Analoge synthesizer vs digitale: Welke is beter?

Sinds de jaren 80 zijn synthesizers opgedeeld in twee secties, namelijk digitaal en analoog. Ondanks die lange tijd zijn nog steeds veel mensen niet helemaal zeker wat het verschil is tussen de twee en hoe dat verschil je koopbeslissing kan beïnvloeden. In dit artikel zullen we het duidelijk maken en we zullen ook vijf van onze favoriete synths opnoemen, zowel digitaal als analoog.

LEES OOK: Beste synthesizer kopen? Bekijk onze TOP 10

 

Wat is een analoge synthesizer?

Laten we beginnen met de analoge synth. Een analoge synthesizer synthetiseert geluiden door golfvormen in verschillende vormen door de printplaat te sturen. Er zijn een aantal verschillende vormen, zoals zaagtand, blokgolf, driehoeksgolf en sinus. Ze beïnvloeden elk geluid een beetje anders vergeleken met elkaar. Een zaagtand klinkt bijvoorbeeld erg bruisend, terwijl een sinus perfect soepel is. Dat komt omdat een zaagtand golfvorm puntig en scherp is en een sinus golf soepel.

Dat zijn de raw golfvormen. Het andere wat je doet met een synthesizer is deze raw golfvormen filteren. Je kan dit op verschillende manieren doen, zoals de cutoff en de resonantie filters aanpassen (hoe lager deze zijn, hoe zachter het geluid zal zijn) of door de lengte van de noten aan te passen via de attack, decay, release en sustain envelopes.

Dus in essentie zijn er filters en envelopes en dat is het overgrote deel van de soorten variaties die je kan maken op geluiden. Er zijn meer, maar dit zijn de primaire parameters.

 

Digitale vs analoge synthesizers

Analoge gebruiken printplaten om deze geluiden te creëren en digitale synths emuleren de analoge variant. Dus je kan zeggen dat digitale synths een kopie zijn van analoge synths. Dit kan een probleem zijn voor sommige synth fanatiekelingen, vooral degene die vinden dat digitale versies niet het aanpassingsvermogen van de analoge versie kunnen nabootsen.

Op sommige dagen zijn we het eens met de analoge liefhebbers. Het gevoel en geluid van echte hardware kan vol, warm en oud klinken. Op andere dagen voelen we dat digitale synths zelfs nog beter werk verrichten, omdat ze presets hebben van verfijnde synth instellingen die verpakt en klaar om te gebruiken zijn.

We denken dat analoge synths beter zijn voor het aanpassen van geluiden. We weten dat sommige digitale synthesizers je laten scrollen door verschillende geluid bewerkingsopties. We zijn bijvoorbeeld enorme fans van de MicroKorg, maar het kan lastig worden wanneer je een pitch envelope aan wilt passen, maar dat je die functie aan een draaiknop moet koppelen. Bij een analoge synth, zoals de Minilogue, zijn er al draaiknoppen voor het aanpassen en tunen van de pitch, dus dit is een stuk uitgebreider op het gebied van werkstroom.

Een pluspunt van digitale synths is echter dat fabrikanten de mogelijkheid hebben om een meer overzichtelijke gebruikersinterface te maken. Een digitale synth heeft bijvoorbeeld maar een paar knoppen en je kan simpelweg scrollen tussen parameters voordat je degene uitkiest die je aan wilt passen. Bij sommige kan je ook effecten koppelen aan draaiknoppen, wat niet mogelijk is op een analoge synth.

Wij geven de voorkeur aan de snelle aanpassingsmogelijkheden en meer bewerkingsmogelijkheden voor de raw golfvormen. Dus analoge synths zijn beter voor ons. Sommige personen vinden echter de krachtige presets van digitale synths, aanpasbare draaiknoppen en eenvoudige features van een digitale synth fijner.

Volgens ons moet je een synth eerst uitproberen om uit te vinden welke stijl je fijn vindt. Er zijn echter zowel geweldige als slechte analoge synths en hetzelfde geldt voor de digitale synths.

Laten we nu hieronder eens kijken welke features je mogelijk op een analoge synth en welke je op een digitale synth zult vinden.

Korg MicroKorg

Analoog

  • Raw golfvormen
  • Volledige aanpasbaarheid
  • Fysieke draaiknoppen
  • Warmer en voller geluid

Digitaal

  • Krachtige presets
  • Digitale emulatie voor soepelere manipulatie
  • Minder draaiknoppen (soms)
  • Functies kunnen gekoppeld worden aan verschillende knoppen

Met dit in gedachten willen we nu onze vijf favoriete synthesizers met je delen. Hier zitten zowel digitale als analoge tussen en we zullen ook kijken hoe ze ten opzichte van elkaar presteren.

 

Korg MicroKorg

De Korg MicroKorg is een digitale synth met 37 toetsen. Hij heeft een aantal draaiknoppen, welke je kan koppelen aan verschillende soorten instrumenten en genres. Hij is polyfonisch, dus je kan meer dan een toets tegelijk spelen. Deze toetsen voelen goed aan, maar wat echt het mooiste van deze synth is, is dat hij geweldig klinkt en makkelijk om te gebruiken is.
Een van onze favoriete dingen om mee te spelen op deze synth is de arpeggiator, welke alle noten opvolgt die je speelt in een van te voren vastgesteld tempo. Hij klinkt retro zoals de Tron of Drive soundtrack en het is erg leuk om hiermee te spelen.

De MicroKorg is een goed instap instrument voor synthese, omdat hij je leert wat voor soort geluiden gebruikt worden bij industrie standaard geluidsdesign, door je krachtige presets te geven die al ingesteld zijn door professionele geluidsdesigners. Je kan uiteraard de geluiden van de MicroKorg zoveel mogelijk aanpassen als je wilt, maar je begint niet helemaal met niks, zoals bij een analoge synth. Het is een geweldige synth voor een interessante prijs (verkrijgbaar vanaf €311), dus we raden hem aan voor personen die de eenvoud willen hebben van een geweldige digitale synth.

»» lees hier onze uitgebreide Korg MicroKorg review »

 

Roland System 1

We zijn enorme fans van de Roland digitale synths. Wij hebben zelf de D-50 en zouden we zeker op deze lijst willen plaatsen, maar hij is een beetje lastig om te vinden. Daarnaast zijn er een hoop geheugenkaarten die je nodig hebt en hij is niet echt eenvoudig om te gebruiken als je niet van de oude lineaire PCM hybride synthese bent.

Dus Roland heeft recentelijk de System 1 uitgebracht, welke qua lay-out erg dicht in de buurt komt van een analoge synth. Alle parameters hebben fysieke draaiknoppen die je kan gebruiken voor het aanpassen, maar hij simuleert een analoog circuit.

Sequential Prophet 6

Dit maakt hem meer betrouwbaar en betaalbaar (verkrijgbaar vanaf €499), aangezien oude analoge synths kapot kunnen gaan als je niet voorzichtig bent.

De reden waarom we de System 1 zo fijn vinden, is omdat hij echt aanvoelt als een analoge synth. Alles is logisch. De nieuwe effecten van Roland, zoals het scatter effect, zijn erg gaaf. Als je hem aan doet, dan klinkt hij futuristisch, maar omdat hij analoge golfvormen simuleert ook retro.

Een aantal negatieve punten zijn dat je nog steeds hoort dat hij digitaal is. De onbetrouwbaarheid van analoge synths is iets waardoor je soms per ongeluk erg gave geluiden krijgt en dat is niet mogelijk bij deze digitale synth. De groene knoppen waar Roland voor heeft gekozen zijn we ook geen fans van. De synth ziet er hierdoor geodkoop en onprofessioneel uit.

Al met al is het best een gave synth en voor de prijs is het een geweldige investering, vooral voor digitale synth liefhebbers. We hebben er geen problemen mee om een paar honderd euro meer te betalen voor deze in plaats van de MicroKorg, gewoon omdat alles een eigen knop heeft.

 

Sequential Prophet 6

We weten dat we in een keer een grote sprong in prijs maken (verkrijgbaar vanaf €2.859), maar maak je geen zorgen want we zullen straks weer dalen. De Prophet 6 door Dave Smith van Sequential is mogelijk het grootste eerbetoon aan analoge synthesizer historie. Er is geen geluid die je niet kan maken met deze synth en we hebben het geprobeerd. De warmte en kracht van deze synth is echt verbazingwekkend.

Laten we het eerst eens over de specificaties hebben. Het is een polyfonische analoge synthesizer met snelheid, aftertouch, zes oscillators, zo’n beetje elke golfvorm waar je maar aan kan denken en alle standaard filter en envelopes en een pitch en modulatie wiel. Als je een beetje verstand hebt van analoge synths, dan zal je verrast moeten zijn dat je dit allemaal op een synth kan vinden. Een hoop analoge synths zijn monofonisch, wat betekent dat je maar een noot per keer kan spelen. En het feit dat je alles aan kan passen op zo’n dramatische manier en nog steeds polyfonie te hebben, betekent dat dit een beest moet zijn.

Hij klinkt uiteraard geweldig, aangezien alle hardware en schakelingen perfect uitgevoerd zijn. In tegenstelling tot de meeste analoge synths heeft de Prophet 6 wel een aantal presets. Wanneer je op een preset klikt, dan worden alle schakelingen elektronisch voor je uitgevoerd, zodat je direct toegang hebt tot elk filter en ander effect die bij deze preset hoort.

Er is zoveel op deze synth dat je er waarschijnlijk zelf naar moet kijken of hem uit moet proberen om alles te ontdekken.

Een negatief aspect is dat het bijna onmogelijk is om een synth zoals deze te betalen wanneer je nog maar net begint. Het is een pro synth en de prijs is erg hoog. Is hij het waard? Als je hem kan betalen, zeker weten.

Maar het is het niet waard om je auto te verkopen om deze te kopen.

Ondanks zijn hoge prijs is hij nog steeds een van onze favoriete synths en het is ook voornamelijk door deze prijs dat hij niet bovenaan op ons lijstje staat. Het is mogelijk om iets goedkopers te kopen dat veel van dezelfde dingen kan doen, zoals de Nord Lead 4, wat de volgende synth op onze lijst is.

 

Nord Lead 4

Nord is een Zweeds bedrijf die handgemaakte keyboards, orgels, klavecimbels en drum machines maakt. Ze maken ook virtuele analoge synthesizers, wat gewoon digitale synth betekent, maar hun Nord Lead 4 synth is geweldig.

Nord Lead 4

Hij heeft de bekende rode kleuren van Nord, met allemaal knoppen en draaiknoppen voor het aanpassen van parameters, effecten, filters en envelopes. Hij simuleert analoge oscillators erg goed en laat je golfvormen koppelen aan verschillende oscillators, wat niet mogelijk is bij analoge synths.

Hij heeft 49 polyfonische toetsen en we denken dat de Nord toetsen mogelijk iets beter voelen dan die van de Prophet 6, alhoewel deze laatste wint op het gebied van geluiden. Begrijp ons niet verkeerd, want Nord simuleert analoge geluiden erg goed, maar het is niet net zo goed als het echte geluid.

De meeste Lead 4 effecten kan je aanpassen zoals wij dat graag willen, namelijk zonder zorgen te maken over het koppelen van filters aan draaiknoppen, etc. En dat is echt wat we fijn vinden aan deze synth. Maar niet alles is simpel onboard. Als je bijvoorbeeld het patroon van een rechte of gezwenkte arpeggiator wilt veranderen, dan kan je niet simpelweg op een knop drukken. Je moet door een aantal menu opties scrollen en dit kan verwarrend worden. Het is een kleine klacht, maar voor €1849 hadden we gehoopt dat hij bijna perfect was.

Omdat hij bijna dezelfde hoeveelheid features heeft als de Prophet 6 (afgezien van het feit dat hij digitaal is) en minder kost, vinden wij hem net iets beter dan de Prophet. Dit is omdat je gewoon meer features voor minder geld krijgt en we vinden dat de Nord Lead serie zowel smart als innovatief is in de wereld van digitale synths.

»» lees hier onze uitgebreide Nord Lead 4 review »

 

Moog Sub 37 Tribute Edition

Ons favoriete synth bedrijf is Moog. Ze maken bijna alleen maar analoge synths en geloof ons wanneer we zeggen dat niets zo klinkt als een Moog. Het is het meest volle analoge geluid op de markt en dat is al jaren zo. Hij is perfect voor geluidsdesign, fijn om mee te spelen en uitstekend om plezier mee te hebben. De Moog Sub 37 is een synth met 37 toetsen die geen uitzondering is van de regel dat Moog synth geluiden domineert.

Moog Sub 37

Dus alles is aanwezig op het gebied van synth parameters. Je kan twee noten tegelijkertijd spelen, wat niet erg slecht is voor een keyboard met 37 toetsen, maar bij deze synth gaat het allemaal om de aanpassingsmogelijkheden.

De Moog arpeggiator is perfect en we weten niet helemaal zeker waarom. Hij klinkt gewoon anders dan een hoop andere analoge synths. Een van de beste dingen die je kan doen met een Moog is een arpeggiator vergrendelen en met filters spelen. Het klinkt zo goed en voelt alsof het al professioneel gemixt is. Het is erg leuk.

We gaven eerder aan dat speelbaarheid niet belangrijk is. Uiteraard is dat het wel, maar je spendeert niet €1.599 aan een analoge synthesizer omdat hij fijn aanvoelt om te spelen. Je koopt een synth om het geluid. En alhoewel Dave Smith en Nord erg dicht in de buurt komen, klinken ze niet zo vol en warm als deze Moog.

Is de Sub 37 perfect? Nee zeker weten niet. De patches zijn niet makkelijk om te gebruiken, alhoewel je echt zou moeten proberen om vanaf nul te beginnen. We hadden het ook fijn gevonden als we vier noten in plaats van twee tegelijkertijd konden spelen. Hij is met 14kg ook een beetje aan de zware kant. De Prophet 6 weegt bijvoorbeeld 5,5kg en heeft meer toetsen.

Maar dat is waarschijnlijk de opoffering die je moet maken voor de beste analoge schakelingen die beschikbaar zijn. Dit is onze favoriete analoge synth, vooral wanneer sommige betere gewoon veel te duur zijn.

 

Conclusie Analoge synthesizer vs digitale

Dus nu weet je waarschijnlijk wat het verschil is tussen analoge en digitale synthesizers. En na alles besproken te hebben, denken we dat analoog beter is. We zouden echter ook zonder problemen de digitale synths die we opgenoemd aanschaffen, omdat digitaal een hoop dingen te bieden heeft wat analoog niet kan.

Als je denkt dat je meer een fan bent van digitale synths, aarzel dan niet om je eigen opties te ontdekken. Er zijn geweldige digitale en analoge synths, met uiteenlopende prijzen en elk met hun eigen voordelen. Zorg er echter voor dat wanneer je klaar bent om een synthesizer te kopen, het eentje is die jij fijn vindt en niet eentje die wij of iemand anders fijn vindt. Wanneer je dat doet, dan zal je zeker weten voor altijd genieten van je synthesizer.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo