Yamaha PSR-E373 review

Yamaha PSR-E373 review
8.4

€239,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Yamaha PSR-E373 review
Yamaha PSR-E373 review
€239,00
Ongelooflijke klanken naar arranger keyboard maatstaven
Uitstekende begeleidingsfuncties
Verbeterd toetsenbord
Nieuwe DSP effecten
Ondersteuning voor USB-audio
Kan op batterijen werken

Als complete beginner denk je misschien dat een arranger keyboard klinkt als iets ingewikkelder dan je nodig hebt. Maar, een goed arranger keyboard kan soms het beste keyboard zijn voor beginners die geïnteresseerd zijn in compositie.

Deze recensie kijkt naar het populaire 61-toets PSR-E373 arranger keyboard van Yamaha. Laten we eens kijken wat het te bieden heeft.

Yamaha PSR-E373 review

Geluidskwaliteit 9,6

Het geluid van de PSR-E373 is afkomstig van Yamaha’s AWM (Advanced Wave Memory) stereo sampling engine.

Over het geheel genomen is de geluidskwaliteit uitstekend. Natuurlijk, met zoveel geluiden (622), zullen er een paar zijn die niet zo goed zijn. Maar het goede weegt ruimschoots op tegen het slechte.

Als we beginnen met de akoestische pianoklanken, zijn er misschien een paar betere (niet veel) in de prijsklasse, maar die bevallen ons erg goed.

Geluidskwaliteit Yamaha PSR-E373

In de andere klanken zie je de echte waarde van de PSR-E373, omdat ze aanzetten tot exploratie en creativiteit.

De PSR-E373 heeft enkele van de beste strijkers die we ooit op een budgetkeyboard hebben gehoord, en hij moedigt jongeren aan om voicings en articulaties voor strijkers te leren kennen.

Dat brengt ons bij de volgende coole klankfunctie: Super Articulatie geluiden. Je kunt op de Articulation knop drukken om de articulatie van het instrument te veranderen als je deze geluiden gebruikt.

Snaren kunnen bijvoorbeeld van legato naar pizzicato gaan, een saxofoon kan grommen, een koor kan klinkers veranderen, enz.

Meer ervaren spelers zien dit misschien als een gimmick, maar het kan beginners helpen een beter begrip te ontwikkelen van de verschillende instrumenten en hoe ze op elkaar inwerken.

De PSR-E373 heeft een maximale polyfonie van 48 noten.

Ingebouwde luidsprekers 8,6

De PSR-E373 heeft twee 4,7″ luidsprekers, elk aangedreven door een 2,5 W versterker.

We zijn hier uitgegaan van een relatief lage score, maar er is niets bijzonder verschrikkelijks aan de luidsprekers. Het vermogen en de helderheid die ze leveren zijn volkomen in orde voor de PSR-E373, in die zin dat je waarschijnlijk geen klachten zult hebben. Maar je zult er waarschijnlijk ook niet enthousiast over zijn.

Ze doen genoeg, maar niet meer, en dat is OK.

Toetsenbordgevoel 8,8

De PSR-E373 heeft 61 full-size, aanraakgevoelige synth-toetsen. De toetsen zijn erg licht, wat vaak de beste optie is bij zoveel verschillende geluiden.

Toetsenbordgevoel Yamaha PSR-E373

Terwijl zwaardere toetsen over het algemeen geschikter zijn voor pianostemmen, zijn lichte toetsen ideaal voor synthklanken en orgels. De synthtoetsen die Yamaha heeft gekozen bieden een verstandig compromis en zijn gemakkelijk te bespelen door jongere kinderen.

Vier niveaus van aanslaggevoeligheid bieden voldoende ruimte om expressie en articulatie te ontwikkelen. Articulatie wordt vooral belangrijk bij het spelen met Super Articulation voices.

Kenmerken 9

Mensen gaan er soms van uit dat arranger keyboards vol zitten met complexe functies, maar dat is op dit instapniveau niet het geval. De PSR-E373 heeft een aantal eenvoudig te gebruiken maar uiterst nuttige functies.

kenmerken yamaha PSR-E373

Touch docent

Touch Tutor is een fantastisch concept dat we graag op meer beginnerskeyboards zouden zien. De Touch Tutor lesmodus analyseert de snelheid om de gebruiker te leren over dynamiek.

De juiste noten spelen is slechts één onderdeel van pianist zijn; spelen met dynamiek, expressie en emotie brengt het tot leven. Wij houden van deze functie.

Duomodus

De duomodus is tegenwoordig een vrij standaard functie voor beginnende toetsenborden. Hiermee kun je twee identieke splitzones op het toetsenbord maken om te oefenen tussen leerling en leraar. Erg handig, vooral voor jongere leerlingen.

Yamaha Education Suite

De meeste fabrikanten hebben een app of een vorm van een online educatieplatform. Voor Yamaha is dat de Yamaha Education Suite (Y.E.S).

Y.E.S is een van de betere platforms die er zijn en geeft toegang tot nuttige keyboardlessen direct vanaf de PSR-E373.

Het is niet iets dat echte lessen moet vervangen, maar het is een prima aanvulling daarop.

Slimme akkoorden

De Smart Chord functie is een geweldige manier om over harmonie te leren. Het stelt de gebruiker in staat verschillende soorten akkoorden te activeren met slechts een enkele noot.

Natuurlijk is het de bedoeling dat je uiteindelijk niet meer op Smart Chord vertrouwt, maar het is een uitstekende manier om de relatie tussen verschillende akkoorden te leren begrijpen.

Ingebouwde recorder

Terwijl je verschillende instrumenten leert kennen, zul je ook compositie willen verkennen. De PSR-E373 heeft een ingebouwde 2-sporen recorder ( vijf songs – 10.000 noten) om je ideeën vast te leggen.

Ingebouwde effecten

Ingebouwde effecten yamaha psr-e373

De PSR-E373 wordt geleverd met 12 soorten galm en vijf soorten chorus. Hij heeft ook een DSP-functie die niet op elke stem van toepassing is. Wanneer die geactiveerd wordt op een DSP stem, transformeert hij het geluid door digitale effecten toe te voegen.

Gebruik 8,6

De Yamaha PSR-E373 is een heerlijk keyboard om te gebruiken. Als er één nadeel is, dan is er een beetje menu-duiken nodig, en dat is niet altijd ideaal voor kinderen.

Yamaha heeft dit echter gecompenseerd door de PSR-E373 niet te overladen met onnodige functies. Dus zelfs jongere kinderen zouden het vrij snel onder de knie moeten hebben.

Het bespelen van het toetsenbord is een plezier als je eenmaal de geluiden en functies onder de knie hebt.

Bouwkwaliteit 9,2

Yamaha PSR keyboards zijn in de loop der jaren esthetisch niet veel veranderd. De PSR-E373 volgt dezelfde eenvoudige trend.

Zoals de meeste vergelijkbare instrumenten is het een zeer licht toetsenbord, wat betekent dat het niet gemaakt is van de meest robuuste materialen.

Zoals altijd is het belangrijk om de dingen in perspectief te houden. Dit keyboard is niet gemaakt voor optredens of tournees; het is voornamelijk een keyboard bedoeld voor thuisgebruik door kinderen.

In dat scenario kunnen we zeggen dat het relatief goed gemaakt is; het blaast de concurrentie niet weg, maar heeft ook geen opvallende zwakheden.

Connectiviteit 8,6

Connectiviteit is typisch niet groot bij dit soort toetsenborden. De PSR-E373 heeft USB (Type-B), een 1/4″ sustainpedaal ingang, een 1/4″ hoofdtelefoonaansluiting die tevens als audio out dient, en een 1/8″ audio ingang (AUX).

Op papier lijkt het misschien beperkt, maar in de context van hoe mensen het toetsenbord waarschijnlijk zullen gebruiken, heeft het alles wat je nodig hebt.

Voor wie is de Yamaha PSR-E373 het meest geschikt?

Het is geschikt voor jonge leerlingen die songwriting en productie willen verkennen zonder de afleiding van ingewikkelde functies.

Moet je de Yamaha PSR-E373 kopen? Onze conclusie:

Als je op zoek bent naar een rechttoe rechtaan budgetvriendelijk keyboard met een behoorlijke pianoklank, dan zijn er geschiktere opties. Maar voor de juiste gebruiker, die geïnteresseerd is in compositie en arrangement, is het ideaal.

Het is gericht op de jongere aspirant-muziekmakers en heeft voldoende stemmen om hen te vermaken.

8.4Expert Score
Geweldig keyboard voor beginners

De PSR-E373 is een geweldig keyboard, en het zal de budget keyboards zeker een interessante weg wijzen. Tot op heden kan de naaste concurrent van Casio de PSR-E373 qua klank niet evenaren.

Positief
  • Ongelooflijke klanken naar arranger keyboard maatstaven
  • Uitstekende begeleidingsfuncties
  • Verbeterd toetsenbord
  • Nieuwe DSP effecten
  • Ondersteuning voor USB-audio
  • Kan op batterijen werken
Minpunten
  • Beperkte polyfonie
  • Bevat geen geavanceerde modi voor het volgen van akkoorden
  • Koptelefoonaansluiting zit aan de achterkant
  • Geen sustainpedaal inbegrepen
Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste keyboard of ga onmiddellijk onze #1 Yamaha keyboard kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo