Digitale piano kopen tips. Lees dit alvorens te kopen.

digitale piano kopen sfeer

De ultieme piano koopgids met tips.

Ik krijg regelmatig verzoeken om advies te geven bij het kopen van piano’s, in het bijzonder digitale piano’s. Vandaar dat ik deze handleiding voor de koper die een digitale piano kopen wil, in elkaar heb gezet.

Omdat mijn studenten in mijn lessen allemaal spelen op een akoestische piano, benader ik de aankoop van een digitale piano vooral vanuit die hoek, maar ik zal ook enkele andere factoren noemen waar je op moet letten.

Op zoek naar iets anders? Bekijk ook:

 

Waar moet je zeker op letten?

88 toetsen

Je wilt een piano met 88 toetsen. Waarom? Omdat kleinere piano’s, hoewel ze handiger mee te nemen zijn en minder wegen, de overgang tussen een akoestische piano naar een digitale piano, en omgekeerd, lastig kunnen maken. Pianospelen is zowel een visuele activiteit als een spieractiviteit en als je als student gewend raakt aan een kleinere piano, dan kan het lastig zijn je weer aan te passen aan een grotere piano.

 

Toetsgevoeligheid

Heb je ooit gespeeld op een supergoedkoop Casio keyboard en is het je opgevallen hoe het geluid als “plastic” klinkt? Dat komt doordat de toetsen niet aanslaggevoelig zijn. Op een akoestische piano zijn er honderden kleine en grote onderdelen die moeten bewegen en moeten samenwerken. Op deze afbeelding zie je wat ik bedoel:

Een digitale piano zit doorgaans een stuk simpeler in elkaar door de techniek. Toetsen die niet aanslaggevoelig zijn voelen heel anders aan (bijvoorbeeld in hoe de toets beweegt). Dit kan erg afleiden en een goede techniek in de weg staan als de student op een gegeven moment overstapt op een akoestische piano. Dit is de hogere prijs echt waard!

 

Velocity sensitivity

Dit klinkt ingewikkeld, maar het betekent in feite dat hoe harder je een toets indrukt, hoe luider de toon zal klinken. Als je op een niet-snelheidsgevoelige piano speelt, mis je het gevoel voor aanslag en dynamiek, simpelweg omdat die er niet is! ‘Dynamiek’ spelen op een akoestische piano vergt een bepaalde techniek en toetsaanslag, dus zorg ervoor dat je een snelheidsgevoelige digitale piano koopt. Staat het er niet op, test het dan gewoon! Speel luid en zacht en let op of het volume verandert. Het goede nieuws is dat de meeste modellen die zowel 88 toetsen en toetsgevoelig zijn, vaak ook snelheidsgevoelig zijn.

Lees onze digitale piano reviews. Dit helpt je bij de juiste keuze te maken>>>

 

Aansluiting voor headphones

Ik oefen vaak ’s avonds, dus de mogelijkheid om mijn piano aan te sluiten op headphones en te kunnen spelen zonder anderen lastig te vallen is echt een godsgeschenk! Een handige tip voor ouders: laat je kind af en toe ook zonder headphones oefenen, zodat je kan horen of ze daadwerkelijk hun pianospel oefenen! Let er ook op dat je het volume van de headphones niet te luid hebt staan, om oorbeschadigingen te voorkomen. Ik gok dat zo’n 99% van de digitale piano’s een aansluiting voor headphones heeft, maar controleer het voor de zekerheid toch voor je een piano koopt. Als je tweedehands koopt, neem dan een eigen set headphones mee om te testen of de aansluiting goed werkt. [bekijk onze koptelefoon top 10>>>]

 

Kies voor wat je al kent

toetsen digitale piano kopenKies waar mogelijk voor een bekend merk. Je krijgt waar je voor betaalt, niet? Dit geldt in het bijzonder wanneer je tweedehands koopt, aangezien je dan een beter idee hebt van de kwaliteit van het merk (in tegenstelling tot bij een onbekender merk) Enkele bekende piano merken zijn:

Dit zijn slechts een paar bekende merken, maar deze brengen stuk voor stuk al decennia lang betrouwbare, professionele en herkenbare producten en service op de markt. Vermijd vage merken, want je bent nooit zeker van de kwaliteit van het instrument en de klantenservice. Een digitale piano kopen kan een behoorlijke investering zijn, dus je wilt er zeker van zijn dat je de beste digitale piano voor je geld krijgt. Een goede tactiek is naar een lokale muziekwinkel te gaan en daar verschillende modellen uit te proberen. Meestal vindt men dat niet erg, dus neem er je tijd voor. Probeer geluid en interface uit, merk op hoe de piano aanvoelt. Bekijk wat je bevalt en wat je niet bevalt en check welke deals je online kan vinden voor de modellen die je goed bevielen!

 

Pas op voor de Controller!

Als je een digitale piano kopen wilt, zorg er dan voor dat je het verschil kent tussen een controller (soms ook wel MIDI controller genoemd) en een digitaal piano. Het is in feite heel simpel: een controller heeft geen ingebouwde geluiden. Het is gewoon een interface die je verbindt met een computer en die dan geluiden van de computer gebruikt. Waarom is dit belangrijk? Omdat de controller zonder verbinding met een computer niets kan. Sommige mensen denken dat de controller een goede optie is, omdat er een prettiger prijskaartje aan hangt, maar een piano moet toch zelfstandig geluid kunnen maken, nietwaar?

>>> Lees onze digitale piano reviews. Dit helpt je bij de juiste keuze te maken>>>

 

digitale piano spelen

Andere dingen om op te letten

Er bestaan geweldige piano’s met prachtig geluid en features. Dus, wat moet een digitale piano (naast binnen je budget vallen) allemaal kunnen? Ga je live optredens doen of muziek produceren? (Jazeker, er zijn piano’s waarmee dat kan!) Blijft deze piano in je huis staan? Denk hierover na als je een digitale piano koopt. Ik heb een Roland FP-80-BK. Een geweldige elektrische piano, maar wel aan de ‘zware’ kant. Hij weegt +/- 25 kg, wat misschien niet zwaar klinkt, maar als je een prijzig instrument met een onhandige vorm wilt verplaatsen, is dat al gauw vrij zwaar. Voeg daaraan de beschermende koffer toe en het geheel wordt nog zwaarder.

Als je niet veel gaat optreden, is het gewicht van de piano misschien minder belangrijk voor je? Als je niet van plan bent zelf muziek te componeren en op te nemen, geef dan geen extra geld uit aan een piano die dat kan. Geen behoefte aan 40.000 extra geluiden op je piano? Koop ze dan ook niet!

Je snapt hem wel: bedenk goed wat je doelen en behoeften zijn, nu en in de nabije toekomst. Let ook op volgende zaken:

 • Klankkleur – Speel een toon luid en luister goed. Klinkt het zoals bij een akoestische piano? Sterft het geluid weg, zoals bij een akoestische piano? Klinkt het natuurlijk of niet? Doe hetzelfde terwijl je een akkoord speelt.
 • Design – Is de piano makkelijk te bedienen? Zijn de knoppen duidelijk en exact? Probeer een paar knoppen uit en kijk of ze doen wat je verwacht dat ze doen. Je wilt niet elke keer dat je iets wilt proberen met de piano een dikke handleiding moeten lezen.
 • Pedalen – Wordt de elektrische piano met een los pedaal geleverd, of is er een ingebouwd pedaal? Kun je het geluid gedeeltelijk dempen, of is er slechts de keuze tussen aan of uit? Als je op een akoestische piano het sustainpedaal half intrapt, dempt hij het geluid ook half. Sommige digitale piano’s kunnen dit ook en dat kan erg handig zijn.
 • Deksel/toetscover – Dit is een esthetische vraag, die de prestaties van de piano niet beïnvloeden: vind je het belangrijk een toetscover te hebben?
 • Speakers en versterkers – Kunnen de speakers luid genoeg zijn voor de plek waar je de piano wilt neerzetten? Heb je een aansluiting voor externe versterkers nodig?

 

Tweedehands kopen

Ik adviseer studenten en ouders altijd om goed onderzoek te doen als ze tweedehands willen kopen en alleen van mensen in de buurt te kopen. eBay is fantastisch als je een nieuwe digitale piano wil kopen ook redelijk safe, maar dat kan heel anders zijn met tweedehands producten. Het is essentieel om de piano voor je hem koopt uit te proberen. Dat kan niet altijd als je via eBay koopt. Zelfs als je de digitale / elektrische piano niet echt kan bespelen helpt het al om gewoon een toets in te drukken en te controleren of de toets werkt. Als de verkoper je niet toestaat dat te doen, zie dan af van de koop. Er zijn zo veel mensen die op Marktplaats (en andere) tweedehands piano’s verkopen, dat je gemakkelijk een andere verkopen voor een piano vindt. Wees altijd voorzichtig en kieskeurig. Vermijd oplichters. Ik vond onlangs piano’s die nieuw € 3.000 waard zijn en op Marktplaats stonden voor € 30. Klinkt het te mooi om waar te zijn, kijk dan gewoon snel verder. Je wilt je zuurverdiende geld niet kwijtraken aan een oplichter. Neem anders ook onze tips door. En als je echt zeker wilt zijn koop dan een nieuwe piano en zoek online naar de beste deals.

 

Onze TOP 3 digitale piano shops

RankWinkelMerkenLeveringPluspunten
Nr1 Piano shopCasio,
Yamaha,
Roland,
Korg,
Kurzweil,
Studiologic
GRATIS,
- dezelfde dag !!
- Laagste prijsgarantie
- Nederlands firma
- top service
Nr2 Piano winkelAkai,
Casio,
Korg,
Yamaha,
GRATIS,
- binnen 1 dag
- 7/7 bereikbaar
- Nederlandse firma
- top service
- lage prijzen
Nr3 Piano winkelalle merkenGRATIS
- naar Benelux
- tussen 2-6 dagen
- goedkoopste aanbieder
- engelstalig
- internationale speler

 

Welke zijn de beste digitale piano’s vandaag de dag verkrijgbaar

Uiteindelijk is de selectie van het beste instrument, welk instrument het ook is, natuurlijk een persoonlijke selectie. Dat gezegd hebbende is dit mijn lijstje van de beste digitale piano’s die nu op de markt zijn.

 • Casio PX 870 (lees review)
 • Yamaha P-45 (lees review)
 • Casio PX-S1000 (lees review)
 • Yamaha P-515 (lees review)
 • Korg SP280 (lees review)
 • Yamaha DGX 660 (lees review)
 • Roland RD-2000 (lees review)
 •  

  De best verkopende piano’s per merk

  digitale piano kopenHieronder vind je een lijstje van de best verkopende piano’s per merk.

  1. Casio piano’s
  2. Korg piano’s
  3. Roland piano’s
  4. Yamaha piano’s

   

  Waarom zijn er zulke grote prijsverschillen tussen digitale piano’s?

  Je zult merken dat digitale piano’s sterk in prijs kunnen verschillen. De prijzen beginnen ongeveer bij € 300 en kunnen wel boven de € 5000 uitkomen. De grootste verschillen zitten hem in de kwaliteit van de speakers en de klankkleuren. Het is vergelijkbaar met het kopen van een akoestische piano: hoe meer geld je uitgeeft, hoe beter de toetsaanslag en klankkleuren zullen zijn.

  Dat is het zo ongeveer, ik hoop dat het je geholpen heeft. Mocht je specifieke vragen hebben wanneer je een digitale piano kopen gaat of die hierboven niet aan bod zijn gekomen, stuur me gerust een mail! Ik help je graag!

   

  >>> Lees onze digitale piano reviews. Dit helpt je bij de juiste keuze te maken>>>

   

  Waarom een digitale piano?

  Digitale piano’s zijn de meest populaire en gewilde soort piano’s omwille van hun betaalbaarheid, hun vermogen om een brede waaier aan geluiden te produceren en de mogelijkheid om hem bij veel soorten muziekproducties te gebruiken. Traditionele piano’s hebben zeker hun nut, maar ze falen op vele vlakken voor verschillende redenen. Traditionele piano’s staan heel mooi als meubelstuk in iemands woonkamer, maar in veel gevallen is dat het enige waar ze voor dienen. Soms zijn ze ook heel moeilijk te verplaatsen. Je kan ook het volume niet aanpassen of er een hoofdtelefoon op aansluiten. Ze kunnen ook simpelweg veel te duur zijn.

  Met de meeste digitale piano’s heb je geen last van deze problemen. Tel hier dan nog het aantal aantrekkelijk functies bij die een digitale piano of keyboard heeft, en dan is het voor veel kopers een uitgemaakte zaak. Digitale piano’s zijn vooral gewild omwille van

  • de accurate manier waarop ze een traditionele piano nabootsen.
  • Ze hebben perfect gewichtige toetsen identiek aan die van een echte piano, en ook de pedalen zijn hetzelfde.
  • Werkstations/keyboards beschikken veelal over mooie LCD schermen
  • en meerdere gigabytes aan geheugen en is compatibel met elk computerscherm.

  Het is vanzelfsprekend dat hoe meer men zichzelf verdiept in de specificaties van digitale piano’s, hoe meer het duidelijk wordt dat elke piano niet voor iedereen geschikt is. Welke piano voor jou geschikt is hangt af van welke belangrijke functies jij verlangt van een piano.

  Als je een akoestische pianist bent die zijn spel wil verbeteren of op een instrument wilt oefenen  dat vergelijkbaar is met het echte werk, dan is een digitale piano misschien wel de juiste keuze. Zoals eerder gezegd kan een digitale piano ontwikkeld worden met dezelfde eigenschappen als een traditionele piano, van het aantal toetsen tot gewichtige toetsen. Of je bent misschien een muziekproducer of DJ die op zoek is naar het gevoel van een echte studio en de mogelijkheid wil om muziek op te nemen, op te slaan en af te spelen. In dat geval is een werkstation/keyboard misschien wel de juiste keuze.

   

  De juiste piano voor u

  piano spelen

  Wanneer je op zoek bent naar een digitale / elektrische piano moet je veel aandacht besteden aan het geluid dat uit het instrument komt. Als pianist ben je op zoek naar de meest realistische reproductie die je kan vinden, dus eigenlijk zet je een stap achteruit als je op een toestel oefent dat niet over hetzelfde geluid beschikt als een traditionele piano. Digitale piano’s beschikken over een groot aantal klanken die opgenomen worden van echte piano’s. Elke noot wordt opgenomen aan verschillende aanslagsnelheden. Je vindt zeker een piano met het geluid waar je naar op zoek bent.

  Zoals met de toetsen van een keyboard, moet je ook de toetsen van een digitale piano altijd uittesten om te weten hoe ze aanvoelen. Zoals bij een traditionele piano moeten de toetsen bij de bas zwaarder en zwaarder aanvoelen, en bij de hoge tonen lichter en lichter. Als je de piano uittest en je handen snel moe en pijnlijk aanvoelen, kan dit een teken zijn dat deze specifieke piano niet geschikt is voor jou.

  Zoals eerder gezegd is het belangrijk om te beslissen waar je  de piano zal bespelen, en of je een piano wil die draagbaar is. Piano’s die in open lucht of in een situatie waar prestaties belangrijk zijn gebruikt gaan worden moeten beschikken over ingebouwde versterkers. Digitale piano’s die voor thuisgebruik bedoelt zijn hebben hier geen nood aan, maar mogelijk moeten deze wel beschikken over aansluitmogelijkheden voor koptelefoons en een regelbaar volume.

  Digitale piano’s zijn beschikbaar in verschillende stijlen, en je moet opzoeken welke jij nodig hebt. De meeste piano’s beschikken over 61, 76 of 88 toetsen, hetzelfde geldt voor elk werkstation/keyboard. Sommige van de belangrijke functies waar je naar moet uitkijken zijn MIDI sequencing poorten, USB poorten en adapters, SmartCard en Wi-fi mogelijkheid.

   

  Pianoprijzen en pianomerken

  Digitale piano’s zijn te vinden in bijna elke prijsklasse, en de prijs hangt af van wat je als  koper zoekt.

  • Je kan betrouwbare digitale piano’s vinden voor een lage prijs van €500, en keyboards zelfs voor €100.
  • Digitale piano’s van topkwaliteit kosten rond de €5,000,
  • en de meeste werkstations zijn te vinden rond de €4,000.

  Maar uiteindelijk zijn deze prijzen in de verste verte niet de vergelijken met de forse prijzen van traditionele piano’s die tussen de €50,000 en €100,000 liggen.

  Iemand die voor het eerst een digitale piano koopt, vertrouwt misschien meer op de populaire merken die de meeste mensen kennen, maar zelfs dan moet je in staat zijn om een betrouwbaar toestel te vinden. Sommige van de meest bekende merken op vlak van digitale piano’s en werkstations/keyboards zijn Clavinova, Yamaha, Casio, Roland en Korg.

  Yamaha keyboards zijn één van de meest betrouwbare en bekende keyboards op de markt, terwijl Casio dan weer bekend staat om zijn betaalbaarheid. Roland en Korg hebben enkele van de meest begeerde digitale piano’s gemaakt, met de Fantom-lijn van Roland en de Triton-lijn van Korg als uitblinkers.

  toetsen digitale piano

  Eén van de leukste dingen aan digitale piano’s is dat iedereen ze kan gebruiken. Bij traditionele piano’s worden mensen soms wat tegengehouden omdat ze speciaal ergens naartoe moeten gaan om er op te kunnen spelen, de piano niet kunnen betalen, niet de kracht hebben om de toetsen te gebruiken of niet goed genoeg zijn voor de meer geavanceerde functies van de piano. Met digitale piano’s heb je veelal geen last van deze beperkingen omdat iedereen in staat is een toestel te vinden dat bij hun noden past.

  Ik heb dit al vele malen persoonlijk ervaren tijdens mijn interacties met piano’s. Ik werd voor het eerst verliefd op de piano toen ik nog in de basisschool zat. Ik was verbaasd door het instrument en de jaren van toewijding die nodig zijn om het toestel goed te kunnen bespelen.

  Nochtans was ik altijd teleurgesteld als ik niet kon experimenteren met die piano in de gang, en verlangde ik er naar om zelf een piano te hebben. Mijn gebeden werden verhoord wanneer mijn ouders me mijn eerste Casio keyboard cadeau gaven. Voor mij was het een prachtpiano, en hij had een simpele geheugenbank met een 6-sporen arrangeerfunctie en modulatieknop. Het was dat toestel dat me leerde spelen, producen en liedjes arrangeren, en hij heeft me tot de dag van vandaag gediend. Hij was perfect voor mijn situatie toen.

  Maar ik had, net zoals andere keyboardspelers, pianospelers, songschrijvers en componisten de drang om te stap te zetten naar enkele van de meer begeerde digitale piano’s die populair waren omdat ze door verschillende producers en artiesten over heel de wereld gebruikt werden.

  Je had de P-Funk All Stars die keyboards en synthesizers populair maakten met hun spraakmakende optredens in de 70’s. In een recent verleden had je ook nog Stevie Wonder, die meer dan alle andere artiesten er voor zorgde dat clavinet en keyboard spelen populair werd. Namen zoals Herbie Hancock, Jon Lord en Keith Emerson komen zo bovendrijven wanneer je nadenkt over artiesten die voorop liepen in hun respectievelijke genres, terwijl ze hierbij gebruik maakten van een groot aantal digitale piano’s die wij nu kennen.

  Zoals technologie vooruit gaat en innovaties het aantal mogelijkheden blijft verhogen, zo zal ook het aantal digitale piano’s in stijgende lijn blijven gaan. We hebben al zo veel vooruitgang gezien bij digitale piano’s in slechts 30 jaar, en hebben genoten van zijn voordelen en de vruchten van zijn productie van veel verschillende artiesten. Digitale piano’s zullen zeker een belangrijke steunpilaar blijven in vele huizen, studio’s en theaterzalen van artiesten in de komende jaren. Met de juiste sturing en begeleiding kan iedereen de juiste piano kiezen die hen helpt om hun beoogde niveau te halen.

  Ik hoop dat je geniet van al mijn pianobeoordelingen!

  BesteDigitalePiano.nl
  Logo