Yamaha p105 review

Als je van plan bent om een digitale piano of keyboard te kopen, ga je waarschijnlijk heel veel tijd steken in het onderzoeken van verschillende merken en modellen om te ontdekken welke het beste zou zijn voor je geld. De markt van muziekinstrumenten heeft een overvloed aan producten, dus het zou dom zijn om een winkel in te lopen zonder dat je eerst onderzoek hebt gedaan, en te denken dat je de beste deal kan krijgen. Met andere woorden, je moet weten wat je koopt. Dus lees deze Yamaha P105 review goed door.

 

Digitale Piano vs. Keyboard

De zoektocht wordt nog lastiger als bepaalde instrumenten of hun categorieën onduidelijk worden door de stortvloed aan machines die op een aantal gebieden overeenkomen, waardoor het lastig wordt om te weten welke machine echt heeft wat jij wilt. Dat is het geval bij digitale keyboards en digitale piano’s. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel te zijn waarin de twee verschillen, maar in de werkelijkheid zijn er een paar enorme verschillen tussen een digitale piano en een keyboard, waarvan de klant goed op de hoogte moet zijn.

Er is meer nodig dan deze review om de verschillen tussen de twee categorieën te bespreken, maar het moge duidelijk zijn dat het grootste verschil de bedoeling van de gebruiker is. Over het algemeen zijn er twee groepen mensen die piano spelen.

  • Ten eerste zijn er mensen die geïnteresseerd zijn in de klassieke vorm van het instrument en gebruiken voornamelijk akoestische piano’s en vleugels om henzelf voor te bereiden voor concerten.
  • Daarnaast heb je de groep die geïnteresseerd is in de studio en de muzikale productiekant van het instrument, dat ze gebruiken om te componeren, meerdere lagen instrumenten te laten spelen en een afgemaakt, digitaal product te verfijnen.

Deze twee beschrijvingen zijn noch vast noch diepgaand en beide beschrijvingen kunnen veel eigenschappen met elkaar delen.

Daarom is het erg belangrijk om te weten of je een digitale piano of een keyboard wilt kopen, of een transformatie of combinatie van de twee. Dat is precies wat ik wilde weten toen ik de Yahama P105 tegenkwam, zodat ik kon vaststellen wat hij nou precies is en wat hij te bieden heeft. Nadat ik een tijdje met de machine gewerkt had, werd het duidelijk dat hij onder de categorie ‘digitale piano‘ valt en een geweldig, digitaal alternatief is voor pianospelers.

De Yamaha P105: Geweldig design en algemene structuur

Yamaha p105 piano
klik om te vergroten

Deze digitale piano wordt door Yahama beschreven als “compact”, wat betekent dat hij dezelfde functies en mogelijkheden heeft als de grotere modellen op de markt, maar dat hij een handelbaar formaat heeft en ze hem als portable kunnen verkopen. Hij wordt zelfs op de lijst van Yahama’s P-Series digitale piano’s gezet, die boven alles de nadruk legt op kwaliteit en draagbaarheid. Ik was aanvankelijk overweldigd door het gewicht van de machine, want ik verwachtte dat hij veel meer zou wegen dan de op Yahama’s website aangekondigde 11,5 kilo. Dat is misschien niet licht, maar het is zeker een gewicht waarbij je het instrument makkelijker bij je kan dragen dan bij sommige andere digitale piano’s op de markt.

De piano is ongeveer 132,5 cm lang en 29,5 cm breed, wat ik best goed vind als je bedenkt dat dit een 88-toetsen digitale piano is van gemiddelde lengte. Deze piano kan makkelijk in elk huishouden geplaatst worden, of hij nou in de huiskamer of de slaapkamer geplaatst wordt en hij kan ook makkelijk op een podium of in een studio staan. Hij heeft een prachtige, mat zwarte afwerking, die je ook ziet in de passende stand en het pedaal, beide optionele accessoires bij de piano. De L-85 stand is stevig en betrouwbaar en kan al in elkaar gezet zijn door je lokale winkel, maar is ook makkelijk zelf in elkaar te zetten als je hem online koopt en laat afleveren. De LP-5A pedaal unit is van hetzelfde materiaal gemaakt en heeft de volledige set pedalen, sostenuto, sustain en soft control, die een geweldige functie zijn voor serieuze pianospelers. Er is ook een bijpassende muziekstandaard.

Instrumenten, ritmes en special functies van hoge kwaliteit

Yamaha P 105 review

De Yahama P105 komt met 14 verschillende instrumenten van hoge kwaliteit, wat een behoorlijk verschil is vergeleken met vele andere digitale piano’s en keyboards, die er honderden hebben. Daarom moet er een onderscheid gemaakt worden tussen digitale piano’s en keyboards, want slechts 14 instrumenten is geen afknapper of probleem als je er op de juiste manier naar kijkt. De Yamaha P 105 is gemaakt als digitaal alternatief voor echte akoestische piano’s of vleugels, dus maakt het niet uit hoeveel instrumenten er zijn, maar wat de kwaliteit daarvan is.

De Yamaha P 105 stelt je zeker niet teleur op dit gebied, want deze piano heeft Yahama’s “Pure CF Sound Engine”. De CF Sound Engine is uiterst nauwkeurig in elkaar gezet door Yahama, zodat het een exacte replica is van hun CFIIIS vleugel, die wereldwijd bekend is. Het systeem voor genereren van instrumenten wordt ondersteunt door een 128-noot polyfonie, dus zelfs met meerdere lagen geluiden, die tegelijkertijd spelen met een ritme en drumpatronen, zal je geen noten missen.
GH – Graded HammerDe Yamaha P 105 verbetert de akoestische ervaring enorm dankzij Yahama’s Graded Hammer Standard (GHS) keyboard, die de hamerbewegingen kopieert van een echte piano en het naar een digitale omgeving brengt. De toetsen van de piano zijn zwaarder bij de lage tonen en lichter bij de hoge tonen, zoals bij een echte akoestische. Hoewel dit gevoel niet perfect is, is het zeker een aangename toevoeging die echte pianopuristen aantrekt. Zie hieronder een lijst van enkele andere weighted hammer action systems die Yahama heeft gemaakt:

  1. GHS – Graded Hammer Standard
  2. GHE – Graded Hammer Effect
  3. GH2 – Graded Hammer 2nd Generation
  4. GH3 – Graded Hammer 3rd Generation
  5. NW – Natural Wood

Yamaha P105 review conclusie

De Yamaha P105 heeft een makkelijke aansluiting, met USB naar HOST mogelijkheden waardoor je hem meteen aan een computer kan sluiten en auxiliary line out die helpt met opnemen van een liveoptreden. De beste functie van deze piano is toch wel de prijs, maar als catalogusprijs van meer dan € 1000,-  is het echt waard als je de piano kan vinden voor minder dan € 700 bij Bax Shop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo