Yamaha MOXF review: diverse & professionele sound set

De trend bij keyboards is om een vlaggenschip product te maken, en dan features naar beneden te laten druppelen in meer betaalbare versies. Dat lijdt onvermijdelijk tot een aantal afwegingen, maar Yamaha’s MOXF reeks laat verrassend weinig vallen in zijn realisatie een studio en gig workstation te bouwen dat, maat voor maat, letterlijk maar half zo veel kost van de top-end Motif XF. Hoe weegt de MOXF op tegen zijn zwaardere en duurdere voorganger? Laat ons een kijkje nemen.

MOXF6-MOXF8 synthesizer keyboard

PROS

Uitzonderlijk diverse en professionele sound set. Licht gewicht en kleine footprint-vooral de 88-noten gewogen versie. Duurzaam en erg draagbaar. Gigantische bibliotheek met inspirerende muzikale phrases en loops ingebouwd. Specifieke transponeer en octaaf shift knoppen. Laadt gebruikers- en third party samples in een optioneel Flash geheugen. Doet dienst als USB audio interface.

CONS 

Het duurt even om het interface door te hebben als je de Motif reeks pas leert kennen. Pitch wiel keert maar traag terug naar midden. Keys voelen geen aftertouch. Enkel stereo main outs.

Bottom Line

De MOXF synthesizer geeft je de meeste van de Motif XF features voor een veel lagere prijs. Voor live gebruik, is het lichtgewicht misschien zelfs de betere keuze.

MOXF6Beste aanbieding

MOXF8Beste aanbieding

Overzicht Yamaha MOXF review

Ik ben al lang gebruiker van Yamaha performance en workstation keyboards, die teruggaan tot de originele S90 en dan de Motif XS. Ik was dus onmiddellijk weg met de basis interface en algemene workflow van mijn MOXF8 review toestel, aangezien Yamaha de UI erg vergelijkbaar heeft gehouden.

Yamaha MOXF8 review keyboard synthesizer

De MOXF8 heeft een erg goed-voelende graduele aanslag die met bijna elke echte stage piano waarop ik ooit gespeeld heb de strijd kan aangaan. En toch is het toestel verrassend draagbaar voor een toestel met 88-keys (dat net geen 16,5 kg weegt) en het heeft een kleinere footprint dan vele andere synthesizers & keyboards in zijn klasse, door de intelligente plaatsing van de pitch-bend en modulatie wielen aan de linker bovenkant van het voorpaneel boven het keyboard, eerder dan links van de keys. Keyboard spelers hebben al lang een debat over welke plaatsing meer intuïtief is, maar omdat ik veel gigs speel, kies ik steevast voor een kleiner toestel.

Het chassis van de MOXF is van plastic, wat het zo licht maakt. Misschien is het staal van de volledige Motifs duurzamer, maar de stevige constructie van de MOXF8 lijkt mij meer dan sterk genoeg voor de bar of kerk muzikant die in het weekend speelt-ik transporteerde het in een zachte gig-zak en dat gaf geen problemen. Het gebruik van een wall-wart stroombron is een klein offer, dat helpt om de kostprijs en het gewicht lager te houden. Wil je nog lichter gaan? De MOXF6 met zijn 8kg is elektronisch en qua geluid identiek.

Bij het voorbereiden van de MOXF8 voor gigs, was ik aangenaam verrast de volledige fabrieks ROM sound set van de Motif XF ingebouwd te vinden (plus wat extra sounds) voor in totaal 741MB wave data. Dat is behoorlijk wat paardenkracht. Yamaha heeft ook de 128-stemmige polyfonie behouden, en de 8-way VCM (Virtual Circuit Modeling) effecten, dus net zoals de Motif XF kan je tot acht delen layeren met onafhankelijke insert effecten voor elk van hen. Verdict: Vergeleken met het vlaggenschip Motif XF, is er echt niets verloren in termen van geluids mogelijkheden.

Yamaha MOXF6

De Motif XF heeft gebruikers sampling, wat niet mogelijk is op de MOXF-hoewel het audio samples kan afspelen die ingeladen worden van USB naar een optioneel Flash geheugenbord. Bovendien heeft de MOXF maar één Flash slot, waar de Motif XF er twee heeft, wat het maximum geheugen halveert tot 1GB. Maar de enorme weidsheid van de ingebouwde sounds zou bijna iedereen lange tijd tevreden moeten stellen.

Bovendien kan je in het Flash geheugen third-party wave data en programma’s inladen van een indrukwekkend pantheon van sound ingenieurs. Dat is een knikje naar de uitbreidingsborden van de eerdere Motif PLG, en een geweldige manier om het instrument vers te houden.

Meer …

  • Video demo van NAMM
  • Lees snel onze eerdere reviews van de Yamaha MO en Motif keyboards:
  • Motif XF
  • Motif XS
  • MOX
  • Motif ES

>> Bekijk hier de aanbiedingen van de MOXF6 & MOXF8 >

Phrases en Sequencer

Yamaha MOXF6 display keyboard

“Sound, Inspiratie, Integratie” is Yamaha’s catchphrase voor de MOXF. Ik heb het al gehad over de geweldige sounds, maar laat me het nu hebben over de inspiratie en integratie aspecten. De Motif reeks staat bekend om de uitgebreide set ingebouwde “arpeggio’s” die veel verder gaan dan de retro up/down dingen die Nick Rhodes beroemd maakten in Duran Duran (hoewel de MOXF die zeker ook kan doen). MOXF (en Motif) arpeggio’s zijn ritmische en melodische patronen en phrases die van het instrument een instant jam sessie maken.

Bijna 8000 unieke arpeggio’s die gaan van funky jaren 70 grooves die meteen uit een Headhunters sessie lijken genomen, tot moderne EDM en Euro-disco, tot de meer akoestische- en gitaar gedreven phrases die een goede achtergrond vormen voor folk en blues melodieën. Deze Motifs geven inderdaad inspiratie, en als je liever geen fabriekspatronen gebruikt, kan je ze een klein beetje wijzigen om er geweldige song starters van te maken. Ik heb uren aan een stuk op de MOXF8 gespeeld en heb nog steeds niet alle patronen verkend.

Bovenop alles zit een diepe 16-track sequencer. We hebben het in eerdere reviews al gehad over de song creatie workflow van de Motif reeks, maar dit moeten we nog even herhalen: Het gaat naadloos om te starten met een inspirerend patroon, het te verwerken in een multitrack sequence, rinse en herhaal, en uiteindelijk veel materiaal te bedenken voordat je zelfs maar aan je computer zit.

Als je daar dan zit, heeft de MOXF een erg nuttige computer connectiviteit. Het kan dienst doen als USB audio interface, waarbij het zowel de eigen sounds als audio van de stereo inputs naar je computer rout – en zelfs de Motif XF heeft geen specifieke fader en LED level meter voor DAW playback. Net als zijn voorgangers, kunnen de draaiknoppen en knoppen dienst doen als DAW controle oppervlak voor Cubase, Digital Performer, Logic en Sonar. Omdat Yamaha eigenaar is van Steinberg, is de integratie met Cubase AI het strakst.

In Gebruik

Yamaha MOXF review Synthesizer Workstation bedieningspaneel

Ik maakte de MOFX8 klaar voor een aantal bar gigs. Ik moest de gebruikelijke piano, Rhodes en Wurly kunnen gebruiken om de klassieke Tom Petty, Hall en Oates, en Bruce Springsteen te coveren; maar terzelfdertijd ook helemaal die jaren 80 sound kunnen weergeven voor Loverboy, U2, Modern English en de Cars; en dan nog een gezond samenraapsel van jaren 90 materiaal zoals Cake en Coldplay. De MOXF8 stelde niet teleur, met vele variaties voor elke sound en een “Favorieten” feature om makkelijk de sounds te vinden die ik geflagged had bij het voorbereiden voor de gig. Ik zou nalatig zijn als ik niet even de “Sweet Flute” zou vermelden, een erg realistische fluit die onze cover van Men At Works “Down Under” geweldig weergaf.

Tijdens mijn gig deed de MOXF8 het geweldig, met zijn authentieke akoestische en elektrische piano’s en zwevende, vettige synth sounds. Ik had wel een probleempje of twee met het navigeren doorheen de overvloed aan knoppen, vooral op een donker podium. Als je, zoals mij, verschillende sets hebt die veel splits en layers nodig hebben, dan raad ik je aan alles offline op te zetten en sound veranderingen te oefenen ongeacht welk keyboard je gebruikt. Als je een kleinere sound set gebruikt, maken de categorie en favorieten functies het spelen van een basis gig iets van niets.

Ik merkte dat het pitch wiel wat traag was bij het terugspringen naar het midden. Nog iets om voor op te letten: Specifieke octaaf en transponeer knoppen hebben is geweldig, maar ze liggen erg dicht bij de keys (net boven C3), dus wild spelen geeft je het risico er per ongeluk op te drukken. Verder verkies ik voor het mixen van gelayerde sounds een set faders in plaats van één van de twee rijen of vier draaiknoppen, maar gegeven de prijs van de MOXF ga ik niet klagen. Hoewel groter beter is waar het komt op de display van het keyboard, was ik toch perfect tevreden van het compacte monochrome scherm van de MOXF8, aangezien het informatie organiseert op dezelfde manier als de Motif ES en mijn S90 performance synth.

Ik doe soms een gig waar de drummer een aantal pauzes moet nemen. Als dat gebeurt, heb ik voorgeprogrammeerde drums voor mijn Motif XS geroute naar een aparte front-of-house lijn zodat de ingenieur ze apart kan mixen. Omdat de MOXF slecht één enkel paar main outs heeft, zou ik niet in staat zijn dat te doen, en ook niet om een drummer een klik te sturen die niet gehoord wordt. De meeste keyboard spelers zullen dit wel niet missen, dus als het de prijs lager hield, heeft Yamaha de juiste beslissing genomen.

>> Bekijk hier de aanbiedingen van de MOXF6 & MOXF8 >

Goede KARMA

De niet ingewijde vraagt zich misschien af “Wat is in hemelsnaam KARMA?”. Kay Algorithmic Realtime Music Architecture (zo genoemd naar ontwikkelaar Stephen Kay) is een unieke engine die realtime MIDI data genereert om evoluerende, doordrongen patronen en muzikale effecten te creëren. Het verscheen voor het eerst in de Korg KARMA workstation in 2001 en is sindsdien gebruikt in meerdere Korg keyboards, waaronder de OASYS en M3. De Motif versie van KARMA gebruikt een verbonden Mac of PC om de Yamaha Motif XS/XF, MOX en MOFX reeks instrumenten aan te drijven. (De Motif classic, ES, en MO, worden voorlopig niet ondersteund).

Yamaha MOXF6

Gegeven dat deze synths al helemaal vol zitten met patronen en phrases, vraag je je misschien af wat KARMA nog toevoegt? In een notendop, grotere diepte dan kan bereikt worden binnen de beperkingen van de stock MOFX-om nog maar te zwijgen van een inspirerende maar beheersbare graad van onvoorspelbaarheid. KARMA biedt een acht-track design: twee layers muziek zijn speelbaar van zones op het keyboard. Verder kunnen zes “modules” phrases, arpeggio’s, strumming en andere muzikale effecten (GE of Generated Effect in KARMA taal) toepassen op interne sounds. Het is als automatische begeleiding met een eigen geest…op steroïden.

Binnen die performance modules zijn er acht programmeerbare “scenes”, die lijken op verschillende delen binnen een lied. Elke scene heeft een grote hoeveelheid variatie die door de gebruiker kan aangepast worden. De swing, complexiteit, accenten, patroon, en tijdssignatuur (om maar een paar dingen te noemen), kunnen naar eigen smaak worden aangepast en opgeslagen worden op scene niveau. Men kan erg ver afwijken van de originele Performance, om met iets volledig nieuws te eindigen.

Na het downloaden en autoriseren van de software via een ge-emailde code, loadde ik een data file via USB op naar de MOXF. Mijn review toestel had ook een firmware upgrade nodig naar versie 1.03, maar toen was ik klaar om te vertrekken.

Functioneel is KARMA Motif een huwelijk tussen KARMA Performance en Yamaha’s Song mode. Alles gerelateerd aan MIDI noten en controller data, kan je bewerken in de KARMA Motif software. Alles wat verband houdt met het spelen van sounds, kan je op het keyboard bewerken. Ik ontdekte dat de MOFX’s DAW controle mode erg goed samen werkte met vele aspecten van KARMA Motif. Als ik dan performances die ik goed vond had gemaakt, kon ik ze naadloos opslaan in de sequencer van de MOFX.

Yamaha MOXF review Synthesizer Workstation bedieningspaneel

Ik worstelde me door een weids landschap van KARMA Performances en vond materiaal dat paste bij nagenoeg elk muziekgenre. Het zou me uren kosten om elke Performance te tweaken en te verkennen, maar er is echt inspirerend materiaal daar. Een aantal van mijn favorieten waren de sappige R&B groove “Diva’s Delight”, “Trev & Seal”, een eerbetoon aan een geweldig pop duo uit de jaren 90, en “1985”, wat alles wat geweldig was in de film soundtracks van die periode naar boven brengt.

KARMA Motif is een geweldige toevoeging voor de MOFX en erg gepast voor zowel film en TV werk, als experimenteel liedjes schrijven – om nog maar te zwijgen van de erg leuke manier om betoverende solo performances te maken. Het is transformerend, verslavend om te gebruiken, en geeft een hoop extra vuurkracht aan de ondersteunde Yamaha workstations.

Je kan de KARMA Motif downloaden voor €199 van karma-lab.com.

Conclusies Yamaha MOXF review

De MOXF8 slaagt op vele niveaus als een instrument om mee op te treden en op te nemen. Het omvat elk killer sound en de meeste workstation features van de Motif XF in een lichte, compacte en betaalbare vorm. De vorige “Motif lite” keyboards waren de MOX en de MO, en de MOXF laat deze instrumenten achter zich op elk niveau, maar wordt nog steeds aangeboden aan een excellente prijs. Vanuit het oogpunt van een semiprofessionele keyboardspeler, is geen van de ontwerp keuzes die Yamaha heeft gemaakt om die prijs te halen een dealbreaker.

De computer integratie features van de MOXF maken er een uitstekende starter van als studio workstation, en tenzij je op het podium meerdere outputs nodig hebt, maakt het lichte gewicht een goede zaak om hem te verkiezen boven de Motif XF of XS als een doe-het-allemaal gig machine die je in je wagen gooit. Zowel podium als studio gebruik worden ondersteund door de 128 stemmige polyfonie, alle waveform ROM, geluidsprogrammeren, en phrases van de Motif XF, het ecosysteem van third-party sounds voor het optionele Flash geheugen en (op de MOXF8) de expressieve gewogen aanslag.

>> Bekijk hier de aanbiedingen van de MOXF6 & MOXF8 >

Ben je er nog niet uit? Bekijk dan ook:

1 Reactie
  1. Hallo,
    Ik heb uw review van de Yamaha MOXF 88 gelezen en ben zelf bezitter van het instrument. Nu ben ik nog maar een beginneling en de handleiding van het instrument is voor mij als leek zeer onduidelijk. bvb. Ik zou een instrument willen instellen zodat ik bij het aanzetten niet meer zoals nu nog eerst een keuze moet maken welk instrument omdat er een demo begint te spelen zodra ik eender welke toets indruk.
    In de handleiding door mijn beperkte kennis vind ik hier niets over. Of toch niets waar ik iets van begrijp.
    Kan u mij hiervoor de instructies/handelingen geven hoe ik dat moet doen?
    Mvg
    Finn

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo