Roland RD-2000 review

Roland RD-2000 Review
9.5

€2.409,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Roland RD-2000 review
Roland RD-2000 review
€2.409,00

Uitgebracht in het begin van 2017, de nieuwe RD-2000 stage piano van Roland is een krachtig keyboard gevuld met geluiden en functies die essentieel zijn voor elke optreden of studiosessie. Deze digitale piano met 88 toetsen is omringd door een strak aluminium omhulsel en weegt net iets minder dan 22 kg. Hij is solide gebouwd, maar weegt nog steeds veel minder dan een aantal concurrenten (namelijk de Korg Kronos met 23 kg en Yamaha Montage met 28,5 kg. Hij heeft een verscheidenheid aan inspirerende geluiden en een hammer action die volledig authentiek voelt. De vanaf prijs van de Roland RD-2000 is €2.499, waardoor hij niet toegankelijk is voor beginnende of middenklasse spelers.  De doelmarkt zijn professionele muzikanten die optreden en die de mobiliteit, het luxe gevoel en de geluid en de selectie van bruikbare functies op prijs zullen stellen. Maar is hij het hoge prijskaartje waard?  Nou, dat zullen we vandaag allemaal bekijken in deze Roland RD-2000 review.

Roland RD-2000 review:

Lay-out

Alhoewel de RD-2000 een hoop heeft te bieden op het gebied van geluiden, speelbaarheid en features, heeft Roland een aantal vreemde beslissingen gemaakt op het gebied van lay-out.  De linkerkant van het keyboard bevat de meeste essentiële dingen waar je snel toegang toe moet hebben: volume, mod draaiwielen, acht encoder draaiknoppen en negen schuifregelaars.

Een scherm die het in het midden zit had wel iets groter mogen zijn voor de prijs. Aan de rechterkant zitten de klank selectieknoppen, de ritme en liedjes sectie met de start en stop knoppen, de transpose en octaaf knoppen, een sectie met voornamelijk instellingen en utiliteitsknoppen en een roterende selectie wijzerplaat.

Goedkoopste Roland RD-2000 Review

Op het gebied van functionaliteit bespeuren we een aantal foutjes in de lay-out.  Vergeleken met de rest van de wijzerplaten en knoppen op het keyboard, voelt de volume draaiknop ietwat klein en verborgen aan.  Het feit dat Roland een draaiknop gebruikt, kan ook een minpunt zijn voor spelers die gewend zijn aan een volume schuifregelaar.

De negen schuifregelaars die aan de RD-2000 zijn toegevoegd voelen te klein en breekbaar voor ons gevoel aan.  Andere keyboards met een vergelijkbare schuifregelaar lay-out, zoals de Korg Kronos en de Yamaha Montage gebruiken grotere schuifregelaars die beter bestand zijn tegen veelvuldig gebruik. De duurzaamheid van een schuifregelaar met meerdere toepassingen, zoals zone volume en orgel drawbars, is erg belangrijk, vooral wanneer ze zwaar misbruikt worden tijdens een live situatie.

Alhoewel de encoder draaiknoppen een exceptionele controle en nauwkeurige aanpassingsmogelijkheden van geluiden en patches bieden (wat we verderop in deze Roland RD-2000 review zullen bespreken), is de mogelijkheid om te zien welke parameters bestuurd worden beperkt door de kleine letters onder de draaiknoppen en de hoeveelheid informatie die weergegeven wordt in zo’n kleine ruimte. Het is lastig genoeg om de juiste parameters de lezen en selecteren in een goed verlichte kamer, dus tijdens een live optreden op een donker podium is dit onmogelijk.

Een feature die gevonden kan worden op de meeste Roland keyboards is de pitch bend/mod schakelaar, welke je uiterst links op het keyboard kan vinden. Dit is een klassiek Roland apparaat die spelers de mogelijkheid geeft om links en rechts te bewegen om de pitch aan te sturen en ook omhoog en omlaag om vibrato aan een geluid te geven. De schakelaar zit op een plek waar je makkelijk toegang toe hebt en geeft de speler een uitstekende controle tijdens het aanpassen van pitches en geluiden.

Geluiden van de Roland RD-2000

Roland heeft echt de spijker op de kop geslagen met de assortiment van geluiden in de RD-2000.  De akoestische pianogeluiden zijn een hoogtepunt van dit keyboard.  Door gebruik te maken van de V-Piano technologie van Roland, hebben de akoestische piano’s hun eigen aparte geluidsmotor. Het detail en de diepte die je kan horen in de piano patches is ongelofelijk. Vooral in de hogere klanken merk je de sympathetische resonerende snaren en hamer geluiden op, wat een indrukwekkend realisme aan het geluid toevoegt.  Terwijl de reverb parameter aanpasbaar is op alle geluiden, wat de akoestische piano’s echt tot leven brengt.

Nog een noemenswaardige functie van de RD-2000 is Piano Designer.  Deze kan je vinden onder de “Tone Designer” knop aan de rechterkant van het keyboard en deze verborgen juweel geeft de speler de mogelijkheid om de mechanismes van de piano’s nog meer aan te passen. Klankkleur, deksel snaarresonantie, hamer geluid, key off resonantie en duplex schaal zijn de aanpasbare parameters.

De tweede geluidsmotor maakt gebruik van de SuperNatural Technology van Roland om de resterende geluiden van de RD-2000 aan te drijven. Deze bestaan uit alles van soepele oude elektrische piano’s tot rijke en volle snaar ensembles. Een noemenswaardige patch is de Touch Wah Clav (denk Stevie Wonder). De funky clav veranderd de timbre op basis van de aanslagsnelheid. Dit geeft spelers een echte unieke prestatie wanneer het gecombineerd wordt met emotioneel spelen.  Er zijn veel te veel patches om ze allemaal individueel te bespreken (er zijn meer dan 1.100), maar de geluiden zijn allemaal realistisch, inspirerend en genietbaar om te spelen.

Hammer Action

Met de overtuigende akoestische pianogeluiden van de Roland RD-2000 en de volledig gewogen hammer action toetsen, is het mogelijk om te vergeten dat je met een elektrische piano speelt. Het PHA-50 hammer action keyboard van Roland is de reden achter het echte gevoel van de toetsen.  Hun geheim zijn de hybride toetsen: deels hout en deel gegoten materiaal. De toetsen hebben een bijna niet waarneembare textuur. Het is genoeg om te voorkomen dat de toetsen te plastisch voelen, maar niet te veel dat het af gaat leiden.

Goedkope Roland RD-2000 Review

De hammer action van de RD-2000 heeft ook iets dat echappement genoemd wordt. Dit is een mechanische functie die in eerste instantie vleugelpiano’s de mogelijkheid gaf om een noot snel te herhalen zonder deze volledig los te laten. Op een digitaal keyboard voegt dit alleen maar aan het authentieke piano gevoel toe.  De PHA-50 toetsen geven vergelijkbare gewogen action keyboards, zoals de Korg Kronos, een onhandig en onrealistisch gevoel.

Ook al hebben de toetsen een ‘echt piano’ gevoel, betekent dit niet dat ze langzaam of zwaar zijn. Deze toetsen hebben de mogelijkheid om nog steeds snel en natuurlijk te spelen, zelfs wanneer je orgel patches speelt en omhoog gaat bij de noten.  Het is deze flexibiliteit dat de RD-2000 een keyboard maakt waarmee je elke stijl kan spelen.

Kenmerken en functies van de Roland RD-2000

Meer dan gewoon een digitale stage piano, is de RD-2000 uitgerust met een aantal erg handige functies die het mogelijk maken om hem te gebruiken als een synthesizer, MIDI controller of een begeleidend instrument. Hij bevat meer draaiknoppen en schuifregelaars dan andere Roland keyboards, zoals de RD-800.

Het is makkelijk en intuïtief om toegang te krijgen tot de ritme en sectie van het keyboard. Helemaal uiterst rechts op het keyboard, kan je snel ritme nummers en liedjes die de RD-2000 heeft te bieden afspelen, stoppen en selecteren.

Ook al zijn de van te voren ingestelde geluiden op dit keyboard al fantastisch, geeft Roland de gebruiker voldoende aanpassingsmogelijkheden met de 9 schuifregelaars, 8 encoder draaiknoppen en de mod draaiwielen.

Roland RD-2000 Review

De RD-2000 heeft 8 zones die volledig toewijsbaar zijn aan verschillende geluiden of controle over het verschillende toetsen bereik.  Elke van de schuifregelaars is bedoeld voor een verschillende zone, wat de gebruiker de mogelijkheid geeft om naadloos verschillende klankkleuren en patches te mixen voor soepele layering effecten.  De 8 zones kunnen ook gebruikt worden met een extern apparaat, zoals een DAW of een live optreden app, zoals MainStage. Die schuifregelaars fungeren ook als de orgel drawbars wanneer een orgel patch geselecteerd is.

De meeste fysieke functies van de RD-2000 hebben meerdere toepassingsmogelijkheden om zodoende ruimte op het keyboard te besparen. Dit omvat ook 8 draaiknoppen aan de linkerkant.  Met een bijna overweldigende hoeveelheid opties, kan elke draaiknop onafhankelijk 5 verschillende parameters besturen, wat afhangt van welke LED rij geselecteerd is. De parameters zijn:

 • Type
 • Diepte
 • Verhouding
 • Feedback
 • Drive
 • Klankkleur
 • Pan
 • Reverb versturen
 • Vertraging versturen
 • Cutoff
 • Resonantie
 • Attack (Aanval)
 • Release (Vrijlating)
 • Laag, Mid 1, Mid 2 en hoge frequentie en Gain
 • Reverb niveau, Tijd, Type en Voor Vertraging
 • Vertragingsniveau, Tijd, Type en Feedback

Deze parameters bieden ongelimiteerde mogelijkheden op het gebied van aanpassingsmogelijkheden en realtime aanpassing van geluiden. De fysieke draaiknoppen zijn erg robuust en de LED lichten maken het makkelijk om de posities van de draaiknoppen te zien.

Beste Roland RD-2000 Review

Gebruikers hebben de mogelijkheid om 100 ‘snapshots’ van het keyboard op te slaan. Deze snapshots zijn precies wat ze klinken: een opgeslagen versie van elk parameter setje op het keyboard op dat specifieke moment.  Dit geeft optreders snel en makkelijk toegang tot verschillende samenstellingen van het keyboard.

Een snapshot kan bijvoorbeeld een getransponeerde synth patch met een door de gebruiker aangepaste EQ hebben en de volgende snapshot kan gebruik maken van de 8 zones met een ander geluid verbonden aan het verschillende bereik. Deze soort flexibiliteit maakt de RD-2000 een erg handig hulpmiddel voor live optreden situaties.

Nog een handige functie is de One Touch Piano knop. Hij zit direct rechts van de zilveren selectieknop, waardoor hij duidelijk en snel toegankelijk is.  Hij is logisch genaamd, aangezien een enkele druk op de knop alle veranderingen ongedaan maakt en je terugneemt naar het standaard pianogeluid.  Het is een functie die vaak over het hoofd wordt gezien, maar ongetwijfeld handig in een live noodsituatie.

Conclusie van deze Roland RD-2000 review

Alhoewel de RD-2000 buiten bereik is van de meeste beginnende keyboardspelers, heeft hij een hoop indrukwekkende functies in een keyboard die competitief geprijsd is. De collectie van overtuigende en leuk om mee te spelen geluiden zou veel optredende muzikanten of studiospelers aan moeten trekken, ongeacht van het genre.

De V-Piano technologie van Roland brengt zeer gedetailleerde piano’s naar dit keyboard.  Het realistische gevoel en gewicht van de hammer action toetsen maakt het een makkelijke overgang voor traditionele akoestische pianisten om over te stappen naar een digitaal keyboard.  Zelfs muzikanten die gebruik maken van externe apparaten tijdens hun optredens zullen de connectiviteitsopties en de naadloze integratie met andere software en systemen die de RD-2000 biedt op prijs stellen.

Alhoewel de lay-out van het keyboard een beetje onhandig voor sommige personen, zou dit minimale probleem potentiële kopers niet moeten weerhouden om dit krachtige en indrukwekkende instrument te kopen.

We hopen dat je genoten hebt van deze Roland RD-2000 review.

9.5 Totale Score
Krachtig en indrukwekkend keyboard

Alhoewel de RD-2000 buiten bereik is van de meeste beginnende keyboardspelers, heeft hij een hoop indrukwekkende functies in een keyboard die competitief geprijsd is

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo