Dave Smith Pro 2 review: krachtigste monofone synth op de planeet

Dave Smith Pro 2 review synthesizer

De verovering van de hardware synth markt door Dave Smith is vandaag de dag een eenvoudige feit in de recente geschiedenis. Het is geen overdrijving om te zeggen dat bijna elke keyboard speler in de afgelopen 35 jaar een Prophet dit of DSI dat heeft gehad of gewild – een feit dat hem enkel wordt nagedaan door Bob Moog. Na de Prophet 12 (lees review), was het niet duidelijk hoe Dave een nog hoger niveau zou kunnen bereiken. En dan kwam de Dave Smith Pro 2. Op het eerste zicht lijkt het een monofone P12, maar het is een totaal ander beestje. In feite is het op bepaalde manieren nog krachtiger dan de P12. Geloof je me niet? Lees dan verder.

»» Bekijk hier de beste aanbiedingen & gebruikersreviews »»

Overzicht

De Pro-2 is een hybride synth, wat inhoudt dat het flexibele digitale oscillators  invoert in echte analoge filters. Net zoals bij de P12 (en Tempest) is er een geniale OLED display die je toegang geeft tot diepere parameters en visuele voorstellingen geeft van waveforms en routing. Het enige waar je voor moet opletten is dat de OLED fonts erg klein zijn. Ze zijn scherp en helder, maar misschien zal je moeten grijpen naar je leesbril als je jouw eigen patches ontwerpt.

Sommige artiesten zeurden over het feit dat de Prophet 12 geen stapsgewijze sequencing had, wat de Prophet ’08 zo aantrekkelijk maakte voor ritmische patches. De Pro-2 heeft deze tools wel, maar implementeert ze op een meer intuïtieve en veelzijdige manier.

De Pro-2 is geen slungel waar het aankomt op performance controle. Het keyboard voelt zowel snelheid als kanaal aftertouch. Bovenop de pitch en modulatie wielen, zijn er twee positie- en druk-gevoelige aanraak sliders die je vinger positie kunnen onthouden, of terug kunnen keren naar de standaard positie van zodra je los laat.

Dave Smith Instruments Pro 2 achterkant synthesizer

Synthese Motor

Nu we de hardware details gehad hebben, kunnen we een beter kijkje nemen naar de algemene structuur van de Dave Smith Pro 2. Net zoals de Prophet 12 begint de voice met vier digitale oscillators, maar anders dan bij pappie, heeft de Pro-2 duale discrete filters die een hoop trucjes aankunnen die buiten het bereik van de P12 liggen. Bovenop de dedicated enveloppes voor de amp en filters, is er een gigantische reeks modulatie bronnen, waaronder vier LFO’s, twee extra enveloppes en sequencers tot wel 16 steps. Wat betreft effecten, zijn er vier discrete delays, stereo analoge distorsie, en Dave’s legendarische getunede feedback processor. Alles bij elkaar zorgt dat voor meer pure synthese kracht dan enige andere hardware monosynth tot op de dag van vandaag – en dan hebben we het enkel nog maar over de architectuur.

Oscillators. 

De vier oscillators van de Pro-2 zijn in essentie identiek aan die in de Prophet 12. Het zijn, met andere woorden, volledig digitale elementen met een extra sub-oscillator voor oscillator 1. Bovenop de analoog-achtige waveforms, zijn er ook 12 digitale waves en drie ‘flavors’ voor noise. De 12 digitale waves omvatten “linkse” en “rechtse” sub-waveforms die dienen als extreme uiteinden van de bipolaire Shape parameters van elke oscillator. Als je bijvoorbeeld de “Ahhh” waveform selecteert, kan je zijn “Tines” wave aan links toewijzen, en “Buzzz” rechts. Je kan dan vlot overgaan tussen de drie in de wavetable door de Shape parameter van links naar rechts te verplaatsen. In praktijk brengt dit met een aantal eenvoudig te begrijpen instellingen een hoop klankkleur variatie.

Bovendien hebben alle waveforms “super” varianten die de sound nog verstevigen via detuning, wat de illusie geeft van nog meer oscillators. Toegegeven, de “super” functie vervangt de wavetable features, maar met vier oscillators die al deze dingen aankunnen, is dat nauwelijks een probleem.

Voor de drie noise opties, verandert de shape draaiknop het frequentie spectrum van de noise, wat doet denken aan een eenvoudige EQ.

Dave Smith Pro 2 synthesizer consoleDe Pro-2 heeft ook de circulaire sync en modulatie opties van de Prophet 12. In dit systeem synct elke opeenvolgende oscillator naar de vorige. Bijvoorbeeld, als de sync aanstaat voor de oscillator 1, dan is oscillator 2 de master. Wanneer de sync aanstaat voor oscillator 2, is oscillator 3 de master, enzovoort tot je aan oscillator 4 komt, wat je terugbrengt bij oscillator 1. Het voorpaneel heeft een dedicated switch voor de sync  functie, maar als je in de OLED menu’s duikt, zal je ook FM en AM vinden voor elke oscillator, op dezelfde manier geconfigureerd. Natuurlijk kunnen enveloppes, LFO’s en andere deze hoeveelheden moduleren, dus maken ook ultra complexe evoluerende texturen deel uit van de Pro-2. We hebben het hier over konijnenpijp diep.

Ten slotte kunnen de vier oscillatoren ook nog polyfoon werken, als ze gezet worden op parafone modus, wat ervoor zorgt dat de Pro-2 in staat is tot sommige synthese trucjes die niet meer mainstream zijn geweest sinds de Korg Mono/Poly. Hoewel de evidente toepassing zou zijn om alle vier de oscillators op dezelfde waveshape in te stellen en ze te tunen en dan akkoorden te spelen, graaf je zo amper dieper dan het oppervlak.

Eén van de klassieke Korg Mono/Poly trucjes was om verschillende octaven en waveforms toe te wijzen aan elk van de vier oscillators, zodat elke noot in een riff een verschillende oscillator triggert, wat zelfs eenvoudige melodietjes een gesofisticeerd karakter geeft. Je kan dit ook doen met de Pro-2 met minimale inspanning, maar hou wel in gedachten dat elke oscillator ook een ander kan moduleren via FM (of AM), zodat wanneer je intervallen en akkoorden speelt, de FM relaties veranderen. Dat kan gebruikt worden voor subtiele verschuivingen in klankkleur of voor schrille ruwheid, afhankelijk van de configuratie.  Bovendien krijgt elke oscillator nog steeds zijn eigen enveloppe voor articulatie, hoewel alle oscillators door dezelfde filters spelen in parafone modus. Voor zover wij weten, is dat uniek.

»» Bekijk hier de beste aanbiedingen & gebruikersreviews »»

Karakter.

Voordat de oscillators bij de filter inputs komen, gaan ze door de “Karakter” sectie van de Dave Smith Pro 2, die in wezen identiek is aan de Prophet 12 en bit-crushing tools omvat voor  sample rate en resolutie, drive (wat wedijvert met tape saturatie, in tegenstelling tot filter overdrive, voor de duidelijkheid), girth en air. De laatste twee parameters regelen het versterken van de hoge en lage frequentie op een manier die meer doet denken aan een exciter dan aan een EQ. In ieder geval polijsten deze parameters de oscillator output een laatste beetje.

Het is de moeite waard om op te merken dat de karakter controls alle vier de oscillators tegelijk beïnvloeden, ongeacht de filter configuraties (zie hieronder). Dat is nauwelijks een probleem, maar eerder iets om op te merken.

Filters. 

De analoge filter sectie van de Pro-2 heeft een design gebaseerd op de originele Prophet-5 vierpolige lowpass filter (niet de latere Curtis versies) en een tweepolige status-variabele filter die erg lijkt op degene  van Tom Oberheims SEM.

Dave Smith Pro 2 keyboard reviewStatus-variabele filters zijn verwonderlijk flexibel als sound ontwerp tools. Dat is omdat in een status-variabel arrangement de curve van de filter een glad continuüm is tussen low-pass, notch en high-pass dat aangepast wordt via één enkele draaiknop. Dat stelt het karakter van de filter in staat te veranderen en twisten op werkelijk unieke manieren. Er is ook een bandpass optie voor wah-wah effecten. Bovendien kan je, als je dieper in de filter duikt via de menu opties, op een vlotte manier overgaan van “normale” modus naar bandpass modus door aan de filter state een modulatie doel te geven.

De duale filters geven je ook een veelheid aan echt wel nuttige configuraties. Om te beginnen kan je de filters op vlotte manier shiften tussen seriële en parallelle modes, waarbij in seriële mode de output van de lowpass door de status-variabele filter stuurt. Bovendien is er een oscillator split functie die de eerste twee oscillators in de Prophet stuurt en oscillators 3 en 4 in de status-variabele module. Gecombineerd maken deze opties de filter routing van de Pro-2 complexer dan om het even welke andere synth die ik tot op vandaag ben tegengekomen, behalve dan grote modulaire opstellingen.

Elke filter heeft ook een eigen ADSR enveloppe met dedicated draaiknoppen op het voorpaneel. Als je zoveel filter parameters hebt aan je vingertoppen, zorgt dat ervoor dat het bedenken van complexe texturen erg makkelijk wordt en het moedigt real-time geëxperimenteer aan.

Goed Verbonden

Het achter paneel van de Pro-2 heeft net zoveel connecties als elke moderne synth. Op te merken zijn de vier CV ins en outs, die je toelaten de Pro-2 te integreren in een modulaire opstelling. Een audio input laat je externe bronnen verwerken via de filters en effecten van de Dave Smith Pro 2. Wil je complexe oscillators van je Eurorackas als modulators gebruiken, en dan de output van een Moog in de audio input routen – en het geheel controleren met je Pro-2 keyboard? En wat denk je ervan om de stapsgewijze sequencers van de Pro-2 te gebruiken om je Buchla te controleren? Beschouw het als in orde.

»» Bekijk hier de beste aanbiedingen & gebruikersreviews »»

Modulatie

De modulatie opties van de Pro-2 doen alles behalve de meest uitgebreide modulaire opstellingen verbleken. Bijna elke parameter op deze synth kan gemoduleerd worden door meerdere bronnen. Je kan makkelijk parameters zoals FM, AM, filter state en een heel aantal geïntegreerde effecten twisten en warpen met een minimale inspanning. En natuurlijk kunnen de modulatie bronnen andere modulatie bronnen moduleren, wat toelaat alles van het klassieke mod-wiel tot LFO-diepte instellingen tot stapsgewijze sequencers toelaat individuele enveloppe segmenten te moduleren.

Dave Smith Instrumetns Pro 2 review

Om te beginnen zijn er de vier standaard LFO’s  die je kan vinden op elk Dave Smith product. Daaronder vallen de klassieke vormen – driehoek, zaagtand, vierkant en pulse – samen met subtielere parameters zoals fase en slew rate. Alles kan natuurlijk ook gesynced worden naar het tempo.

Er zijn ook twee bijkomende DADSR enveloppes bovenop de amp en duale filter enveloppes. Die zijn geweldig om dappere overgangen of langzaam evoluerende klankkleur verschuivingen toe te voegen, vooral als je ze toewijst aan parameters zoals waveshape.

Terwijl je de LFO’s en enveloppes kan gebruiken voor het standaard draai gedoe, begint de echte waanzin pas als je begint te prullen met de stapsgewijze sequencers. Op het eerste zicht lijkt het alsof er maar één is per patch – en dat is zo – maar het zijn 16 tracks in de standaard 16-step modus (of 8-track in 32-step modus). Bovenop de pitch, kan elke “track” ook elke parameter toegewezen krijgen binnen het instrument, en nog beter, je kan ook echt je stapsgewijze sequences op het moment zelf opnemen door gewoon op de ‘opnemen’ knop te drukken en aan een draaiknop te draaien. De software zal dan elke stap quantiseren, gebaseerd op de positie van de draaiknop op dat punt in de sequentie, wat je later kan aanpassen als je dat wil. Als je ooit op erg vermoeiende wijze individuele waarden hebt ingegeven in een stapsgewijze sequencer, voelt dit als magie, en het is verbijsterend dat niemand eerder deze feature in een hardware synth heeft geïmplementeerd.

Als je elektronische dance muziek maakt, zal je je dagenlang verliezen. Als je een keyboard speler bent, gefocust op schroeiende solo’s, dan kan je de performance controllers van de Pro-2 gebruiken (zoals de drukgevoelige huifknoppen of aftertouch) om een hele groep parameters mee te slepen.

Dan zijn er nog de vier CV inputs. Heb je een modulaire synth? Dan kan je om het even welke van zijn modulatie bronnen hier gebruiken. Heb je een Korg MS-20 Mini of een Arturia MicroBrute? Dan kan jij ook meedoen – en je kan de modulatie schalen van binnen de Dave Smith Pro 2 via de matrix. Het omgekeerde is ook mogelijk, dus je kan elk van de hierboven genoemde modulatie bronnen, inclusief de stapsgewijze sequencers en performance controllers, en ze naar je modulaire toestellen routen. Pure waanzin.

Effecten

Net zoals de Prophet 12 heeft de Pro-2 ook een aantal unieke implementaties van nu standaard effecten. Een dedicated draaiknop, die makkelijk naast het master volume is geplaatst, controleert de hoeveelheid analoge distorsie die wordt toegepast op de stereo outs.

Dave Smith Pro 2 review synthesizerEr zijn ook vier individuele delay lijnen, elk met panning. De eerste drie zijn standaard digitale delay lijnen, maar de vierde is ontworpen om old-school analoge delays te simuleren met hun “bucket brigade” circuits. Als iemand die een Moogerfooger analoge delay heeft, kan je getuigen dat deze simulatie behoorlijk goed is.

Deze delays zijn enorm flexibel, met delay tijden tot een seconde voor elke. Daarmee kan je tal van multi-tap trucjes uithalen, inclusief pseudo-reverb effecten. Natuurlijk zijn ze ook geweldig voor koor en flanger. Gewoon de delay tijd moduleren met een LFO of stapsgewijze sequencer en je kan eraan beginnen.

Ten slotte is er Dave’s getunede feedback effect. Voor het eerst geïntroduceerd in de desktop Evolver synth, zorgt het voor werkelijk intense resultaten, zelfs op lage instellingen. Dat effect werkt door het laten lopen van de VCA output door een korte delay die keyboard pitch volgt, en dan terugvoert naar de oscillator sectie net voor de karakter modifiers. Het resultaat lijkt wat op een resonerende statische flange, maar nog vreemder.

Conclusies Dave Smith Pro 2 review

Het is een cliché geworden om een synthesizer “eindeloos” te noemen, maar waar het komt op monofone synths past de Pro-2 misschien wel in dat plaatje. Met vier oscillators die een enorme hoeveelheid aan waveforms kunnen genereren, duale filters, en de rest van de synth engine zoals beschreven in deze review,

klinkt de Pro-2 absoluut massief. Bovendien kan het dienst doen als basis polysynth, wat het prijskaartje van €1999 nog aantrekkelijker maakt voor iedereen die misschien zeurt over een monofoon instrument dat evenveel kost als een Prophet ’08.  Voeg daarbij de mogelijkheid om externe audio te verwerken, en je hebt een Zwitsers zakmes dan nagenoeg elke geluidsontwerp taak aankan. Het niveau van de “onbewoond eiland” synth is omhoog gegaan, en het lijkt alsof het nog wel even kan duren voor de echte competitie eraan komt.

»» Bekijk hier de beste aanbiedingen & gebruikersreviews »»

PROS

Vier oscillators! Hybride signaal pad met echte analoge filters gebaseerd op klassieke ontwerpen. Klink absoluut gigantisch, en digitale oscillators bieden vele waveform opties naast het gebruikelijke. 16-track stapsgewijze sequencer die ook real-time opnames maakt. Tal van CV I/O om te interfacen met modulaire synth toestellen. Parafone modus geeft je vierstemmige polyfonie.

CONS

Hoewel de display erg helder is, zijn de fonts op het scherm heel klein. Het prijskaartje is enigszins aan de hoge kant voor wat voornamelijk een monofone synth is – hoewel we exclusief mono synths kennen die nog duurder zijn.

Bottom Line

De krachtigste en meest veelzijdige monofone synth op de planeet, zonder twijfel.

Lees ook:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo