Laten we met dit artikel beginnen door te zeggen dat we grote fans zijn van synthesizers. We hebben nu zo’n vijf of zes jaar met synthesizers gewerkt en hoe meer we met ze spelen, hoe fijner we ze vinden. Elke synthesizer heeft eigenaardigheden en karakteristieken, waardoor zo’n beetje elk model zich weet te onderscheiden van de rest. Elke synthesizer is verschillend op het gebied van lay-out, opties en speelbaarheid. Sommige synths laten je hard werken, terwijl andere makkelijker om onder de knie te krijgen zijn. De verscheidenheid is wat ze zo aantrekkelijk maakt. Daarom zijn we erg enthousiast over deze Korg Minilogue review, waarin we je helpen bepalen of dit de juiste synthesizer voor je behoeften is.
We zullen het gaan hebben over de features, hoe alles eruit ziet, klinkt en voelt en hem zelfs vergelijken met een aantal andere populaire synthesizers die vandaag op de markt te vinden zijn. Aan het einde van deze Korg Minilogue review zal je weten of hij je hard verdiende centen waard is.
Vergelijk nu prijzen bij:
Korg Minilogue review:
Wat zijn synthesizers
Voordat we echter met deze Korg Minilogue review beginnen, gaan we eerst beantwoorden wat een synthesizer is. In tegenstelling tot een elektrische digitale piano probeert een synthesizer niet om de geluiden van een vleugelpiano na te bootsen. In plaats daarvan focust een synthesizer op zijn eigen unieke elektronische geluid.
Als je niet zeker weet hoe een synthesizer klinkt, neem dan een kijkje naar de vele video’s die je op YouTube kan vinden. Je zal de elektronische geluiden herkennen die zo populair waren aan het einde van de jaren 70 en de jaren 80. Synthesizers waren toentertijd een geluidsdesign tool, maar nog steeds een redelijk optionele tool in de muziekindustrie. Vandaag de dag omhullen analoge en digitale synths de muziekindustrie met laserachtige geluiden en hun circuit buigende mogelijkheden.
Analoge vs digitale synthesizers
Wat is het verschil tussen een analoge synthesizer (zoals de Korg Minilogue) en een digitale? Een analoge synthesizer maakt gebruik van echte schakelingen die omgelegd kunnen worden door het gebruik van verschillende knoppen om geluidsgolven door de output naar de speakers of koptelefoon te sturen.
De schakelingen zijn intern, maar de draaiknoppen en geluidsgolven en effecten bevinden zich aan de buitenkant van de synthesizer. Sommige analoge synthesizers worden modulaire synthesizers genoemd en gebruiken verscheidene patch kabels om de indeling van de interne schakelingen te veranderen. Andere synthesizers gebruiken knoppen om dit te doen. Sommige gebruiken een combinatie van beide en komen redelijk veel voor. Digitale synthesizers bootsen alle functies van een analoge synthesizer na zonder alle onboard hardware.
Fabrikanten stapten over op digitale synths toen ze er achter kwamen dat het veel goedkoper was. Zo is onze Roland D-50 een oude digitale lineaire synthesizer, wat een van de eerste digitale synths is die een hybride probeerde te creëren tussen analoog en digitaal, door gebruik te maken van onboard schakelingen en digitale presets. Digitale synths hebben zo hun voor- en nadelen, maar hetzelfde geldt voor analoge versies.
We hebben recent met de Korg Minilogue gespeeld en zullen deze uitgebreid bespreken in deze Korg Minilogue review. Hij is niet alleen erg leuk om mee te spelen, maar heeft ook een hoop bruikbare features om het spelen met een synthesizer toegankelijk voor iedereen te maken. Hij heeft ook een hoop fantastische geluidsdesign implicaties en we zouden niet verrast zijn als verscheidene grote producers de komende jaren met deze synth zullen gaan werken.
Laten we nu verder gaan met deze Korg Minilogue review.
Overzicht Korg Minilogue review
De Korg Minilogue is klein en dat is het eerste wat ons opviel. De strakke zilveren kleur geeft hem een moderne en schone uitstraling, in tegenstelling tot de donkere kleuren van de stoffige oude synths van sommige andere synth fabrikanten.
We zullen toegeven dat we het mooier hadden gevonden als deze synth iets meer een ouderwetse uitstraling had. Vanwege zijn design ziet hij er namelijk meer uit als een MIDI controller dan een analoge synth. Onze klachten over de uitstraling vergaten we echter snel toen we de Korg Minilogue aandeden.
Wanneer we een keyboard of synth uittesten, dan proberen we te beginnen met de standaard preset. Er zijn echter honderden presets op deze synth, wat ietwat ongebruikelijk is voor een analoge synthesizer. Door naar het einde van de preset pagina’s te scrollen vonden een aantal initiële presets, welke in de buurt komen van standaard instellingen. Er is een scrol knop aan de rechterkant van het scherm om makkelijk door programma’s te scrollen.
Geluiden, knoppen en waveforms Korg Minilogue
Voordat we in deze Korg Minilogue review overgaan op hoe hij klinkt, willen we eerst de knoppen op de synth bespreken en wat ze doen. Analoge synths kunnen hun golfvormen veranderen. Er zijn meestal drie standaard golfvormen: zaagtand (een bruisend geluid), driehoeksgolf (een zacht geluid) en blokgolf (een stijf, hoekig geluid dat milder dan zaagtand is, maar nog steeds meer agressief dan de driehoeksgolf).
Je kan je golfvorm aanpassen door een schakelaar over te halen. Er is een klein scherm die je golfvorm aangeeft, zodat je de vorm van het geluid dat je speelt kan zien. We vinden dit een erg gave feature, aangezien we de vormen van golfvormen fantastisch vinden en om ze te zien op het display is geweldig. Je kan de vorm van je golfvorm ook aanpassen, als je bijvoorbeeld wilt dat je zaagtand een aantal andere vreemde vormen heeft.
Je kan de pitch en octaven van je noten aanpassen met de octaaf en pitch controle schakelaars en knoppen. Het is erg bevredigend om de schakelaars over te halen, ze ploffen een beetje zoals echte hardware.
Analoge synthesizers kunnen meer dan een oscillator hebben en deze synth heeft er twee.
Wat is een oscillator?
Oscillators laten je geluid door de schakelingen bewegen. Ze kunnen ook aangepast worden, zodat je de manier waarop je geluiden door de schakelingen bewegen kan veranderen. Dit klinkt mogelijk verwarrend als je een beginner bent, maar als je met een oscillator speelt, dan zal je begrijpen hoe het werkt.
Elke oscillator geeft je de mogelijkheid om golfvormen samen te voegen, waardoor je je synthese een meer complexe toon geeft. Je kan met een oscillator spelen voor een schonere toon of twee voor een dikkere. Wij vinden het fijn om te mixen, omdat het ons meer opties geeft.
We raden aan om hetzelfde te doen als je de Korg Minilogue uit kan proberen voordat je besluit om hem te kopen. Er zijn een aantal andere knoppen die de oscillators tegen elkaar kunnen moduleren, waaronder een ring mod, pitch mod en cross modulator, welke de golfvormen over elkaar laat kruizen, wat niet echt aangenaam klinkt maar tegelijkertijd erg cool is.
Er is ook een geluidsoscillator, welke los staat van de andere twee. Deze veranderd je signaal naar witte ruis voor een statisch achtig effect. Je kan het filteren voor een soort van winderige, krabbende toon.
Filters en nog meer
Het volgende onderdeel waar we het over gaan hebben in deze Korg Minilogue review is filters. Filters zijn in principe effecten die de agressiviteit van de tonen veranderd. De twee meest standaard filters zijn cutoff en resonantie. De cutoff filter dempt je geluid wanneer je deze verlaagd of verdikt en verhelderd deze wanneer je hem verhoogd.
De resonantie maakt je toon meer hol en haalt boventonen eruit (andere frequenties die in de achtergrond van je toon verstopt zitten) en brengt deze naar voren, zodat je verschillende frequenties kan horen van dezelfde toon.
De Korg Minilogue brengt de filters op een ander niveau, door een aantal gekke features toe te voegen die andere synths niet bieden. Zo kan je bijvoorbeeld een feature inschakelen (velocity tracking), welke de filter de mogelijkheid geeft om andere dingen te doen op basis van hoe hard je de toets indrukt. Het is een beetje als aanrakingsgevoeligheid, maar je kan het inschakelen om het effect te krijgen.
Het duurde een paar minuten voordat we de filters onder de knie kregen tijdens deze Korg Minilogue review. Er is namelijk een grote cutoff filter knop die de resonantie ook aanstuurt. Dus als je de cutoff wilt verhogen zonder de resonantie aan te passen, dan moet je de resonantie knop helemaal naar beneden draaien voordat je de primaire filter knop verhoogt, om te voorkomen dat je niet per ongeluk de verkeerde filter verhoogd.
Op het gebied van werkstroom vertraagd dit alles een beetje. Je moet anticiperen hoeveel resonantie filtering je wilt, voordat je er toegang toe hebt. Voor live optredens begrijp ik echter dat deze feature een stuk makkelijker is, vooral wanneer je maar een hand hebt om aan de knoppen te draaien terwijl de andere speelt. Dus we kunnen begrijpen wat Korg wilde bereiken, maar het duurt even voordat je er aan gewend raakt.
Aan de rechterkant van de filters vind je de amp envelopes. Met deze stuur je de aanval, verval, sustain en vrijlating van je geluiden aan. Een korte aanval zal je geluid direct afspelen, terwijl een lange aanval hem op laat zwellen voor de volledige snelheid te bereiken. We vinden het fijn om met deze aanval snelheid te spelen op een hoge cutoff filter. Het geeft een cool omgekeerd achtig geluid, dat als korte adems klinkt.
De arpeggiator is prachtig en maakt het mogelijk om noten op te delen in gave patronen. Dit gecombineerd met de vertraging zorgt voor een aantal geweldige geluiden.
De vertraging is enorm flexibel. Je kan vertragingstijden aanpassen voor korte of lange vertragingen van je noten. Een high-pass van de vertraging maakt het mogelijk om een gedempte feedback te geven. Dit is erg handig voor producers en spelers die hun geluiden geweldig willen vertragen.
Het activeren van de arp en vertraging en een aantal andere modi is erg makkelijk. We vinden de rij met knoppen waar alles aangegeven is erg fijn en ze zitten allemaal naast elkaar voor makkelijke toegang. Dit is waar de moderne lay-out echt van pas komt. Bij oudere synths was organisatie niet echt een prioriteit.
Specificaties Korg Minilogue
Laten we het eens gaan hebben over een aantal technische dingen op de Korg Minilogue om alles op te sommen voor wanneer je eentje wilt kopen.
- 4 noten polyfonie, twee noten, unison, mono en chord modus
- 2 oscillators
- Filters
- Amp EG besturing
- Arpeggiator
- Vertraging
- Pitch Bender
- 37 toetsen
- Gewicht: 2,8kg
- Prijs tijdens deze Korg Minilogue review: €573
- Connecties
- Koptelefoon (6,3mm stereo aansluiting)
- Output (6,3mm monaural aansluiting)
- Audio in (6,3mm monaural aansluiting)
- Sync in (3,5mm monaural mini aansluiting)
- Synch out (3,5mm monaural mini aansluiting)
- MIDI in
- MIDI out
- USB Type B
Hoe zit het met de concurrentie?
Dus je bent geïnteresseerd in de Korg Minilogue, maar zijn er andere opties beschikbaar die net zo goed of beter zijn? Dat gaan we nu bekijken in deze Korg Minilogue review.
Korg Minilogue vs Sequential Prophet-6
Laten we beginnen met de Sequential Prophet-6. Vergeleken met de Korg Minilogue is dit ding enorm. Meer toetsen, meer schakelaars, de klassieke synth look en veel meer knoppen.
De Prophet is echter bijna vier keer zo duur als de Minilogue (€2.333). En om eerlijk te zijn ziet de Korg Minilogue er misschien niet net zo gaaf uit, maar we kunnen bijna alles doen wat de Prophet kan met minder knoppen. We zeggen bijna, omdat de Prophet iets meer features heeft, zoals stereo verstoring en een pulse golfvorm optie.
Korg Minilogue vs Korg Arp Odyssey
En hoe zit het met een andere Korg, zoals de Arp Odyssey. De Arp Odyssey is erg cool, maar hij heeft sliders in plaats van knoppen en hij heeft maar een twee noten polyfonie.
Volgens ons is de Arp Odyssey geweldig en we zouden niet aarzelen om een te kopen, maar voor personen die starten met synths is de Korg Minilogue meer gebruiksvriendelijk. Hij heeft ook een aantal meer opties en de Minilogue is ook goedkoper (€832 voor de Arp Odyssey).
Korg Minilogue vs Moog
Laten we nu eens een kijkje nemen naar de bekende Moog synths. De Mother-32 is een goedkopere (€699) Moog die het klassieke, onverslaanbare Moog geluid heeft. Hij heeft echter geen keyboard. Het design is prachtig en gebruiksvriendelijk en heeft zelfs een modulair element.
Alhoewel hij volgens ons beter klinkt dan de Minilogue, is hij niet zo aantrekkelijk voor live optredens omdat hij geen toetsen heeft.
Maar hoe zit het met de iconische Sub 37 van Moog. Als wij mochten kiezen, dan zouden we de Sub 37 uitkiezen. Er is niks dat zo goed klinkt. Hij is zo krachtig dat het moeilijk om te stoppen met spelen.
Hij kost echter ongeveer drie keer zoveel als de Minilogue (€1599) en heeft maar een twee noten polyfonie.
Korg Minilogue vs Roland System-1
En hoe zit het met een digitale synthesizer? Daarvoor nemen we een kijkje naar de Roland System-1. Dit Roland product reconstrueert analoge geluiden en plaatst ze in een compacte, futuristische groene en zwarte synthesizer, welke makkelijk om te spelen en leuk om naar te luisteren is. De voordeel van dit is dat hij meer effecten heeft, waaronder het bekend scatter effect van Roland welke te vinden is op elke Aira producten.
Het minpunt is dat ondanks dat hij probeert om analoog te klinken, hij niet net zo warm is.
De arpeggiator is echter prachtig en de digitale effecten kunnen geluidsdesign meer uitgebreid maken op deze synth. Met een iets lagere prijs dan de Minilogue zal het mogelijk moeilijk voor je zijn om te besluiten welke je wilt (€499).
Alhoewel ze niet identiek zijn, zijn ze beide geweldig en je zal waarschijnlijk met beide tevreden zijn. Als wij moesten besluiten, dan zouden we echter voor analoog gaan, om wij vinden dat analoog vaak beter klinkt. Dit is echter een voorkeurskwestie.
Moet je de Korg Minilogue kopen?
Is het het waard om de Korg Minilogue te overwegen? Ja zeker. Voor prijs zou je bijna kunnen zeggen dat hij onverslaanbaar is op het gebied van waarde.
Als je een hoger budget hebt, ga dan voor iets met meer opties. Maar omdat hij relatief goedkoop is, is het een geweldige optie voor synth spelers van alle niveaus.
We hopen dat je van deze Korg Minilogue review hebt genoten.
Vergelijk nu prijzen bij: