Yamaha PSR-EW425 review

8.8

€497,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Yamaha PSR-EW425 review
Yamaha PSR-EW425 review
€497,00
Uitstekende geluiden
Groove-creator
Snel samplen
Rec'n'Share App

De Yamaha PSR-EW425 is de opvolger van de populaire Yamaha PSR-EW410 en het nieuwe topmodel van de PSR-E serie.

Hij scoort met een geluid van hoge kwaliteit en functies die hem interessant maken om het keyboard te leren spelen, maar ook voor vele andere doeleinden.

In onze test wilden we weten: Wie is de juiste persoon voor dit lange keyboard met zijn 76 toetsen en vele creatieve mogelijkheden?

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 1:25 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Yamaha PSR-EW425 keyboard

De Yamaha PSR-EW425: Hoogwaardige geluiden

Met de PSR-EW425 introduceert Yamaha het nieuwe topmodel van de PSR-E serie. Het is de opvolger van de Yamaha PSR-EW410 en is aangepast aan de nieuwste technische standaard. Hiervoor is de nieuwe PSR-EW425 uitgerust met nog meer geluiden en stijlen, nieuwe functies en een verbeterde toongenerator.

Yamaha PSR-EW425 review

De PSR-EW425 verschilt van de technisch zeer vergelijkbaar uitgeruste Yamaha PSR-E473 vooral door het langere klavier met 76 toetsen, de 10 eersteklas orgelgeluiden en het aanzienlijk krachtigere luidsprekersysteem met 2 x 12 watt.

Yamaha PSR-EW425 en Yamaha PSR-EW410 in vergelijking

Wat biedt de upgrade van de PSR-EW410 naar de PSR-EW425?

Yamaha heeft veel verbeteringen aangebracht in het geluid en de bediening van de nieuwe PSR-EW425. Daarnaast is het Yamaha keyboard ook uitgerust met nieuwe functies die een echte meerwaarde bieden:

Hoogwaardige geluidsapparatuur

 • De nieuwste LSI toongenerator is ingebouwd in de Yamaha PSR-EW425.
 • Een grote muzikale variëteit wordt nu geboden door de selectie van 820 geluiden, waaronder veel internationale tonen.
 • Voor het eerst biedt de Yamaha PSR-EW425 geluiden van hoge kwaliteit die voorheen alleen te vinden waren in Yamaha’s topmodellen. Naast nieuwe Live! Voices zijn ook Super Articulation Lite Voices aan boord.

Vernieuwde bediening

 • Het bedieningspaneel en LC-display van de Yamaha PSR-EW425 zijn ook opnieuw ontworpen. Het toetsenbord is nu nog duidelijker en gemakkelijker te gebruiken.
 • Het numerieke toetsenbord is uitgebreid met extra categorietoetsen.
 • De Mega Boost toets om het volume met 6 db te verhogen is nieuw.

Verbeterde functies

 • Voor vocale optredens is de Yamaha PSR-EW425 nu uitgerust met een microfooningang en een bijpassende effectenmodule.
 • Met de nieuwe Motion Effects en Quick Sampling kun je snel nieuwe geluiden creëren.

De Yamaha PSR-EW425: Keyboard voor gevorderde spelers

De PSR-EW425 van Yamaha is een keyboard dat is ontworpen voor ambitieuze beginners en gevorderden. Daarom heb ik voor deze recensie speciale aandacht besteed aan de vier belangrijkste criteria die een uitstekend keyboard voor gevorderde spelers maken:

 • Duidelijke bediening
 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Functies voor creatieve muziekproductie
 • Goede prijs-prestatieverhouding
Yamaha PSR-EW425 sampling

Hoe speelt de Yamaha PSR-EW425?

Overzichtelijk bedieningspaneel

Het eerste wat opvalt aan de PSR-EW425 is dat het bedieningspaneel en display opnieuw zijn ontworpen. Over het geheel genomen is de bediening intuïtiever en blijft deze eenvoudig en duidelijk ondanks het uitgebreide aantal functies.

Het goed afleesbare display in het midden van de PSR-EW425 biedt altijd betrouwbare oriëntatie. Het toont de geselecteerde klanken, stijlen en songs en andere geactiveerde functies van het keyboard met veel kleine symbolen.

Overtuigend toetsenbord

De Yamaha PSR-EW425 is uitgerust met een snelheidsgevoelig toetsenbord met 76 toetsen. De toetsen zijn slechts licht gewogen, maar ze spelen erg prettig en de aanslag is precies.

De zwarte toetsen hebben ook een licht geruwd oppervlak. Hierdoor liggen ze veel gemakkelijker in de hand, vooral met zweterige handen.

Bovendien kan de snelheid in vier stappen worden aangepast.

keyboard yamaha psr ew425

Hoe klinkt de Yamaha PSR-EW425?

Een rijke selectie aan geluiden

De nieuwe, krachtigere geluidschip in de Yamaha PSR-EW425 brengt veel geluidsverbeteringen met zich mee. Met name het pianogeluid is nu van hogere kwaliteit en de PSR-EW425 heeft nu twee DSP-effectsystemen en een polyfonie van 64 stemmen.

Met 820 klanken biedt de Yamaha PSR-E425 een uitzonderlijk royale selectie aan klanken. Hiervan zijn er 294 timbres, 28 drumkits en 40 arpeggiostemmen, te selecteren via de categorieknoppen. Nog eens 458 XGlite-klanken zijn beschikbaar voor MIDI-bestanden.

Dankzij het gebruik van de nieuwste LSI geluidsengine biedt de PSR-EW425 geluiden van constante goede kwaliteit die bijna de tweemaal zo dure Yamaha PSR-SX serie keyboards benaderen.

Om de klanken tijdens het spelen nog levendiger te maken, kunnen de ingeschakelde DSP-effecten zelfs tijdens het spelen in realtime worden gewijzigd met de “Live Control” knoppen. Dit is uniek voor een keyboard in deze prijsklasse!

Yamaha PSR-EW425: Pianoklank van hoge kwaliteit

Wat de nieuwe Live! voices kunnen, wordt meteen gedemonstreerd door het eerste geluid, de Live! Concert Grand Piano. Deze klinkt zeer authentiek, dynamisch en vol voor een keyboard in deze prijsklasse.

De tweede klank, de Live! Grand Piano is ook overtuigend, dit keer met een zachtere klank die goed gebruikt kan worden voor klassieke pianostukken en ballads.

De 10 eersteklas orgelgeluiden maken ook indruk met hun geluidskwaliteit.

Nieuwe Super Articulation Lite-voices

De nieuw toegevoegde 14 Super Articulation Lite Voices bieden typische klankartikels zoals harmonischen en slides, speciaal voor gitaren, strijkers en blazers. Ze worden hoorbaar door op de “Articulation” toets te drukken.

Synthesizer met live bediening

Opvallend aan de PSR-EW425 zijn de vele moderne synthesizergeluiden, die vaak in actuele hits worden gebruikt.

Met de ingebouwde arpeggiator en de nieuwe motion effecten kun je deze geluiden heel goed gebruiken.

Daarnaast kunnen de geluiden worden beïnvloed door een brede selectie van verschillende soorten galm en chorus of door DSP-effecten zoals distortion, flanger en phaser.

Levendige en gevarieerde stijlen

De Yamaha PSR-EW425 is uitgerust met 290 levendige en gevarieerde stijlen. De arrangementen omvatten alle stijlen van pop, rock, latin en dance. Er zijn twee variaties per stijl, plus een intro, een einde en twee fill-ins.

De begeleidingsarrangementen zijn smaakvol geprogrammeerd en klinken erg goed. Dat is niet geheel verrassend, want Yamaha staat ook hoog aangeschreven als fabrikant van professionele keyboards. Veel ritmes van de Yamaha PSR-EW425 zijn dan ook oude bekenden uit de duurdere instrumenten van Yamaha, bijvoorbeeld de Tyros of keyboards uit de PSR-SX serie.

Het is ook een leuke eigenschap dat sommige stijlen heel nauw gebaseerd zijn op bekende hits, die dan heel authentiek gespeeld kunnen worden.

Krachtige luidsprekers

De luidsprekers met 2 x 12 watt, die krachtig en gebalanceerd klinken, dragen ook bij aan het natuurlijke geluid.

Daarnaast kan het volume in twee stappen met 3dB worden verhoogd via de “Mega Boost” knop.

klanken yamaha psr-ew425

Met welke extra’s scoort de PSR-EW425?

Groove-creator

Al bekend van het voorgangermodel PSR-EW410 is de “Groove Creator”. Het is een functie die erg leuk is, omdat het DJ-achtige optredens mogelijk maakt.

De “Groove Creator” bestaat uit in totaal 35 kant-en-klare grooves in moderne dance- en hiphopstijlen die je kunt combineren in een live optreden. Dit zorgt voor veel goede humor en geeft je de mogelijkheid om creatief te zijn als een DJ en het perfecte feestgeluid te leveren.

Er zijn vijf verschillende groove-patronen beschikbaar en natuurlijk kun je tegelijkertijd ook op het keyboard spelen.

Tijdens je optreden kunnen individuele drum-, bas- en akkoordtracks geleidelijk worden ingeschakeld om een opbouw te creëren. Of je kunt het “Musical Climax” patroon gebruiken, dat is ontworpen als een einde en bijzonder geschikt is voor de overgang naar een andere groove.

Om de grooves nog variabeler te maken, kun je de ingebouwde DSP-effecten van de PSR-EW425 over de patronen heen leggen. In een handomdraai kun je nieuwe geluiden creëren door distortion, chorus of phaser toe te voegen.

Als je van plan bent om je eigen tracks te maken, kunnen deze frisse en stijlvol geprogrammeerde grooves een geweldige bron van inspiratie zijn.

Snel samplen

Yamaha heeft ook de “Quick Sampler” van zijn voorganger, de PSR-EW410, grotendeels overgenomen.

Het is een geweldig ding voor iedereen die zelf creatief aan de slag wil en vrij uniek voor een keyboard in deze prijsklasse. Hoe werkt de Quick Sampling?

Audiosignalen kunnen op drie verschillende manieren worden gesampled:

 • AUX IN: Van bijvoorbeeld een smartphone of andere audiospeler.
 • Microfoon: Vocale opnames of geluiden
 • USB: bijvoorbeeld van een computer

WAV-bestanden op een USB-stick kunnen ook in de sampler worden geladen. De enige beperking is de maximaal beschikbare samplingtijd van 9,6 seconden.

Voor gebruik worden de samples vervolgens op een van de vier daarvoor bestemde pads geplaatst. Behalve als “one-shot” kunnen de samples ook als “loop” worden afgespeeld.

Al met al is Quick Sampling een geweldige uitnodiging om te experimenteren en een welkome aanvulling op de reeds opgenomen stemmen en stijlen.

aansluitingen yamaha psr-ew425

Welke aansluitingen biedt de Yamaha PSR-EW425?

Op de achterkant van de Yamaha PSR-EW425 zijn alle belangrijke aansluitingen gemakkelijk bereikbaar:

 • Elk in de handel verkrijgbaar sustainpedaal past in de pedaalaansluiting.
 • Net als zijn voorganger heeft de Yamaha PSR-EW425 stereo audio-uitgangen (L&R). Deze zijn onafhankelijk van de hoofdtelefoonaansluiting en kunnen eenvoudig worden aangesloten op een externe versterker of studioapparatuur.
 • De hoofdtelefoonaansluiting is geschikt voor alle in de handel verkrijgbare hoofdtelefoons met een 6,35 mm jackplug.
 • Daarnaast zit de microfooningang (grote mono-aansluiting). Deze is nieuw, net als de versterkingsregelaar om het ingangssignaalniveau te regelen.
 • De mini-aansluiting dient als audio-ingang (AUX IN). Hier kun je een smartphone, tablet of andere audiospeler op aansluiten.
 • De USB TO HOST aansluiting is voor de overdracht van MIDI en audiogegevens. Gebruik deze aansluiting om de PSR-EW425 aan te sluiten op een computer, iOS of Android apparaat. MIDI- en audiogegevens worden in beide richtingen verzonden. De PSR-EW425 is ook een audio interface.
 • Een USB flash drive kan worden aangesloten op de USB TO DEVICE poort om opgenomen nummers of registraties over te zetten.
 • De meegeleverde voedingseenheid wordt aangesloten op de voedingsaansluiting.
yamaha psr-ew425 toetsen

Kan ik mijn eigen nummers produceren met de Yamaha PSR-EW425?

De Yamaha PSR-EW425 wordt geleverd met een songboek dat je kunt downloaden van de Yamaha website.

Als je echter liever je eigen nummers produceert in plaats van ze af te spelen, biedt de PSR-EW425 zowel een MIDI- als een audio-opnamefunctie.

Een nieuwe toevoeging aan de Yamaha PSR-EW425 is de microfoonaansluiting, waarmee je nu eenvoudig digitaal zang kunt opnemen.

Microfoon

Voor opname via de microfoon pas je met de gain-regelaar de gevoeligheid van de microfooningang aan en stel je het volume in via het menu. Je kunt ook galm of chorus toevoegen aan de zang.

Audio- en MIDI-recorder

De MIDI recorder, waarmee je tot 10 gebruikersnummers en 19.000 noten kunt opnemen, heeft zes sporen. Eén spoor is voor de stijl of het patroon van de groovecreator, de andere vijf sporen kun je opnemen door te overdubben. Als het interne geheugen op een gegeven moment vol is, kunnen de gebruikerssongs ook op een USB-stick worden opgeslagen.

De audiorecorder neemt het eigen spel van de gebruiker direct op een USB-stick op als een WAV-bestand in stereo met 44,1 kHz en 16 bits. Het signaal van de audio-ingang wordt ook opgenomen. Dit is geweldig als je bijvoorbeeld snel een demo-opname wilt maken.

Aansluiting op DAW

Via de USB TO HOST aansluiting en de in het keyboard geïntegreerde audio-interface is het ook mogelijk om de PSR-EW425 samen met muzieksoftware, een zogenaamde DAW (=Digital Audio Workstation), te gebruiken.

De DAW op de computer herkent de PSR-EW425 als een audio-interface en de geluiden van het keyboard kunnen dan zonder verlies digitaal worden verwerkt in de computer.

Muziekproductie apps

De USB TO HOST poort maakt het ook mogelijk om muziekproductie-apps te gebruiken die de functionaliteit van het keyboard uitbreiden met apps van Yamaha of andere leveranciers.

De “Rec’n’Share” app van Yamaha is bijvoorbeeld praktisch. Hiermee kun je video’s opnemen en tegelijkertijd de PSR-EW425 digitaal en zonder storende achtergrondgeluiden opnemen. Na het opslaan kun je de video ook versturen of posten op sociale netwerken.

yamaha psr-ew425 spelen

Conclusie: Moet je de Yamaha PSR-EW425 kopen?

De Yamaha PSR-EW425 is een uitstekend uitgerust keyboard voor gevorderde spelers, dat scoort met een breed scala aan goed klinkende geluiden en stijlen. Het is ook ideaal geschikt voor creatieve muziekproductie. Het overtuigt vooral met deze punten:

 • Het biedt een intuïtieve bediening en een goed ontworpen en helder LC-display.
 • Dankzij de nieuwe krachtige geluidschip bereikt de PSR-EW425 een consistent goede geluidskwaliteit die bijna de twee keer zo dure keyboards uit de Yamaha PSR-SX serie evenaart.
 • Met de “Groove Creator”, de “Quick Sampling” en de nieuw geïntegreerde microfoonaansluiting is het eenvoudig om je eigen nummers te maken.
 • De prijs-prestatieverhouding is goed.

Een aanrader voor creatieve beginners en gevorderde spelers!

8.8Expert Score
Uitstekend uitgerust keyboard

De Yamaha PSR-EW425 is een uitstekend uitgerust keyboard met 76 toetsen en een breed scala aan goed klinkende geluiden en stijlen. Het is ook bij uitstek geschikt voor het produceren van je eigen nummers. Het topmodel van de Yamaha PSR-E keyboards is een aanrader voor alle creatieve beginners en gevorderden!

Positief
 • Uitstekende geluiden
 • Groove-creator
 • Snel samplen
 • Rec'n'Share App
Minpunten
 • Geen rempedaal

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 1:25 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Yamaha PSR-EW425 – Overzicht

 • Beschikbaar sinds: februari 2022
 • Toetsenbord: 76-toetsen snelheidsgevoelig toetsenbord
 • Polyfonie: 64 stemmen
 • Leveringsomvang: incl. voeding (PA-300C) en muziekstandaard
 • Piano app: Rec’n’Share (gratis beschikbaar voor iOS en Android) MusicSoft Manager (iOS)
 • Fabrikant: Yamaha

De Yamaha PSR-EW425 in vergelijking

Yamaha PSR-E473 vs. Yamaha PSR-EW425: De Yamaha PSR-E473 en de Yamaha PSR-EW425 zijn technisch vrijwel identiek. Als 61 in plaats van 76 toetsen genoeg voor je zijn, en als je het sterkere luidsprekersysteem en de 10 extra premium orgelgeluiden van de PSR-EW425 kunt missen, zul je ook zeer tevreden zijn met de PSR-E473. Lees hier de review van de Yamaha PSR-E473.

Casio WK-6600 vs. Yamaha PSR-EW425: De Casio WK-6600 is ook uitgerust met 76 toetsen en biedt een vergelijkbaar aantal geluiden en stijlen. Hij is echter gebouwd in 2013, wat vooral te merken is aan de technische uitrusting en het geluid, dat niet meer zo fris is als vroeger. Niet aan te raden als alternatief voor de PSR-EW425.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste keyboards of ga onmiddellijk het beste Yamaha keyboard kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo