Casio Privia PX-150 piano review

Casio heeft hard gewerkt aan hun lijn van digitale piano’s, hetzij de Privia-reeks of de prachtige Celviano-reeks. Terwijl de Celviano-reeks meer focust op de elegante ervaring en feel van een staande piano, draait het bij de Privia-reeks meer om het aanbieden van een uitgebreide leer- en spelervaring voor de serieuze pianist. In alle eerlijkheid moet ik toegeven dat Casio schitterend werk levert.

De Casio Privia PX-150 digitale piano is de volgende stap na de PX-130 in het aanbieden van deze schitterende speelervaring. Hun doel was om een reeds geweldige machine te nemen hier nog extra functies aan toe te voegen, om hem nog beter te maken dan voorheen, en terwijl de prijs betaalbaar te houden. Velen zouden verbaasd zijn als ze te weten komen dat de meeste eigenschappen van de PX-150 ook terug te vinden zijn bij modellen die thuishoren in de hogere regionen van de Privia-reeks.

Specificaties en eigenschappen van de Casio PX-150

De Casio Privia PX-150 digitale piano behoudt een groot deel van de simpele, maar toch karakteristieke look welke de Casio PX-130 zo geweldig maakte. Hij kan gekocht worden in de normale zwarte afwerking, maar is nu ook beschikbaar in een prachtige ivoorwitte kleur welke goed past in elk huisdecoratie.

Nu ik het over ivoor heb, kan ik meteen ook één van de beste toevoegingen aan dit nieuwe model bespreken: de toetsen met een ebbenhouten en ivoorachtige structuur! Als iemand die enthousiast wordt wanneer men de ervaring van een echte akoestische piano naar een digitale piano overbrengt, kan ik geen creatievere innovatie bedenken. Geen afschuwelijke plastiek toetsen meer die meegeleverd worden bij de meeste keyboards en digitale piano’s. Deze toetsen hebben echt een ebbenhouten en ivoren structuur welke sterk gelijkt op deze van een echte piano.

Veel afmetingen van de PX-130 zijn opnieuw gebruikt, met een lengte van ongeveer 1.32 meter en een breedte van ongeveer 28 centimeter, wat genoeg is om plaats te hebben voor 88 toetsen. Ze hebben met de CS-67 standaard hun best gedaan om een modieuze standaard te maken voor de piano die goed in het algemene design past. Deze standaard biedt op een wonderbaarlijke manier plaats aan een geavanceerde SP-33 drie-pedaalunit, welke exact nabootst wat je bij een echte piano vindt, met een zacht, sostenuto- en demppedaal.

Toch zijn de ingenieurs bij Privia er in geslaagd om meer in minder te stoppen, en met slechts 9 kilogram kan Casio met de Privia PX-150 de titel opeisen van lichtste digitale piano  ter wereld! Dit is gewoon perfect voor iemand die de piano moet meenemen naar repetities of optredens.

Er is een handige functie voor geluidsopname geïntegreerd in het AiR systeem, wat de gebruikers toelaat om composities op flash drives op te nemen en direct naar de computer te transporteren. De USB/MIDI poort zorgt er voor dat dit instrument altijd klaar is om te spelen, wat betekent dat je deze Privia aan elke machine kan aansluiten. Hij werkt onmiddellijk zonder drivers of installaties met Windows en Mac, zelfs met een iPad.

Maar Casio stopt daar niet. Ze hebben hard gewerkt om te kunnen pochen met hun nieuw afgewerkte AiR Sound Source technologie. AiR betekent ‘Acoustic and intelligent Resonator’, wat eigenlijk een mooie manier is om te zeggen dat ze er alles aan gedaan hebben om hun piano’s zo realistisch mogelijk te laten klinken. Hoewel dat een beetje overdreven klinkt, is het wel waar dat AiR redelijk wat in huis heeft.

AiR beschikt over een verliesvrije geluidscompressie technologie, wat toelaat om opgenomen samples en geluiden te reproduceren zonder vermindering van kwaliteit. AiR omvat ook zijn String Resonance System, dat op unieke wijze de respons van alle 88 snaren reproduceert wanneer de demppedaal is ingedrukt. Ik vind persoonlijk dat diegene die dat systeem bedacht heeft wel een promotie verdiend.

AiR beschikt ook over Casio’s geavanceerde Tri-Sensor Scaled Hammer Action, wat de toetsen hun gewichtige gevoel en de hamer-actie van een echte piano geeft. Toetsen aan de kant van de bas zijn zwaarder, maar worden lichter en lichter naarmate je naar de hoge tonen gaat. De sensoren voelen ook aan hoe hard de toetsen ingedrukt worden, en reageren navenant.

Het geluidsysteem van de Casio Privia PX-150 piano is niet één van zijn sterkste punten, maar het doet zeker zijn werk. Het toestel heeft twee ingebouwde 13 op 6 cm luidsprekers, welke een geluid produceren dat zeker goed genoeg is. Niettemin zijn vele pianisten zoals ikzelf akkoord dat er een hele nieuwe wereld open gaat wanneer je een koptelefoon aansluit op dit toestel. De geluidskwaliteit via een koptelefoon is gewoon verbluffend! Ik heb ondervonden dat eens je het gewoon bent om deze piano met een koptelefoon te bespelen, het moeilijk is om terug te gaan naar de luidsprekers. Moest je toch nog ontevreden zijn kan je ook een versterker aansluiten voor een nog betere klank.

Deze digitale piano wordt geleverd met 18 ingebouwde klankkleuren, 2 meer dan de PX-130, en 5 daarvan zijn karakteristieke klankkleuren van vleugelpiano’s – grand, modern, classic, mellow en bright. Persoonlijk denk ik dat de vleugelpianotonen de beste zijn aan de Privia-reeks in het algemeen, en eens je het toestel gehoord hebt snap je waarom. Privia heeft veel moeite gedaan om de klank van een vleugelpiano na te bootsten en te perfectioneren, en zijn hier in geslaagd door vier verschillende samples van vleugelpiano’s samen te voegen en daarna gebruik te maken van hun gepatenteerde Linear Morphing technologie om makkelijk tussen de tonen te kunnen switchen. Wanneer een ervaren pianist gebruik maakt van de Privia PX-150, wordt al deze prachtige technologie tot leven gebracht.

De duetmodus, laag- en splitfunctie zijn mee overgebracht van de PX-130, wat je toelaat om het toetsenbord in verschillende delen te verdelen, hetzij voor het spelen van verschillende instrumenten of voor een pianoles te ondersteunen. Om die reden zijn er ook twee aansluitingen voor koptelefoons aanwezig. Betreft digitale effecten zijn er vier verschillende types nagalm aanwezig, samen met vier verschillende types choruseffect, je kan dus elke atmosfeer creëren die je wilt. Je hebt ook toegang tot een transponeerfunctie en een muziekbibliotheek die meer dan 60 intern opgeslagen demosongs en muziekstukken bevat.

Conclusie

De Casio Privia PX-150 digitale piano is een stap hoger dan de andere modellen in zijn prijscategorie, met een officiële website catalogusprijs beginnend van €899.  Je kan hem echter vinden rond de €600 en zelfs voor €575 op Bax-Shop of in je lokale muziekwinkel. Dat is zeker geen klein bedrag, maar de kwaliteit die je er voor in de plaats krijgt is zijn geld zeker waard

Voor meer van mijn bedenkingen omtrent de Casio digitale piano, lees dan zeker ook volgende reviews:

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste digitale piano of kijk ook eens naar het beste casio piano.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo