Roland FP-50 review

Beste Roland FP-50 Review
8

€1.275,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Roland FP-50 review
Roland FP-50 review
€1.275,00

Ik ben van mening dat je weinig fout kan doen met een digitale stagepiano van Roland. Ze zijn gebouwd als tanks, de pianogeluiden zijn geweldig en de FP-serie is uitstekend voor de muzikant die veel reist. Ze spelen als een droom, met een van de beste gewogen toetsen van elke fabrikant. Ze presteren in mijn ogen vele malen beter dan vergelijkbare stagepiano’s van Yamaha (de P-115 en P-255 bijvoorbeeld) en ze hebben een van de samplingtechnologieën van de markt. Roland is een redelijk jong bedrijf en is opgericht in 1972. Ze waren de eerste die het aanslaggevoelige keyboard uitvonden en zijn sindsdien toonaangevend in de markt geweest. Ik heb zelf zowel een Yamaha Clavinova (een oude CLP-50) als een Roland stagepiano (FP-3) en ik heb altijd de voorkeur gegeven aan de Roland zowel voor het gevoel als het geluid. De FP-3 ziet er geweldig uit, maar is een beetje aan de zware kant voor een stagepiano, wat zeker een punt is die optredende muzikanten moeten overwegen. Vandaag zal ik in deze Roland FP-50 review een kijkje nemen naar een van de nieuwste modellen in de FP-serie.

Roland FP-50 review:

Mobiliteit

Roland stagepiano’s zijn zeker de keyboards die last van obesitas hebben, aangezien ze vaak de zwaardere modellen op de markt zijn. De FP-30 weegt 14,1 kg, terwijl de FP-50 16,5 kg weegt, wat een aardig gewicht is om met je mee te slepen. En alhoewel ik tijdens deze Roland FP-50 review echt constant plezier gehad heb met dit instrument, is het een hel om hem te vervoeren.

Beste Roland FP-50 Review

Een vergelijkbare stagepiano is de Kawai ES110. Veel van de functies zijn vergelijkbaar met de FP-30 en hij is een stuk lichter met 12 kg. Dus een reizende muzikant die niet te veel kilo’s mee wil slepen zal mogelijk eerder voor de Kawai kiezen. Het ligt er echter wel aan waar je naar op zoek bent. De Kawai biedt een betere mobiliteit, maar de Roland heeft een superieur gevoel en speelt fijner. Het gewicht van de FP-50 komt deels door de geweldige gewogen toetsen; er zijn maar weinig mobiele stagepiano’s die zo’n geweldig gevoel hebben. Dus tenzij je echt licht wilt reizen, wordt het extra gewicht gerechtvaardigd.

Aan de andere kant van de balans heb je de Yamaha P-255. Alhoewel hij veel van dezelfde functies heeft, weegt hij 17,3 kg, wat volgens mij voor een instrument die je veel met je meeneemt te zwaar begint te worden.

Met fysiek gewicht krijg je uiteraard ook een degelijk keyboardgevoel, maar beeld je eens een optreden in waar de lift kapot is en je op de viertiende verdieping spelt. Als je een geweldig keyboard wilt die alleen maar in je huis staat, dan is gewicht niet een probleem, maar dan zou ik eerder voor iets meer substantieel kiezen, zoals een Clavinova of een model uit de geweldige Kawai CN-serie of Roland LX-serie.

Spelen en gevoel

Ik heb geloof ik nog nooit achter een Roland keyboard gezeten waar ik na een uur spelen niet meer wilde spelen. De key-action is geweldig; je krijg echt een pianistisch gevoel met de FP-50. Dit instrument is een geweldige keuze voor de reizende muzikant. Met een indrukwekkend ingebouwde speakersetje krijg je een geweldig geluid en daarnaast heb je een geweldig realistische piano-action en het echte toetsengewicht en gevoeligheid van een vleugelpiano.

Roland FP-50 Review

De toetsen zijn gebouwd met de Ivory G-Feel technologie van Roland met echappement (de mogelijkheid om een noot meerdere keren te spelen zonder de toets volledig los te laten). Met een getextureerde matte afwerking hebben ze tactiliteit en maken ze het spelen een aangename ervaring. Er is een echte reactie onder je vingertoppen, wat je het gevoel geeft dat jij de controle hebt. Combineer dit met de geweldige SuperNATURAL samplemotor van Roland en je weet dat je iets uitstekends krijgt met de FP-50.

Ik denk dat je uiteindelijk jezelf moet afvragen of je ruim €500 voor de FP-30 neer wilt leggen of bereid bent om bijna €1.000 te betalen voor de FP-50. Is het instrument het waard om bijna twee keer zoveel te betalen? Krijg je veel meer op het gebied van gevoel en geluidskwaliteit? Het korte antwoordt is: niet echt.

Beide keyboards maken gebruik van hetzelfde toetsen-action mechanisme, gebruiken hetzelfde samplesetje en dezelfde sensors voor aanslaggevoeligheid. Op het gebied van speelgevoel krijg je nagenoeg hetzelfde instrument. De toetsen van de FP-50 hebben een iets superieure constructie met een ander speeloppervlak, maar het gevoel onder de vingertoppen is naar mijn idee verwaarloosbaar; zeker niet twee keer de prijs waard.

Hoe klinkt de Roland FP-50

Sorry voor het volgende wetenschappelijke praatje, maar hier gaat ie. Dit is waarom SuperNATURAL van Roland waarschijnlijk de beste geluidsmotor op de markt is. De eerste digitale keyboards maakte gebruik van een erg basis samplingtechnologie. Het geluid dat je activeerde wanneer je een toets indrukte was echt een instrumentele opname, maar aanslaggevoeligheid is veel complexer dan alleen maar zacht of luid.

Een akoestisch instrument versterkt zichzelf door een kamer die resoneert te gebruiken; het gat in de gitaar, het klankblad van de piano. Elke noot heeft zijn eigen specifieke frequentie (bijv. A4 is 440Hz), maar er zijn boventonen en harmonieën die het oor niet makkelijk uit elkaar kan halen, maar we merken een verandering een klankkwaliteit op wanneer ze missen.

Dus de grote uitdaging voor fabrikanten van digitale piano’s is hoe deze subtiele veranderingen uitgewerkt moeten worden. In het begin maakte de technologie gebruik filters. Wanneer je een toets harder speelde, dan zou dezelfde sample afgespeeld worden, alleen met minder hoge frequenties gefilterd werden, waardoor het geluid een helderdere klankkwaliteit had. Dit was prima, maar je kreeg duidelijk een kunstmatig gevoel.

Goedkoopste Roland FP-50 Review

SuperNATURAL heeft alles een stapje verder genomen. De motor heeft vijf samples per pitch welke opgenomen zijn met verschillende snelheden, om zodoende de unieke kwaliteit van de klank die gegenereerd wordt door verschillende speelsnelheden vast te leggen. Maar dat is niet alles, want hij bootst de karakteristieken en reactie van het echte instrument na. De SuperNATURAL-motor kiest parameters die reageren op prestatiedynamica, wat het een van de meest realistische geluidsmotors op de markt maakt.

Dus je kan er zeker van zijn dat dit instrument geweldig klinkt. Het grootste verschil tussen de FP-30 en de FP-50 is de hoeveelheid beschikbare geluiden.

De pianogeluiden zijn uiteraard de belangrijkste en je zal niet teleurgesteld worden door de FP-50. Ze zijn vol met helderheid en kracht, en hebben een uitgebreide verscheidenheid aan karakteristieken die bij elke speelstijl passen. De elektrische pianogeluiden zijn geweldig. De FP-50 heeft een briljant aanbod van funky clavecimbels, waaronder eentje met een ingebouwde Wah Wah, waar je ongetwijfeld veel plezier mee zal beleven. Je krijgt hier echt kwalitatieve instrumentgeluiden.

Gebruikersinterface van de Roland FP-50

De FP-50 is twee keer zo duur als de FP-30, dus toen ik hem aan het uittesten was tijdens deze Roland FP-50 review, was ik echt op zoek naar rechtvaardiging voor die hogere prijs. En ik moet eerlijk zeggen dat ik hier problemen mee had. Ja, de FP-50 heeft meer instrumentele geluiden, maar een realistisch pianogeluid lijkt erg op elkaar en de keuze die je hebt bij de FP-30 is voldoende voor een stagepiano.

In de zeventien jaar dat ik de Roland FP-3 gebruik, heb ik geloof ik nog nooit gewisseld van geluid tijdens een voorstelling. Waar de FP-50 echter een enorme verbetering laat zien, is op het gebied van de gebruikersinterface. Deze is vele malen beter dan de FP-30 en laat ik het maar niet hebben over de Kawai ES110.

Roland FP-50

De gebruikersinterface is een simpel digitaal scherm naast een aantal knoppen die je snel toegang geven tot de verschillende onboard instrumentgeluiden. Voor zo’n klein backlit lcd-scherm biedt het een verrassende hoeveelheid informatie, waaronder instrumentnamen (vaak echter afgekort), de titel van de ritmesectie, het tempo, etc.

Het is makkelijk om te schakelen tussen instrumenten en door hun opties te scrollen met de + en – knoppen. Dit is in het kort een degelijk en basis interface. Als je een optredende muzikant bent, dan wil je iets dat simpel is, dus dit is perfect voor de muzikant op de weg.

Het achtergrond gedeelte

Het achtergrond gedeelte is indrukwekkend en aardig verrassend. Je activeert de functie met een aparte toets (‘rhythm [ritme]) en scrolt door verschillende keuzes van achtergrondnummers door gebruik te maken van de + en – toetsen. Ik verwachtte niet veel van deze functie, maar ik was echt volledig verrast hoe slim hij is. Er wordt een drumtrack geboden en (afhankelijk van de achtergrondtrack keuze) een ritmegitaar, basgitaar en verscheidene synths. Alle spelen perfect gesynchroniseerd mee met wat je op je keyboard speelt.

Het keyboard herkent het akkoord dat je speelt en de achtergrondtrack speelt in volledige harmonie met je mee. Het werkt perfect zonder enige vertraging. Ik was hier erg van onder de indruk en je krijgt echt het gevoel dat je meespeelt met een volledige band. Dus is dit hetgeen wat de hogere prijs rechtvaardigt?

Alhoewel het zeker indrukwekkend is, weet ik niet zeker of ik er een hoop gebruik van zal maken. Oké, we hebben allemaal weleens een optreden gehad waar iemand je vraagt om een Venga Boys liedje te spelen en dat is dan alleen met jou en de piano niet mogelijk. Misschien heb ik een ander klantenbestand, maar voor zo’n situatie is deze functie erg bruikbaar. Er zijn 90 achtergrondtracks waar je uit kan kiezen, dus je hebt waarschijnlijk genoeg voor een optreden. Sommige tracks waren erg overtuigend, andere niet echt. Het is zeker een indrukwekkende functie, maar ik weet echt niet hoe vaak het van pas zal komen voor de gemiddelde reizende muzikant.

De speakers

De speakers op de FP-50 zijn iets krachtiger dan die van de FP-30 en nog veel meer dan die van de ES110. Ze bevinden zich aan de achterkant van het instrument en het geluid van de FP-50 speelt daardoor richting de kant waar dit het meeste nodig is; richting het publiek. Er is een LINE out voor externe versterking, maar er zijn 2 x 12 watt onboard speakers, welke luid genoeg zijn als je solo speelt.

De FP-30 heeft 2 x 11W en de ES110 een ietwat zwakke 2 x 7W. De Yamaha P-255 heeft 2 x 15W speakers, wat zeker indrukwekkend voor een stagepiano. Dus als volume hetgeen is waar je naar op zoek bent, dan is de P-255 mogelijk iets voor jou.

Al met al heeft het geluid dat uit de speakers van de FP-50 komt een echte helderheid en zal een kamer genoeg vullen.

Connectiviteit van de Roland FP-50

Goedkope Roland FP-50 Review

De FP-50 heeft al de standaard outputs die je zou verwachten – Stereo LINE out, een mini-aansluiting Stereo in, 3 pedaalaansluitingen voor demper, sostenuto en soft voetpedalen (niet meegeleverd) en 5-pin DIN MIDI out en in. Via USB-geheugen kan je genieten van WAV-bestanden, maar ik moet wel vermelden dat er geen USB-output voor MIDI is.

Daarnaast is er Bluetooth-connectiviteit, zodat je je FP-50 draadloos kan verbinden met een iPad (of een vergelijkbaar Android-apparaat) waar je een synth of DAW-applicatie op geïnstalleerd hebt, zodat je deze met het keyboard aan kan sturen.

Conclusie van deze Roland FP-50 review

Al met al is de FP-50 een geweldig keyboard. Ik heb een beetje verdeeld gevoel of hij de hogere prijs vergeleken met de FP-30 waard is, aangezien ze bijna een identieke constructie en geluidsset hebben. Als je overweegt om een digitale piano te kopen, dan zijn beide een geweldige keuze. Ze klinken beide uitstekend en voelen geweldig aan om te spelen.

Ik denk dat het neerkomt op of je de extra functies en de verbeterde gebruikersinterface wilt. Dit is echter een geweldig keyboard voor de optredende muzikant en zou zonder na te denken eentje kopen.


8 Totale Score
Een geweldig keyboard

Al met al is de FP-50 een geweldig keyboard. Ik heb een beetje verdeeld gevoel of hij de hogere prijs vergeleken met de FP-30 waard is, aangezien ze bijna een identieke constructie en geluidsset hebben. Als je overweegt om een digitale piano te kopen, dan zijn beide een geweldige keuze. Ze klinken beide uitstekend en voelen geweldig aan om te spelen.

8 Totale Score
Een geweldig keyboard

Al met al is de FP-50 een geweldig keyboard. Ik heb een beetje verdeeld gevoel of hij de hogere prijs vergeleken met de FP-30 waard is, aangezien ze bijna een identieke constructie en geluidsset hebben. Als je overweegt om een digitale piano te kopen, dan zijn beide een geweldige keuze. Ze klinken beide uitstekend en voelen geweldig aan om te spelen.

FP-60X-BK

1.194,25
Laatste update was op: 2024/04/20 3:23 am

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo