MIDI keyboard kopen TOP 10

MIDI is het protocol dat gebruikt wordt om elektronische en virtuele instrumenten te activeren door gebruik te maken van noten data wat ingevoerd wordt door een sequencer of gespeeld wordt vanaf het keyboard. Een MIDI keyboard is verreweg de beste manier om instrumenten op je computer te spelen, aangezien het de meest natuurlijke ervaring biedt en in de meeste gevallen de voorkeur geniet ten opzichte van het tekenen van noten met de muis. De meeste personen zullen op een gegeven moment wel eens MIDI gebruiken, om hele nummers te componeren of gewoon wat keyboard tinten aan een akoestische opname toe te voegen. Je hoeft niet een pianospeler te zijn om een MIDI keyboard te gebruiken. Ze zijn geschikt voor alles, van het spelen van simpele patronen tot een volledige solo optreden, wat afhangt van de afmetingen en de hoeveelheid toetsen. Het lastige is een MIDI keyboard kopen die het beste bij je behoeften past, maar daar zullen we je bij helpen in dit artikel. Lees snel verder om meer te ontdekken over de geweldige mogelijkheden van een MIDI keyboard.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte midi controllers volgens:

 

MIDI keyboard kopen gids:

Verbindingen

Het overgrote deel van de MIDI keyboard van vandaag de dag hebben een USB poort die je kan verbinden met je PC of Mac om data te verzenden en ontvangen. De technologie is oud genoeg dat veel apparaten zogenaamd ‘class compliant’ zijn, wat inhoudt dat ze geen speciale drivers nodig hebben om te werken, tenzij ze speciale functies hebben. In de meeste gevallen zorgt de USB kabel ook voor de stroomvoorziening, waardoor het niet altijd nodig is om een externe stroomvoorziening te gebruiken.

Het is zeldzaam om een modern MIDI keyboard te vinden zonder USB, maar veel hebben nog steeds de oudere MIDI poorten, welke gebruikt kunnen worden om MIDI hardware, zoals synths, samplers en drum machines met je systeem te verbinden. Uiteraard moeten de audio uitgangen ook verbonden worden met je audiosysteem, omdat MIDI alleen informatie is en geen geluid. MIDI informatie is een erg kleine hoeveelheid data vergeleken met audio, dus USB-1 of USB-2 zijn voldoende voor zoveel mogelijk kanalen die je wilt.

Als je virtuele instrumenten bespeelt, dan is een USB verbinding het enige wat je nodig hebt. Als je een ouder keyboard workstation via MIDI wilt verbinden, dan moet je een model met MIDI poort connectiviteit hebben. Veel keyboard worden standaard geleverd met MIDI poorten, voor het geval je ze ooit nodig hebt.

LEES OOK: Keyboard kopen TOP 10

 

Geavanceerde functionaliteiten MIDI keyboard

Het spelen van noten is de primaire functie van een MIDI keyboard en afgezien van de meest simpele modellen hebben ze allemaal speelfeatures, zoals aftertouch en velocity sensing. Grotere modellen hebben mogelijk ook sustain en pedaal inputs, welke vitaal zijn om in pianostijl te spelen. Je zal vaak ook sustain en modulatie wielen vinden, welke handig zijn voor optredens en sommige modellen zullen ook een XY controller hebben voor geluidsmanipulatie.

Goedkoopste MIDI Keyboard Kopen

Meer geavanceerde modellen hebben ook control surface functies, aangezien deze kunnen werken door reguliere MIDI Controller signalen te gebruiken. De simpelste modellen zullen mogelijk transport besturingen hebben voor je DAW, zoals Stop, Start en Opnemen. De meest geavanceerde modellen hebben mogelijk ook drum pads, faders en dials die verbonden kunnen worden met verschillende parameters in je DAW. Sommige keyboards worden geleverd met templates die het mogelijk maken om hun besturing onmiddellijk te koppelen aan een specifiek instrument plug-in of DAW en deze kunnen een hoop tijd en gedoe besparen tijdens het instellen. Het Automap systeem van Novation is een goed voorbeeld van geavanceerde MIDI controle over elke plug-in.

»» ontdek hier de best verkochte midi keyboards »

 

Hoeveel toetsen heb je nodig?

De kleinere MIDI keyboards (25, 32 en 37 toetsen) hebben mogelijk ongewogen of semi-gewogen toetsen in miniatuur of volledige afmetingen. Deze zijn prima voor het activeren van drums of het spelen van synths, aangezien expressie hierbij niet zo belangrijk is. Het helpt om hun gewicht en kosten laag te houden.

Middenklasse MIDI keyboards (49 en 61 toetsen) hebben over het algemeen semi-gewogen toetsen en deze hebben meestal volledige afmetingen. Toetsen met de standaard afmetingen zijn bijvoorbeeld belangrijk voor het expressief spelen van een keyboard of snaarinstrumenten. Deze modellen zijn groot genoeg om op een keyboard standaard te zetten en hebben mogelijk pedaal inputs, welke ook belangrijk zijn voor expressief spelen. Je kan kleinere keyboards makkelijk op en neer transponeren, maar je zal echter geen toegang tot de volledige aantal noten hebben zonder 88 toetsen.

 

Hybride modellen

Steeds meer fabrikanten voegen meer functionaliteiten toe aan keyboards, dus je zal aardig wat modellen kunnen vinden die de functies van verschillende apparaten uitvoeren. Novation is een goed voorbeeld, want zij produceren MIDI keyboard controllers die ook onboard synthesis mogelijkheden hebben en werken als audio en MIDI interfaces. Deze kunnen een goede oplossing zijn wanneer ruimte of budget gelimiteerd is of voor het onderweg opnemen. Als je echter al synths en een audio interface hebt en gewoon MIDI keyboard functionaliteit nodig hebt, dan kan je voor iets dat simpeler is kiezen.

 

Andere factoren om te overwegen bij een MIDI keyboard

Er zijn nog een aantal meer features waar je op zou moeten letten, afhankelijk van hoe je je apparaat wilt gebruiken. Alle personen die met een MIDI keyboard willen spelen zoals ze met een echte piano spelen, hebben een sustainpedaal input en mogelijk ook een demperpedaal input nodig.

Als je meer geïnteresseerd bent in het tweaken van synths, dan zal je zeker kunnen genieten van een XY controller pad of andere ongebruikelijke invoerapparaten, welke gebruikt kunnen worden om virtuele instrumenten op een aantal interessante manieren te manipuleren. Veel MIDI besturingen zoals dials en faders kunnen echter aangepast worden als je unieke MIDI maps wilt creëren om software te besturen.

Beste MIDI Keyboard Kopen

We hopen dat je genoten hebt van dit artikel en dat je aan de hand van deze tips een MIDI keyboard kopen kan die het beste bij je wensen en behoeften past. Veel succes met je zoektocht!

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte midi controllers volgens:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo