Digitale piano vs Keyboard: Wat is het verschil?

Als muziekleraar en reizende pianist krijg ik veel vragen over het onderwerp digitale piano’s vs akoestische, elektrische keyboards vs digitale en andere vragen van deze aard. Eén van de redenen waarom ik deze website heb opgezet is om deze problemen aan te pakken en ouders/pianisten een eerlijke kijk te geven op de aankoop van een digitale of akoestische piano die het best bij hun past. Nu digitale en akoestische piano’s steeds meer op elkaar lijken, vraagt men steeds meer wat de gelijkenissen, verschillen en voordelen zijn van een digitale piano vs keyboard. Meestal willen mensen weten welke het best bij hun past en waarom. Hieronder ga ik dieper in op dit verschil en welke je moet kopen gebaseerd op wat je van een piano verlangt. Met dit in het achterhoofd is het altijd beter om zelf de mogelijkheden te bekijken voordat je verder gaat met je aankoop. Voor een volledige beoordeling van digitale piano’s bezoek je best de hoofdpagina van deze website, die gaat verder in op de details.

Klik hier voor meer digitale piano reviews

De digitale piano: Het oorspronkelijke doel van een digitale piano was om de klank en het gevoel van een traditionele akoestische piano na te bootsen, en hiernaast ook functies toe te voegen die alleen digitaal beschikbaar zijn. De digitale piano verwierf enorme populariteit in de jaren tachtig wanneer MTV ontstond en het muziektijdperk voorgoed veranderde. hoewel veel artiesten vasthielden aan de klassieke roots van een akoestische piano, was de digitale piano toch prominent aanwezig in veel liedjes omdat muziek meer en meer ‘gedigitaliseerd’ werd. Deze digitale versies voegden meer en meer tonen toe, terwijl ze nog steeds de mogelijkheid hadden om te klinken als een akoestische piano.

Keyboard: Op hetzelfde moment dat digitale piano’s populair werden, kwam ook het keyboard van de grond. In deze tijdsperiode werd het keyboard een goedkoop alternatief voor een digitale piano. Meestal onderscheidt het gevoel de twee van elkaar, omdat het keyboard licht aanvoelt, terwijl de toetsen van digitale piano’s meer aanvoelen als gewogen toetsen. Keyboards zijn ook meer ‘kindvriendelijk’ en leggen meer de nadruk op de bijkomende extra’s, in plaats van het vermogen om de klank van een akoestische piano te dupliceren. Veel van de elektrische keyboards die ik gezien heb, hebben 61 toetsen en bevatten nog veel meer ‘toeters en bellen’ dan digitale piano’s. Klik hier voor de beste piano keyboards van dit moment >>>

Welke moet ik kiezen: Hopelijk begrijp je nu de kern van de Digitale piano vs Keyboard discussie, als zijnde ze echt wel wel twee verschillende types instrumenten. Als pianoleraar en reizende pianist zou het ongewoon zijn als ik een digitaal keyboard boven een piano zou verkiezen, omdat ik denk dat het mijn vooruitgang kan hinderen. De gewogen toetsen en het gevoel van een digitale piano zijn toch wel veel beter dan deze van een keyboard. Ook is het niet aangeraden om regelmatig te oefenen op een keyboard voor diegenen die hun pianovaardigheden naar een hoger niveau willen tillen, omdat het gevoel totaal anders is. Dit gezegd zijnde, is er eigenlijk maar één groep mensen waaraan ik een digitaal keyboard aanraad, en dat zijn de twijfelaars en beginners die onzeker zijn of ze al dan niet verder zullen gaan met hun pianocarrière of gewoon een piano voor het plezier willen gebruiken. Dit type spelers raad ik zeker aan om een keyboard uit te proberen, en als ze er op blijven spelen en een niveau hoger willen gaan dan kunnen ze de stap zetten naar de digitale piano.

Alles bij elkaar is de digitale piano vs keyboard discussie heel makkelijk op te lossen. Het hangt er vanaf waarvoor de pianist/student hem wil gebruiken en hoeveel hij wil spenderen. Voor diegenen die geen digitale piano kunnen betalen is een keyboard een mooi alternatief. Voor de mensen die hun pianolessen echt naar een hoger niveau willen tillen raad ik zeker een digitale piano aan.

Ook interessant:

1 Reactie
  1. Goedendag,

    Ik ben een beginnend pianist en wil me een keyboard kopen om thuis te oefenen. Ik heb uw site gelezen en ben al een stuk wijzer waar ik precies op moet letten. Ik wil me de Yamaha-E343 of de yamaha NP-11 kopen (beide 200,-). Echter heeft iemand op internet de Yamaha PSR-5700 staan. Voor een iets gunstigere prijs (100,-). Welk keyboard kan ik het beste kopen?

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo