Nord Electro 5D review

Nord Electro 5D review
10

€1.899,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Nord Electro 5D review
Nord Electro 5D review
€1.899,00

Yamaha, Roland en Kawai komen allemaal oorspronkelijk uit Japan. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van hun digitale en akoestische piano’s en ze zijn bekend als een aantal van de beste in de wereld. Zou je echter verrast zijn om er achter te komen dat een klein bedrijf uit Zweden niet alleen concurreert met de grote Japanse merken, maar ook nog eens beter presteert op verschillende manieren? We hebben het uiteraard over Nord, die bijna iconische rode piano die bijna elke professionele stage optreder vandaag de dag gebruikt. Maar wat maakt Nord een van de beste digitale piano merken? Dat is waar we het over willen gaan hebben in deze Nord Electro 5D review, met de nadruk op de Electro 5D, wat een redelijk nieuw model is van het Zweedse keyboard bedrijf. Om andere uitstekende concurrerende modellen niet in deze Nord Electro 5D review te benoemen zou echter niet eerlijk zijn, dus we gaan de Electro 5D niet alleen met de Nord Stage 2, maar ook met de Hammond SK1 vergelijken (aangezien het bij de Electro 5D voornamelijk over orgelgeluiden gaat, wat ook precies is wat de SK1 voornamelijk biedt).

Als je op zoek bent naar een nieuwe digitale piano of keyboard en je graag geld wilt investeren in een professioneel model, dan doe je er goed om de Nord te overwegen. Alhoewel er voldoende andere opties zijn en Nord zeker niet bekend staat als het goedkoopste bedrijf, heeft hij zeker voordelen die je zou moeten weten, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kan maken.

Nord Electro 5D review:

Wat er uitspringt

We willen graag bij het begin beginnen, namelijk de esthetica van het keyboard. De Electro 5D is beschikbaar in twee lengtes. Een versie met 61 toetsen en twee met 73 toetsen (respectievelijk verkrijgbaar vanaf €1.799, €1.999 en €2.399). We zullen er niet om heen draaien, de Electro 5D ziet er echt geweldig uit.

Hij is groot en rood, met een houten pitch bender en gaaf mod wheel die er metallic uitziet. Alle programmeerbare parameters bevinden zich op de voorkant van het keyboard. Voor sommige personen zal dit mogelijk een beetje chaotisch aanvoelen. Als je op zoek bent naar de cutoff filter op het synth gedeelte van het keyboard, dan duurt het zeker een paar seconden voordat je die gevonden hebt.

Beste Nord Electro 5D Review

Toen wij de reverb waarden aan wilde passen, duurde het even voordat we de knoppen hiervoor gevonden hadden. Zodra we deze gevonden hadden konden we de reverb echter makkelijk aanpassen, zonder dat we door digitale menu’s hoefde te scrollen, wat iets is dat we niet graag doen.

De zijkanten van het keyboard zijn gemaakt van helder rood hout, terwijl de voorkant van solide metaal is. Hij ziet er erg stevig uit en zo voelt hij ook zeker aan. Het enige plastic dat we konden vinden waren de draaiknoppen, welke niet slapjes of licht zijn, dus je zal alles extreem nauwkeurig aan kunnen passen.

Voor iets dat er erg zwaar uitziet, valt het gewicht reuze mee. Het model met 61 toetsen weegt zo’n 8kg, terwijl de 71 toetsen versie ongeveer een kg zwaarder is met net iets meer dan 9kg. Als je hem op een X standaard wilt zetten, dan hoef je je zeer waarschijnlijk geen zorgen te maken dat hij afbreekt of buigt.

We willen nog een laatste kleine opmerking maken over de esthetica voordat we verder gaan naar het volgende onderdeel. We vinden het lettertype dat het bedrijf gekozen heeft voor hun model namen op dit instrument erg mooi. Het ziet er een beetje tekenfilmachtig uit, met een vleugje professionalisme die de Electro 5D er zowel ouderwets als modern uit doet laten zien. Het voegt zeker een hoop toe aan de algehele karakter esthetica van het keyboard.

De Nord keyboard

Nord toetsen zijn misschien wel onze favoriete toetsen om te voelen van alle keyboards waarmee we gespeeld hebben. Ze maken gebruik van iets wat ze semi-gewogen waterval noemen voor de Electro 5D en we denken dat dat de perfecte manier is om dat te omschrijven.

Je drukt de toetsen in met de perfect hoeveelheid fermheid en gevoeligheid en de snelheid is zowel accuraat en een genot. Ze zijn misschien niet zo luidruchtig als een echte waterval, maar ze zijn zeker net zo soepel als een. We willen uiteraard niet overdrijven, maar het is misschien wel een van de beste keyboards met gewogen toetsen waar we sinds lange tijd mee gespeeld hebben.

Nu we het hebben over de fysieke lay-out van het keyboard, is het ook een goed moment om over de lay-out van de knoppen te praten. Het paneel is ruwweg verdeeld in vijf secties. Laten we uiterst links beginnen, met het orgel gedeelte.

Goedkope Nord Electro 5D Review

De orgel sectie bevat ook de master volume draaiknop. We vonden het fijn dat het makkelijk was om deze te vinden en het keyboard kan je luid genoeg maken als dat nodig is. Het orgel onderdeel bevat verscheidene fundamentele orgelbesturingen, waaronder de roteersnelheid, welke de vibrato van de klank en de dissels bestuurt, welke de klank zelf besturen, zoals hoeveel je hem als een fluit wilt laten klinken (of als je de voorkeur geeft aan iets meer doordringend).

We vinden het ook erg fijn dat je de percussieve aard van de klank kan besturen. Dus als je wilt dat de toetsen een klikkend geluid maken, dan heb je de mogelijkheid om dit in te stellen. Je kan ook de presets besturen vanaf het orgel paneel, dus als je een kerkorgel wilt, dan kan dat.

Onze favoriete orgel is het gedempte jazz geluid, welke je zeer waarschijnlijk zou horen in een van die oude bands uit de jaren 70, zoals Weather Report of iets dergelijks. We spelen niet een hoop orgel, maar we hebben wel een van die goedkope ouderwetse Baldwin orgels en we denken dat Nord uitstekend werk heeft verricht om een keyboard als een orgel te laten voelen. Het is echt indrukwekkend.

Nord Electro 5D

Piano paneel en meer

We beleefde het meeste plezier met het volgende paneel, wat het piano paneel is. Het is een van de kleinste panelen, maar dat komt omdat deze eenvoudig en makkelijk om te gebruiken is en volgens ons zijn er genoeg geluiden beschikbaar voor gebruik in een studio of op het podium.

Onze favoriete geluiden zijn de Italiaanse vleugel en de studio vleugel op de piano sectie en om eerlijk te zijn heeft Nord een van de beste vleugelpiano geluiden die we ooit gehoord hebben.

Maar dat is echter niet alles.

De Electro 5D specialiseert zich ook in oude keyboard geluiden, zoals de Rhodes en Wurlitzer. Dus als je jazz wilt spelen, dan kan je een aantal geweldige stukken spelen met de warme gedempte geluiden van de elektrische piano.

Goedkoopste Nord Electro 5D Review

We willen opmerken dat je ook een expressie pedaal kan verbinden met het Nord keyboard, zodat je hem geweldige effecten kan laten creëren, zoals wah en phasers en andere gave dingen die je optreden meer dynamiek geven. Volgens ons zouden veel meer keyboards gebruik moeten kunnen maken van expressie pedalen.

In het middelste paneel bestuur je de primaire patches, wat uiteenloopt van orgels tot piano’s tot synths en zelfs samples. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal geweldige mellotron geluiden in de 5D. Voor het geval je het niet weet, is een mellotron net als een oude digitale synthesizer die gebruikt wordt om snaar en koperblazer geluiden te maken. Het is niet een schoon geluid, maar het is zeker mooi op zijn eigen manier.

Nord heeft zijn eigen serie van analoge synths, maar deze gaat niet op dezelfde manier met synths om. Er zijn voldoende presets en je kan ze allemaal aanpassen in het effecten paneel uiterst rechts, maar als je op zoek bent naar volledige synthesizer functies, dan kan je beter een kijkje nemen naar de Nord Lead 4. Wij denken dat de ontwikkelaars van Nord keyboards maken die bedoeld zijn voor bepaalde soorten spelers, in plaats van dat ze een allround keyboard maken die absoluut alles kan doen.

Wat kan hij nog meer doen?

Je kan echter nog veel meer doen met de Electro 5D. Nord heeft een eigen sample bibliotheek op hun website, waar je nieuwe geluiden kan downloaden en naar je keyboard kan uploaden via een USB kabel voor meer diversiteit.

Je kan je eigen geluiden maken en ze opslaan als presets en ze op elke manier organiseren die je maar wilt. Wij denken dat dit een slimme zet is, aangezien stage spelers graag op alles voorbereid willen zijn en er is niets meer frustrerend dan niet zo snel mogelijk toegang te hebben tot je patches.

De Nord Electro 5D heeft twee audio outputs in de vorm van linker en rechter kanalen, drie inputs voor pedalen, waaronder een orgel roteer pedaal, control (expressie) pedaal en uiteraard een sustainpedaal.

Je kan aan de achterkant ook een koptelefoon verbinden en op deze manier krijg je dezelfde kwalitatieve audio als dat je bij de linker en rechter kanalen krijgt. Hij heeft ook een 5-pin MIDI als je wilt dat je Nord iets als een modulaire of analoge synth bestuurt en een USB output, zodat je hem kan gebruiken als een MIDI controller voor je computer als je dat wilt.

Persoonlijk zien we niet een hoop toepassingen waarbij de Nord zouden limiteren tot alleen een MIDI controller, maar we zouden hem absoluut gebruiken om audio voor piano’s op te nemen in muziekopnames.

Specificaties Nord Electro 5D

Dit zijn een aantal noemenswaardige specificaties van de Electro 5D:

  • Splits en layers (piano/orgel, piano/sample, sample/orgel)
  • 1GB geheugen voor Nord piano bibliotheek
  • 256GB geheugen voor Nord sample bibliotheek
  • OLED display voor een uitstekend overzicht en leesbaarheid
  • 6 Split punten met LED indicators
  • Opnieuw ontworpen Program sectie met Set List feature
  • De Organize modus geeft je de mogelijkheid om programma’s en samples op elk willekeurig moment aan te passen
  • E-E toetsen bereik voor 5D 73 en 5 HP
Beste Nord Electro 5D

Is dit het beste keyboard dat een piano nabootst?

Een van de dingen die de Electro 5D goed doet, is de orgel nabootsen. Zijn geluiden, speelbaarheid en algehele gevoel zijn erg goed uitgevoerd. Dus we vonden het een goed idee om tijdens deze Nord Electro 5D review, de orgel functionaliteit te vergelijken met de Stage 2 en de Hammond SK1, omdat die twee modellen orgels ook erg goed nabootsen.

Nord Electro 5D vs Stage 2

Dus laten we beginnen met het vlaggenschipmodel van Nord, de Stage 2. Het is het ook waard om op te merken dat de Stage 2 over het algemeen een beest van een digitale piano is. De Stage 2 heeft een model die 88 toetsen heeft, terwijl de Nord Electro 5D een maximum van 73 toetsen heeft voor het grootste model. Dus als je de extra toetsen wilt hebben, dan zou je simpelweg voor de Stage 2 moeten kiezen (73, 76 en 88 toetsen modellen zijn respectievelijk verkrijgbaar vanaf €2.999, €3.299 en €3.499).

Op het gebied van hoe het orgel onderdeel klinkt zijn deze twee modellen erg vergelijkbaar. De Stage 2 en Electro 5D zijn beide gebaseerd op een Hammond B3, dus de rotors voelen bijna identiek aan.

We hebben echter een kritiekpunt over de Stage 2. De dissels zijn digitaal en je moet knoppen indrukken om de orgel secties aan te passen. Dit is zeker weten niet handig. We hebben beide modellen uitgeprobeerd en we geven persoonlijk de voorkeur aan fysieke dissels, omdat ze makkelijker aan te passen en te zien zijn.

Je weet bijvoorbeeld precies waat je ‘4 reed zit, terwijl het met de LED lichten op de Stage 2 moeilijker om te bepalen is. Maar daarentegen is de Stage 2 volledig gewogen en hij heeft meer geluiden en effecten die je aan kan passen. Er is echter ook een groot verschil in prijs, dus als de prijs voor de Electro 5D al het maximale van je budget is, dan is het makkelijk om een keuze te maken.

Nord Electro 5D vs Hammond SK1

De Hammond SK1 is een beetje goedkoper dan de Electro 5D met €1.536 voor de 61 toetsen versie, €1.739 voor de 73 toetsen versie en €2.095 voor de 88 toetsen versie, wat een mooie optie is als je de extra toetsen wilt.

Volgens ons bootst de Sk1 de orgel beter na dan de Electro 5D om een paar redenen. Ten eerste heeft hij de optie om een ouderwetse Leslie speaker na te bootsen, zoals je zou vinden op oude orgels, wat helpt om de geluiden zanderig te maken en rond te laten draaien met alle nuances die je zou vinden in een B3. Wij raden aan om een kijkje te nemen naar de Hammond website om meer te leren over de ouderwetse Leslie speaker en hoe belangrijk deze is om het geluid authentiek te maken.

Hij heeft ook samples die rechtstreeks uit de B3 zijn gehaald en omdat hij meer focust op de orgelgeluiden, zijn er meer besturingsopties. De dissels voelen ongeveer hetzelfde aan, maar de toetsen voelen aan als orgeltoetsen, terwijl ze bij de Electro 5D iets zwaarder zijn. Wij geven de voorkeur aan zwaardere toetsen, maar dat betekent niet dat dit het meest authentiek is.

De SK1 bootst ook de duale keyboard functionaliteit van een echte B3 na, door je de mogelijkheid te geven om het keyboard in het midden op te splitsen en verschillende klanken op elke te spelen. De Electro 5D heeft echter betere ouderwetse keyboard en vleugelpiano geluiden. De piano en elektrische keyboard geluiden van de Hammond zijn mooi, maar het bedrijf heeft duidelijk de meeste moeite in hun orgelgeluiden gestoken.

Dus alhoewel de orgelgeluiden van de Nord zeker niet perfect zijn, zorgt het feit dat hij betere pianogeluiden heeft ervoor dat hij onze persoonlijke voorkeur geniet. Als je echter op zoek bent naar het keyboard dat het beste een orgel nabootst, dan is de Hammond SK1 de beste van de drie.

Conclusie van deze Nord Electro 5D review

Aangezien we personen zijn die erg gepassioneerd zijn over alle soorten digitale piano’s, moeten we toegeven dat de Nord Electro 5D een van de beste is. Hij is erg makkelijk om te bespelen en ons favoriete onderdeel, is dat je erg makkelijk toegang hebt tot alle aanpasbaarheid. Wij denken dat een hoop keyboard fabrikanten een waardevolle les kunnen leren van Nord op dit gebied. Soms kunnen een paar extra knoppen een wereld van verschil maken.

Tenzij je erg kritisch bent over orgelgeluiden, denken we dat je genoeg voldoening zal kunnen halen uit het orgelpaneel van de Electro 5D. Hij is nog steeds erg nauwkeurig en is zeker weten makkelijk om te gebruiken en voelt geweldig om te spelen. Wij zijn een grote fan van de Stage 2 en we denken dat hij zeker weten meer te bieden heeft dan de 5D, maar de fysieke aanwezigheid van de dissels en de uitstekende kwaliteit van alle andere geluiden maken de 5D een uitstekende concurrent.

Dus als je geïnteresseerd bent in een Nord keyboard, dan raden we aan om deze te kopen, aangezien hij meer betaalbaar is, bijna net zo goed presteert als sommige concurrenten (en zonder twijfel beter is dan sommige andere concurrenten) en ongetwijfeld de tand des tijds zal doorstaan.

10 Totale Score
Eén van de beste digitale piano's op de markt

Aangezien we personen zijn die erg gepassioneerd zijn over alle soorten digitale piano's, moeten we toegeven dat de Nord Electro 5D een van de beste is. Hij is erg makkelijk om te bespelen en ons favoriete onderdeel, is dat je erg makkelijk toegang hebt tot alle aanpasbaarheid. Wij denken dat een hoop keyboard fabrikanten een waardevolle les kunnen leren van Nord op dit gebied. Soms kunnen een paar extra knoppen een wereld van verschil maken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo