Nord stage 4 review
De nieuwe Nord Stage 4 vult het beproefde besturingsconcept van het Stage keyboard op belangrijke plaatsen aan en vervult verschillende wensen van de Nord Stage fans: echte drawbars voor alle Stage modellen, nog meer synths, schuifregelaars voor de klanksecties, verbeterde layer mode en, en….
Met hetzelfde trio Stage Compact, Stage 73 en Stage 88 blijft Clavia het Stage-keyboardconcept aanbieden voor verschillende gebruikers. De Compact – de naam zegt het al – met een halfgewogen 73 Waterfall klavier is ideaal voor organisten en iedereen die de Stage als extra keyboard wil gebruiken. Het is natuurlijk ook ongelooflijk praktisch dankzij het lichtere gewicht.
- De opvolger van de Nord Stage 3 brengt veel verbeteringen en nieuwe mogelijkheden.
- De drie modellen Nord Stage Compact, Stage 73 en Stage 88 zijn nog steeds verkrijgbaar. Het 73 HP klavier is echter komen te vervallen.
- Drawbars voor alle drie de modellen, een sterk uitgebreide synth en een nieuwe layer mode zullen niet alleen bij de Stage fan gemeenschap in goede aarde vallen.
Vergelijk nu prijzen bij:
Nieuw pianoklavier
Als je voor pianokwaliteiten wilt gaan, heb je de keuze tussen de 73 en de 88 versie, die zijn uitgerust met hamermechanische klavieren. Wat hier nieuw is, is dat de kleinere 73 Stage 4 niet langer het lichte HP-klavier heeft, maar dezelfde hammeractie als de Nord Stage 4-88.
Het klaviertype is echter over het algemeen anders dan dat van de vroegere serie. Er wordt nog steeds een toetsenbord van de Italiaanse fabrikant Fatar gebruikt, maar de Nord Stage 4 heeft nu een TP/110 toetsenbord met hameractie. In directe vergelijking met de Stage 3 biedt de TP-110 een preciezere toetsactie en speelt hij nauwkeuriger.
Over het algemeen zijn er stagepiano’s met betere klavieren als je je wilt richten op pianospel. De Nord Stage is echter ontworpen als een multi-instrument dat zowel akoestische piano’s als elektrische piano’s, orgels en synthesizerklanken speelbaar maakt. Het nieuwe klavier van de Nord Stage 4-73 en NordStage 4-88 slaagt daar ook in, en in dat opzicht is het een zeer geslaagd compromis.
Vette prijs!
De Nord Stage heeft altijd in de hogere prijsklasse gezeten – en dat verandert niet met de Nord Stage 4. De adviesprijs van de fabrikant moet eerst worden verteerd:
- Stage 4 Compact +/- 4300 EUR.
- Stage 4-73 +/- 4500 EUR
- Stage 4-88 +/-5000 EUR
Met deze stage keyboards krijg je echter niet alleen veel prestaties voor je geld, maar ook een uniek en veelzijdig keyboardconcept. De nieuwe functies bevestigen opnieuw dat de Nord Stage een topper is op het gebied van stage keyboards.
Deze preview concentreert zich op de nieuwe functies – bewezen apparatuur uit de vorige serie is opgenomen.
Vet geluid!
Een grote verandering betreft het layer-concept. Layering en het combineren van verschillende geluiden is nu geïntegreerd in de piano en synth secties en daarmee verplaatst naar het centrum van de klankactie. De volumes van de gelaagde delen kunnen nu worden aangepast via schuifregelaars, wat een grote verademing is vergeleken met de voorganger en de bediening duidelijker maakt.
Feit: Bij alle klanksecties kunnen maximaal zes lagen worden aangebracht om de vetste klanken te creëren. Dankzij de LED-strips op elke fader kun je altijd de huidige volumewaarde aflezen – belangrijk bij het gebruik van de geprogrammeerde patches. Maar dat is nog niet alles: de effecten van de laageffectsectie zijn volledig beschikbaar voor elke laag afzonderlijk. De Nord Stage 4 heeft dus alle effecten dubbel!
Nieuwe synths in de Nord Stage 4
Clavia kan hier natuurlijk putten uit het volledige Nord repertoire en geeft de Nord Stage 4 nu de synthmotor van de Nord Wave 2 met sample afspeelmogelijkheid. Tot 1 GB intern geheugen kan worden gevuld met hoogwaardige geluiden uit de Nord samplebibliotheek, waaronder veel orkestklanken, vintage synthesizers en de geluiden van de originele Mellotron bibliotheek.
Met maximaal drie laagniveaus en een maximum van 46-voudige polyfonie kunnen alleen al met de synthsectie enorme klanken worden gevormd, waarbij analoge modelling, FM, digitale golfvormen kunnen worden verwerkt met diverse filtermodellen. Hier worden de klassieke ladderfilters met 12/24dB karakteristiek aangeboden, evenals bandpass, highpass en speciale combinaties daarvan.
Het paneel van de synthsectie ziet er anders uit dan zijn voorganger. Je moet een beetje wennen aan de uitgebreide functies. Het is verbazingwekkend hoeveel functionaliteit in de kleinste ruimte van de Stage 4 is gepropt. Afgezien van de nieuwe layer optie biedt de nieuwe synthsectie nog veel meer. Maar ongeacht of het een sampling of analoge modelling engine is – de geluidskwaliteit is top!
Drawbars voor iedereen!
Mega! Tot nu toe waren echte drawbars voorbehouden aan de “orgelversie” Stage Compact, maar nu is het eindelijk zover: drawbars voor iedereen! Maar het voordeel van drawbars is duidelijk: je kunt intuïtief de voetposities van het orgel aanpassen, net als op een vintage orgel. De LED’s zijn zelfs gebleven en tonen vooraf ingestelde drawbar instellingen – heel praktisch.
Voor de rest blijft alles in het orgelgedeelte hetzelfde: sensationeel authentieke vintage orgels dankzij de motor van het bekroonde Nord C2D combo-orgel. Met alle drie de Nord Stage modellen kun je genieten van uitstekende emulaties van B3 toonwielen, maar ook van transistororgels van Vox en Farfisa uit de jaren ’60 en zelfs van machtige kerkorgels.
Vergelijk nu prijzen bij:
Piano’s, piano’s, piano’s
Dit is altijd een van de absolute sterke punten van de Nord Stage serie geweest: officiële pianoklanken! De Nord Stage 4 is niet anders. De 120-voudige polyfonie van de pianosectie en het 2 GB geheugen blijven, maar wat de geluiden betreft kun je blij zijn. Want de Nord Piano Library zit vol geluiden: Uitstekende akoestische vleugels en staande piano’s, elektrische piano’s en vintage keyboards op hun best. Nieuw is dat de pianosectie nu in twee multitimbrale modi kan worden gebruikt.
Ook de functionaliteit is hetzelfde gebleven. Bij de akoestische piano’s kunnen details als snaarresonanties en demperruis worden in- en uitgeschakeld, evenals de timbrefilters, die in alle instrumentgroepen bijzondere mogelijkheden in klankontwerp bieden. Met de Felt Upright kun je de demping beïnvloeden, met de Clavinet kun je het pickup filter simuleren of een Rhodes geluid pimpen tot een vette Dyno-Rhodes – dat is gewoon geweldig. Welke combinaties je hier ook kiest – het klinkt altijd geweldig.
Nieuw zijn een dynamische compressiefunctie en unison voor het aandikken van de klanken. De compressor instellingen zijn zorgvuldig gekozen. Ze vervreemden het geluid niet, maar brengen meer sap in het spel als je meer assertie nodig hebt voor een solo of meer bereik voor een begeleiding. Discreet, maar effectief.
Layer Effecten
Dit is waarschijnlijk de grootste vernieuwing van de Nord Stage 4. De effecten zijn nu volledig beschikbaar voor elke laag afzonderlijk. Dit betekent dat je zeer complexe klanken heel precies en gedifferentieerd kunt combineren met effecten. De effecten zijn in detail twee modulatie-effecten met bijvoorbeeld ringmodulatie, tremolo, chorus, flanger of phaser, een versterkersimulatie die kan worden omgeschakeld naar het rotary effect, een delay sectie, een compressor en een reverb.
De geluidskwaliteit van de effecten is voortreffelijk, en ook de schaling van modulatiesnelheden en effectintensiteiten valt positief op. Hier is veel ervaring en smaak in gaan zitten – het is praktisch onmogelijk om de effecten verkeerd in te stellen.
Nieuw in de Mod 1 sectie is een PUMP effect dat de typische ritmische pompende effecten van een compressor kan creëren – erg leuk om bijvoorbeeld beweging in padklanken te brengen. De koraalvariatie van de galm is ook erg leuk. De galm wordt zachtjes gemoduleerd door een soort chorus effect, dat vooral effectief is bij langere galmtijden en een heel spacey geluid oplevert.
Nord Stage 4 in de praktijk
Wat betreft de bediening is de Stage 4 comfortabel en flexibel. Al moet je even wennen, want het bedieningspaneel is nogal vol. Maar alles klopt en je hebt het gevoel dat alles op de juiste plaats zit.
Je voelt ook meteen de voordelen van het nieuwe lagenconcept, want je hebt nu de volumeniveaus onder controle zonder veel te hoeven schakelen – en meer! Het layer focus principe is heel goed: het zorgt ervoor dat alle functies in het bedieningspaneel verwijzen naar de betreffende “in-focus” laag (en dat je niet per ongeluk een andere laag “verdraait”). Dit zou gemakkelijk kunnen gebeuren met de vele effecten, maar gelukkig is er de ingenieuze functie “Follow Focus”. Die zorgt ervoor dat de effecten van de geselecteerde laag altijd beschikbaar zijn. Een klein detail dat je live of bij een bandrepetitie niet wilt missen.
Door de nieuwe structuur van de geluidsengine zijn gebruikerspatches van de vorige modellen helaas niet naar boven toe compatibel – natuurlijk werken de sampling-inhoud en natuurlijk de Nord-bibliotheken gewoon, maar de programma’s die je zelf maakt moeten opnieuw worden uitgewerkt. Een converterprogramma – ook al laat het de patches niet honderd procent identiek klinken – zou zeker nuttig zijn.
Conclusie: Moet je de Nord Stage 4 kopen?
De Nord Stage 4 kost veel geld, maar levert geweldige kwaliteit, of het nu de robuuste afwerking is of het comfortabele bedieningsconcept – maar vooral: Geluid, geluid, geluid! De prestatiekenmerken van de geluidsgeneratie lijken op het eerste gezicht misschien erg op die van zijn voorganger, maar hier moet je naar de details kijken.
Ook al zijn de vernieuwingen van generatie vier van conceptuele aard, je mag het potentieel dat schuilt in de nieuwe laagfuncties, de laageffecten en de nieuwe synthsectie niet onderschatten. Het geluid van de nieuwe Stage is veel gedifferentieerder dan dat van zijn voorganger. Eén ding blijft echter zeker hetzelfde: Welke versie van de Nord Stage 4 je ook kiest – Compact, 4-73 of 4-88 – het blijft altijd de nummer 1 onder de stage piano keyboards.
Vergelijk nu prijzen bij: