Yamaha PSR-E473 review

Yamaha PSR-E473 review
8.9

€379,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Yamaha PSR-E473 review
Yamaha PSR-E473 review
€379,00
Uitstekende geluiden
Groove Creator
Snel samplen
Rec'n'Share App

De Yamaha PSR-E473 is de opvolger van de populaire Yamaha PSR-E463 en het nieuwe topmodel van de PSR-E serie. Hij scoort met een hoogwaardig geluid en interessante functies voor je eigen muziekproductie. In onze test wilden we weten: Voor wie is dit keyboard met zijn vele creatieve mogelijkheden geschikt?

De Yamaha PSR-E473: hoogwaardige klanken

Yamaha PSR-E473 review

Met de PSR-E473 introduceert Yamaha het nieuwe topmodel van de PSR-E serie. Het is de opvolger van de populaire Yamaha PSR-E463 en is aangepast aan de nieuwste technische standaard. Daartoe werd de nieuwe PSR-E473 uitgerust met nog meer klanken en stijlen, nieuwe functies en een verbeterde toongenerator.

De PSR-E473 onderscheidt zich van de reeds bijgewerkte zustermodellen Yamaha PSR-E373 en Yamaha PSR-E273 vooral door het zeer brede scala aan functies en de vele creatieve mogelijkheden zoals “Groove Creator” en “Quick Sampling”.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/06/23 3:50 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Yamaha PSR-E473 en Yamaha PSR-E463 in vergelijking

Wat biedt de upgrade van de PSR-E463 naar de PSR-E473?

Yamaha heeft veel verbeteringen aangebracht in de klank en bediening van de nieuwe PSR-E473. Daarnaast is het keyboard voorzien van nieuwe functies die een echte meerwaarde bieden:

Hoogwaardige geluidsapparatuur

 • In de Yamaha PSR-E473 is de nieuwste LSI toongenerator ingebouwd.
 • Een grote muzikale verscheidenheid wordt nu geboden door de selectie van 820 klanken, waaronder veel internationale tonen.
 • Voor het eerst biedt de Yamaha PSR-E473 klanken van hoge kwaliteit die voorheen alleen in Yamaha’s topmodellen te vinden waren. Naast de nieuwe Live! Voices zijn ook Super Articulation Lite Voices aan boord.

Vernieuwde bediening

 • Ook het bedieningspaneel en het LC-display van de Yamaha PSR-E473 zijn opnieuw ontworpen. Het toetsenbord is nu nog duidelijker en gemakkelijker te gebruiken.
 • Het numerieke toetsenbord is uitgebreid met extra categorietoetsen.
 • Nieuw is de Mega Boost toets om het volume met 6 db te verhogen.

Verbeterde functies

 • De Yamaha PSR-E473 heeft nu ook stereo audio-uitgangen voor eenvoudige aansluiting op externe versterkers en studioapparatuur.
 • Voor vocale optredens is de Yamaha PSR-E425 nu nieuw uitgerust met een microfooningang en een bijpassende effectenmodule.
 • Met de nieuwe Motion Effects en Quick Sampling kunnen snel nieuwe geluiden worden gemaakt.
Yamaha PSR-E473 keyboard

De Yamaha PSR-E473: Keyboard voor gevorderde spelers

De PSR-E473 van Yamaha is een keyboard ontworpen voor ambitieuze beginners en gevorderden. Daarom heb ik voor deze test speciale aandacht besteed aan de vier belangrijkste criteria die een uitstekend keyboard voor gevorderde spelers maken:

 • Duidelijke bediening
 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Functies voor creatieve muziekproductie
 • Goede prijs-prestatie verhouding

Hoe speelt de Yamaha PSR-E473?

Yamaha PSR-E473 keyboard spelen

Verzorgd bedieningspaneel

Het eerste wat opvalt aan de PSR-E473 is dat het bedieningspaneel en het display opnieuw zijn ontworpen. Over het geheel genomen is de bediening intuïtiever en blijft ze eenvoudig en duidelijk, ondanks de uitgebreide reeks functies.

Het goed leesbare display in het midden van de PSR-E473 zorgt altijd voor een betrouwbare oriëntatie. Het toont de geselecteerde klanken, stijlen en songs, maar ook, met veel kleine symbolen, andere geactiveerde functies van het toetsenbord.

Overtuigend toetsenbord

De Yamaha PSR-E473 is uitgerust met een 61-toets snelheidsgevoelig toetsenbord. De toetsen zijn slechts licht verzwaard, maar ze spelen heel prettig en de aanslag is precies.

De zwarte toetsen hebben bovendien een licht geruwd oppervlak. Daardoor liggen ze veel gemakkelijker in de hand, vooral met zweterige handen.

Bovendien kan de snelheid in vier stappen worden ingesteld.

Hoe klinkt de Yamaha PSR-E473?

Yamaha PSR-E473 geluiden

Een rijke keuze aan klanken

De nieuwe, krachtigere klankchip in de Yamaha PSR-E473 brengt veel klankverbeteringen met zich mee. Met name de pianoklank is nu van hogere kwaliteit en de PSR-E473 heeft nu twee DSP-effectsystemen en een polyfonie van 64 stemmen.

Met 820 klanken biedt de Yamaha PSR-E473 een uitzonderlijk royale keuze aan klanken. Hiervan zijn 294 timbres, 28 drumkits en 40 arpeggiostemmen, te selecteren via de categorieknoppen. Nog eens 458 XGlite geluiden zijn beschikbaar voor MIDI bestanden.

Dankzij het gebruik van de nieuwste LSI geluidsengine biedt de PSR-E473 klanken van constante goede kwaliteit die de tweemaal zo dure Yamaha PSR-SX serie keyboards bijna benaderen.

Om de klanken tijdens het spelen nog levendiger te maken, kunnen de ingeschakelde DSP-effecten zelfs tijdens het spelen in real time worden veranderd met de “Live Control” knoppen. Dit is uniek voor een keyboard in deze prijsklasse!

Yamaha PSR-E473: Hoogwaardige pianoklank

Yamaha PSR-E473 pianoklanken

Wat de nieuwe Live! stemmen kunnen, blijkt meteen uit de eerste klank, de Live! Concert Grand Piano. Die klinkt zeer authentiek, dynamisch en vol voor een keyboard in deze prijsklasse.

De tweede klank, de Live! Grand Piano is ook overtuigend, ditmaal met een zachtere klank die goed gebruikt kan worden voor klassieke pianostukken en ballades.

Ook de andere piano- en keyboardgeluiden maken indruk met hun geluidskwaliteit.

Nieuwe Super Articulation Lite-voices

De nieuw toegevoegde 14 Super Articulation Lite Voices bieden typische klankartikels zoals harmonischen en slides, speciaal voor de gitaren, strijkers en blazers. Ze worden hoorbaar door op de “Articulation” toets te drukken.

Synthesizer met Live controle

Bijzonder opvallend zijn de vele moderne synthesizergeluiden van de PSR-E473, die vaak in actuele hits worden gebruikt.

Met de ingebouwde arpeggiator en de nieuwe bewegingseffecten kunnen deze klanken met veel effect worden gebruikt.

Bovendien kunnen de klanken worden beïnvloed door een ruime keuze aan verschillende soorten galm en chorus of door DSP-effecten zoals distortion, flanger en phaser.

Levendige en gevarieerde stijlen

De Yamaha PSR-E473 is uitgerust met 290 levendige en gevarieerde stijlen. De arrangementen bestrijken alle gebieden van pop, rock, latin en dance. Per stijl zijn twee variaties beschikbaar, plus een intro, een einde en twee fill-ins.

De begeleidingsarrangementen zijn smaakvol geprogrammeerd en hebben een zeer goede klank. Dat is niet helemaal verwonderlijk, want Yamaha staat ook hoog aangeschreven als fabrikant van professionele keyboards. Veel ritmes van de Yamaha PSR-E473 zijn dan ook oude bekenden uit de duurdere instrumenten van Yamaha, bijvoorbeeld de Tyros of keyboards uit de PSR-SX serie.

Een andere leuke eigenschap is dat sommige stijlen heel nauw gebaseerd zijn op bekende hits, die dan heel authentiek gespeeld kunnen worden.

Krachtige luidsprekers

Het natuurlijke geluid wordt ook versterkt door de 2 x 6 watt luidsprekers, die krachtig en evenwichtig klinken. Dit is meer dan voldoende om thuis te oefenen.

Bovendien kun je met de “Mega Boost” knop het volume in twee stappen met 3dB verhogen.

Als je nog meer vermogen nodig hebt, moet je gaan voor de PSR-EW425 met 2 x 12 watt.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/06/23 3:50 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Welke extra’s heeft de PSR-E473 te bieden?

Groove Creator

Al bekend van het voorgangermodel PSR-E463 is de “Groove Creator”. Het is een functie die erg leuk is, omdat hij optredens in DJ-stijl mogelijk maakt.

De “Groove Creator” bestaat uit een totaal van 35 kant-en-klare grooves in moderne dans- en hiphopstijlen die in een live optreden gecombineerd kunnen worden. Dit zorgt voor veel goede humor en geeft je de mogelijkheid om creatief te zijn als een DJ en het perfecte feestgeluid af te leveren.

Er zijn vijf verschillende groove-patronen beschikbaar en natuurlijk kun je tegelijkertijd ook op het keyboard spelen.

Tijdens je optreden kun je afzonderlijke drum-, bas- en akkoordsporen geleidelijk inschakelen om een opbouw te realiseren. Of je kunt het “Musical Climax” patroon gebruiken, dat ontworpen is als een einde en bijzonder geschikt is voor de overgang naar een andere groove.

Om de grooves nog variabeler te maken, kunnen de ingebouwde DSP-effecten van de PSR-E473 op de patronen worden gesuperponeerd. In een handomdraai kun je nieuwe geluiden creëren door distortion, chorus of phaser toe te voegen.

Als je van plan bent je eigen tracks te maken, kunnen deze frisse en stijlvol geprogrammeerde grooves een geweldige bron van inspiratie zijn.

Snel samplen

Yamaha heeft ook de “Quick Sampler” grotendeels overgenomen van zijn voorganger, de PSR-E463.

Het is een geweldige functie voor iedereen die zelf creatief aan de slag wil, en het is vrij uniek voor een keyboard in deze prijsklasse. Hoe werkt Quick Sampling?

Audiosignalen kunnen er op drie verschillende manieren voor gesampled worden:

 • AUX IN: Van bijvoorbeeld een smartphone of andere audiospeler.
 • Microfoon: Vocale opnamen of geluiden
 • USB: Van een computer, bijvoorbeeld

WAV-bestanden op een USB-stick kunnen ook in de sampler worden geladen. De enige beperking is de maximaal beschikbare samplingtijd van 9,6 seconden.

Voor gebruik worden de samples dan geplaatst op een van de vier daarvoor bestemde pads. Behalve als “one-shot” kunnen de samples ook als “loop” worden afgespeeld.

Al met al is Quick Sampling een geweldige uitnodiging tot experimenteren en een welkome aanvulling op de reeds opgenomen stemmen en stijlen.

Welke aansluitingen biedt de Yamaha PSR-E473?

Yamaha PSR-E473 aansluitingen

Het achterpaneel van de Yamaha PSR-E473 heeft alle belangrijke aansluitingen binnen handbereik:

 • Elk in de handel verkrijgbaar sustainpedaal past in de pedaalaansluiting.
 • Nieuw bij de Yamaha PSR-E473 zijn de stereo audio-uitgangen (L&R). Onafhankelijk van de hoofdtelefoonaansluiting bieden ze een gemakkelijke aansluiting op een externe versterker of studioapparatuur.
 • De hoofdtelefoonaansluiting is geschikt voor alle in de handel verkrijgbare hoofdtelefoons met een 6,35 mm stekker.
 • Daarnaast is er de microfooningang (grote mono-aansluiting). Ook deze is nieuw, evenals de versterkingsregeling voor het regelen van het ingangssignaalniveau.
 • De mini-aansluiting dient als audio-ingang (AUX IN). Hier kan een smartphone, tablet of andere audiospeler worden aangesloten.
 • De USB TO HOST aansluiting is voor de overdracht van MIDI en audiogegevens. Gebruik deze aansluiting om de PSR-E473 aan te sluiten op een computer, iOS of Android apparaat. MIDI- en audiogegevens worden in beide richtingen verzonden. De PSR-E473 is ook een audio-interface.
 • Een USB flash drive kan worden aangesloten op de USB TO DEVICE poort om opgenomen nummers of registraties over te brengen.
 • De meegeleverde voedingseenheid wordt aangesloten op de voedingsaansluiting.

Kan ik mijn eigen nummers produceren met de Yamaha PSR-E473?

Yamaha PSR-E473 test

De Yamaha PSR-E473 wordt geleverd met een songbook dat je kunt downloaden van de Yamaha website.

Als je echter liever je eigen nummers produceert in plaats van ze af te spelen, biedt de PSR-E473 zowel een MIDI- als een audio-opnamefunctie.

Een nieuwe toevoeging aan de Yamaha PSR-E473 is de microfoonaansluiting, die digitale zangopname nu gemakkelijk maakt.

Microfoon

Voor opname via de microfoon regelt de gain control de gevoeligheid van de microfooningang en wordt het volume ingesteld in het menu. Vervolgens kun je reverb of chorus toevoegen aan de zang.

Audio- en MIDI-recorder

De MIDI-recorder, waarmee je tot 10 gebruikersnummers en 19.000 noten kunt opnemen, biedt zes sporen. Eén spoor is voor de stijl of het patroon van de grooveschepper, de andere vijf kun je opnemen door te overdubben. Als het interne geheugen op een gegeven moment vol is, kunnen de gebruikersnummers ook op een USB-stick worden opgeslagen.

De audiorecorder neemt het eigen spel van de gebruiker direct op een USB-stick op als een WAV-bestand in stereo met 44,1 kHz en 16 bits. Het signaal van de audio-ingang wordt ook opgenomen. Dit is geweldig als je bijvoorbeeld snel een demo-opname wilt maken.

Aansluiting op DAW

Via de USB TO HOST aansluiting en de in het toetsenbord geïntegreerde audio interface is het ook mogelijk om de PSR-E473 te gebruiken samen met muzieksoftware, een zogenaamde DAW (=Digital Audio Workstation).

De DAW op de computer herkent de PSR-E473 als een audio-interface en de geluiden van het toetsenbord kunnen dan zonder verlies digitaal worden verwerkt in de computer.

Apps voor muziekproductie

Het is ook mogelijk om muziekproductie-apps te gebruiken die de functionaliteit van het keyboard uitbreiden met apps van Yamaha of andere leveranciers via de USB TO HOST verbinding.

Praktisch is bijvoorbeeld Yamaha’s “Rec’n’Share” app. Daarmee kun je video’s opnemen en tegelijkertijd de PSR-E473 digitaal en zonder storende achtergrondgeluiden opnemen. Na het opslaan kun je de video ook versturen of op sociale netwerken plaatsen.

Conclusie: Moet je de Yamaha PSR-E473 kopen?

De Yamaha PSR-E473 is een uitstekend uitgerust keyboard voor gevorderde spelers, dat scoort met een breed scala aan goed klinkende geluiden en stijlen. Het is ook bij uitstek geschikt voor creatieve muziekproductie. Het overtuigt vooral met deze punten:

 • Het biedt een intuïtieve bediening en een goed ontworpen en helder LC-display.
 • Dankzij de nieuwe krachtige klankchip bereikt de PSR-E473 een constant goede geluidskwaliteit die bijna de tweemaal zo dure keyboards van de Yamaha PSR-SX serie haalt.
 • Met de “Groove Creator”, de “Quick Sampling” en de nieuw geïntegreerde microfoonaansluiting is het eenvoudig om je eigen songs te gaan produceren.
 • De prijs-prestatie verhouding is onverslaanbaar.

Een aanbeveling voor creatieve beginners en gevorderde spelers!

8.9Expert Score
Uitstekend uitgerust keyboard

De Yamaha PSR-E473 is een uitstekend uitgerust keyboard met een breed scala aan goed klinkende geluiden en stijlen. Het is ook bij uitstek geschikt voor het produceren van eigen nummers. Het topmodel van de Yamaha PSR-E keyboards is een aanrader voor alle creatieve beginners en gevorderden!

Positief
 • Uitstekende geluiden
 • Groove Creator
 • Snel samplen
 • Rec'n'Share App
Minpunten
 • Geen sustainpedaal

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/06/23 3:50 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

De Yamaha PSR-E473 in vergelijking

 • Casio CT-X3000 vs. Yamaha PSR-E473: De Casio CT-X3000 is uitgerust met de nieuwe krachtige AiX geluidsgeneratie en een even groot aantal functies als de Yamaha PSR-E473. In een directe vergelijking biedt hij meer effecten, vier variaties per stijl, en je kunt ook je eigen begeleidingsritmes maken.
 • Korg EK-50 vs. Yamaha PSR-E473: De Korg EK-50 is ook een aantrekkelijk alternatief voor de Yamaha PSR-E473. Hij biedt een grote keuze aan goed klinkende klanken en stijlen, die bovendien individueel kunnen worden bewerkt.
 • Yamaha PSR-EW425 vs. Yamaha PSR-E473: De Yamaha PSR-EW425 en de Yamaha PSR-E473 zijn technisch vrijwel identiek. De PSR-EW425 verschilt op deze punten: hij is uitgerust met 76 in plaats van 61 toetsen, biedt 10 extra premium orgelklanken en een luidsprekersysteem dat tweemaal zo krachtig is. Lees hier de recensie van de Yamaha PSR-EW425.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo