Roland F-140R review

Roland F-140R Review
9.5

€1.279,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Roland F-140R review
Roland F-140R review
€1.279,00

Roland maakt een aantal van de mooiste digitale piano’s op de markt. Ik heb flink moeten zoeken om eentje te vinden waar ik niet direct verliefd op werd en de F-140R is zeker geen uitzondering. De speelactie van de F-140R is geweldig. Het PH4 standard keyboard heeft echappement en toetsen met een ivoren gevoel. Dit maakt dit fantastische keyboard een genot om mee te spelen vanaf de eerste tot de laatste noot. Geen digitale piano is uiteraard compleet zonder een fantastische geluidskwaliteit en het pianogeluid dat aangedreven wordt door de SuperNATURAL geluidsmotor van Roland is lastig om te verslaan. In deze Roland F-140R review zullen we uitgebreid bespreken wat deze digitale piano zoal te bieden heeft.

Roland F-140R review:

Functies

Roland maakt al meer dan 40 jaar digitale piano’s. Ze hebben het aanslaggevoelige keyboard uitgevonden en voor een bedrijf dat geen akoestische piano’s maakt, zoals Yamaha en Kawai, is het erg knap dat ze het pianistische gevoel in hun keyboards hebben gekregen.

Roland F-140R review

Wat ik vooral mooi vind aan de F-140R is dat de functies die geboden worden erg indrukwekkend zijn, ondanks de compacte afmetingen van het instrument. En voor de prijs is het lastig om een instrument te vinden met een betere instrumentele klankselectie.

De Roland F-140R is een digitale piano met 88 toetsen die het volgende biedt:

  • PH4 standard keyboard met echappement en ivoren gevoel
  • Onboard ritmesectie die je volgt wat je speelt
  • 3D-koptelefoon ervaring
  • Bluetooth MIDI
  • SuperNATURAL geluidsmotor van Roland

Pianogeluiden

Met 11 verschillende pianogeluiden zal je ongetwijfeld eentje vinden die perfect bij je stijl en manier van spelen past. Er zijn 11 verschillende pianoklanken, welke je allemaal kan bewerken om een grote verscheidenheid aan instellingen voor kamerambiance toe te voegen.

Het standaard pianogeluid (concertpiano) heeft een warmte rond het midden bereik, een zoetheid aan de bovenkant en een warme, diepe onderkant. De unieke manier waarop de SuperNATURAL geluidsmotor gecombineerd wordt met de polyfonie van 128 noten, creëert een geluid vol met natuurlijke overtonen en harmonie van het akoestische instrument.

Goedkoopste Roland F-140R Review

Het geluid wordt gecreëerd op basis van de combinatie van noten die je speelt, in plaats van samples te activeren die niet bij elkaar passen. Dit is wat volgens mij de reden is waarom de SuperNATURAL motor beter presteert dan vele andere concurrerende geluidsmotors.

Het 2e pianogeluid (balladepiano) is een veel helderder geluid met een balans van frequenties door het hele octaafbereik, maar hij behoudt de warmte van de concertpiano rond het midden bereik. Geweldig voor jazz.

Er is ook een selectie van gecombineerde pianoklanken, zoals ‘magical piano’, wat een elektrische piano samenvoegt met een concertpiano. Dit klinkt mogelijk alsof het bedoeld is voor die typische tienerseries uit de jaren 80, maar als je aan de onderkant en rond het midden blijft is dit geluid goed te gebruiken. Wanneer je naar het hogere bereik van de piano gaat begint deze combinatie aardig verschrikkelijk te klinken, dus dat deel van de piano kan je met dit geluid beter vermijden. Je moet aardig hard spelen om de akoestische piano door de elektrische te krijgen, wat al met al voor een aardig kleurrijke elektrische piano zorgt.

Met 305 andere geluiden om mee te spelen, waaronder 8 drumstellen en verscheidene geluidseffecten, is er voldoende om je uren bezig te houden.

Het keyboard

Het keyboard heeft een direct herkenbare, overtuigende action. Ik had verwacht dat deze goedkopere Roland compromissen moest maken op dit gebied, maar ik ben erg blij om te kunnen melden dat het keyboard met zijn vijf aanslaggevoelige sensors net zo goed reageert als de duurdere Roland piano’s waar ik mee gespeeld heb.

De toetsen zijn gemaakt van een plastic composiet met een ivoren gevoel, welke het keyboard een aantrekkelijke tastbaarheid geeft die je bijna smeekt om met de piano te spelen. Het gewicht van de toetsen is erg realistisch, wat voor een geweldige interface tussen de vingers en het instrument zorgt.

Beste Roland F-140R Review

Het keyboard is perfect voor pianolessen. Je hebt namelijk de mogelijk om gebruik te maken van zogenaamde Dual en Split modi, waarmee je het keyboard in het midden kan opsplitsen, wat pianolessen veel makkelijker maakt.

De realistische aard van het keyboard wordt nog meer verbeterd met de mechanische echappement die je krijgt bij een akoestische piano. Alhoewel echappement strikt gezien niet noodzakelijk is voor een digitale piano (er zijn geen hamers die op snaren slaan), is het een handige toevoeging aan de al uitgebreide functies. Als je een snelle, stille passage speelt, dan vereist een akoestische piano dat je zogenaamd ‘boven de echappement’ speelt, want anders zullen je noten niet consistent gespeeld worden. Het is handig om deze functie te hebben bij een keyboard die je zeer waarschijnlijk zal gebruiken als oefeninstrument en een instrument die je jaren speelgenot zal geven.

Andere functies die goed van pas komen bij pianolessen zijn twee koptelefoon aansluitingen en de onboard metronoom, wat essentieel is voor het nauwkeurig oefenen van ritme.

De pedalen

Er zijn drie voetpedalen, welke een zacht, sostenuto en demperpedaal bieden. Het zachte pedaal kan continue blijven detecteren. Bij een vleugelpiano is het vaak mogelijk om het zachte pedaal naar links te schuiven om hem op zijn plaats te houden en de continue detectie functie bootst dit na.

Je kan het sostenuto pedaal ook koppelen aan een aantal Bluetooth functies, waaronder het omslaan van bladzijdes met de iPad ‘music-score’ apps.

Onboard ritmesectie

Het ingebouwde ritmesectie is een leuke functie op dit keyboard, met een aantal verrassend slimme ingrediënten die het een genot maken om met deze betaalbare digitale piano te spelen.

De intelligente begeleidingsfunctie volgt wat je ook maar speelt, terwijl alles goed getimed wordt met je gekozen drum groove. Maar het is niet alleen maar een drummachine. Wanneer je met de drums meespeelt, analyseert de F-140R de akkoorden die je speelt en creëert instrumentele begeleidingen in de vorm van aardig indrukwekkende baslijnen, stekende horens en likkende gitaarklanken. Het is net alsof je een volledige band in je broekzak hebt.

Beste Roland F-140R Review

Ik heb deze functie gezien bij een aantal duurdere keyboards van Roland en was zeker onder de indruk van deze functie. Ik weet niet zeker of ik het zelf zou gebruiken, maar het zou geweldig voor feesten zijn. Ik echter verrast om deze functie bij de F-140R te zien, aangezien het prijskaartje vele malen lager is dan de andere instrumenten die ik uitgeprobeerd heb.

3D-koptelefoon ervaring

Iedereen die ooit een huis heeft gedeeld zal weten hoe waardevol het is om je hoofdtelefoon te kunnen verbinden. Het is een redding in vele huishoudens geweest.

Maat het probleem met het dragen van een hoofdtelefoon is de vermoeidheid van je oren. Je oren worden vaak meer en sneller moe wanneer je speakers aan je hoofd hebt hangen. En daarom is de 3D-koptelefoon ervaring die je krijgt bij de F-140R zo aangenaam.

Dit keyboard klinkt geweldig door een koptelefoon. In plaats van het ietwat claustrofobische gevoel dat je krijgt wanneer je de kamer om je heen afsluit, krijg je een enorm ruimtelijk geluid die je oren betrokken houdt, in plaats van moe en overweldigd.

Bluetooth

Goedkoopste Roland F-140R Review

Bluetooth heeft zoveel dingen in het huis gerevolutioneerd en het muziekinstrument is daar zeker een van. De meeste digitale piano’s kunnen gebruikt worden als een MIDI-controller, wat het mogelijk maakt om een digitaal audiomontagesysteem te verbinden, zoals Logic Pro of Cubase. Bluetooth heeft echter de mogelijkheid veel verder dan het besturen van DAW’s uitgebreid, door je de mogelijkheid te geven om draadloos te verbinden met vele softsynths of DAW’s die beschikbaar zijn op het iOS-platform van Apple.

Er zijn een aantal briljante applicaties beschikbaar, zoals Korg Gadget en Cubasis 2 van Steinberg, wat helpt om je F-140R uit te breiden tot een EDM-machine met geen limieten.

Daarnaast kan je met de Bluetooth connectiviteit het sostenutopedaal koppelen aan een bladmuziek app voor het omslaan van pagina’s zonder je handen daarvoor te hoeven gebruiken.

Speakers

Er zijn 2 x 12 W speakers aan de onderkant van het keyboard bevestigd. Deze leveren een prachtig scherp geluid bij normale volumes. Dit is niet de luidste digitale piano die ik tegen ben gekomen, maar hij biedt genoeg voor de meeste oefendoeleinden. Het volledige volume is 103 dB.

Connectiviteit

De audio IN en OUT aansluitingen hebben een ministijl, wat een beetje een minpunt is. Je krijgt hierdoor namelijk niet een helder signaal als je het keyboard versterkt via een PA. Een ¼-inch aansluiting is hier meestal beter in.

Er is een USB MIDI-poort en een USB-geheugenpoort, wat het mogelijk maakt om je optreden rechtstreeks op een flashschijf op te slaan.

Gebruikersinterface

De gebruikersinterface is aardig standaard, maar biedt om eerlijk te zijn meer dan genoeg. Er is een simpel led-scherm welke de huidige functie van het instrument aangeeft met een code (welke je snel zal ontcijferen). Er zijn echter voldoende knoppen die het aanpassen van klanken, aansturen van ritmes en bewerken van een aantal resonantiefactoren van het instrument eenvoudig maken. En eenvoudig is alles wat je nodig hebt.

Conclusie van deze Roland F-140R review

De Roland F-140R is een keyboard dat op de markt gebracht wordt als een compact apparaat, die perfect is voor studenten die in kleine kamers wonen. Om de F-140R alleen maar in de studentenmarkt te plaatsen ondermijnt deze indrukwekkende digitale piano echter een beetje.

De deksel die gesloten kan worden beschermt het instrument (en biedt mogelijk een werkoppervlak voor andere taken) en zowel in wit als zwart is dit een prachtig, kwalitatief instrument.

Ik zou deze digitale piano zonder problemen met me mee naar huis nemen. Het speelgevoel en de verscheidene klanken zijn geweldig. Voor de prijs denk ik niet dat je een beter keyboard zal vinden.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/06/23 3:31 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

LEES OOK:

Goedkope Roland F-140R Review

Functies Roland F-140R

De Roland F-140R heeft veel verschillende functies, namelijk:

  • Geluid: Je hebt de beschikking over een totaal van 316 verschillende geluiden. Van hout- en koperblazers tot snaarinstrumenten en elektronische geluiden.
  • Layer: Met deze techniek kan je twee verschillende geluiden tegelijkertijd spelen met één toets. Zo kan je bijvoorbeeld tegelijkertijd piano en snaargeluiden spelen of piano en orgelgeluiden spelen. Zodoende kan je je optreden mooier maken en je meer genot geven.
  • Transpose: De Roland F-140R heeft transpose van -6, +5, wat handig kan zijn voor het harmoniseren met verschillende instrumenten.
  • Ritme: Een begeleidingsfunctie zorgt ervoor dat de achtergrond precies volgt wat je speelt en je hebt de keuze uit 72 verschillende ritmes. Dit zal je hele ervaring versterken.
  • Audio: Deze digitale piano heeft de mogelijkheid om WAV bestanden vanaf een USB stick af te spelen. Je kan het volume ook aanpassen, zodat je met het liedje mee kan spelen.

Andere functies zijn een opname functie, metronoom functie en een handig LED scherm.

De Roland F-140R wordt geleverd met een meubelstandaard en drie pedalen (Zacht, Sostenuto en Demper). Je kan optioneel een bankje aanschaffen. Je krijgt tot slot 2 jaar garantie op onderdelen en arbeid en een extra 3 jaar op onderdelen. Een duidelijk teken dat Roland vertrouwen heeft in hun product.

We hopen dat je genoten hebt van deze Roland F-140R review.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo