Dave Smith Prophet 12 review: De Ultieme Hardware Synth?

Dave Smith Prophet 12 wall

In 2013 won Dave Smith Instruments een Grammy voor zijn technische prestaties. Naast het feit dat hij de voornaamste uitvinder is van MIDI, is Dave ook het brein achter mijlpaal technologieën zoals de eerste programmeerbare analoge polyfone synth (de Sequential Circuits Prophet-5), digitale vector synthese (de Prophet-VS), wave sequencing (de Korg Wavestation) en de eerste soft synth (Seer Systems Reality). Wat doe je met zo’n CV nog als bisnummer? De Prophet 12 uitgeven, natuurlijk. Dave noemt het de beste synth die hij ooit heeft ontworpen. Na er wat quality time mee te hebben doorgebracht, vinden we dat hij al te bescheiden is.

PROS 

Vies oscillators waaronder virtueel analoog, wavetable, FM, AM en meerdere hard sync opties – plus sub-oscillator. Duale resonante lowpass en highpass analoge filters. Extreem uitgebreide modulatie routing. Tal van realtime optreden features. Dubbele stereo output. Twee simultane synths kunnen gelayerd of gesplit woorden. Klinkt uitstekend.

CONS

Niet iedereen kan €3000 neertellen voor deze ervaring. Anders dan bij de Poly Evolver zijn er geen ingebouwde step sequencers.

Bottom Line

Niet alleen is de Prophet-12 de beste synth die Dave Smith tot nu toe heeft ontworpen; het is ook de beste hardware synth voor synth geeks die momenteel op de markt is.

 

>> Bekijk hier de beste aanbiedingen voor deze synth >

 

Overzicht Dave Smith Prophet 12 review

Om te beginnen, is de Prophet 12 (of korter P12 vanaf nu) geen workstation. Het is een synthesizer voor muzikanten die houden van synthese. Hoewel de oscillators digitaal zijn, zijn de filters en amplifiers analoog. En hoewel sommige puristen misschien even pauzeren omdat de oscillators niet echt analoog zijn, denk ik dat ze iets missen als ze dit toestel niet nemen.

Dave Smith Prophet 12 reviewOm te beginnen worden de virtueel analoge waveforms van de oscillators zo vlot gerendered dat zelfs diehards snel zullen vergeten dat ze naar digitaal luisteren. Ten tweede gaat de  P12 zo ver voorbij analoge mogelijkheden zodat iedereen te druk bezig zal zijn met het creëren en spelen van ongelooflijke sounds.

De high-level architectuur van de P12 is als volgt: Je hebt twee heel erg capabele synths die simultaan lopen. Je kan ze layeren, splitten, of ze allebei dezelfde sound laten spelen, in monofone unisono of met een 12 stemmige polyfonie.  De dubbele stereo uitgangen laten je elke synth verschillend verwerken en de MIDI via USB maakt dat de P12 snel past in studio opstellingen. Er zijn ook een heel aantal performance tools zoals twee touch-strip schuifknoppen voor realtime modulatie, aftertouch en snelheidsgevoeligheid, en een paar arpeggiators die staan te springen om door te komen terwijl je speelt. Wat betreft fabrieksinstellingen, dat zijn er om exact te zijn 792.

Maar andere synths kunnen ook veel van die dingen zeggen, dus wat maakt de Prophet 12 zo special? Dat komt door zijn synthese motor. Wat synthesizers betreft is di teen zeemonster zo groot als in Pacific Rim. Laat ons hem dus snel open leggen en in de ingewanden duiken.

 

Oscillators

De oscillator sectie van de Prophet 12 is de diepste en meest flexibele die ik ooit heb gezien bij een hardware synth. Wat nog meer indrukwekkend is, is het feit dat de knoppen zo zijn geplaatst dat hij ook erg toegankelijk is voor nieuwe gebruikers. Bovenop de obligatoire draaiknoppen voor het ruwe en fijne finetunen, is er ook een slimme reeks parameters die allemaal de sound beïnvloeden op dramatische wijze, ongeacht de geselecteerde waveform. De geluidsvariatie binnen de oscillator sectie alleen al is zo groot dat ik me er urenlang in verloor voor ik besefte dat ik de analoge filters zelfs nog niet had aangeraakt.

Dave Smith Prophet 12 review synthesizerAls je over het oppervlak van de oscillator sectie gaat, dan vind je 19 waveforms waaruit je kan kiezen: Vier klassieke analoge waves (sinus, driehoek, vierkant en zaagtand), 12 digitale wavetable opties, en drie noise generatoren. Elke waveform wordt beïnvloed door de Shape Mod draaiknop op een uitgesproken manier. Op een vierkante wave wijzigt deze draaiknop de pulsatie breedte op klassieke wijze. Op een zaagtand of driehoek wave, doet het iets vergelijkbaars, maar met een heel erg verschillend geluid als resultaat. Eenvoudig gezegd dient de Shape Mod draaiknop als een manier om de structuur van elke waveform te manipuleren zonder echt in de wiskunde te duiken.

De digitale waveforms zijn geniale implementaties van het revolutionaire werk van Dave Smith met de Prophet-VS en de Korg Wavestation. Als één van deze waves geselecteerd wordt, worden de “Wave Right” en “Wave Left” opties actief op de OLED display van de P12. Van hieruit kan je twee verschillende digitale waveforms selecteren. Dan, door gebruik te maken van de shape mod draaiknop, kan je vlot morphen tussen de drie harmonische spectra van de waveform, waardoor je duizenden waveform variaties krijgt, afhankelijk van wat je hebt geselecteerd.

De drie noise waveforms zijn rood, wit en violet. Hier werkt de Shape Mod een beetje als een EQ, wat je toelaat het frequentie spectrum van elk van hen te “kantelen”. Voor nieuwkomers, rode noise benadrukt lagere frequenties, violet noise de hogere, en het klassieke witte noise is meer gebalanceerd. In praktijk kan de Shape Mod draaiknop die lijnen behoorlijk doen vervagen.

Dave Smith Prophet 12 closeDenk eraan, we hebben het nog steeds over maar één oscillator. Er zijn er zo vier in de P12, met bovendien een sinus wave sub-oscillator die de eerste oscillator volgt. Als je nog wat verder gaat, kan je veel meer doen dan gewoon de oscillators te mixen. Het oscillator deel bevat ook FM, AM en sync tools voor alle vier van de oscillators.

Op een manier die me deed denken aan de geniale soft synth Blue van Rob Papen, kunnen de oscillators van de P12 allerlei extra trucjes die je gewoon niet ziet bij hardware synths. Nog beter zelfs, ondanks de onderliggende complexiteit van de technologie, is de standaard implementatie erg eenvoudig als je eenmaal de basis kent.

>> Bekijk hier de beste aanbiedingen voor deze synth >

Met harde sync zijn alle oscillators met elkaar verbonden op een waterval manier. Anders gezegd, oscillator 1 is slave van oscillator 2, oscillator 2 van oscillator 3, enzovoort, waarbij oscillator 4 slave is van oscillator 1. Het hele concept loopt als een grote cirkel, en daarom ontwierp Dave het voorpaneel met een grote gezeefdrukte cirkel rond de selectieknoppen van de oscillators.

Frequency Modulation en Amplitude Modulation synthese tools zijn op een vergelijkbare manier opgezet. In beide gevallen doen de oscillator functies met een lager nummer dienst als carrier. Opnieuw geldt hier de “cirkel” topografie: Oscillator 1 is de carrier en oscillator 2 is de modulator, die op zijn beurt gemoduleerd wordt door  oscillator 3, enzovoort. Als je iets kent van FM synthese, dan is het eenvoudiger om aan deze implementatie te denken als iets dat doet denken aan algoritme 1 op de Operator soft synth van Ableton of op een Yamaha DX9. (Ik zou DX7 zeggen, maar aangezien de DX9 vier operators had, is dat een betere analogie.)

Als je nog dieper erin wil duiken, kan je de modulatie matrix van de P12 gebruiken – en daar zullen we straks toe komen – om al deze modulatie routings op nog complexere manieren te wijzigen.

Om af te ronden zijn er de oscillator tools: glide/portamento per oscillator, key follow on/off, wave resetten (zodat oscillators altijd op hetzelfde punt in hun wavecycles beginnen), en de intelligente Slop parameter, die je toelaat de analoog-achtige pitch open te zetten van subtiele tot copieuze hoeveelheden.

Dave Smith Prophet 12 review tips

Karakter

De innovatieve “Karakter” sectie van de Dave Smith Prophet 12 maakt de output van de oscillator bank nog verder af met vijf unieke parameters die werken per stem voor ze aan de filter sectie komen. Dit zijn de parameters: Girth, Air, Decimation, Hack en Drive.

De Girth en Air parameters werken als een kruising tussen shelving EQs en harmonische enhancers. In praktijk werken ze een beetje als Aphex Aural Exciters, waarbij enorme hoeveelheden Air een hoge frequentie schittering toevoegen. Wanneer je de Girth draaiknop helemaal opendraait is dat een beetje zoals de “Big Bottom” feature van Aphex, wat een warmte in de lage tonen geeft op een heel erg muzikale manier. Die twee draaiknoppen alleen al zijn een gigantisch voordeel voor live optredens, waar ze keyboard spelers toelaten hun patches te EQ-en voor ze aan de mixer komen.

De Decimation en Hack draaiknoppen zijn in essentie een geïntegreerde bit-crusher, waarbij de Decimation de sample rate aanpast en de Hack de bit diepte van de oscillator output beperkt.

Tenslotte is de Drive draaiknop een fantastische toevoeging voor meer analoge patches, die overdrive en saturation enhancement toevoegt aan de algemene toon van de oscillators. Het is de moeite waard op te merken dat de Drive draaiknop inwerkt op de frequentie modulatie tools van de oscillators op een erg intense manier, dus als je met FM speelt bij het werk, en dingen uit de hand beginnen lopen, check dan zeker deze parameter. In veel gevallen doet een beetje al erg veel.

Hierna: Filters, Modulatie, Enveloppes, en meer!

>> Bekijk hier de beste aanbiedingen voor deze synth >

Dave Smith Prophet 12 synthesizer

Filters

De filter bank van de P12 is gerangschikt als een resonante lowpass filter, gevolgd door een tweepolige resonante highpass, wat zowel doet denken aan een Roland Jupiter-8 als dat het flexibeler is dan een eenvoudige multi-mode zaak.

Dave Smith Prophet 12 review consoleDe lowpass is Curtis-gebaseerd, net zoals bij de Prophet 08 en de rest van de DSI productielijn. Er kan geswitched worden tussen twee- en vierpolige modus, waarbij vierpolige modus in staat is tot zelf-oscillatie. De lowpass sectie omvat alle essentiële voorzieningen voor klassieke subtractieve synthese, waaronder ook een toegewijde ADSR enveloppe, keyboard tracking (wat fantastisch is als de resonantie zelf-oscillerend is), een bipolaire enveloppe hoeveelheid, en een draaiknop om de hoeveelheid van de snelheidsmodulatie te controleren aan de cutoff.

Synth geeks weten dat de Curtis chips een super-romig lowpass antwoord geeft dat bijna te glad is voor sommige gebruikers. Persoonlijk ben ik gek op die sound, en aangezien de Prophet 12 zoveel opties bevat voor geluidsvernietiging, is de gladheid hier nog een nuttige kleur op zijn palet. Dus vanuit dit kamp zeker geen klachten.

De highpass filter sectie is meer gestreamlined, met drie draaiknoppen voor cutoff, resonantie en keyboard tracking. Opnieuw, net zoals bij bijna alles op deze synth, kan je een enveloppe toevoegen via de modulatie matrix als je dat graag wil.

 

Amplifier

Dave Smith Prophet 12 review displayDe door spanning gecontroleerde amplifier sectie van de Dave Smith Prophet 12 omvat ook alle essentiële draaiknoppen. Bovenop de klassieke ADSR enveloppe zijn er potten voor de algemene enveloppe hoeveelheid, snelheidscontrole of volume, en een Pan Spread draaiknop die de stemmen doet wisselen tussen links en rechts in variabele hoeveelheden.

De zachtere sectie van de amplifier parameters omvatten controle over de master distortion parameter (die distortion is stereo en analoog, trouwens), waarvan de draaiknop aan de andere kant van het keyboard is. Het stoort me niet dat die draaiknop op een andere plaats te vinden is Dat is gewoon iets waarvan je je bewust moet zijn terwijl je deze synth leert kennen.

>> Bekijk hier de beste aanbiedingen voor deze synth >

Effecten

Bij de VCA sectie zijn er twee extra effecten, elk duidelijk kenmerkend voor Dave.

De eerste sectie is gewijd aan een getuned feedback effect. Fans van de DSI Poly Evolver zullen blij zijn om te zien dat deze hier is toegevoegd, aangezien het een ongelooflijk coole sound is om toe te passen op leads en geluidseffecten. In feite was de getunede feedback van de Poly Evolver één van de voornaamste componenten van de lead sound in mijn lied “Yin” (met Wolfgang Gartner) en het tweaken van de feedback draaiknop van de P12 bracht een hoop herinneringen terug aan die studio sessies.

Dave Smith Prophet 12 review keybed closeIn wezen neemt deze sectie het signaal en laat het door een getunede resonator lopen, wat het keyboard volgt zodat de pitch je riffs volgt, polyfoon, kan ik daar nog aan toevoegen. De twee draaiknoppen zijn hoeveelheid (positief en negatief) en algemene tuning, zodat je het kan instellen op een interval of octaaf van de originele tuning van je patch. Bij bepaalde sounds zorgt het voor een Sitar-achtige kwaliteit. Op andere is het absolute chaos. Hoewel je dit effect misschien niet elke dag zal gebruiken, is het super om het in je zak vol trucjes te hebben.

Na de Feedback sectie is er een viervoudige multi-tap digitale delay. Deze kan gesynched worden naar het tempo of manueel ingesteld worden met een acht bits resolutie. Hoewel ik er de voorkeur zou hebben gegeven om het open te zetten tot exact op de milliseconde, is het een nuttige referentie in het handboek dat de waarden omzet naar hun overeenkomstige momenten.

Er zijn vier schakelaars die de delay lijn selecteren om te bewerken, en drie draaiknoppen voor de essentiële parameters: tijd, hoeveelheid (mix) en feedback. Syncen van de delays naar het tempo gebeurt met het OLED scherm. Dit aanzetten verandert de waarden van nul tot 255 op ritmische noten, wat je componeer proces danig versnelt.

Het feit dat je vier verschillende delay lijnen tegelijkertijd ter beschikking hebt, betekent dat je alles makkelijk kan opzetten van twisting, polyritmische riffs tot short room reverb emulaties. Net zoals met bijna alles bij de P12, kunnen de delay tijden gemoduleerd worden door zaken zoals enveloppes en LFO’s, wat betekent dat deze delays ook kunnen dienen als onafhankelijk koor of rand effecten als je wat werkt aan je geluidsontwerp techniek.

 

Modulatie

Hoewel al deze audio parameters op zichzelf een krachtige synth geven, loop de Prophet 12 absoluut over van de mogelijkheden. In feite zit hij behoorlijk dicht bij het bereik aan voorzieningen dat je zal vinden in een goed voorziene modulaire synthesizer.

De vier LFO’s van de P12 steunen op de klassieke analoge waveforms: driehoek, upsaw, down saw, vierkant, drie soorten pulse, en random (of sample-and-hold als je je hardcore voelt). De toevoeging van een Slew Rate parameter maakt deze standaarden veel veelzijdiger dan gebruikelijk.

Dave Smith Prophet 12 review keybedWat is slew? Het is een beetje als het toevoegen van een portamento – of een lag generator – aan de LFO waveform zelf. Zo zal bijvoorbeeld een vierkante waveform met een langere slew rate omhoog en omlaag schuiven naar zijn piek, in plaats van abrupt tussen twee waarden te springen. Dit is een bijzonder coole parameter om te gebruiken in kleine hoeveelheden “random” modulatie, omdat het kleine variaties kan introduceren net zoals analoge voltages dat doen.

Wanneer we het hebben over analoge voltages, hebben de LFO’s van de P12 nog een trucje die meestal gereserveerd is voor modulair materiaal. Meer bepaald, reiken hun rates veel verder dan de lage frequenties en ver tot in het hoorbare bereik. Dit uitgebreide bereik laat de LFO van de Prophet erg speciale trucjes doen met sidebands, vooral als je het toepast op bestemmingen zoals de VCA of delay tijden.

Bovenop de vier LFO’s zijn er ook vier enveloppes. Het zijn alle vier ADSR’s die ook een delay time omvatten voor de initiële attack stage. Zoals eerder al gezegd, zijn er twee toegewijd aan de filter sectie, en twee aan de amplifier, maar ze kunnen ook gebruikt worden om andere parameters te moduleren. De andere twee enveloppes kunnen gebruikt worden voor het route van zowat elke parameter.

>> Bekijk hier de beste aanbiedingen voor deze synth >

Wat ons brengt tot de werkelijk gigantische reeks modulatie bestemmingen, waaronder ook exotische opties zoals FM hoeveelheden, AM hoeveelheden, de hiervoor vermelde oscillator Shape Mode, delay tools, alle karakter parameters, getunede feedback en panning te vinden zijn. Het wordt zelfs nog interessanter – en gecompliceerder – wanneer je daar nog een aantal nog meer obscure routings aan toevoegt zoals het moduleren van de attack time van een enkele enveloppe met een LFO, of de rate van een LFO met snelheid.

Dave Smith Prophet 12 review keybed closeOm het geheel nog meer heerlijk complex te maken is er nog het feit dat er tot wel 16 mogelijke modulatie routings zijn per patch (bovenop de standaard gefixeerde routings). Je kan dus LFO’s en enveloppes gebruiken binnen en patch, en dan extra bijkomende performance routings aanmaken voor het pitch wiel, de twee touch strips, snelheid, kanaal aftertouch, en een hint van de algemene MIDI continue controller opties.

Natuurlijk, alle eerdere instrumenten van Dave omvatten ook een hoop modulatie tools, maar wat de implementatie van de Prophet 12 zo wonderbaarlijk maakt is de veelheid aan audio parameters die je hebt per sound. Bovendien verloopt de modulatie aan audio rates, zelfs ten opzichte van de analoge control voltages intern. Zeggen dat deze patches dynamisch en heel erg speelbaar zijn, is een understatement. In de juiste handen, kan deze synth ademen, zingen en dansen als een muziek instrument.

Het enige wat de P12 mist in vergelijking met zijn voorgangers, is een set stapsgewijze sequencers, wat niet zo’n groot probleem is, gegeven het feit dat je makkelijk MIDI via USB kan gebruiken om razendsnel hun functionaliteit te recreëren met je DAW, of zelfs met een toepasselijke iOS app. In feite doe ik dat regelmatig via MIDI met mijn Prophet ’08, waarbij ik de clip enveloppes van Ableton Live gebruik via de interne sequencers van de Prophet ’08.

 

Arpeggiator

Al mist de Prophet 12 stapsgewijze sequencers, het is nog steeds een heel erg capabel toestel wat betreft arpeggiatie. Bovenop de verwachte rate, notenwaarde, en octaaf bereik parameters, heeft de arpeggiator een herhaal functie die je toelaat in te stellen of elk noot-event één keer, twee keer of tot vier keer speelt per arpeggiatie stap. Hoewel de modes eenvoudig zijn – up, down, up/down, random en toegewezen (de volgorde waarin de noten oorspronkelijk werden gespeeld) – het feit dat je verschillende arpeggiator settings kan instellen per layer maakt dat de P12 in staat is tot behoorlijk serieuze begeleidingsfuncties die grenzen aan het algoritmische.

 

 

 >> Bekijk hier de beste aanbiedingen voor deze synth >

Conclusie Dave Smith Prophet 12 review

Vandaag de dag is het niet meer dan eerlijk om keyboards in twee brede categorieën op te delen: toestellen waarvan de voornaamste functie het emuleren van akoestische instrumenten omvat (ROMplers, workstations en stage piano’s vallen hieronder), en toestellen die zelfbewust elektronisch zijn en, wel, synthy. Drieduizend is misschien wel een stevige prijs voor een polysynth die in de tweede categorie valt, maar voor synthese fanatici is de Prophet 12 een fantastische investering. Om te beginnen heeft het een sound. Het kan met bijna idioot gemak ongeveer elke patch van de Prophet ’08 of de Mopho x4 namaken, aangezien het veel van dezelfde analoge technologie bevat – zoals de Curtis filters en een echte VCA. Dan neem je ook de nieuwe oscillator bank mee in het plaatje. Het is werkelijk een game-changer (we gebruiken die term niet tenzij we het echt menen) die deze synth naar een nieuw niveau van geluidsdesign capaciteit tilt.

Verder dan zijn revolutionaire sound, is de P12 ook een verfijnd performance instrument. Met toegewijde controls voor FM, AM, ShapeMod en al de rest, is het erg speelbaar zowel op het podium als in de studio. De gladde touch-strips – bovenop het standaard complement aan fysieke controllers – maakt van deze Prophet meteen uit de doos de droom van elke solo speler.

Als je het geld hebt, en je echt wil onderscheiden van de rest, dan is de Dave Smith Prophet 12 jouw toestel. Het kan je een rock star maken, of niet, maar je zal je er alleszins een voelen vanaf het moment dat je je eerste noten aanslaat – en dat gevoel is onschatbaar.

 

>> Bekijk hier de beste aanbiedingen voor deze synth >

 

Bekijk ook onze synthesizer top 10 hier >

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo