Yamaha CLP-735 review

yamaha clp-735 review
9.8

€2.315,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Yamaha CLP-735 review
Yamaha CLP-735 review
€2.315,00
Ultra-realistisch geluid en gevoel
Meeslepende speelervaring
Geweldig uitziende omkasting
Uitgebreide aansluitmogelijkheden
Krachtig luidsprekersysteem
Fortepiano stemmen

Yamaha’s Clavinova serie wordt algemeen beschouwd als een van de beste digitale piano’s ooit gemaakt. In deze recensie bekijken we de CLP-735. We ontdekken of hij de high-end digitale piano ervaring levert die je van een Clavinova verwacht.

yamaha clp-735 review
9.8Expert Score
Verbluffende piano

De Clavinova CLP-735 is een absoluut verbluffende digitale piano. Hij komt ongeveer zo dicht bij het werkelijke geluid dat je van een digitaal instrument kunt krijgen. We houden ervan hoe hij klinkt, hoe hij aanvoelt, en hoe meeslepend de speelervaring is. Er hangt een serieus prijskaartje aan, maar het is een heel goede piano.

Positief
  • Ultra-realistisch geluid en gevoel
  • Meeslepende speelervaring
  • Geweldig uitziende omkasting
  • Uitgebreide aansluitmogelijkheden
  • Krachtig luidsprekersysteem
  • Fortepiano stemmen
Minpunten
  • Zeer duur

Geluidskwaliteit 4,9

Yamaha heeft geen enkele moeite gespaard als het gaat om de klank van de CLP-735. De toonaangevende klanken komen van twee iconische concertvleugels; de Yamaha CFX en de Bösendorfer Imperial. Pristine exemplaren van deze prachtige piano’s werden tot in de perfectie gestemd voordat ze werden gesampled voor de CLP-735.

Beide piano’s hebben een verschillend karakter; de CFX is krachtig en impactvol, terwijl de Imperial helderder en subtieler is. Het opmerkelijke is hoe natuurlijk ze allebei klinken bij elke snelheid. Het klinkt zo nauwkeurig als je vingers spelen, in plaats van de dichtstbijzijnde beschikbare opgenomen snelheid.

Er zijn nog meer pianostemmen, waaronder een Chopin Piano en Fortepiano stemmen. Er zijn in totaal 38 stemmen, met een maximale polyfonie van 256 noten.

De keuze van de piano’s is een belangrijke factor in hoe goed de CLP-735 klinkt. Of je nu Klassiek, Jazz, Blues of Popmuziek speelt, hij zal geweldig klinken.

yamaha clp-735 geluid en toetsen

Toetsenbordgevoel 9,8

Yamaha’s GrandTouch-S toetsbed levert een angstaanjagend realistisch gevoel. De combinatie van natuurlijke houten toetsen en ebben/ivoren toetsen laat je denken dat je aan een akoestische piano zit.

De meeslepende kwaliteit van de CLP-735 komt vooral van Yamaha’s Real Grand Expression 2 technologie. Het vangt elke nuance en elke variatie in contact met je spel.

Hierdoor kun je vrijuit spelen met expressie en elk beetje dynamisch bereik uit de uitstekende Concert piano stemmen halen.

Kenmerken 9,4

Er zijn hier geen gimmicks; elke functie is iets dat bijdraagt aan de authenticiteit en de speelervaring.

features yamaha clp-735

Binaurale samples

Luisteren via een koptelefoon is geen natuurlijke manier om muziek te horen. Het geluid wordt niet aan je oren geleverd zoals in de kamer. 3D Binaural Sampling is iets dat tegenwoordig erg populair is. Het wordt vaak gebruikt om de akoestische kwaliteiten van een specifieke ruimte na te bootsen in een koptelefoon.

In dit geval helpt het om de indruk te wekken dat de piano in een akoestische ruimte staat in plaats van je oren te bombarderen met geluid.

VRM fysieke modellering

Virtual Resonance Modeling is een andere functie die een rol speelt bij de algehele geluidskwaliteit van de piano. Het bootst in feite na hoe geluid resoneert in de body van een akoestische piano. Het is een eigenschap die je op veel goedkopere digitale piano’s aantreft, maar niet met dezelfde aandacht voor detail.

De CLP-735 houdt rekening met meerdere natuurlijke parameters in real-time, zoals pedaaltiming, snaartrilling, snelheid en welke toetsen worden ingedrukt. Dat geeft je de natuurlijke variatie/onregelmatigheden die je krijgt bij het bespelen van een echt instrument.

Tone escape poorten

De CLP-735 gebruikt tone escape poorten om het geluid uit de luidsprekers op een meer natuurlijke manier te verspreiden. Het zijn deze poorten die de meeslepende speelervaring creëren door de indruk te wekken dat het geluid door het lichaam resoneert en niet rechtstreeks uit de luidsprekers komt.

Toetsenbordstanden

Je kunt kiezen uit een paar verschillende toetsenbordstanden: Dual, Duo en Split.

De Dual en Duo standen zijn zeer geschikt voor duetten en leerling/leraar oefeningen. Met de Split-modus kun je met een andere stem in elke hand spelen.

Smart Pianist app

De Smart Pianist app is compatibel met veel digitale piano’s van Yamaha. Het biedt een heleboel coole functies en educatieve inhoud.

Ingebouwde recorder

Met een 16-sporen sequencer kun je tot 80 minuten 24-bit/44,1 kHz audio opnemen. Als je een belangrijk optreden of recital voor de boeg hebt, is dit een perfecte manier om zeker te weten dat je spel op punt staat.

Ingebouwde effecten

De ingebouwde effecten zijn er puur om het realisme te versterken, niet om iets geks te doen. Ze omvatten zes soorten Reverb, drie soorten Chorus en zeven soorten Brilliance.

Demo/les nummers

Er zijn 21 demo songs, 50 klassiekers, en 303 les songs. De lesnummers bieden een stevig pad om als speler vooruitgang te boeken en de techniek te verbeteren.

toetsenbord yamaha clp-735 piano

Gebruik 9,8

Het eerste waar je aan moet denken is de indeling van de bedieningselementen. De CLP-735 heeft beperkte bedieningselementen, mooi aan de zijkant van het toetsenbord geplaatst, waardoor het strakke beeld van de kast behouden blijft. Hij heeft een klein LCD scherm dat het navigeren door geluiden en functies eenvoudiger maakt.

Het vermogen en de kwaliteit van het ingebouwde luidsprekersysteem maken de CLP-735 perfect voor thuisgebruik en geschikt voor kleinere zalen. Als je een artiest bent die een digitale piano wil die eruit ziet als een echte piano, heeft hij ook de connectiviteit die nodig is voor grotere optredens.

Bouwkwaliteit 9,6

De CLP-735 wordt geleverd in meerdere afwerkingen, waaronder Dark Walnut, Rosewood en het nieuwere Polished Ebony (duurder).

Alles voelt solide aan, tot en met de spanning van het drieklaviersysteem. Als je de CLP-735 als concertvleugel zou gebruiken, zou hij dezelfde zwakke punten hebben als elke andere. Je zou bijvoorbeeld niet met echte kracht tegen de poten willen stoten. Maar bij normaal gebruik is hij geweldig.

Hij wordt ook geleverd met een mooie pianokruk.

yamaha clavinova clp-735 digitale piano

Connectiviteit 9,8

We hebben hier meer op te noemen dan bij de meeste digitale piano’s. Er zijn drie USB poorten, een type B en twee type A.

Hij wordt geleverd met MIDI in/uit/thru, wat niet typisch is voor de meeste digitale piano’s.

Er zijn twee 1/4″ hoofdtelefoonaansluitingen, zodat je in stilte kunt oefenen/duetten.

Je krijgt een enkele 1/8″ AUX audio ingang, en nog belangrijker, twee 1/4″ audio uitgangen voor als de ingebouwde luidsprekers gewoon niet voldoen.

Voor wie is de Yamaha Clavinova CLP-735 het meest geschikt?

Gezien de prijs is de CLP-735 niet voor beginners; hij is voor serieuze intermediaire/professionele spelers.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste elektrische piano of ga onmiddellijk de beste Yamaha piano kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo