Yamaha Montage 8 review

Yamaha Montage 8 Review
10

€4.149,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Yamaha Montage 8 review
Yamaha Montage 8 review
€4.149,00

In een markt die overspoeld wordt door analoge synth reboots (bijna net zo erg als de Hollywood remakes), is een nieuw product die niet gebaseerd is op een oude analoge synth erg welkom. Wat nog fijner is, is dat het nieuwste aanbod van Yamaha, de Montage 8, alles doet wat de analoge en modulaire systemen kunnen en dan nog wat meer. Nieuwe technologie, een nieuwe interface en een opwindend nieuw pakket werken allemaal samen om de Montage 8 er uit te laten springen ten opzichte van de concurrentie. In deze Yamaha Montage 8 review zullen we uitgebreid bespreken of de Yamaha Montage 8 kopen een goede keuze is of niet.

Yamaha Montage 8 review

Uitspringende features

Er is een hoop positiefs dat we kunnen zeggen. Tijdens het spelen van de Montage 8, kregen we een gevoel van genot die alleen een iconisch keyboard kan geven.

Yamaha Montage 8 kopen

Onder onze vingers was de opgewektheid en nuancering die we konden bereiken tijdens het indrukken van de ivoren toetsen van de Montage verfrissend, vooral omdat we voornamelijk met handmatige machines spelen die verbonden zijn met echte hamersnaren. De piano’s waren overweldigend, koperblazers waren groot maar makkelijk om te hanteren en de synth geluiden brachten net zoveel vreugde in onze oren als dat ons hart sneller ging kloppen van de aanpassingen die we tijdens het spelen maakte om de golfvormen op veel verschillende manieren aan te passen.

Het spelen van deze elektrische synth was geweldig met zijn zware reverb. Ongeacht of we de toetsen nu hard indrukte of lichtjes over de zwarte en witte toetsen gingen, er was altijd een krachtige bas die ons begeleide.

Naast de standaard features (kwalitatief geluid en genoeg effecten om zelfs de meest kritische producer tevreden te stellen) representeert dit keyboard het nieuwe succes van Yamaha om een premium synth te produceren die gemaakt is om te inspireren. Het nieuwste aanbod van Yamaha is sterk gericht op live optredens, waardoor het gestroomlijnde besturingsschema op de Montage zorgt voor een hele nieuwe dynamische omgeving voor op het podium.

Dit niveau van multitrack automatisering (alhoewel de Montage voorkomt ingeblikt te klinken) was voorheen alleen maar beschikbaar met tijdrovende MIDI sequenties in professionele geluidsstudio’s. Het mooie van dit nieuwe model, is dat hij je tijdens het spelen een waanzinnige hoeveelheid nuance en rauwe geluidsverwerking makkelijk aan laat passen door de nieuwste live interface innovatie van het bedrijf, welke SuperKnob heet.

Beste Yamaha Montage 8 Review

Yamaha Montage 8 review: Wat is SuperKnob?

Nu vraag je je waarschijnlijk wat SuperKnob eigenlijk is.

Nou, het is de nieuwe besturingsinterface van Yamaha die een uitgebreide aanpassing van meerdere simultane effecten biedt. Wanneer de andere acht draaiknoppen van de interface in een toewijsbare modus worden geplaatst, dan bestuurt SuperKnob ze met geweldige resultaten. Deze stijlvolle macro controller wordt gebundeld met wat Yamaha zijn Motion Control Synthesis Engine noemt. Dit klinkt als een soort van buitenaardse muziekcomputer van de toekomst. Wat het uiteraard is, is een tandem koppeling van effectenverwerkers welke AWM2 en FM-X genoemd worden. Deze maken uitgebreide, dynamische controle over geluiden en effecten mogelijk die ontwikkeld waren met de live optreder in gedachten.

Het draaiende van de knipperende LED op de SuperKnob voegde extra kracht aan onze optredens toe. Het maakte het geluid groter op dynamische manieren die je moet horen om echt te kunnen waarderen. Van te voren bepaalde effect parameters zoals een kamer vullende EQ, nostalgische FM ruis en snelle pans met extra geluid patches aan onze mix toevoegen, zorgde ervoor dat ons geluid omgetoverd werd van slaande Clavinet akkoorden naar boterige legato geluiden, welke de helderheid en aanwezigheid van meerdere gemixte koper en snaar onderdelen behield.

Het draaien van een knop versterkte ons optreden enorm en dit was allemaal dankzij de expressieve mogelijkheden van de SuperKnob.

Personen die nog steeds de Motif serie gebruiken en liever een vinger kwijtraken dan overstappen naar een nieuw keyboard hoeven zich geen zorgen te maken. Een ding dat Yamaha over heeft genomen van de Motif serie, is de mogelijkheid voor gebruikers om toegang te krijgen tot een aparte rij van knoppen die muzikanten onder andere controle geven over globale effecten sends, filter en envelope en hoe arpeggio’s reageren tijdens een live optreden.

Dus er is geen reden om geïntimideerd te raken door nieuwe titels, zoals SuperKnob of Motion Control Synthesis Engine. Ze zijn bedoeld om je optreden te verbeteren. We durven zelfs te stellen dat de Montage 8 je live optredens zoveel extra kracht geeft, dat je die vele uren vergeet die je gespendeerd hebt om precies de juiste voorstelling te krijgen op je Motif XF.

Goedkope Yamaha Montage 8 Review

Geluiden van de Yamaha Montage 8

Er is hier niet genoeg ruimte voor ons om alle geweldige geluiden die deze synth heeft te bespreken. Daarom hebben we een aantal geluiden uitgekozen die geweldig klinken en tegelijkertijd een representatieve kwaliteit bieden die je van de Montage 8 kan verwachten. We hebben een handvol piano’s, elektrische piano’s en orkestgeluiden uitgekozen die zeker weten op de lijst zullen staan van elke muzikant die optreed. De CFX Concert piano, het bekende multi-layer aanbod van Yamaha en welke vernieuwd is met nieuwe patches, is de eerste patch die je zal helpen om van elk optreden een succes te maken.

De CFX houdt zijn intense, hedendaagse geluid, maar beweegt meer door gebruik te maken van vier AWM2 verwerkingsonderdelen. Hij maakt gebruik van 32 verschillende toonelementen, waaronder diverse samples en snelheidslagen en combineert meerdere onderdelen om een samenhangende prestatie te produceren met genuanceerde piano forte dynamieken, boventoon verbuigingen die goed resoneren na het aanslaan van de toetsen en vergelijkbaar als een echte concert vleugel aanhouden (welke volgens meerdere gebruikers tot wel 10 seconden aanhoudt voor ververst te worden).

De Montage ordent elektrische piano’s per decennium en deze kan je naar voren halen door gebruik te maken van de Scene knoppen in de Gallery Performance sectie. Je hebt de keuze uit een overvloed van atmosferische Rhodes en funky Clavinetten. Hetzelfde geldt voor toonwielorgels. En ja, de gebruikersinterface levert alle 9 bars voor alle dynamische orgel aanpassingen die je tijdens het spelen wilt maken.

Om echter het meeste uit deze feature te halen, heb je een authentieke Leslie speaker nodig, aangezien het meegeleverde software draai effect niet geweldig is. Maar wanneer je verbonden bent met een Leslie, dan krijg je al het authentieke B3 geluid wat je maar zou willen uit een product die niet ontwikkeld is door Laurens Hammond (en veel makkelijker om te tillen is dan de loodzware B3).

De orkestgeluiden overtroffen als onze verwachtingen ook. Ze bestaan uit een enorme hoeveelheid nieuwe geluiden en de sample kwaliteit is fantastisch. De SuperKnob is ook hier bruikbaar, aangezien hij naadloos toegevoegd wordt aan veel prachtige effecten, wat diepte en echtheid aan je live optredens toevoegt.

Met de SuperKnob kan je de Seattle Sections snaar patch nemen en omtoveren van los naar vast terwijl je de indrukwekkende ensemble onder een solo fagot invoegt. Extra octaven onder de SuperKnob, naast trillingen en dalingen op toewijsbare knoppen maakt onze favoriete patch (Pop Horns Bright) erg pertinent, terwijl de keyboardspeler de mogelijkheid krijgt om ingewikkelde, levendige hoorn begeleidingen precies goed te krijgen.

Uiteraard is een high-end orkest software bibliotheek vereist om bepaalde effecten te bieden die bijna onmogelijk om na te bootsen zijn met een digitale synth. Maar de Yamaha Montage 8 is het keyboardsysteem die het dichtst in de buurt komt om deze kroon te ontvangen en dit in een intuïtief en makkelijk uit te voeren pakket.

Van wazige synth geluiden, bijtende leads, bonkende bassen en zachte pads. De FM-X synthesis motor op de Montage 8 bevat het hele synth geluidsspectrum van retro tot modern, tot experimenteel, naast uitgebreide prestaties die deze stemmingen perfect integreren. Alle Yamaha keyboards worden uitgerust met premium features en dit nieuwe model stelt zeker niet teleur op dat gebied.

Goedkoopste Yamaha Montage 8 Review

Yamaha Montage 8 review: Technologie

De sleutel tot het toegang krijgen van de geweldige geluiden van de Montage 8 en het produceren van de genuanceerde live optredens waar je naar op zoekt bent, is de systeemarchitectuur. En het begint allemaal met het touchscreen.

Het is in principe je nieuwe ‘home’, omdat dit scherm de prestatie grenzen vergeeft en de multitimbrale modus altijd aan laat. De geweldige Voice modus van de Motif is een schokkende afwezige op de Montage 8, maar je hoeft je nog geen zorgen te maken. Als je je afvraagt hoe je gewoon een piano speelt, dan kunnen we vertellen dat er veel aparte keuzes zijn die een enkel instrumentgeluid bieden. Voor een toegevoegde gebruiksgemak heeft Yamaha de Category Search functie toegevoegd, welke je ongetwijfeld het exacte geluid geeft waar je naar op zoek bent.

Een Performance biedt ruimte voor 16 onderdelen. De AWM2 of FM-X geluidsbronnen kunnen die onderdelen vullen, welke ook vrij gemixt en gepaard kunnen worden in een Performance. Splits en lagen kunnen simpel aangepast worden door gebruik te maken van de mixer strip, wat een touch input is op de grafische gebruikersinterface.

In de volledig nieuwe AWM2 processor bestaan onderdelen uit acht elementen. Een element bestaat uit een subtractieve synthesis keten, welke uit het volgende bestaat:

  • Sample afspeel oscillator
  • Een multi modus filter
  • Pitch en volume envelopes
  • Een LFO
  • En een losse multi modus EQ

Motion Control Synthesis Engine

De Expanded Articulation van de Motif XS/XF is ook weer aanwezig bij de Montage. Deze geeft gebruikers de mogelijk om omstandigheden in verband te brengen met wanneer en hoe elementen ‘praten’, wat erg lijkt op het spelen van legato of het indrukken van een toewijsbare knop.

Wat dit simpelweg betekent, is dat akoestische en orkestrale instrumenten een weelderige, nevelige en erg accurate simulatie zijn van een echte symfonische begeleiding. Net zo indrukwekkend, is dat de FM synthesis motor beter presteert dan de legendarische Yamaha DX 7 door 8 operators te bieden.

Elke operator heeft zijn eigen envelope en een assortiment van golfvormen. Daarnaast is elk FM-X onderdeel uitgerust met zijn eigen filter en pitch envelope. De acht operaties zijn geordend door 88 algoritmes. Om niet onder te doen voor het model dat vervangen wordt, is de Montage ook uitgerust met 5GB aan samples. Dit zijn bijna tien keer zoveel samples als dat de Yamaha Motif XF bood.

De Motion Control Synthesis Engine is de aanpak van Yamaha van een bekend begrip. Macro’s en automatisering bieden zeker weten hetzelfde concept, maar de manier waarop de Montage animatie en modulatie onder je vingers plaatst is exceptioneel.

En Motion Control maakt interactieve controle van optreedfuncties mogelijk, zoals geen enkele andere grote naam doet. Kronos heeft misschien meer geluidsbronnen en Spectrasonic Omnisphere 2 biedt misschien 55+ effectbronnen, maar de eenvoudige besturingen op de AWM2 en FM-X bronnen van de Montage bieden diepe aanpassingen die elk geluid kunnen produceren die je maar nodig hebt voor je optreden.

Conclusie van deze Yamaha Montage 8 review

Tot dusver biedt het nieuwste digitale keyboard van Yamaha geweldige geluiden, intuïtieve besturingen en hij is een waardige opvolger van de legendarische Yamaha Motif serie (en Montage biedt ook sample compatibiliteit met de voorganger).

De Yamaha Montage 8 doet zoveel dingen goed en hij combineert alles op zo’n manier die niet alleen uniek, maar ook werkelijk waar inspirerend is. We durven wel te zeggen dat het nieuwe vlaggenschipmodel van Yamaha een nieuwe klasse van synthesizers creëert. Voor bijna €4.000 (prijs tijdens deze Yamaha Montage 8 review is €3.989) is er geen enkele andere alles-in-een keyboard synth die beter geschikt is voor de eisen van de muzikanten van vandaag de dag. Voor geweldige geluidskwaliteit, gebruiksgemak en uitstekende live optreden verbeteringen ten opzichte van de legendarische voorganger, krijgt de Montage 8 van ons vijf van de vijf sterren.

10Expert Score
Sublieme synthesizer

De Yamaha Montage 8 doet zoveel dingen goed en hij combineert alles op zo’n manier die niet alleen uniek, maar ook werkelijk waar inspirerend is. We durven wel te zeggen dat het nieuwe vlaggenschipmodel van Yamaha een nieuwe klasse van synthesizers creëert.

Ook interessant:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo