Yamaha P115 review

Yamaha P115 digitale piano review

In deze review bekijken we de laatste Yamaha piano in de P-serie (portable), de Yamaha P115. Deze piano vervangt zijn bestselling voorganger, de Yamaha P105, maar heeft er wel nog steeds enkele features gemeenschappelijk mee alsook met die van de P255. Deze overeenkomsten komen later in dit artikel nog aan bod.

Yamaha P115 digitale piano review

We bespreken de voor- en nadelen in deze Yamaha P115 review zodat je een beter beeld krijgt of deze piano jouw geld en tijd waard is.

Yamaha P115 vs P105: de overeenkomsten

Yamaha P115 vs P105
 • Volledig 88-toetsen keyboard
 • Pure CF klankbron
 • Volledig gewogen toetsen met meer gewogen gewogen lagere toetsen (graded action)
 • reverb-effecten
 • Metronoom, opname-functie, split, en transpose
 • Hoofdtelefoon en USB-poorten
 • Muziekstaander en sustainpedaal

Wanneer we de Yamaha P105 vergelijken met de nieuwe P115, bespreken we best eerst de pure CF klankbron. Zowel de P105 als de P115 geven de klank weer van de Yamaha CGIIIS concert grand piano, een piano die in vele concert halls over de hele wereld gestaan heeft. Ondanks dat de P105 ook een CF klankbron heeft, heeft de P115 een meer heldere en levendige klank zoals bij een akoestische piano. De ingebouwde true-cirkel speakers produceren volle lage noten en pure heldere tonen in de hoogte, iets wat de geluidskwaliteit tot een niveau hoger tilt.

Beide piano’s hebben de graded hammer technologie, het gevoel van een echte piano met grotere weerstand in het lager register en minder weerstand in het hoge, zoals je die terugvindt bij een echte akoestische piano. Dit is een belangrijk kenmerk om een goeie techniek op te bouwen waardoor je makkelijk de overstap maakt naar een akoestische piano.

Beide piano’s hebben vier niveaus van aanslaggevoeligheid:  soft, medium, hard, en fixed.

Yamaha P115 vc P105: de verschillen

Wat zijn dan de verschillen tussen de P115 en de P105?

Yamaha P115 review

Een belangrijk element van de Yamaha P115 is de hogere polyfonie. Met polyfonie bedoelen we het aantal toetsen die tegelijkertijd gespeeld kunnen worden.

Dus hoe hoger de polyfonie, hoe dichter je bij een authentieke akoestische pianoklank zit. En een authentieke akoestische pianoklank wordt bepaald door de mogelijkheid om meerdere noten te kunnen spelen zonder dat er een noot of een klank vantussen valt.

De P105 heeft een indrukwekkende 128-toetsen polyfonie. De P115 daarentegen doet er nog een schepje bovenop met 192-toetsen polyfonie en voegt zelfs nog drie instrumenten toe aan het assortiment van 14, waar de P105 over beschikt waardoor de P115 aan 17 komt.

De P115 heeft de opties om vleugel, heldere piano, Wurlitzer en rock orgel te kiezen. Ook het aantal ritmes is verhoogd.

De P115 heeft tien beschikbare pianostijlen, een leuke functie die toelaat om een akkoord te spelen en een stijl te kiezen, zoals de “boogiewoogie”. De piano speelt dan verdere akkoorden waardoor jij vrij bent om vollere melodieën te spelen.

Verbinding maken met de computer of tablet is ook makkelijker met de P115. Er zijn tal van opties en hij connecteert makkelijker met een computer of tablet dan de P105 dat deed. Om te connecteren, heeft de P115 zowel MIDI, USB-poorten en de “Digital Piano Controller” app voor iOs (iPhone en iPad). Deze app laat toe om de speler controle te geven over het keyboard via het toestel waardoor aanpassingen in instellingen en geluid makkelijker wordt. Alles moet wel nog ingeplugd worden aangezien er geen draadloze optie is.

[OPGELET! De P115 is vervangen door de Yamaha P-125 , klik hier voor de review]

Welke piano aan te kopen?

Wanneer je nog een beginner bent en je moet kiezen tussen de P105 en de P115, ga dan voor een tweedehandse P105 (nieuw kun je ze niet meer kopen, aangezien ze niet meer gemaakt worden). Ze zullen goedkoper zijn dan de P115 en waren de bestverkochte piano’s voor een reden. Hij was namelijk van zeer hoge kwaliteit, zoals je verwacht van een Yamaha. Dus beginners hoeven zeker niet zoveel geld uit te geven aan de P115 als het niet binnen hun budget past.

De P115 is meer bedoeld voor professionals, muzikanten die optreden en steeds op de baan zijn voor hun job. Opties zoals Sound-Boost (een optie die het geluid doet stijgen die het EQ aanpast, zodat het geluid niet opgeslorpt wordt door andere instrumenten in de band) zijn echt meer bedoeld voor de muzikant die er zijn kost mee verdient.

De variërende pianogeluiden, de mogelijkheid om instrumentgeluiden te splitsen of te combineren en de optie om de speaker uit te zetten om in een PA systeem in te pluggen, zijn slechts enkele van de opties die een professional zou gebruiken. Hou wel in het achterhoofd dat de P105 slechts één song tegelijkertijd kan opnemen en geen MIDI output connector heeft. Als je toch op zoek bent naar een van deze features, is de P115 meer aangewezen.

Yamaha P115 vs P255

Yamaha P115 vs P255

Ook de Yamaha P255 is een bestseller in de P-series maar heeft een aantal features waardoor hij de P105 en P115 ver achter zich laat. De P255 heeft 24 instrumentstemmen (zoals Rhodes, Wurlitzer en synth piano) en een verbazingwekkende 256-toetsen polyfonie, de hoogste van alle drie besproken piano’s.

De P255 heeft net zoals de P115 cirkel speakers die rijke lagere tonen en heldere hoge tonen produceert, gebruikmakend van tweeters die gericht zijn naar de pianist. Volgende features hebben de P255 en de P115 gemeenschappelijk:

 • Graded Hammer technologie
 • Pure CF-geluid
 • The Sound Boost optie, waardoor de piano steeds hoorbaar blijft binnen een ensemble
 • 4 verschillende reverb-effecten
 • The Controller app voor iOS-apparaten
 • Opnamefunctie
 • USB en MIDI-poorten
 • Muziekstaander en pedaal

De digitale piano is een high-end instrument van hoge kwaliteit, gericht op professionele muzikanten. De piano is zwaarder dan de andere (17kg tegenover de 12kg van de P115) en is hierdoor moeilijk te verplaatsen.

De P255 beschikt over sysnthetische ivoren toetsen. Als het gevoel van de toetsen voor jou een belangrijk element is, dan is deze piano iets voor jou aangezien vele andere professionele muzikanten zeer positief zijn hierover.

De P255 heeft drie EQ-settings, een voor laag, midden en hoge frequenties die het mogelijk maakt om het timbre aan te passen volgens eigen voorkeur. Hierbij komen ook nog de verscheidene effecten zoals chorus, tremolo en phaser.

Welke aan te kopen?

De P115 is geschikt voor de geavanceerde pianospeler. De P255 is perfect voor de serieus werkende muzikant die baat heeft bij de verschillende belletjes en fluitjes die de P255 aanbiedt. Je kan wel stellen dat de P255 eigenlijk een P115 is met leuke extra features.

Er zijn zoveel gelijkenissen tussen beide dat het verschil enkel lijkt te liggen bij de polyfonie, het materiaal van de toetsen en het verhoogd aantal instrumentstemmen. Dit zijn belangrijke features maar als je een vaak optredende muzikant bent en je een kwalitatief goede piano zoekt met een authentieke sound en verbindingopties met computer of tablet, dan is de P115 uiterst geschikt. Wanneer je meer controle wil hebben over het timbre en instrumentopties, dan is de P255 geschikter.

Persoonlijk raden we de Yamaha P115 aan omdat het een mooier timbre heeft dan de P105. Bij de P255 betaal je gewoon extra voor het sublieme geluid en de synthetische ivoren toetsen. Maar is het dat het geld wel waard?

Wanneer je slechts een aantal keren speelt, ga dan voor de P105, als je een meer geavanceerde of professionele muzikant bent, ga dan voor de P115.

Zoals eerder vermeld is Yamaha gekend voor zijn P-serie. De hoge soundkwaliteit, stemopties en graded hammer technologie zorgen ervoor dat eender welk instrument van de drie je kiest, sowieso een goeie keuze is voor een beginner als een pro. Dit is een piano voor het leven en “verslijt” of ontgroei je niet zomaar na een aantal jaren gebruik.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste elektrische piano of ga onmiddellijk de beste Yamaha piano kopen.

1 Reactie
 1. Euhm er zit toch wel een groot verschil in geluid en toetsen. P115 tov P255.https://www.youtube.com/watch?v=I9vcKWAmpNY

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo