Pros: Volledig analoge synthesizer signaal pad. Massief geluid. Geweldige bas. Elke parameter heeft een eigen draaiknop, die controller data via MIDI en USB stuurt. Externe input voor het verwerken van audio doorheen Moogfilters. Bijgevoegde software editor laat toe presets via USB op te slaan en over te zetten.
Cons: Twee-octaven keyboard stelt misschien solisten teleur. Maar 16 vooraf ingestelde geheugens.
Bottom Line: Zonder twijfel de beste Moog Phatty tot nu toe – en een ongelofelijk stoer klinkende en leuke manier om analoog te gaan.
Overzicht Moog Sub Phatty review
Over zijn geschiedenis van 40 jaar, heeft de productielijn van Moog Music steeds evolutionaire producten gehad die ideeën bevatten van hun vlaggenschepen – variaties op een thema, als je wil. In de jaren 70, bijvoorbeeld, bracht de Minimoog de Micromoog en de Multimoog voort. Zo deelden ook de Liberation, Rogue en Taurus II pedalen allemaal dezelfde essentiële synth engine. Door zich aan die aanpak te houden, zijn alle moderne synthesizers van Moog een variatie op drie verschillende designs: Voyager, Phatty en Taurus. Elke synth vult een niche met specifieke sterktes, en de evolutie bij de Phatty reeks, de Sub Phatty, is geen uitzondering daarop.
Het eerste dat je zal opvallen aan de Sub Phatty dan is het dat er geen LCD of menu om door te gaan. Hoera! Net zoals de Minitaur heeft de Sub Phatty een draaiknop voor elke functie in de synth, wat een stuk meer onmiddellijkheid geeft op programmeer vlak. Nog beter zelfs, de Sub Phatty architectuur heeft twee gigantische verbeteringen ten opzichte van de Little Phatty voor de oscillator en filter secties, wat het een sound geven die nog groter is dan eerdere toestellen.
Oscillators
De oscillators zijn van de “nieuwe Moog” type, met continu variabele waveforms voor elk van hen. Persoonlijk ben ik altijd al fan geweest van die manier van werken, omdat het een hoop geluidsflexibiliteit geeft, vooral als je de zaagtand waves laat veranderen met vierkanten (een favoriete truc van EDM producer Wolfgang Gartner) of driehoeken (zoals bij de laatste Dave Smith synthesizers).
De twee oscillators kunnen ge-hard-synced worden voor een grommend, flanger-achtig toon effect, vergelijkbaar met de originele Phatties. Maar de echte boost in prestatie komt van de nieuwe toevoeging door Phatty van een sub-oscillator in de mixer sectie, die een extra vierkante golf creëert een octaaf lager dan oscillator 1. Laat me je dit zeggen: ik geef de voorkeur aan de bas respons van Sub Phatty zelfs over die van de legendarische Taurus synths. Natuurlijk is dat iets subjectief, maar voor mij betekent dat veel als we het over een Moog hebben.
Bovenop de twee oscillators en de sub-oscillator, heeft de mixer sectie van de Sub Phatty ook een white noise generator die geweldig is voor whooshes, drum geluiden, en om grunge toe te voegen aan leads.
Filter en Modulatie
Van daaruit neemt de geroemde Moog ladder filter het over. In het begin was ik wat in de war omdat je bij andere Phatties de mogelijkheid hebt om de filter helling te wijzigen vanaf een dieper menu, dus ik dacht dat de Sub Phatty strikt four-pole was. Dat was geen groot probleem voor mij, aangezien de resonantie van een four-pole Moog filter veel lekkerder is dan bij zo ongeveer elke andere synth die er is. Of je nu gaat voor vloeiende bassen, wilde sweeps of retro funky leads en comps, het is heerlijk om de resonantie aan je vingertippen te hebben. Wat ik later ontdekte was dat dit soort “tweede pagina” features in feite toegankelijk waren via de software editor/bibliothecaris van Phatty, samen met een heel aantal andere instelbare interessante componenten.
Met dat gezegd, is de filter sectie opnieuw een gebied waarop de Sub Phatty echt zijn voorgangers ver achter zich laat. Waar eerdere modellen een overdrive hadden om gruis en verdraaiingen aan de filter toe te voegen, heeft deze Phatty een nieuwe implementatie met als naam multidrive, die dramatisch anders klinkt dan de originele overdrive circuits. Voor lage waarden doet de multidrive hetzelfde als bij de vorige versie. Voor hogere niveaus is het een totaal ander beest. Het is moeilijk om dit nog verdraaiing te noemen omdat de resultaten zo genuanceerd zijn in relatie met de input, of dat nu een verhoging van de resonantie is of een shift in de continue waveshapes. Bovendien geeft de multidrive ook een soort compressie/beperking aan de sound, waardoor het mooi in een track blijft zitten. Dat zegt een hoop voor één enkele draaiknop.
Modulatie opties omvatten een amplifier enveloppe, filter enveloppe en een LFO met alle gebruikelijk waveforms samen met een optie om de filter enveloppe als waveform te gebruiken. Hoewel ik in het begin dacht dat je daardoor misschien kon loopen op de filter enveloppe – en zo willekeurige waveshapes kon genereren – is wat het eigenlijk doet het toelaten van de filter enveloppe te gebruiken als modulatie bron voor de toonhoogte van beide oscillators (of enkel oscillator 2 voor harde sweeps), voor de waveform van beide oscillators of voor de filter. Modulatie diepte zit vast in het wiel, dus dat moet je manueel resetten, zelfs als je presets gebruikt. Als je dat eenmaal weet, kan je er makkelijk rond werken.
In Gebruik
Hoewel het voorpaneel een absoluut godsgeschenk is, zijn er twee gebieden waar de lagere prijs van de Sub Phatty ervoor heeft gezorgd dat Moog wat kantjes eraf heeft gereden: het keyboard en het preset geheugen. In het globale beeld zijn dat kleine opofferingen, maar ze beïnvloeden nog steeds de algemene bruikbaarheid.
Laat ons beginnen met het keyboard. Anders dan bij het drie octaven keyboard van de Little Phatty, wat absoluut perfect is voor solo spelen en octaaf aflopende baslijnen, voelt het twee octaven keyboard van de Sub Phatty wat krap. Akkoord, keyboards met twee octaven zijn vrij alledaags op moderne toestellen zoals de Arturia MiniBrute en M-Audio Oxygen reeks. Maar voor het dubbel van de prijs van een MiniBrute zou het mooi zijn geweest van Moog om er twee-en-een-half octaven van te maken zoals bij zoveel Moog monosynths uit de jaren 70 en 80. Toegegeven, je kan makkelijk een andere MIDI controller gebruiken of een sequencer om dit te omzeilen, maar het gaat toch nog steeds een kopzorg zijn als je life speelt.
Vervolgens is er een klein probleem met het preset geheugen. Met name, er zijn maar 16 presets op de Sub Phatty, tegenover 100 bij de Little en Slim Phatties. Nu is het vrij duidelijk dat het lastig zou zijn om toegang te krijgen tot nog meer presets zonder een LCD scherm. Dat snap ik. En de gratis software editor/bibliothecaris van de Sub Phatty laat je erg makkelijk hopen meer presets op je pc opslaan. Ik vermoed dat je met zoveel draaiknoppen, beter aan die presets denkt als 16 “startpunten” die je makkelijk live kan tweaken als je eenmaal vlot de sound kan navigeren.
Nu we het toch over tweaken hebben, de Sub Phatty stuurt en ontvangt MIDI continue controller info voor al zijn draaiknoppen. Dat zorgt voor een aantal ongelofelijke automatisatie trucs, die je toelaten je riffs te veranderen en verdraaien door eenvoudig weg je gepruts met de draaiknop op te nemen op je DAW. Als je DAW ingebedde automatisatie loops ondersteunt, zoals de Ableton live met zijn clip enveloppes, dan kan je een aantal echt verbijsterende ritmische effecten in elkaar zetten terwijl je bezig bent.
Zolang we het over gebruik in een studio hebben, is er nog iets groots: Je kan makkelijk audio in de filter en versterkers van de Phatty routen. Samen met de multidrive en modulatie opties, maakt dat van deze synthesizer een fantastisch toestel om andere synths of opgenomen audio tracks op je DAW te verwerken. Ik doe dat soort dingen de hele tijd in mijn studio en de manier waarop de Sub Phatty het doet, doet me grijnzen van oor tot oor.
Wat ons terug naar de klank brengt. Oh, de klank! Ik heb nu al een aantal jaar een Slim Phatty gehad en ik kan makkelijk zeggen dat de Sub Phatty hem voorbijgaat vanuit een audio standpunt. De sub-oscillator geeft het een diepte in de laagte die beter is dan om het even welke andere Moog, met als mogelijke uitzondering de Voyager. Bovendien is het aanzwengelen van de multidrive als het boos maken van de Hulk. Deze Phatty kan van glad en boterachtig naar een volledige audio aanval gaan met één enkele draai aan de knop.
Software Editor
Toen Moog me vertelde dat je bij de Sub Phatty een gratis editor/bibliothecaris kreeg, was ik verrast. Ten slotte is er een draaiknop voor elke parameter, dus waarom zou je je druk maken om een software editor? Ik bedoel, tenzij het toestel aan de andere kant van de kamer staat, reik je ernaar en begin je te tweaken. Is dat niet net het hele punt van een paneel vol draaiknoppen?
Na de editor gestart te hebben, werd alles een stuk duidelijker. Deze editor van Phatty geeft gebruikers toegang tot een hele reeks functies waartoe je toegang hebt via de LCD schermen van de andere modellen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen één tot vier poles voor je filter helling, elk met een eigen karakter. Je kan ook het gedrag van de enveloppes bewerken, met noodzakelijke dingen zoals single of meervoudig triggeren, en ook über coole handigheidjes zoals het in staat zijn de karakteristieke vasthou tijd van Moog aan te passen tussen de aanval en afkalf segmenten. Bovendien kan je het snelheid bereik van de LFO selecteren, syncen naar MIDI, en zelfs het tracking gedrag van je keyboard wijzigen.
Voor het klaarzetten voor een live optreden, voorziet de editor ook toegang tot het pitch-bend bereik, snelheidsaanpassingen voor de enveloppe tijd en hoeveelheid, externe audio input winst, en natuurlijk, MIDI kanaal toewijzing en verschillende verwante MIDI functies.
Ten slotte is er de bibliothecaris die je toelaat te shufflen en de presets en hun banks te herordenen, wat een zegen is wanneer je jouw sounds voor een gig organiseert. Het helpt ook te compenseren voor het minuscule geheugen van het toestel, vooral als je de Phatty hoofdzakelijk voor studio werk gebruikt.
Na het een aantal dagen gebruikt te hebben, was het snel duidelijk dat de editor van de Sub Phatty makkelijk toegang gaf tot veel erg noodzakelijke functionaliteiten en customisatie. Alle eer voor Moog dat ze dit er als gratis bonus bijstoppen.
Conclusies Moog Sub Phatty review
Het kent geen twijfel dat Moog een paar kantjes eraf moest lopen om de Sub Phatty goedkoper te maken dan de Little Phatty, dus al wat knaagt dat te maken heeft met presets en keyboard grootte is niet zoveel in context. Vooral als je in gedachten houdt dat deze synth een draaiknop heeft voor elke parameter en een absoluut geluidsmonster is.
De algemene Sub Phatty ervaring is een perfect voorbeeld van Moogs obsessieve devotie aan kwaliteit en innovatie. Bottom line: Deze synthesizer is in feite beter dan mijn geliefde Slim Phatty. De prijs-naar-prestatie ratio zou hem absoluut onweerstaanbaar moeten maken, zelfs voor mensen die al een Phatty hebben. We zijn er door weggeblazen. Jij zal dat ook zijn. Top Koop.
Bekijk ook zeker:
- Welk keyboard kopen? Dit is onze #1 beste koop
- Welke synthesizer kopen? Dit is onze #1 beste koop
- Welke digitale piano kopen? Dit is onze #1 beste koop