Nord Piano 3 review

Sinds de introductie van de eerste elektrische piano’s, hebben fabrikanten van het instrument hetzelfde doel gehad: de speler een betaalbare, mobiele vleugelpiano geven. Dit is zeker niet makkelijk geweest, maar elk jaar worden nieuwe digitale piano’s uitgebracht die steeds dichterbij dit doel komen. Een enorm mechanisch, akoestisch instrument die honderden kilo’s weegt in een apparaat plaatsen die je kan bewaren in een grote koffer en tussen optredens kan vervoeren, is een lastige taak, en dan heb ik het nog niet eens gehad over het echte geluid en gevoel nabootsen. Nord is al vele jaren aanwezig op de voorgrond van innovatie in de kunst van digitale piano’s produceren en het uitbrengen van de Nord Piano 3 helpt hen om hun positie als kwalitatief merk te verstevigen. Nord heeft mogelijk zelfs de beste digitale piano op de markt ontwikkeld met de Nord Piano 3. Of dat ook echt zo is, zal je ontdekken in deze Nord Piano 3 review.

Nord Piano 3 review:

De esthetica

digitale piano Nord Piano 3 review

De Nord Piano 3 volgt dezelfde traditie van helderrode keyboards. De beslissing om voor volledig rood te kiezen voor hun keyboards leek in het begin mogelijk een slechte keuze, aangezien zwarte keyboards de norm van de industrie was en voor een heldere kleur kiezen kan afleiden en sommige mensen afschrikken.

Maar toen Nord zich keer op keer bewees als een bedrijf dat kwalitatieve piano’s bouwt, werd de helderrode kleur geassocieerd met kwaliteit en pianorealisme. De helderrode kleur is uniek voor Nord, dus wanneer je een keyboardspeler op de televisie op hun kersen instrument ziet spelen, dan weet je direct dat het een Nord instrument is.

Een kwestie van smaak en kwaliteit

Alhoewel het besluit om Nord piano’s helderrood te maken een briljante marketingkeuze is geweest, is de consument er mogelijk niet een fan van. Het kan afleidend zijn om een helderrood keyboard op het podium te zien en als een speler kan het lastig zijn om het idee van je af te schudden, dat je op het podium een billboard bent die Nord keyboards adverteert. Iedereen weet namelijk met welk merk je speelt door de heldere esthetica.

Beste Nord Piano 3 Review

Waar het echt op neer komt is, vind je de kleur mooi? Wat ik kan zeggen, is dat ongeacht je smaak, de kleurlaag van het keyboard kwalitatief is en niet snel vervaagt of afbrokkelt.

De Nord Piano 3 is een strak, schoon keyboard met een visueel comfortabel voorpaneel. Moderne keyboards trappen vaak in de val van de spelers een duizelingwekkend aantal draaiknoppen, knoppen, schuifregelaars en besturingen op de voorkant geven. Dit kan spelers vaak ontmoedigen die simpelweg op zoek zijn naar een mobiel keyboard dat als een piano klinkt.

Alhoewel opties goed zijn, kunnen ze vaak het voorpaneel van een stagekeyboard te vol maken (als je een hoop bewerkingsmogelijkheden en synthvaardigheden zoekt, dan raad ik aan om een kijkje te nemen naar de Nord Lead-serie). De Nord Piano 3 heeft een geschikt druk bewerkingspaneel op de voorkant. Deze biedt opties voor bewerking, maar is niet zo druk dat het afleidt van het primaire verkooppunt van het keyboard; de pianogeluiden en pianogevoel.

Solide en realistisch

Vanaf het moment dat je de Nord Piano 3 uit de doos haalt, zal je erachter komen dat dit een zwaar instrument is. Hij is niet te zwaar dat het potentieel van meenemen naar optredens beïnvloed wordt en in plaats daarvan zal je herkennen dat dit een stevig instrument is met een solide bouw, en dat is een goed iets.

Ik maak me vaak meer zorgen wanneer een keyboard verrassend licht is. In mijn ogen zou een kwalitatief, mobiel keyboard nog steeds een goed gewicht moeten hebben. De Nord Piano 3 is een instrument die was ontwikkeld met de reizende muzikant in gedachten. Hij is duurzaam en robuust en ik verwacht dat hij nooit voor problemen onderweg zal zorgen (waarbij ik ervan uit ga dat je hem niet bij elk evenement van de trap laat vallen).

digitale piano Nord Piano 3 review

Een van de grootste verkooppunten van de Nord Piano 3 is het keybed. Weinig digitale piano’s kunnen het realistische gevoel van pianotoetsen bereiken zoals de Nord Piano 3 dat doet. Nord heeft het gevoel van hun Piano 2 verbeterd en de gewogen vleugel action van de toetsen bootst de reactie van een vleugelpiano na. Verrassend genoeg maakt het keyboard geen gebruik van de interne, mechanische hamers die veel digitale piano’s vandaag de dag gebruiken.

In plaats daarvan is het de Nord Virtual Hammer Action technologie die het keyboard zo’n fantastisch gevoel geeft. Een drievoudig sensor keybed maakt diepte en nuance tijdens je spelen mogelijk, wat soepele herhalingen en overgangen tussen noten biedt. Dit is mogelijk dankzij de sensors, want elke toets kan keer op keer geactiveerd worden zonder dat deze volledig terug moet gaan naar zijn beginpositie. Dit maak percussie pianissimo spelen mogelijk, een genuanceerde stijl die maar zelden bereikt wordt op een digitale piano.

Als je al eens eerder met een Nord keyboard gespeeld hebt, dan zal je direct het gevoel van de draaiknoppen en knoppen het voorpaneel herkennen, aangezien hun design onveranderd is vergeleken met vorige Nord modellen. Nord houdt dit design aan, omdat het werkt. Stevige, comfortabele draaiknoppen en goed reagerende knoppen die klikken wanneer ze ingedrukt worden, maken naadloos, nauwkeurig bewerken mogelijk.

Alles aan dit keyboard heeft een kwalitatief gevoel en gelukkig kan het geluid van het keyboard dit kwalitatieve gevoel evenaren.

Kwalitatieve Nord geluiden

De piano sectie motor van het keyboard onderscheidt instrumenten in zes categorieën:

  1. Vleugelpiano’s
  2. Buffetpiano’s
  3. Elektrische piano’s
  4. Synths
  5. Clavecimbels
  6. Clavinet

De kracht van dit keyboard zit in de pianogeluiden. Het geluid is groot en vol en het kleurbereik dat je kan bereiken via verschillende speelstijlen is prachtig. Deze pianogeluiden laten echt je individuele stijl naar voren komen, wat geweldig en indrukwekkend is. Dit wordt uiteraard verder versterkt door de genuanceerde keyboard reactie, welke realistische technische manoeuvres en dynamische variatie mogelijk maakt.

Goedkope Nord Piano 3 Review

Naar iemand luisteren die met dit keyboard spelt via de juiste speakers, is net als in een concerthal zitten terwijl je naar een echte piano luistert. Het is niet precies hetzelfde, maar is een van de beste keyboards die ik gehoord heb. Nog een bonus is dat je online kan gaan en verschillende pianogeluiden kan downloaden op de website van Nord als je dat wilt.

De reverb kan ook aangepast worden naar je gewenste niveau om de juiste instelling voor het geluid te bereiken. De keuze is aan jou of je wilt spelen in een concerthal, een kleine studio of alles daartussen. Je kan de natheid en droogheid van je reverb-effecten aanpassen terwijl je speelt. Er zijn verschillende andere effecten die je kan bewerken met al je geluiden. Zo is er panning, tremolo, delay, wah, etc. Deze effecten maken het mogelijk om op een makkelijke manier nog meer het geluid te krijgen dat je zoekt.

Goedkoopste Nord Piano 3 Review

Na het experimenteren met de verschillende kwalitatieve pianogeluiden, kan het makkelijk zijn om te vergeten dat de Nord Piano 3 ook koperblazers, snaarinstrumenten en synth opties biedt. Alhoewel geen van deze net zo indrukwekkend zijn als de pianogeluiden, heb ik niet echt klachten over deze (alleen dat de koperblazers niet realistisch klinken, maar dat is bij geen enkel keyboard het geval).

Nord Piano 3 Review

Ik vond de snaarinstrumenten het meest indrukwekkend van alle niet-pianogeluiden. En met de mogelijkheid om attack, sustain en release te bewerken, kan je de snaarinstrumenten bouwen die je het beste vindt passen bij je liedje. Je kan romantische, legato snaarsecties of snelle, staccato secties bouwen en het hebben van die mogelijkheid is geweldig.

Een functie van het keyboard dat ik een beetje teleurstellend vond, is het ‘restring’ setje op het gesplitste keyboard. Je kan het keyboard alleen splitten op een F of C en geen enkele andere pitches. Echter een van de best functies van het gesplitste keyboard, is dat een groen licht geactiveerd zal worden boven de pitch waar het keyboard gesplitst is. Dus als je je op een podium bevindt met weinig licht, dan kan je nog steeds precies zien waar het keyboard gesplitst is zonder dat je met je ogen hoeft te knijpen.

Doelgroep en conclusie van deze Nord Piano 3 review

De Nord Piano 3 is echt een indrukwekkend instrument en een van de beste digitale piano’s op de markt. Het is een kwalitatief instrument die robuust is, grote, dynamische pianogeluiden biedt en ontwikkeld is met een ongelofelijk fijn realistisch keybed dat natuurlijk aanvoelt. Ik raad dit keyboard aan iedereen aan. Hij is niet te gecompliceerd voor een beginner, maar biedt nog steeds geweldige diepte en realisme voor de experts en pianokenners.

Mogelijk het meest omstreden aspect van dit keyboard, is het zeer hoge prijskaartje. Met een prijs van meer dan €2.500 kan het moeilijk zijn om zo’n aanschaf te rechtvaardigen als je niet een serieuze pianospeler bent. Om deze reden zou ik beginners aanraden om eerst op zoek te gaan naar een meer betaalbare optie. Op die manier ben je niet direct een enorme hoeveelheid geld kwijt als je besluit om er niet mee door te gaan.

Als je echter een beginner bent en de prijs geen probleem voor je is, dan raad ik dit keyboard ten zeerste aan. Hij biedt namelijk een geweldig gevoel en prachtig realistisch geluid dat je op prijs zal stellen, zelfs als je geen piano expert bent.

Ik geloof dat de primaire markt voor de Nord Piano 3 de optredende muzikant is die vaak reist om te spelen. De stevigheid en duurzaamheid van het keyboard is simpelweg de helderrode kers op een keyboard die realistische pianogeluiden en een authentiek gevoel biedt.

We hopen dat je genoten hebt van deze Nord Piano 3 review.

9.5 Totale Score
Indrukwekkende piano en één van de beste op de markt

De Nord Piano 3 is echt een indrukwekkend instrument en een van de beste digitale piano’s op de markt. Het is een kwalitatief instrument die robuust is, grote, dynamische pianogeluiden biedt en ontwikkeld is met een ongelofelijk fijn realistisch keybed dat natuurlijk aanvoelt. Ik raad dit keyboard aan iedereen aan. Hij is niet te gecompliceerd voor een beginner, maar biedt nog steeds geweldige diepte en realisme voor de experts en pianokenners.

LEES OOK:

1 Reactie
  1. Fijne uitleg.

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo