Roland FP 80 review

Krachtig en draagbaar – Aardig voor de portemonnee

OPGELET!!: De Roland FP 80 is vernieuwd. Lees hier de nieuwe Roland FP 90 review

Roland FP 80 review – een draagbare digitale piano – Sterk aanbevolen
Roland heeft vorig jaar zijn nieuwe 2013 model FP80 pro quality draagbare digitale piano op de markt gebracht (online te koop voor € 1799, inclusief standaard en pedaalset). Dit nieuwe model vervangt de populaire Roland FP7F. De FP80 is op verschillende punten een verbetering op het vorige model en kan gebruikt worden voor thuis, in de kerk, in de studio, op het podium, in pianolessen en voor nog veel meer. Of je nu een beginnend pianist bent of een professional, met deze piano kun je zo goed als alles doen. De piano heeft een zeer goed pianogeluid, een realistische toetsaanslag en vele coole digitale features.

roland fp 80

Indrukwekkende speakers & geluid

Om te beginnen is het goed om te weten dat je de FP80 in verschillende situaties kan gebruiken, omdat hij niet alleen draagbaar is, maar ook een nieuwe, grotere, voller klinkende interne speaker heeft. De geluidskwaliteit is top en met deze speakers komt het geluid buitengewoon indrukwekkend over. Het speakersysteem bestaat uit 4 speakers, verdeeld over beide zijden van het keyboard, netjes weggewerkt aan de bovenkant en zijkanten van het keyboard, met de grotere speakers aan de binnenkant en een ingesloten sound box voor een voller basgeluid. De versterker bestaat uit 4 aparte versterkers die elke speaker onafhankelijk van elkaar met een totaal van 26 watt versterken, wat behoorlijk is voor de grootte van het instrument. Met zo’n intern speakersysteem hoef je de piano niet op een extern speakersysteem aan te sluiten als je daar geen zin in hebt en omdat de speakers en versterkers goed zijn verwerkt in de compacte behuizing van de Roland FP 80, is het geluid voller en helderder dan vele andere piano’s van dit type en in deze prijsklasse dat ik bespeeld heb, waaronder alle piano’s uit de Yamaha Arius serie en de Roland RP301 (lees review) en RP301R (lees review).

piano roland fp 80 display

Een digitale piano in een niet draagbare variant klinkt niet per se beter dan een digitale piano met draagbare behuizing. De enige andere draagbare piano in deze prijsklasse met een goed intern speakersysteem en concurrerende features die de concurrentie met de FP80 aan kan is in mijn ogen de nieuwe Kawai ES7 digitale piano.

Coole features van de FP 80

Wat de coole features van de FP80 betreft;

 1. een van de dingen waarvan ik onder de indruk ben is het grotere, goed leesbare LCD display in het midden van het control panel, wat buitengewoon handig is. Dit grote display toont je veel nuttige informatie, zodat het makkelijker te begrijpen is wat er binnenin de piano gebeurt. Dit display bevalt mij erg goed en ik zou willen dat andere merken hetzelfde zouden doen in deze prijsklasse.
 2. Er zijn maar liefst 372 goede instrumentklanken op dit model, wat voor een draagbaar instrument erg veel is. Onder de verschillende instrumenten vind je meerdere akoestische piano’s, elektrische piano’s, orgels (met drawbar settings), synthesizers, gitaren, strijkinstrumenten, blaasinstrumenten en veel meer.
 3. De klanken zijn indrukwekkend en klinken alsof het instrument live bespeeld wordt.
 4. Je kan elke twee instrumenten samen laten spelen of het keyboard in twee instrumenten verdelen, zodat de linkerhelft van het keyboard bijvoorbeeld een gitaar is en de rechterhelft een hoorn.
 5. Je kan een microfoon op de Roland FP80 aansluiten om te zingen en een achtergrondkoortjes met je solo mee laten zingen. Het klinkt alsof je in een ensemble zingt, maar jij bent het ensemble!
 6. Je kan je optredens opnemen als audio WAV-bestand en opslaan op een USB-stick en deze later terugluisteren, naar je vrienden mailen of converteren tot MP3-bestanden.

Interactieve ensemble

roland fp 80 review close toetsenDe Roland FP 80 beschikt tevens over interactieve ensemble akkoordarrangementen, zodat je linkshandige/rechtshandige akkoorden kan spelen met complete begeleiding, zoals een band met een professionele gitarist, bassist, pianist, drummer, een compleet orkest en nog veel meer. Deze interactieve begeleidingsstijlen bevatten muziek uit zo ongeveer elk denkbaar genre, bijvoorbeeld  rock, jazz, blues, swing, big band, country, klassiek, kindermuziek, Latin en meer. In totaal zijn er 180 verschillende voorgeprogrammeerde stijlen en indrukwekkende intro’s en outro’s. Wat mij betreft is dat echt geweldig: muzikaal erg smaakvol en leuk om te spelen!

Het klinkt alsof je een complete professionele band met je mee hebt spelen, wanneer je maar wilt. En deze band komt altijd op tijd en werkt gratis! Meer heb je toch niet nodig?

Het enige nadeel aan deze setup is dat de bas in de begeleidingsstijlen geprogrammeerd is om een leading bass line te spelen die bepaald wordt door de omkering die je speelt. De bas zou zo geprogrammeerd moeten zijn dat de speler kan kiezen eerst een bas in grondligging te spelen. De leading bass feature in deze piano begint de bas echter op de eerste noot van het akkoord dat je aanslaat. In de meeste gevallen is dit niet wenselijk of acceptabel in live muziek. Deze setup zou een optie moeten zijn en niet de standaard.
Als dit verwarrend voor je klinkt, geen zorgen. Als je het hoort, weet je waar ik het over heb. Ik begrijp niet waarom Roland dit zo heeft gedaan, want muzikaal gezien slaat het nergens op. Om deze beperking te omzeilen zou je telkens de grondligging van een akkoord moeten spelen, wat niet alleen onhandig is, maar ook niet natuurlijk. Ik hoop dat Roland door middel van bijvoorbeeld een software update dit probleem kan verhelpen, want het is een echt minpunt aan een verder geweldig feature waar geen enkele andere piano in deze prijsklasse ook maar bij in de buurt komt.

De toetsaanslag, het pianogeluid en realistische pedaalbediening

Het hart van elke piano, draagbaar of niet, is de toetsaanslag, het pianogeluid en realistische pedaalbediening. Alle andere features zijn minder belangrijk vergeleken bij de primaire behoefte van mensen die een piano willen kopen, namelijk: “hoe voelt de toetsaanslag aan, hoe reageren de toetsen, hoe soepel en dynamisch is het akoestische pianogeluid en hoe realistisch werkt het sustainpedaal?”

Wat toetsaanslag betreft gebruikt Roland de betere pianostijl toetsaanslag, bekend als de Ivory feel-S, met 3 sensoren voor iedere toets, waardoor de toets beter reageert als je hem meerdere keren achter elkaar indrukt. Roland kent drie systemen voor toetsaanslag, namelijk

 • de Ivory feel-G,
 • Ivory feel-S en
 • PHAIII.

Persoonlijk ben ik niet zo stuk van de Ivory feel-G: het is langzaam en als je de toetsen harder aanslaat, hoor je een duidelijk en irritant bonkend geluid. Het klinkt alsof de toets op een houten ondergrond slaat, zonder vilt ertussen. De meeste digitale piano’s maken wel enig geluid als je de toetsen aanslaat, maar bij de Ivory feel-G is dit echt opvallend. De Ivory feel-G vind je in de nieuwe FP50 (€ 1300 online),  RD300NX, de F120, RP301 en de RP301R. Persoonlijk raad ik Roland piano’s die dit systeem gebruiken niet aan, omdat het een langzaam en lawaaierig systeem is. Het is beter om meer geld uit te geven (of in sommige gevallen zelfs minder!) aan een systeem dat op de langere termijn een betere investering is.

Het betere Ivory feel-S systeem in de FP80 is een grote verbetering op de Ivory feel-G die ik zojuist noemde. Dit systeem speelt soepel en reageert heel goed op lichte of juist zwaardere speelstijlen en geeft een geweldig dynamisch bereik bij het spelen van de akoestische pianoklanken.  Sterker nog, naar mijn mening verslaat dit systeem alles wat Yamaha in hun piano’s tot € 2000 te bieden heeft. De Roland FP 80 toetsaanslag voelt simpelweg veel meer als een echte akoestische piano dan welke andere digitale piano ook (en geloof me, ik heb honderden akoestische piano’s bespeeld). Dit systeem heeft zelfs een repetitie-mechanisme, dat het gevoel van een concertvleugel nabootst als je een toets langzaam en licht indrukt.

Het uitstekende PHAIII toetsaanslagsysteem vind je in Roland piano’s vanaf ongeveer € 2000. Ik zou willen dat Roland hun beste  PHAIII systeem (dat op een aantal punten verbeterd is) in de FP80 had geplaatst, maar het Ivory feel-S systeem voelt goed aan en is meer dan acceptabel en zeker beter dan dat van de meeste concurrenten.

Goed klinkend akoestisch pianogeluid

Het akoestische pianogeluid zelf klinkt goed en het dynamisch bereik is uitstekend voor deze prijsklasse. Het ingebouwde speakersysteem dat ik al noemde helpt echt het Roland SuperNATURAL akoestische pianogeluid ten gehore te brengen. Volgens Roland laat het SuperNATURAL systeem een pianogeluid uit een hogere klasse horen. Dit in tegenstelling tot het kleine broertje van de Roland FP80, de FP50, dat is uitgerust met een gemiddelde ingebouwde speaker die niet in de buurt van de FP80 komt. De pianoklanken zijn vrij realistisch en redelijk gebalanceerd. In deze prijsklasse is Kawai het enige merk dat de concurrentie met dit geluid en deze toetsaanslag aan kan. Het synthetisch ivoor op de toetsen voelt natuurlijk aan en absorbeert zweet van de vingers, zodat de toetsen zelf droog blijven en niet vettig aanvoelen. Dat is een prettig feature.

De Roland FP 80 slaagt er dus goed in het natuurlijke geluid van een akoestische piano na te bootsen. De pedalen werken ook goed en laten het geluid goed wegsterven. Ook de resonantiedemper klinkt realistisch, wat bijdraagt aan het gevoel een echte piano te bespelen.

Roland heeft de piano ook uitgerust met een aantal uitgebreide editing features, wat een leuke extra is voor mensen die het geluid van de piano aan hun eigen smaak willen aanpassen en die instellingen in het geheugen van de piano willen opslaan. Een paar voorbeelden van deze features zijn;

 • Soundboard Behavior (Off, 1 tot 10),
 • Cabinet Resonance (Off, 1 to 10),
 • Hammer Noise (-2 tot +2),
 • Damper Noise (Off, 1 tot 10),
 • Duplex Scale (Off, 1 to 10),
 • Damper Resonance (Off, 1 to 10),
 • String Resonance (Off, 1 tot 10) en
 • Key Off Resonance (Off, 1 tot 10).

Deze muzikale akoestische elementen zijn deels wat de akoestische pianoklank vormt. Je kan deze functies op de FP80 editen zodat je een persoonlijk (akoestisch) geluid krijgt. Ik vind dit heel gaaf en ben blij dat Roland dit soort flexibiliteit toelaat in deze piano. Je kan eveneens reverb/ambiance editen en toevoegen en de EQ settings aanpassen waarmee je bijvoorbeeld de helderheid van de instrumenten en de bas kan versterken of naar de achtergrond kan laten verdwijnen.

In aanvulling op deze sound editing features, heeft de piano ook een aantal realistische special effects (chorus, tremolo, delay, enz.) die ingebouwd zijn in de klanken van de elektrische piano, synthesizer of andere instrumenten. Als je echter een van deze klanken (met ingebouwde effecten) over de akoestische pianoklank zonder effecten (de basislaag) wilt leggen, dan werken de special effects op de instrumentklanken niet. Voor zover ik weet, kun je daar niets aan doen. Ik vind dat teleurstellend en vind dat Roland die zou moeten verbeteren en de software zou moeten upgraden om iets aan dit probleem te doen. Ik begrijp niet hoe Roland dit zo heeft kunnen laten.

De FP80 kan complete 16-track General MIDI-bestanden van een USB-stick spelen om muziek te leren spelen, te oefenen, of gewoon om te luisteren naar en mee te zingen met goede muziek. Roland ontwikkelde het  General MIDI-formaat vele jaren geleden en de afspeelkwaliteit van de instrumenten is zeer realistisch en zelfs de beste die ik in deze prijsklasse gehoord heb. Je kan online duizenden gratis en betaalde GM tracks downloaden.  Je zet de muziek simpelweg op een gewone USB-stick en de piano speelt ze voor je af. Je kan het tempo vertragen zoveel je wilt, wat heel handig is als je een muziekstuk wilt leren spelen. Je kan ook de toonsoort transponeren naar de toonsoort die het beste bij je past of de toonsoort waarin de bladmuziek geschreven is.

Met de FP80 kun je ook audio WAV-bestanden opnemen en afspelen vanaf een USB-stick. Dit geeft je de flexibiliteit muziek van CD-kwaliteit van je favoriete CD’s op de piano te spelen én het tempo en de toonsoort zelf te kunnen aanpassen.  Je kan zelfs de vocals of de muziek op mute zetten, zodat je er zelf overheen kan zingen of spelen. Dat is echt leuk. Je kan je eigen audiobestand van CD-kwaliteit opnemen, het op een USB-stick opslaan en het bestand op je computer verder bewerken met bijvoorbeeld een muzieknotatieprogramma.

De Roland FP80 heeft een 128-stemmige polyfonie en 100 levels van toets- en snelheidsgevoeligheid, zodat je voldoende paardenkracht in huis hebt als het aankomt op het reproduceren van het dynamische geluid van een echte piano. Het geluid is van hoge kwaliteit en de toetsen reageren op een natuurlijke manier op je aanraking. De beweging van de toetsen is voor deze prijsklasse bijzonder goed: de toetsen worden gemakkelijk ingedrukt, maar voelen nog steeds aan zoals bij een akoestische piano, zonder dat de toetsaanslag te licht of te zwaar is. Er zijn zeker ook andere keyboards van andere merken en modellen met een goede toetsaanslag, maar het is moeilijk om iets om te klagen te vinden met wat deze piano allemaal kan. De vinger-geluid-verbinding, zoals ik het noem, is uitstekend: je bespeelt de toetsen en wordt emotioneel geraakt door het geluid.

Roland biedt verschillende mogelijkheden om de piano met externe devices te verbinden, waaronder een USB-poort voor verbinding met iPad of computer, audiopoorten, MIDI-poorten, aansluiting voor headphones, microfoonaansluiting en de speciale aansluiting voor een (optionele) 3-pedalenset (die ik zeer aanbeveel).

Je kan er ook de fraaie Roland FP80 standaard bij kopen voor het geval je de piano op een prominente plaats in je huis wilt neerzetten. Met 23,5 kg is de piano misschien aan de zware kant als je hem vaak wilt verplaatsen, maar gelet op de prestaties die de piano levert en hoe solide het ding is met ingebouwde speakers, is dat eigenlijk geen punt om over te vallen.
Het control panel en de langere plastic knoppen die oplichten op dit model bevallen me goed, omdat ze goed zichtbaar zijn en makkelijk te gebruiken zijn.
De FP80 kan zelfs draadloos verbonden worden met een iPad of computer, wat zeer handig is, omdat er zo veel gave iPad apps zijn om muziek mee te leren spelen, muziektheorie te begrijpen, muziek te leren lezen en natuurlijk vele leuke educatieve pianospellen te spelen. Ik gebruik ze voortdurend in mijn studio.

Roland FP 80 review conclusie

Als je op zoek bent naar een fijne, makkelijk te gebruiken, goed klinkende digitale piano die goed aanvoelt, een breed scala aan kwaliteitsfeatures met zich meebrengt, goed gebouwd is en schappelijk geprijsd is, dan kan ik de Roland FP80 van harte aanbevelen. Deze piano is zowel in zwart als wit verkrijgbaar (de goedkoopste prijs vind je op bax shop). Dit instrument is zeker niet de perfecte digitale piano, er zijn wat verbeterpunten. Maar, al met al, vind ik dit een fijne piano die ik graag bespeel, zeker voor deze prijs. De FP80 wordt geleverd met een muziekstandaard en 1 Roland sustainpedaal, dus het enige dat je hoeft te doen is de piano op een goede standaard neerzetten, de piano aanzetten en te beginnen met spelen. En daar gaat het ten slotte allemaal om: muziek maken en ontspannen op een kwaliteitsinstrument.

Klik hier voor meer info,
ratings en de scherpste online prijs

Er zijn ook andere goede digitale piano’s op de markt, dus als je advies wilt over welke piano het beste bij jou past, lees dan onze digitale piano kopen tips.

1 Reactie
 1. heb je toevallig dit toestel vergeleken et de kawai MP6 of 7? En zo ja welke zou je aanraden qua toetsaanslag en piano sound authenticiteit?

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo