Casio PX-S1100 review

Casio PX-S1100 Review
8.6

€556,00 €759,00

Beste deal op: coolblue.nlcoolblue.nl
Casio PX-S1100 review
Casio PX-S1100 review
€556,00 €759,00
Een van de meest mobiele digitale piano's op de markt
Opgewaardeerde samples en luidsprekers
Bluetooth functionaliteit is inbegrepen in de doos
Na 3 jaar nog steeds een van de meest innovatieve digitale piano ontwerpen
Kan op batterijen werken

Nog steeds compact, nog steeds innovatief…

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke digitale piano die robuust en draagbaar is, dan ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in meer informatie over de Casio PX-S1100. Dus in deze Casio PX-S1100 recensie ga ik mijn gedachten over dit instrument delen, inclusief mijn ervaring met het gebruik ervan, en of deze piano al dan niet aan de verwachtingen voldoet en je geld waard is.

Eerste indrukken

Laten we het eens hebben over de eerste indrukken. Mijn eerste gedachte bij het zien van dit instrument was de volgende: dit is eigenlijk vrij klein. Maar dat is zeker niet slecht. De “S” in de naam van dit instrument staat immers voor “Slim”, wat betekent dat dit klavier zeer gestroomlijnd is – alleen de basis hier.

Casio PX-S1100 piano

Op het eerste gezicht is alles met betrekking tot de esthetiek van het instrument mooi en schoon. Er zijn niet veel knoppen op het frontpaneel, want je werkt meestal alleen met een volumeknop en een aan/uit-knop.

knoppen Casio PX-S1100

De Casio PX-S1100 (een opvolger van de populaire Casio PX-S1000) voelt ook goed gebouwd aan, wat natuurlijk een groot goed is. Toen ik hem eenmaal had aangezet, zag ik tot mijn genoegen dat een aantal extra functies van de piano meteen oplichtten in een mooi wit licht (hieronder).

toetsenbord Casio PX-S1100

De Casio PX-S110 kost ongeveer 700 euro, en soms kunnen we de indruk krijgen dat digitale piano’s onder de 1000 euro goedkoop zijn of gewoon niet goed gemaakt. Maar dat gold niet voor de bouw van de PS-X1100, want de volumeknop voelde prettig aan en was boterzacht. Dit is een solide gebouwd instrument.

Bovendien waardeerde ik de moeite die Casio deed om de plastic toetsen wat textuur te geven. Je zult merken dat ze echt moeite hebben gedaan om je de illusie van ebbenhout en ivoor op de toetsen te geven. Dit is natuurlijk iets wat Casio niet hoefde te doen, dus ik waardeer het zeer dat ze hier extra moeite voor hebben gedaan.

Casio PX-S1100 keys

Qua eerste indrukken is dit een winnaar, zeker voor een redelijk budgetvriendelijke piano.

Eerste indrukken: 9/10

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Casio PX-S1100 Rood
Laatste updates:
  • €556,00 - 2024/01/17
  • €599,00 - 2024/01/10
  • €612,00 - 2023/12/27
  • €615,00 - 2023/12/20
  • €610,00 - 2023/12/13
  • €612,00 - 2023/12/06
  • €639,00 - 2023/11/15
  • €609,00 - 2023/11/08
Sinds: 2023/11/08
  • Hoogste prijs: €639,00 - 2023/11/15
  • Laagste prijs: €556,00 - 2024/01/17

Casio PX-S1100 Geluid

Als je bent zoals ik, is het uiterlijk van een instrument ondergeschikt aan je lijst van “must-haves” voor een piano. Waar ik het meest op zou letten is hoe de piano klinkt. En bij de Casio PX-S1100 is de algemene klank redelijk goed.

Pianostemmen (waaronder een wonderlijke Duitse concertvleugel) klinken naar mijn mening het beste van alle opties die op dit instrument beschikbaar zijn, omdat ze verrassend dichter bij het “echte werk” klinken dan je je in eerste instantie zou kunnen voorstellen. Naast de pianoklanken krijg je ook meer dan een dozijn andere stemmen, zoals Orgel, Strijkers, enz.

En als je je zorgen maakt over hoe luid de geluiden kunnen worden, zou ik me hier niet al te veel zorgen over maken. Helemaal opgedraaid is het geluid in mijn experiment vrij luid. Een belangrijke reden dat het geluid zo mooi is, is het feit dat de PX-S1100 een 8W luidspreker heeft die het heel goed doet in een kamer. Je zult geen enkel probleem hebben om gehoord te worden met dit instrument, en ik denk dat je er zelfs redelijk tevreden mee zult zijn als je optreedt bij bepaalde functies, evenementen of optredens waar je van een afstand gehoord moet worden.

Casio PX-S1100 review digitale piano

Nee, het zijn niet de beste luidsprekers die een digitale elektrische piano ooit heeft gehad. Maar, ik denk dat het heel aardige luidsprekers zijn gezien de relatief goedkope verkoopprijs van deze piano.

Als je bent zoals ik, is het uiterlijk van een instrument ondergeschikt aan je lijst van “must-haves” voor een piano. Waar ik het meest op zou letten is hoe de piano klinkt. En bij de Casio PX-S1100 is de algemene klank redelijk goed.

Pianostemmen (waaronder een wonderlijke Duitse concertvleugel) klinken naar mijn mening het beste van alle opties die op dit instrument beschikbaar zijn, omdat ze verrassend dichter bij het “echte werk” klinken dan je je in eerste instantie zou kunnen voorstellen. Naast de pianoklanken krijg je ook meer dan een dozijn andere stemmen, zoals Orgel, Strijkers, enz.

En als je je zorgen maakt over hoe luid de geluiden kunnen worden, zou ik me hier niet al te veel zorgen over maken. Helemaal opgedraaid is het geluid in mijn experiment vrij luid. Een belangrijke reden dat het geluid zo mooi is, is het feit dat de PX-S1100 een 8W luidspreker heeft die het heel goed doet in een kamer. Je zult geen enkel probleem hebben om gehoord te worden met dit instrument, en ik denk dat je er zelfs redelijk tevreden mee zult zijn als je optreedt bij bepaalde functies, evenementen of optredens waar je van een afstand gehoord moet worden.

Nee, het zijn niet de beste luidsprekers die een digitale piano ooit heeft gehad. Maar, ik denk dat het heel aardige luidsprekers zijn gezien de relatief goedkope verkoopprijs van deze piano.

Geluidsbeoordeling: 8/10

Speelgevoel van de Casio PX-S1100

De aanslag en het gevoel van een piano – welke piano dan ook – is een van mijn grootste zorgen en daardoor een van mijn grootste aandachtspunten. Als klassiek musicus is aanraking voor mij van groot belang, en tot mijn verrassing vond ik dat de PX-S1100 me op dit gebied vrij goed van dienst was.

Casio heeft op hun piano’s een behoorlijk geavanceerde slimme hameractie ontwikkeld. Dat betekent dat de toetsen gewogen zijn zoals bij een echte piano en dat ze ontworpen zijn om je een authentieker gevoel te geven.

Dit is cruciaal voor het leren pianospelen, en iets wat ik mijn leerlingen vertel dat een absolute must op hun lijstje is. Je leert tenslotte niet alleen waar de toetsen zitten – je moet ook leren hoe je ze moet indrukken om je vaardigheden op te bouwen.

speelgevoel van Casio PX-S1100 piano

Op een gewogen toetsenbord als de Casio PX-S1100 zijn de toetsen responsief. Als je een toets zacht aanslaat, krijg je een rustig geluid en als je harder slaat, krijg je een harder geluid. Zoals het absoluut hoort als je goed wilt leren.

Toegegeven, de aanslag op de PX-S100 is voor mij wat aan de lichte kant, en het voelt alsof de zwarte toetsen nog lichter zijn dan de witte. Het was genoeg om me te ergeren, maar voor de beginnende of gemiddelde muzikant (of gewoon elke speler die akkoorden wil leren spelen) is deze piano nog steeds een geweldige optie.

Een lichtere aanslag is immers behoorlijk beginnersvriendelijk, en de eerder genoemde textuur op de toetsen voelt heel prettig aan op je vingertoppen. Helemaal niet zoals de glibberige en goedkope plastic toetsen op de meeste instrumenten in deze prijsklasse.

Al met al best aardig.

Touch beoordeling: 7/10

Draagbaarheid en accessoires

Als je geïnteresseerd bent in een draagbare digitale piano, dan gaat het je eigenlijk maar om één ding – kan ik dit ding urenlang – of zelfs dagenlang – meezeulen zonder moe of gefrustreerd te raken? Nou, als je doel is om muzikant te worden of om in een band te spelen of in de kerk of waar dan ook, dan zul je blij zijn te weten dat de PX-S1100 daar perfect voor is.

Het is je misschien opgevallen vanaf de allereerste foto die hierboven is gedeeld dat dit instrument geen behuizing heeft zoals een traditionele piano. Het is een full-size (alle 88 toetsen) keyboard met de mogelijkheid om gevoed te worden door 6 AA batterijen voor maximaal 4 uur optreden zonder stroombron. En hij heeft ook een afneembare muziekstandaard die je eraf kunt plukken en in een koffer kunt stoppen.

muziekstandaard Casio PX-S1100

Bovendien weegt deze piano iets minder dan 25 kg, dus hij is vrij gemakkelijk mee te slepen. Het is natuurlijk niet zo licht als een veertje, maar het is naar mijn mening goed hanteerbaar.

Naast het dragen van het instrument is het licht genoeg om op standaard tafels of bureaus te passen. Je kunt natuurlijk ook een standaard kopen als optioneel accessoire. De meeste giganten gaan voor zoiets als onderstaande standaard:

Dit soort X-stands zijn geweldig omdat ze licht, goedkoop en volledig verstelbaar zijn. Ze kunnen ook gemakkelijk rechtop worden gevouwen voor als je ze in je kofferbak moet gooien.

Je kunt ook een traditionele standaard kopen die je nieuwe PX-S1100 veel meer doet lijken op een digitale piano, als je dat leuk vindt. Persoonlijk zou ik dat alleen doen als ik niet van plan was ergens heen te reizen.

Een verstelbare standaard biedt je ook het extra voordeel dat je comfortabel staand kunt spelen. Maar als je liever zit, reken er dan maar niet op dat er ergens bankjes zijn waar je op kunt zitten. Dat zal gewoon niet gebeuren. In dat geval zul je dus een Casio pianokruk als deze moeten kopen:

pianokruk

Zelfs met een bank, een standaard en een keyboard (koop een draagtas voor bescherming) is je hele set nog steeds vrij gemakkelijk mee te nemen.

Draagbaarheid en accessoires Beoordeling: 10/10

Casio PX-S1100 Kenmerken

Zoals gezegd is dit een budgetvriendelijke piano die meer gericht is op beginnende en gemiddelde muzikanten. Hij is zeer geschikt om te leren spelen, maar er zitten niet veel toeters en bellen op.

Er zitten 18 stemmen op die behoorlijk klinken en aan de achterkant zit een poort om een pedaal toe te voegen. Eigenlijk zou zo’n pedaal je prima moeten passen.

pedaal van Casio PX-S1100

De Casio PX-S1100 heeft ook een hoofdtelefoon- of luidsprekeraansluiting aan de voorkant, wat ook erg handig is.

aansluitingen Casio PX-S1100

Andere kenmerken zijn opnamemogelijkheden, USB compatibiliteit, en een handige toevoeging voor Bluetooth connectiviteit. Het is niet standaard, maar voor een beetje extra kan je de PX-S1100 voorzien van een kleine adapter waarmee je via Bluetooth verbinding kunt maken met een digitaal audio werkstation (DAW) of een luidspreker.

Dat alles is echter niet genoeg om de gebruikersinterface goed te maken, want ik vond de PX-S1100 een beetje vervelend om door te navigeren.

Er is een behoorlijk aantal functies op dit toestel, maar ze zijn moeilijk bereikbaar. Zo verschijnen de functieknoppen (aan het begin van dit artikel) alleen als lampjes onder het glazen frontpaneel, wat betekent dat ze helemaal niet voelbaar zijn. Dat kan als positief of negatief worden gezien, afhankelijk van je smaak. Hoewel ik het uiterlijk uit esthetisch oogpunt mooi vind, vond ik het soms iets te gemakkelijk om op de verkeerde knop te drukken. En na een paar minuten spelen met instellingen heb je ook vingerafdrukken achtergelaten op het oppervlak van je functiepaneel, waardoor het moeilijker te zien is.

Het is ook lastig om bij bepaalde functies te komen, dus zorg dat je de handleiding bij de hand hebt. Je kunt je piano instellen om in dual mode (twee stemmen tegelijk op één toets) in split mode (een andere stem aan elke kant van de piano) of duet mode (splitst het klavier in twee secties met dezelfde octaven) te spelen, maar succes met het uitzoeken hoe je dat snel en efficiënt doet. Je moet op “Functie” drukken en dan aan de volumeknop draaien om door de lijst te bladeren. Dat geldt ook voor het wisselen van stemmen, en dat is nogal lastig.

Casio heeft geprobeerd dit te verhelpen met de Chordana Play app, waarmee je je piano via je telefoon kunt bedienen en de functies kunt aanwijzen die je gebruikt zonder de knoppen op het voorpaneel van het instrument zelf te hoeven gebruiken.

Als je live gaat spelen is de app noodzakelijk, anders ben je aan het ploeteren om er zeker van te zijn dat je de juiste stem en functie goed hebt ingesteld. Ik ben zeker blij dat de app een alternatief biedt. Toegegeven, misschien zou met meer tijd het navigeren door de functies op het instrument zelf wat meer een tweede natuur worden. Maar mijn eerste reactie is dat het wat omslachtiger is dan ik had verwacht.

Beoordeling van de functies: 4/10

Conclusie

Naar mijn mening is deze Casio digitale piano gericht op muzikanten van beginnend tot gemiddeld niveau en daarvoor doet het het uitstekend. Het ziet er goed uit, klinkt goed en voelt goed aan, en ik hoop dat dat in deze Casio PX-S1100 recensie goed naar voren is gekomen.

De toetsen reageren goed, de luidsprekers zijn luid genoeg om thuis of bij optredens te spelen, en hij is volledig draagbaar, zodat je hem in de auto kunt leggen en onderweg kunt spelen. En voor een beginnerspiano biedt het veel mogelijkheden.

Er is een duidelijke leercurve rond de gebruikersinterface, maar als je die eenmaal onder de knie hebt, zul je merken dat je instrument heel wat kan!

Al met al bevalt de Casio PX-S1100 me goed, en als je een beginner bent of op zoek bent naar een upgrade naar een volwaardig keyboard, dan heeft dit alle toeters en bellen die je nodig hebt.

8.6Expert Score
Ideale beginnerspiano

Kortom, de PX-S1100 blijft een van de meer innovatieve digitale piano’s op de markt, vooral voor mensen die van draagbaarheid houden

Positief
  • Een van de meest mobiele digitale piano's op de markt
  • Opgewaardeerde samples en luidsprekers
  • Bluetooth functionaliteit is inbegrepen in de doos
  • Na 3 jaar nog steeds een van de meest innovatieve digitale piano ontwerpen
  • Kan op batterijen werken
Minpunten
  • De toetsactie is verdeeld
  • Glanzende afwerking is een vingerafdrukmagneet
  • Geluidskeuze is een beetje zwak

Vergelijk nu prijzen bij:

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Casio PX-S1100 Rood
Laatste updates:
  • €556,00 - 2024/01/17
  • €599,00 - 2024/01/10
  • €612,00 - 2023/12/27
  • €615,00 - 2023/12/20
  • €610,00 - 2023/12/13
  • €612,00 - 2023/12/06
  • €639,00 - 2023/11/15
  • €609,00 - 2023/11/08
Sinds: 2023/11/08
  • Hoogste prijs: €639,00 - 2023/11/15
  • Laagste prijs: €556,00 - 2024/01/17
Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/04/21 12:35 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo