Casio PX 160 review

Het is moeilijk om een meesterwerk zoals de Casio Privia PX-150 te creëren, maar het is nog lastiger om dat een tweede keer te presteren door een product te produceren die een significante verbetering ten opzichte van zijn voorganger is en dit zonder de prijs te veel op te schroeven. Casio beweert dit bereikt te hebben door geavanceerde speakers, gewogen toetsen, automatische uitschakeling, MIDI opname en andere handige features toe te voegen aan de Casio PX-160.

Casio PX-160 review

En als dat nog niet genoeg was, heeft het bedrijf zelfs de kleuropties uitgebreid, zodat personen die esthetica belangrijk vinden ook voor de gouden versie in plaats van de zwarte kunnen kiezen. Is de Casio PX-160 afgezien van de kleuren op alle gebieden een verbetering vergeleken met de PX150 en zelfs vergelijkbare Yamaha producten? Uit ervaring kunnen we zeggen dat het meeste wat Casio beweert vaak waar is. Maar gezien het succes van de PX150 en de zware concurrentie van Yamaha is dit bijna niet mogelijk en ook de PX160 heeft dus een aantal tekortkomingen. Dus is het product genoeg geavanceerd voor de al grote en populaire lijn van digitale piano’s van Casio? Je ontdekt het in deze Casio PX 160 review.

Casio PX 160 review

Voordelen
  • Stevig en compact design in twee kleuren (zwart en goud)
  • Hammer gewogen toetsen zorgen voor een authentieke speelervaring
  • Vlekkeloze geluidsweergave door flink verbeterde speakers
  • MIDI functionaliteit zorgt voor meer diversiteit
  • Audio en Intelligence Resonator verbetert de geluidskwaliteit
  • Reverb en duet opties beschikbaar voor leerlingen en professionals
Nadelen
  • Meegeleverde pedaal is klein en zwak
  • Klavecimbel functie voldoet niet aan verwachtingen

Opstelling en bouwkwaliteit Casio PX 160

Zoals we in andere artikelen wel eens vermeld hebben, zijn de afmetingen en de accessoires van een digitale piano de bepalende factor of deze geschikt is voor je appartement of niet. Het is interessant dat de PX160 compact genoeg is om zelfs met gemak in het kleinste appartement te passen. Alhoewel we hem wel iets zwaarder vonden dan de PX150, konden we hem alleen in elkaar zetten met erg simpel gereedschap.

Casio PX160 kopen

De primaire piano unit wordt geassembleerd geleverd en weegt zo’n 12 kg. Je hoeft alleen maar het statief en de muziekstandaard te bevestigen en de stroomkabel te verbinden. Alhoewel sommige bundels geleverd worden met een statief, gaven veel gebruikers de voorkeur aan het bouwen van een simpel statief als ze de meegeleverde niet makkelijk konden bevestigen zoals bij de PX160. Sommige personen gaven zelfs aan dat hun kinderen het complete model op konden tillen zodra deze goed gepositioneerd stond.

Op het gebied van bouwkwaliteit vinden we dat het minimalistische design geholpen heeft om uitsteeksels te verwijderen die de unit kunnen beschadigen tijdens ruw gebruik. De buitenkant is stevig en alhoewel deze niet geschikt is om te veel te verplaatsen, kan hij zeker het aan om af en toe verplaatst te worden.

Speelgemak Casio PX160

Het echt grote verschil vergeleken met de PX150 is de volledig gewogen toetsen. Alhoewel het oude model toetsen had die in de buurt kwamen van gewogen versies, voelen de toetsen van de Casio PX160 aan als zwaar, resistent en bevorderlijk om goed piano te leren spelen. Veel personen konden een onderscheidende ‘slag’ horen wanneer ze de toetsen gebruikte en volgens velen is dit vergelijkbaar met een echte vleugelpiano. Een andere gebruiker gaf aan dat de actie van de gewogen toetsen vergelijkbaar was met wat de beste Yamaha modellen aanboden en dat gebruikers van Yamaha producten gemakkelijk over kunnen stappen naar deze Casio.

Op het gebied van de verbindingen maakte sommige gebruikers zich zorgen over de L-vormige connector en of deze wel in het poort paste voor het sustainpedaal. Wij vonden dat de hoek van de poort het makkelijk maakt om de draden te verbinden zonder zorgen hoeven te maken dat ze buigen. Dit soort connecties maken het daarnaast ook mogelijk om de unit dicht tegen te muur te plaatsen.

Casio heeft een SP-3R sustainpedaal meegeleverd. Alhoewel deze stevig is, vonden we dat de sustain vaak te kort was. Andere gebruikers vonden dat de unit wat te klein was om comfortabel te spelen. Deze kozen in plaats daarvan voor het M-audio SP-2 sustainpedaal en vonden dat deze perfect was voor hun piano.

Tot slot wordt er ook een basis muziekstandaard meegeleverd. Aangezien de Casio PX 160 niet heel veel besturingsknoppen heeft, plaats je de standaard op een goede afstand en tijdens onze oefensessies was het snel lezen van de noten nooit een probleem.

Geluid en akoestische features Casio PX160

De PX160 is nauwkeurig geprogrammeerd met muziek van een populaire vleugelpiano van Casio. Veel gebruikers vonden ook dat de geluiden erg ‘helder’ klonken en het zodoende mogelijk was om personen te trainen voor het spelen van een echte vleugelpiano.

Daarnaast vonden we dat de toevoeging van een interessant nieuw concept (welke Acoustic en Intelligence Resonator heet) ervoor heeft gezorgd dat de geluidskwaliteit erg goed is. Deze feature geeft gebruikers de mogelijkheid om geluidscombinaties te bereiken die anders moeilijk te bereiken zouden zijn in kleine kamers of tijdens situaties waarin iemand alleen speelt.

Goedkoopste Casio PX160

Gezien het feit dat dit product gemaakt is om een authentieke traditionele piano-ervaring te bieden, is het interessant om te zien dat Casio een adequate hoeveelheid geluiden heeft aangehouden. Alhoewel niet elk geluid indrukwekkend is, zijn die van de piano’s het zeker waard om uit te proberen, zelfs als je toegang hebt tot superieure traditionele piano’s. Nu we dat gezegd hebben vonden we echter dat het klavecimbel geluid niet aan onze verwachtingen kon voldoen en veel gebruikers beaamden dit.

Reverb en chorus zijn beschikbaar voor personen die professionele muziekstukken willen leren. De unit heeft ook een duet optie, waarbij een leraar en leerling samen kunnen spelen om de beste resultaten te bereiken. De automatische ‘dueling’ optie die in duurdere modellen gevonden kan worden is echter afwezig.

Besturing en connectiviteit

Casio PX 160 review

Ondanks het feit dat er een aantal verbeteringen zijn ten opzichte van de PX150, is het fijn om te zien dat Casio het besturingspaneel niet te complex heeft gemaakt. Deze is zelfs makkelijker dan ooit te voren te gebruiken, aangezien elke functie een directe toets of een functietoets combo heeft. We konden deze makkelijk onthouden en aangezien het product gemaakt is voor personen die niet te veel met de instellingen zullen spelen, vonden we deze eenvoudigheid erg fijn.

Een nieuwe automatische uitschakel functie verbetert het gebruiksgemak nog meer. De meeste mensen doen hun digitale piano uit zodra ze klaar zijn met spelen, maar personen die hier niet opletten of het vervelend vinden kunnen vertrouwen op deze functie, zodat ze geen elektriciteit verspillen.

Nu we de besturing besproken hebben, gaan we verder met de connectiviteitsopties en deze zijn flink verbetert. Zo zit er aan beide kanten een in line poort en deze zijn zo geplaatst dat niemand er last van zal hebben. Er is nu ook een MIDI functie die niet aanwezig was in de PX150. Deze functie is erg intuïtief en past zich verrassend snel aan aan Windows apparaten. Je hoeft niet eens drivers te installeren, want Windows detecteert automatisch dat het een MIDI apparaat is. Zodra hij gedetecteerd is, is opnemen en het gebruiken van verscheiden software effecten super makkelijk.

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de speakers, want deze zijn een significante verbetering ten opzichte van het vorige model. Veel gebruikers gaven aan dat ze geen koptelefoon meer hoefde te gebruiken, tenzij ze niemand wilde storen. De kwaliteit van de speakers is niet alleen verbetert, maar ze zijn ook beter geplaatst, waardoor ze de prestaties van een vleugelpiano na kunnen bootsen, zelfs als de gebruiker in een kleine kamer speelt.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier wat de #1 beste digitale piano is of kijk ook eens welke de beste casio piano is.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo