Korg Kross review: betaalbaar, maar goed klinken

Korg Kross display synth

€799,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Korg Kross review: betaalbaar, maar goed klinken
Korg Kross review: betaalbaar, maar goed klinken
€799,00

Wij keyboardspelers kunnen voor prijzen die steeds meer neigen naar kleingeld genieten van een behoorlijk geweldige sound. Het bewijsstuk: de Kross. Ogenschijnlijk is het Korgs “instapmodel” synth workstation, maar de geluid engine is afgeleid van het vlaggenschip Kronos. Door met kennis van zaken de feature set in te perken en het geheel te bouwen in een lichtgewicht volledig plastic behuizing, die ervoor zou moeten zorgen dat chiropractors minder gaan verdienen, biedt Korg de hobbyist en weekend strijder (of die nu in bars speelt, kerken, of waar dan ook) een erg aantrekkelijke optie.

Korg Kross synthesizer piano

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/07/13 12:36 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Overzicht Korg Kross review

De Kross zet Korgs reeks van industrieel-design ideeën heerlijk verder; te beginnen met de Radias en verder over de SV reeks stage piano’s en KingKorg virtuele analoge synth, is het altijd al erg makkelijk geweest een Korg product te herkennen enkel en alleen gebaseerd op de vorm. Hier zijn de dingen in vergelijking wat subtieler, met als wildste feature de rode delen van de behuizing en de schijnbaar schattige maar eerder intelligente ingebouwde handvat om de minder dan 5 kilo wegende Kross 61 nog makkelijker te vervoeren. Het paneel is functioneel zonder veel toeters of bellen, met gouden belettering op een glanzende zwarte achtergrond. Onder een bepaalde lichtinval kan reflectie van het glanzende paneel het moeilijk maken de labels te lezen. Maar zoals dat gaat met labels op elke synth, geldt ook hier dat hoe beter je ze kent, hoe minder je ze hoeft te lezen.

Korg Kross workstation piano review

Pitch & mod wieltjes

Korg heeft de pitch en modulatie wieltjes – eerder dan hun gebruikelijke joystick – boven de keys geplaatst in plaats van aan het linker uiteinde, duidelijk met de bedoeling de footprint strak te houden. Het hangt van jou af of dit de “juiste” of de “foute” plaats is om ze te plaatsen. Ik merkte zelf dat ik zonder veel nadenken aanpaste aan die positionering. Boven de pitch en mod wieltjes vind je twee toewijsbare schakelaars die tal van opties bieden: het pitch wiel vastzetten, het octaaf veranderen, muten en onmuten, de portamento togglen, enzovoort.

Korg Kross display synth

Rechts van de volume knop vind je een paar klikwielen waarmee je doorheen de geluiden scrolt. Het meest linkse wiel roept categorieën op die gegroepeerd zijn op een muzikaal logische manier, en het rechterwiel scrolt doorheen die categorie. Het Categorie wiel doet dienst als bookmark voor het eerste geluid in elke Categorie. Als je meer naar rechts gaat, vind je LED-verlichte knoppen die Programma, Combi en Sequencer mode selecteren, daaronder de knoppen waarmee je in de Globale mode gaat (waar je systeemniveau dingen kan doen zoals het instellen van de snelheidscurve en de demper switch polariteit), splits en layers kan opzetten, de master effecten kan togglen, en de audio input kan muten of onmuten.

Audio recorder & Media

Nog verder naar rechts vinden we twee knoppen voor de audio recorder: Setup en Play/Pause. Belangrijk om op te merken is dat de audio recorder een geformatteerde SD kaart nodig heeft, die in het slot op de achterkant moet geplugd worden. De Formatting moet gebeuren op de Kross zelf, maar dat is makkelijk. Druk lang op Exit terwijl je Global/Media indrukt, ga één pagina naar boven met de Page+ knop onder het LCD scherm, en je bent klaar. SDXC kaartjes worden niet ondersteund, maar SDHC kaartje tot 32GB wel.

De display zelf is goed gemaakt; de screen lay-out en graphics zijn duidelijk en makkelijk te lezen, al zijn ze wat dicht op elkaar gepakt als je de sequencer gebruikt.

Ik was gecharmeerd door de step sequencer. De 16 knoppen boven de twee hoogste octaven komen overeen met de 16 steps; je gaat een step voor de huidige voice in door ze te late oplichten. Dit is exact hoe Korg’s Electribe groove boxes werkten, en allemaal (inclusief talloze andere producten) ontleenden dit van de hooggeachte Roland TR-808. Er is een reden waarom zoveel devices deze manier van werken overnemen. Het is voor de beginners makkelijk om snel door te hebben, en eenmaal je het kent is het erg snel en leuk.

In Gebruik

Korg Kross display piano

Kort nadat ik de synth kreeg kreeg ik een telefoontje voor een vrij ongewone gig. Een conferentie van voedseldistributie executives ging opgedeeld worden in groepjes van een tiental mensen. Elk groepje kreeg als taak een nieuwe tekst te schrijven voor een bekend pop liedje, met daarin verwijzingen naar de bedrijfscultuur en de dagelijkse gebeurtenissen op het werk. Daarna zou elke groep een solo performer uitkiezen om het liedje te zingen met de band, voor iedereen, in de stijl van Idols. Een wilde setlist: “Livin’ On a Prayer” van Bon Jovi, “I Dreamed a Dream” van Les Miserables, “Oh What a Night” van Frankie Valli and the Four Seasons, en “Surfin’ U.S.A.” van the Beach Boys. De taak van de band was om de liedjes zo veel mogelijk als het origineel te spelen, aangezien de performers enkel de originele opname hadden om mee te werken en één repetitie van 15 minuten.

Bij het klaarzetten van de gig, werd het duidelijk dat ik de Kross ging moeten vastmaken aan mijn X-stand met tape, omdat hij zo licht is dat het voelde alsof hij bij de minste aanraking eraf zou glijden, en klein genoeg was dat de rubberen randen van de stand niet volledig in de footprint van de KROSS pasten. Wat een “probleem”.

Acht-noten begeleiding

“I Dreamed a Dream” was een uitdaging omdat de originele opname symfonisch was, en ik wist dat ik waarschijnlijk een onervaren zanger zou hebben die een ritmische referentie zou nodig hebben als er geen drums waren, dus koos ik voor een acht-noten begeleiding op een piano/strijkers laag, waarbij het volume van de strijkers gekoppeld werd aan het mod wiel zodat ik ze kon laten aanzwellen op de juiste moment bij de modulatie, wanneer ook de band begon te spelen. Ik maakte een snelle layer met Program A000, “Kross Grand Piano” en B043, “Legato Strings 1,” die al volume controle omvatte via het modulatie wiel. Maar ik ontdekte dat het mod wiel ook gekoppeld was aan de helderheid van de piano, wat ik niet wilde, dus moest ik de piano patch kopiëren naar een user program locatie, in het Filter menu van het Programma de mod wiel routing afzetten, en die versie van de piano gebruiken gelayerd met de strijkers. Dat duurde maar een tweetal minuten, en ik had het handboek zelfs nog niet open gehad.

Korg Kross workstation piano review

Orgel solo

“Surfin’ U.S.A.” heeft een orgel solo en geen andere keyboard delen, maar het orgel geluid is vrij specifiek – het heeft een beetje grind en veel van de top-end wordt afgerold door ofwel de speaker zelf, of via EQ. Combi A054, “Rock Organ,” was net wat k nodig had, met het mod wiel ongeveer halverwege om de layer met de sampled-in vervormingen mee te hebben.

Chop-chop-chop stuk met een percussie-analoge synth sound

Wat we ons allemaal herinneren van “Livin’ On a Prayer” is Richie Sambora’s iconische talkbox gitaar riff, maar David Bryan speelde ook veel keyboard stukjes. Voor de intro is een analoge synth pad nodig voor de humeurige opbouw en een belachtig geluid voor een kleine riff net voordat de stem begint. Als begeleiding voor de strofe is er een chop-chop-chop stuk met een percussie-analoge synth sound (Bryan’s Memorymoog, misschien) en vette akkoord uithalen als accenten. Onder het voor-refrein is er een hoge strijkers uithaal/ostinato en een heldere analoge poly synth. Als het refrein begint begin je volop met de gitaar met enkele hoge akkoorden op een thin pad. De vraag was, kan een op batterijen werkend keyboard van $700 dit aan, zelfs met Kronos technologie erin?

Korg Kross synthesizer close

Het antwoord is eigenlijk op een bepaalde manier een anticlimax. Ja, de Kross gaf me wat ik nodig had, maar ik hoefde er zelfs niet voor in het programma te duiken. Ongelooflijk genoeg gaf Combi B033, “Majesty Pad” me alles wat ik nodig had. Door stil te spelen kreeg ik een simpele analog pad sound voor de intro. Hard spelen gaf me zowel het bel-rifje en het chop-chop ding op overtuigende manier. Door erg staccato te spelen en de effecten met de Master FX knop weg te werken, kreeg ik de chop, en de effecten terugbrengen terwijl ik de blok akkoorden speelde gaf de stevige uithalen. Ik speelde het voor-refrein ostinato hard met mijn rechterhand terwijl ik zachtjes op het heldere pad te spelen met mijn linker. Ik weet niet wie ik moet bedanken voor deze patch, maar ik hef het glas op u, dame of heer.

Moest deze wunderpatch er niet zijn geweest, dan zou ik de Split en Layer functies kunnen hebben gebruikt om snel wat ik nodig had te bouwen en het op te slaan in het User geheugen. Daarvandaan zou ik het in mijn Favorieten hebben geplaatst om het snel terug op te roepen, maar nu loop ik op mezelf vooruit.

Een andere synth nodig

“Oh What a Night” was het enige lied waarvoor ik een andere synth nodig had, en niet omdat de KROSS me de juiste sound niet kon geven. Voor de twee synth breaks in het liedje had ik een Minimoog-achtig lead patch nodig, en de KROSS heeft er vele goede in de Lead Synth categorie en veel onbewerkt materiaal om er één van nul af aan te bouwen als geen van de presets goed waren. Maar tijdens de repetitie kon ik gewoon niet snel genoeg de patch wisselen van piano naar synth en terug, zelfs met Favorieten. Uiteindelijk had ik een tweede keyboard nodig, waar ik de lead sound klaar had.

Favorieten functie

De Favorieten feature is geweldig—veel synths hebben een variant van deze optie, maar ik hou van deze eenvoudige en voor de hand liggende implementatie. Neem een patch die je leuk vindt, druk lang op Exit en vervolgens op de Favorieten knop, dan op één van de knoppen in de rij genummerd van 1 tot 16 (dezelfde die je gebruikt voor de step sequencer). Klaar. Fantastisch. Vier banks van 16 laten je toe 64 Favorieten op te slaan, dus met een beetje planning kan je ze makkelijk zo opzetten dat ze met je setlist overeenkomen.

De sequencer, veel meer dan een scratch pad

Korg Kross knoppen

De sequencer op de Kross heeft 16 tracks met een hoop mogelijkheden. Het is veel meer dan een scratch pad, en biedt nauwkeurige bewerking op niveau van de maat. Er zijn een aantal dingen die je moet weten: Om te beginnen, of je wel of niet quantiseert moet op voorhand beslist worden aangezien er geen autocorrect is na de feiten, via de Track Edit sectie van het Functie menu.

Ten tweede: je kan geen sequences opslaan in het interne geheugen, enkel op een SD-kaart. Gelukkig zijn SD-kaartjes goedkoop. De betrouwbare “mixer”, die een aantal effecten aanbiedt, gebruikt de Master FX “devices”. Programma’s lijken initieel hun eigen Master FX (die anders zijn van effecten op programma level) niet bij de houden als je ze gebruikt in de sequencer.

Toen ontdekte ik dat je inderdaad een programma’s Master FX in de sequencer kon brengen via het “Kopieer van Programma” commando. In elk geval worden dingen zoals tremolo, rotary speakers, amp simulaties-effecten die deel uitmaken van het essentiële karakter van de sound eerder dan de ‘kruiding’-geregeld op het Programma niveau.

Al is het dan meer dan een scratch pad, het lijkt alsof de sequencer vooral was gemaakt om zijn voordeel te doen met het feit dat elke Combi een drum track en een polyfone arpeggiator ingebouwd heeft, zodat het gebruiken als een scratch pad erg snel en makkelijk zou gaan. De drums en arp-die in veel van de Combis dienst doen als een auto-begeleiding maar veel hipper dan polka’s en tango’s-syncen met de sequencer klok (die in real time ingesteld kan worden met ofwel de Tempo knop of de Tap Tempo knop er net naast), wat ervoor zorgt dat je meteen iets gaande hebt.

Gebruik een Combi als je fundering en voeg overdubs toe, en sluit dan een micro aan op de input aan de achterkant (helaas maar 1/4″) en neem de audio van je sequence op samen met een vocal of extern instrument zoals een WAV file meteen op op je SD kaart. Geeft je iets dat behoorlijk dicht komt bij een instant demo. Super! Elke sequencer track heeft drie MIDI sync instellingen: intern, extern of beiden, du andere hardware kan in je multitrack creaties gebracht worden.

Conclusie Korg Kross review

Ik heb erg genoten van mijn tijd met de KORSS. Ik heb er hetzelfde gevoel bij als bij Korgs PS60-een uitstekende keuze, en een absoluut godsgeschenk voor gigs waar de parking ver is van de load-in (of als je er naar toe gaat via openbaar vervoer). Ik vond het gevoel van het keyboard van de PS60 aangenamer dan dat van de Kross, maar in binnen deze prijscategorie krijg je niet vaak toetsen die je dolenthousiast maken. Zijn grootste concurrent  is de Yamaha MX61. Op papier lijkt de MX61 de Kross te verslaan; de eerste biedt audio interface functionaliteit, meer polyfonie (128 stemmen tegenover de 80 van de Kross), en een grotere ROM wave voorraad. Maar laat je oren ook een rol spelen in dat deel van de beslissing, en ga voor de sound die je voorkeur heeft; de waarde van een synth bepalen op basis van ROM aantallen is gewoon onnozel, en het is duidelijk dat de sounds van de Kross geweldig zijn. De MX61 biedt geen multitrack sequencer (en koos in plaats daarvan voor een “lite” versie van Cubase voor je PC of Mac) en is niet fysiek klein, al wegen beiden minder dan 5 kilo. Maar sluit de KROSS niet uit voor je erop gespeeld hebt. Ik denk dat de ervaring je wel eens zou kunnen verbazen.

PROS: Excellente sounds. Erg draagbaar. In staat vier uur door te gaan op batterij. Lichte en snelle keyboard actie. Sequencer is makkelijk te gebruiken. Preset beats en phrases zijn erg muzikaal. Neemt audio samen met sequences op op een SD kaart.

CONS: USB connectie en audio input niet geïmplementeerd op zo’n manier die van de Kross een USB audio interface maakt. Zo licht dat je het misschien moet tapen of Velcro-en om het op zijn plaats te houden op je stand.

SAMENGEVAT: De Kross biedt de geluidskwaliteit van Korg’s vlaggenschip voor de prijs van een hobbyist, in een verpakking die je overal mee kan nemen. Het is leuk om zo betaalbaar zo goed te klinken.

Korg Kross 61: Bekijk aanbieding

Korg Kross 88: Bekijk aanbieding

Ben je er nog niet uit? Lees dan ook

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo