneel. Wij genieten er echt van om met goede drum ritmepatronen mee te spelen (of een echte drummer) en moedigen studenten aan om hetzelfde te doen. De Roland FP-30 heeft ook een aanpasbare digitale metronoom en die feature is ook erg handig voor leerlingen en spelers die een nieuw lied leren spelen. Maar de drum ritmes gaan een stap verder dan het hebben van een simpele metronoom, omdat ze je een echte begeleidende ervaring bieden. Dit kan waardevol zijn om te hebben als je verder groeit in je muziek om een begeleidende speler te worden, in een schoolband te spelen of professioneel op een evenement speelt.

Roland FP-30 kopen

Een andere bruikbare en gezochte feature is de mogelijkheid om een toets naar beneden of naar boven te verplaatsen en de FP-30 kan dit voor één complete octaaf doen. Je moet hiervoor wel weer de cryptische toetsencombinatie gebruiken, dus het is niet simpel, maar zeker weten beter dan niks. Deze piano geeft je ook de mogelijkheid om zowel ambiance effecten (reverb) en de helderheid aan te passen, zodat je het geluid van piano meer zacht of helder kan maken, afhankelijk van wat je oren graag horen. De aanrakingsgevoeligheid van de toetsen heeft 5 niveaus en deze gaan van makkelijk naar moeilijk, dus je kan instellen hoe je graag wilt dat de pianotoetsen aanvoelen. Dit is zelfs nog beter dan het Roland F-20 model, welke maar 3 niveaus heeft. Nog een feature die erg handig is voor 2 studenten (of leraar en student) die samen willen spelen is de zogenaamde ‘Twin Piano’ feature. Deze functie deelt de 88 toetsen elektronisch op in twee identieke keyboards met 44 toetsen, welke op elkaar afgestemd zijn en precies hetzelfde spelen. De bass sectie wordt dus hetzelfde als de treble sectie en wanneer 2 personen dus hetzelfde moeten spelen, dan is dat een mogelijkheid zolang ze uiteraard genoeg hebben aan 44 toetsen. Dit is een praktische functie, maar niet iets wat je nodig hebt als je meestal alleen speelt of oefent.

Vandaag de dag hebben bijna alle digitale piano’s de mogelijkheid om op te nemen wat je speelt en de FP-30 is geen uitzondering. Hij heeft een 1-track MIDI recorder om één liedje tegelijkertijd op te nemen en op te slaan (maximum) en vervolgens af te spelen. Dit is een waardevol muziek gereedschap, omdat leerlingen kunnen horen wat ze gespeeld hebben en ze weten zodoende precies hoe het klonk en dit is een feature die in veel pianostudio’s gebruikt wordt. Er zijn digitale piano’s die 2 aparte liedjes op kunnen nemen (links en rechts onafhankelijk van elkaar) wat we fijner vinden en we hoopte dat deze nieuwe digitale piano van Roland dit ook zou hebben, maar voor de meeste mensen is 1 liedje vaak genoeg. Een pluspunt van de MIDI recording van deze piano, is het feit dat je de opname op kan slaan op een USB-stick, welke je aan de achterkant van de piano aan kan sluiten. Op deze manier kan je een bibliotheek met liedjes maken, in plaats van ze kwijtraken of maar een gelimiteerd aantal liedjes op te kunnen slaan.

Afgezien van de MIDI recording en playback doet de FP-30 iets, wat de draagbare Casio PX-160 (€649), Yamaha P-115 (€649) en Kawai ES-100 (€649) niet kunnen doen. De Roland FP-30 heeft namelijk de mogelijkheid om volledige multitrack General MIDI (GM2/GS) muziekbestanden en CD audio wav bestanden via een USB-stick af te spelen. Dit geeft je toegang tot letterlijk duizenden liedjes op het internet of cd collectie die je op deze piano af kan spelen, zodat je met deze liedjes mee kan spelen. Je kan zelfs de snelheid van MIDI liedjes aanpassen, zodat het liedje op je eigen snelheid kan leren. Het enige negatieve is dat je de titels van de liedjes niet kan zien, aangezien er geen display scherm is. Hoe meer features een piano heeft, hoe belangrijker het wordt om een scherm te hebben, zodat je kan zien wat er gebeurt. De FP-30 zou volgens ons een moeten hebben, maar dit zou uiteraard de kosten opschroeven en Roland dacht mogelijk dat dit niet zo zeer nodig was. Voor ons geldt echter hoe meer info je kan zien, hoe beter de toegang en het besturen van de features is.

Beste Roland FP-30 Review

Speakers Roland FP-30

Het interne speakersysteem van deze digitale piano heeft 11 watt per kant in stereo, wat voor een totaal van 22 watt zorgt met 2 speakers in een aparte geluidskamer in de piano, wat niet normaal is voor deze prijsklasse. Het interne speakersysteem was verrassend vol en luid en de volume vergeleken met andere draagbare digitale pianomodellen is zeer goed. Zo hebben de Yamaha P-115 en Kawai ES-100 een totaal van 14 watt en de Casio PX-160 en PX-360 beide een totaal van 16 watt. Alhoewel de FP-30 een totaal van 22 watt gebruikt, wordt op medium of halve volume maar 8 watt geconsumeerd. Zoals bij elke digitale piano zal hij meer energie verbruiken als je het volume opschroeft. Het geluid van het interne speakersysteem zal zeker zonder probleem een grote kamer vullen.

Connectiviteit Roland FP-30

Naast de USB naar computer en tablet en USB-stick ingang, heeft de FP-30 ook 2 koptelefoon aansluitingen, waarvan één een mini-aansluiting is en de andere een 1/4-inch. Als je de piano wilt verbinden met een extern geluidssysteem, dan zal je dat moeten doen via deze laatst genoemde aansluiting. Jammer genoeg zijn er geen directe line uitgangen zoals bij de Casio PX-160 en Yamaha P-115 draagbare digitale piano’s. Wij geven meer de voorkeur aan line uitgangen, aangezien koptelefoon aansluitingen niet net zo efficiënt zijn en daarnaast zitten deze ook vaak aan de voorkant van de piano, in plaats van aan de achterkant wat vaak bij line uitgangen het geval is. Nog een potentieel negatief aspect van het verbinden met een extern speakersysteem via een koptelefoon aansluiting, is het feit dat de interne speakers afgesloten worden zodra je een kabel aansluit. Wanneer we op een evenement spelen, dan vinden wij het fijn om de interne speakers te horen, aangezien we zodoende goed in de gaten kunnen houden wat we spelen. Dit is helaas dus niet mogelijk bij de FP-30.

De Kawai ES-100 heeft hetzelfde probleem, maar het bedrijf heeft een digitale feature toegevoegd, zodat de interne speakers aanblijven, zelfs wanneer de koptelefoon aansluiting gebruikt wordt. Roland heeft deze functie niet, dus je moet overwegen of dit belangrijk voor je is. Gelukkig is het interne speakersysteem zo goed voor de kleine afmetingen van de piano, dat het niet nodig is om hem te verbinden met een extern speakersysteem als je er thuis of in een kleine kamer mee speelt. We snappen niet helemaal wat de gedachtegang van Roland is, want ze zijn een goed en ervaren bedrijf en ze hebben zelfs een stereo mini audio uitgang op hun FS-20 model, wat maar weinig andere digitale piano’s onder de €1000 hebben. Dus waarom hebben ze geen output aansluitingen op dit voor de rest gave model geplaatst? Wij hebben geen idee. Nog een handige aansluiting die niet op de FP-30 zit is een audio input aansluiting. Dit is erg handig voor het verbinden met externe audio apparaten en het geluid af te spelen op de piano, zoals een iPad, Android, cd speler, computer, iPod etc. De Casio PX-160. Yamaha P-115 en Kawai ES-100 hebben dit ook niet, maar zelfs al zou de prijs van de FP-30 hierdoor iets hoger uitvallen, is het het nog steeds waard om dit te hebben. Casio heeft zowel line uitgangen en audio input aansluiting op hun CGP-700, wat een erg indrukwekkende draagbare piano is, alleen iets duurder dan de andere die we genoemd hebben.

Goedkoopste Roland FP-30 kopen

Een erg unieke feature van deze draagbare digitale piano van Roland is de toevoeging van een Bluetooth (draadloos) MIDI verbinding met iPad of Android MIDI apps en ook andere specifieke apps die het downloaden van bladmuziek mogelijk maken en waar je vervolgens met de pedalen de bladzijdes van om kan slaan. Bluetooth MIDI is gaaf, want dan hoef je niet een USB kabel te verbinden tussen je iPad/tablet en piano. Aangezien er echter geen Bluetooth audio in dit model zit zal je waarschijnlijk je apparaat met een extern speakersysteem willen verbinden. Vandaag de dag zijn er ook goedkope en goede Bluetooth speakers te vinden, dus die zou je ook aan kunnen schaffen voor de audio. Dit is gunstig want de kleine speakers van een iPad of Android zijn vaak niet zo goed voor vol en rijk stereogeluid. Dus de Bluetooth connectiviteit kan handig zijn als je er van profiteert, maar wij hadden het wel fijn gevonden als er ook Bluetooth audio was.

Conclusie Roland FP-30 review

Al met al is de nieuwe Roland FP-30 een welkome aanvulling in deze prijsklasse en wij zien het als een erg waardige concurrent voor andere grote merken en dan vooral op het gebied van toetsen actie, pianogeluid en pedaal functies. Wanneer we het over de fundamentele onderdelen van piano spelen hebben, dan staat de FP-30 volgens ons erg dicht aan de top. De extra features in dit model zijn allemaal goed, waaronder de automatische afsluiting, waarmee de piano automatisch wordt afgesloten wanneer deze een tijdje niet gebruikt wordt en de besturingspaneel vergrendeling wat voorkomt dat de instellingen aangepast worden wanneer iemand per ongeluk op wat knoppen drukt. Roland heeft een hoop inspanning en gedachte in dit model gestopt en dat kan je zien. De behuizing is lichtgewicht (14 kg), makkelijk te tillen (130 x 30 x 15 cm), ziet erg aantrekkelijk uit in satijn zwart of wit met een grote muziekstandaard en heeft de mogelijkheid om veel spannende dingen te doen. De FP-30 heeft uiteraard geen ingebouwde toetsenbedekking, dus de toetsen zijn altijd blootgesteld, maar je kan uiteraard altijd een doek kopen om over het keyboard heen te doen. Maar dit geld voor meeste draagbare digitale piano’s en keyboards. Alhoewel de FP-30 een aantal minpunten heeft, is dit ook het geval voor alle concurrerende digitale piano’s in deze prijsklasse. Als je met de negatieve punten kan leven die we aangegeven hebben (geen audio uitgangen, koptelefoon speaker afsluiting en geen display scherm), omdat je zoveel positieve dingen hiervoor terug krijgt, dan is deze nieuwe draagbare digitale piano mogelijk de beste keuze voor jou. Roland is een geweldig merk en heeft al vele jaren een geweldige reputatie in de muziekindustrie voor betrouwbare en innovatieve producten. De FP-30 zou het dus vele jaren vol moeten houden en je krijgt ook 3 jaar garantie op onderdelen en 2 jaar op arbeid van Roland.

Beste Roland FP-30 kopen

Wij raden dit model zeker weten aan en zolang hij kan voldoen aan je muziekbehoeften en doelen zal je zeker tevreden zijn met je aankoop. Als je graag onder de €500 wilt blijven voor je digitale piano, dan raden we je aan even iets langer te sparen en iets meer geld te spenderen aan een instrument die veel dichter in de buurt komt van een echte piano ervaring, dan veel andere modellen in deze prijsklasse. Daarnaast zal je ook met dit model groeien en er niet na verloop van tijd uitgroeien. Er zijn uiteraard nog veel andere goede keuzes, zoals de Kawai ES-100, dus onderzoek alle mogelijke opties en maak dan een weloverwogen keuze. We hopen dat je genoten hebt van deze Roland FP-30 review en dat je aan de hand van dit artikel een goede digitale piano kan kopen. Neem zeker een kijkje naar andere piano reviews op onze website, aangezien er veel interessante modellen voor een net zo interessante prijs zijn. Veel succes met je zoektocht en mocht je vragen hebben, dan kan je die altijd hieronder stellen.

7 Totale Score
Budgetvriendelijke piano

Al met al is de nieuwe Roland FP-30 een welkome aanvulling in deze prijsklasse en wij zien het als een erg waardige concurrent voor andere grote merken en dan vooral op het gebied van toetsen actie, pianogeluid en pedaal functies.

3 Opmerkingen
  1. wat is nou een goede (meeneem) standaard voor onder deze roland fp 30??

  2. is dit ook makkelijk aan te sluiten op een DAW, daar ik een ouderwetse midi poort mis.

  3. In het artikel staat dat de interne speakers afgesloten worden op het moment dat een koptelefoon aangesloten wordt. Dit kan echter omzeild worden met een ingebouwde functie. Als je de Funtion-toets indrukt en dan de toets F#7 indrukt, kan zowel het geluid via de speakers als via een koptelefoon (/extern apparaat) afgespeeld worden.

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo