Korg B1 review

Wat we altijd erg fijn vinden aan Korg is dat ze betaalbare digitale piano’s aanbieden. Voor personen die piano willen leren spelen, maar nog niet volledig overtuigd zijn, kan het lastig zijn om een paar honderd euro te spenderen zonder dat je zeker weet dat je het leuk gaat vinden. Het is niet nodig om de meteen de duurste piano te kopen, want de kans is groot dat je geen gebruik zult maken van alle features. Alhoewel we in deze Korg B1 review deze digitale piano uitgebreid onder de loep zullen nemen, willen we wel alvast benoemen dat met een prijs vanaf €427 de Korg B1 een van de goedkoopste digitale piano’s op de markt is.

Laten we deze Korg B1 review beginnen door een kijkje te nemen naar de specificaties van deze piano. Daarbij zullen we voornamelijk focussen op welke features er het meeste uitspringen en hoe ze jou (de pianist) het beste helpen.

Korg B1 review:

Belangrijkste features van de Korg B1

  • 88 Natural Weight Hammer toetsen
  • 120 noten polyfonie
  • 8 klanken, 8 demo liedjes
  • Koptelefoon en pedaal verbindingen
  • Inclusief demperpedaal, AC adapter en muziekstandaard
Goedkoopste Korg B1 Review

De Korg B1 is een compacte digitale piano met voldoende features die een hoop pianospelers tevreden zullen stellen. De besturingen zijn recht toe recht aan en niet te technologisch geavanceerd, dus dit keyboard onder de knie krijgen zou relatief eenvoudig moeten zijn.

De B1 wordt niet geleverd met een standaard, maar deze kan je apart of mogelijk als bundel kopen voor een naadloze integratie in je decor thuis.

In een poging om de rijke klanken van een akoestische piano na te bootsten, vertrouwt deze digitale piano op de MFB technologie, speakers en een passieve radiator. Korg maakt gebruik van sampling technologie om de levendige tonen van een akoestische piano te creëren. Het klankbereik is veel uitgebreider dan bij vorige modellen en kan sympathetische snaarvibraties en demperresonantie na bootsen.

Net als bij een traditionele piano zijn de natuurlijk gewogen toetsen zwaarder bij de lagere toetsen en lichter wanneer je hoger gaat. Het fijne is ook dat er bijna geen plastic klakkend geluid is (wat je kan krijgen bij goedkopere keyboards met plastic toetsen), wat volgens ons belangrijk is om een goede piano speelervaring te hebben.

Bij sommige piano’s is het erg moeilijk om een muziekstuk te spelen zonder dat je vingers wegglippen of het voelt niet authentiek wanneer je probeert te oefenen, maar dat is niet een probleem hier. De aanslag van het keyboard kan veranderd worden naar licht, normaal en zwaar wanneer je dat wilt.

De behuizing van de piano is strak en modern en weegt zo’n 12kg, wat transport makkelijk maakt. Alhoewel we deze piano niet aan zouden bevelen voor optredens, kan je hem zeker met je meenemen van en naar lessen.

De diepte van het instrument is niet langer dan 33cm, waardoor je hem makkelijk kan plaatsen. Het meegeleverde metalen demperpedaal voor sustain is stabiel en voelt goed onder de voet. Je kan ook een optioneel drie pedalenset kopen. Deze accessoire heet de PU-2 en is verkrijgbaar vanaf €69.

Beste Korg B1 Review

Technologie Korg B1

Korg maakt gebruik van Motional Feedback (MFB) technologie om je de beste geluidskwaliteit te bieden. Hoe werkt dit? Er zijn kegels die aangestuurd worden door het actieve servo systeem, waarbij het ingebouwde speakersysteem gecombineerd wordt met de MFB technologie. Dit maakt het mogelijk om lage frequenties met weinig of geen storing na te bootsen.

Wanneer je de Korg B1 gebruikt helpt de beweging van de speakerkegel de speakerkamer om terug te keren naar de versterker. Volgens Korg maakt deze technologie de B1 uniek. De technologie zorgt voor accurate frequentie reacties en reproducties, naast het corrigeren van geluid op basis van de akoestiek in de ruimte waar je speelt.

We vinden het altijd fijn als een fabrikant technologie gebruikt om een piano te verbeteren, in plaats van dat het alles is dat de piano heeft te bieden. Voor de prijs zijn we verrast dat Korg deze technologie aan een beginners piano heeft toegevoegd. Het is makkelijk om overweldigd te raken en al deze geweldige dingen over de nieuwe technologie te horen, maar we hebben de klanken uitgetest. De geluidskwaliteit is merkbaar, maar hieronder zullen we onze ervaringen delen.

Geluidskwaliteit Korg B1

Zoals bij de meeste digitale piano’s biedt de B1 de meeste basis klanken die elke pianist verwacht. Er zijn een totaal van acht klanken op de Korg B1. Er zijn drie akoestische pianogeluiden, twee elektrische piano’s, een klavecimbel en twee orgels. Voor de prijs zouden we snaarinstrumenten of de optie voor een orkest begeleiding op prijs stellen voor toegevoegde diepte aan muziekstukken.

Op het gebied van het leren van een piano is het een leuke manier voor studenten om met verschillende klanken te spelen. Na een tijdje kan het schakelen tussen akoestisch en elektrisch echter een beetje saai worden.

Elk van de pianogeluiden zijn fijn om aan te horen op elk volume en de noten stromen wonderbaarlijk goed samen. De orgelgeluiden kan je het beste van genieten met de lagere tonen, dus als je deze klank uit wilt proberen, dan zou je aan die kant van de piano moeten spelen. Toen we het klavecimbel geluid probeerde was het geluid erg scherp, maar de trilling had een hogere frequentie dan we zouden willen. Het was een beetje doordringend en we hadden een betere menging van noten verwacht tijdens het spelen van volle muziekstukken. Bij zowel te hoge als te lage klanken kan het geluid een beetje wazig klinken.

Je kan de Partner modus activeren, waarbij het keyboard opgedeeld zal worden in twee keyboards. Met twee middel C’s maakt dit het makkelijk voor studenten om hun leraar na te bootsen of een duet te spelen. Als je leert door te spelen dan is de Partner modus erg behulpzaam en je zal muziekstukken veel sneller leren dan wanneer je heen en weer moet schakelen. Dit is een redelijk instrument wanneer er te veel studenten zijn, aangezien twee studenten een instrument kunnen delen.

Goedkope Korg B1 Review

Hoe presteert hij ten opzichte van de concurrentie?

Net toen Korg de B1 uitbracht, introduceerde Kawai de ES8. Terwijl de Korg B1 verkocht wordt vanaf €427, is de ES8 iets meer geavanceerd voor €1.490. Deze draagbare digitale piano heeft een RHIII graded hammer action, 34 instrumentgeluiden en 256 noten polyfonie.

Alhoewel Kawai zegt dat de ES8 een draagbare digitale piano is, zouden we hem niet overal met ons meenemen voor deze prijs. Dit is een erg kwalitatieve piano, maar als je veel optreedt en naar verschillende shows reist, dan is dit niet de piano voor je, tenzij je ervoor kan zorgen dat hij geen flinke stoten hoeft te verwerken tijdens het transporteren.

Net als de Korg B1 heeft de ES8 een ingebouwd stereosysteem. Iets wat meer geavanceerde spelers op prijs zullen stellen is de ‘harmonic imaging’ van Kawai, welke helpt om de geluidskwaliteit en detail van EX concert vleugelpiano’s na te bootsen. De Kawai ES8 is veel geavanceerder dan de Korg B1, maar personen die op zoek zijn naar een compact digitale piano met een betere kwaliteit, zouden zeker een kijkje moeten nemen naar de ES8.

Ja de prijs is een flinke sprong, maar je krijgt waar je voor betaald. Dit is een piano die bedoeld is voor een middenklasse tot professionele speler, iemand die regelmatig piano speelt en mogelijk af en toe optreedt.

Korg SP280 digitale piano

De Korg SP280 is nog een geweldige digitale piano van het bedrijf die gericht is op beginners. Deze is verkrijgbaar van €649, wat een paar honderd euro duurder is dan de Korg B1. De maximale polyfonie is 120 bij beide keyboards, maar de SP280 heeft 30 muziekinstrument klanken.

Er zijn 88 volledig gewogen toetsen, chorus en reverb effecten en ook een transpose feature. Voor personen die op zoek zijn naar zwaardere toetsen en meer instrumenten om mee te spelen is de SP280 mogelijk een betere keuze. De doelgroep is hetzelfde als bij de Korg B1.

Yamaha P115 digitale piano review

De Yamaha P-115 is een redelijk recente piano, maar is al snel een van de meest populaire betrouwbare en betaalbare piano’s geworden. Hij is verkrijgbaar vanaf €635 waardoor hij in dezelfde prijsklasse als de Korg B1 en SP280 komt.

De P-115 is iets meer geavanceerd en heeft meer instrumenten. Dit is zeker weten een piano voor personen die optreden. Hij maakt gebruikt van de Graded Hammer Standard toetsen van Yamaha met matte afwerking voor een geweldige aanslag. Het gewicht en de bouw is vergelijkbaar met de Korg B1, maar de maximale polyfonie van de P-115 is 192. De speakers hebben een lager wattage (7W x2), maar de Pure CF geluidsbron geeft elke klank die je gebruikt een geweldig geluid.

De P-115 en ES-8 zijn wat duurder dan de Korg B1, maar hebben een aantal noemenswaardige features. De P-115 is de beste piano voor middenklasse tot professionele spelers onder de €1.000 en de Kawai ES8 is een stuk duurder, maar een prachtig instrument. Wij denken echter dat alleen expert tot professionele spelers echt van alle features zullen profiteren die deze piano biedt.

Conclusie Korg B1 review

Op het gebied van Korg digitale piano’s is de B1 geweldig voor personen die willen kijken of piano spelen iets voor hen is, maar nog niet volledig overtuigd zijn. Vergeleken met de concurrentie heeft hij voldoende features voor iemand die voor de eerste keer met een piano leert spelen of iemand die gewoon een goed instrument nodig heeft om mee te oefenen.

We denken niet dat de Korg B1 iets spectaculairs heeft, maar hij is gewoon goed in waar hij voor gemaakt is. Hij heeft net genoeg features om een beginner tevreden te stellen, maar meer ervaren pianisten zullen al snel meer willen.

Voor de prijs biedt hij zeker een goede waarde, maar als je je budget met €200 kan verhogen, dan zal je een iets betere geluidskwaliteit, meer klanken en een aantal meer technologische features krijgen die je bij dit model niet hebt.

Een populaire feature op een hoop nieuwe digitale piano’s is app integratie of verbindingsmogelijkheden met een mobiel apparaat/tablet. Dit is een feature die beschikbaar is bij veel piano’s voor beginners, zodat ze personen aan kunnen trekken die denken dat ze nooit op de normale manier piano zullen leren spelen. De Korg B1 biedt geen van deze mogelijkheden, maar wij vinden dat het niet noodzakelijk een feature is die je zal missen (tenzij je uiteraard precies daarnaar op zoek bent).

Dit is niet een piano die je zal leren spelen, maar als je het gevoel hebt dat je dat nodig hebt, dan kan je altijd leer software of lessen voor beginners apart aanschaffen.

We hopen dat je genoten hebt van deze Korg B1 review.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste Korg piano of kijk ook eens naar het de beste digitale piano van dit moment.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo