Yamaha keyboard kopen gids

Een Yamaha keyboard:
Een wereldleider onder de vingertoppen

Yamaha keyboard LogoIn de wereld van instrumenten, vooral piano en keyboard, is de Yamaha Music Corporation de leider.

Yamaha is de grootste pionier op het gebied van elektronische instrumenten en muziekopleidingen. Vele snufjes die je nu op zowat ieder modern keyboard terugvindt zijn oorspronkelijk Yamaha-uitvindingen.

 

Hoe begon dit allemaal?

Het verhaal van Yamaha begon zeer bescheiden in Japan. In 1887 begon een klein bedrijf genaamd Nippon Gakki Co., Ltd traporgels te produceren. Ze raakten al snel bekend omwille van hun vakmanschap. Het bedrijf veranderde de naam naar Yamaha en begon muziektechnologie te verkennen. Ze bleven uitbreiden en werden de wereldleider op vele gebieden, zoals sportartikelen, motorfietsen, industriële robots en muziekopleidingen- en instrumenten. In 1966 werd de Yamaha Music Foundation gesticht, om muziekopleidingen en concerten wereldwijd te promoten.

De Yamaha Corporation of America werd opgericht in 1960, met een volledige lijn muziek- en audiovisuele producten. Zij waren de pioniers op het gebied van gesamplede muziek die het toestond klanken als koperblazers, snaarinstrumenten en houtblazers op een keyboard te spelen. En ze bleven die plaats als marktleider behouden. Wanneer je een Yamaha keyboard koopt kies je voor een stabiel bedrijf met een reputatie voor uitstekende klantenservice

 

Enkele basisbegrippen

Er zijn enkele termen die je eerst dient te begrijpen alvorens je een piano of keyboard aanschaft.
Polyfonie: Het aantal klanken dat tegelijk gespeeld kan worden. Normaal gesproken is dat 32, 64 of zelfs 128, afhankelijk van de geluidskaart. Tenzij je van plan bent volledig georkestreerde meesterstukken te spelen zal 128 sowieso overbodig zijn. Maar hou in het achterhoofd dat klanken als “houtblazers” of “koperblazers” op zichzelf enkele klanken zijn, en ieder stukje telt in de som voor de polyfonie.

»» Bekijk hier alle Yamaha Keyboards »»

 

De gevoelige snaar raken – Geen woordspeling

Snaarinstrumenten zijn enkele van de vele klanken die een hoge polyfonie vereisen. Automatische begeleiding drijft de polyfonie ook aanzienlijk op, dus hou dat in gedachten wanneer je een instrument gaat kiezen.

Gewogen toetsen, hameractie, gegradueerde toetsen…  Deze termen verwijzen allemaal naar de gesimuleerde klank en zelfs actie van een mechanische hamer die de snaar raakt op een akoestische piano. Dat gevoel wordt elektronisch gesimuleerd zodat het digitale instrument meer als een akoestische piano aanvoelt. (In theorie dan toch…) AWS, RGE, XG, Sweet Voice, Cool Voice,… zijn allemaal verschillende soorten digitale samples van echte instrumenten die een digitaal instrument kan reproduceren. Het enige wat jij hiervan hoeft te onthouden is dat dat het geluid fenomenaal maakt… MIDI IN-UIT, SCSI, USB – Verschillende manieren om een computer aan te sluiten of andere digitale apparaten.

USB heeft MIDI en SCSI zo goed als volledig vervangen, dus tenzij je elektronica oud genoeg is ga je liefst voor USB.  Flash ROM, een manier om elektronische informatie te bewaren, zoals bijvoorbeeld opgenomen liedjes, paneelinstellingen, enzovoort.

Extra’s kunnen van het internet gedownload worden en opgeslagen op de geheugenkaart, alsook nieuwe liedjes, songteksten, enzovoort.

 

Moderne Digitale Piano’s

yamaha digitale piano keyboardDe digitale piano is een modern elektronisch instrument dat er hetzelfde uit ziet, aanvoelt, speelt en klinkt als een akoestische piano, maar met meer functies.

Ze zijn het beste geschikt voor mensen die graag akoestische piano zouden spelen maar met de functies van een elektronisch keyboard, zoals onder andere voices, USB-verbinding en de mogelijkheid om automatisch muziek op te nemen zonder bijkomstige apparaten en in stilte te oefenen met een hoofdtelefoon.

 

Ze hebben meer voordelen ten opzichte van akoestische piano’s.

 • De geluiden worden elektronisch voortgebracht, aan de hand van digitale samples. Hierdoor hoeven ze nooit gestemd te worden.
 • Ze kunnen ook verplaatst worden zonder ontstemd te raken, in tegenstelling tot akoestische piano’s. Ze kunnen gemakkelijk en veilig mee verhuizen, zonder enige gespecialiseerde hulp.
 • Ze zijn over het algemeen kleiner en nemen minder plaats in dan akoestische piano’s, en ze wegen een pak minder.
 • Met een akoestische piano ben je beperkt in het geluid dat je hebt.

 

Digitale piano’s bieden verschillende geluiden aan.

 • Onder meer klassieke akoestische piano’s,
 • vintage elektronische piano’s,
 • klavecimbel,
 • klavechord
 • en vele anderen, allemaal met een klik op de knop.

 

Vele modellen komen met educatieve software die het eenvoudiger maakt piano te leren spelen. De betere Yamaha keyboard modellen is de MODUS-lijn.

 • Met een geweldig vakmanschap,
 • verbluffende pianoklanken
 • en vele andere gesamplede instrumenten,
 • USB-verbinding

 »» Bekijk hier alle Yamaha Digitale piano’s

 

Yamaha Clavinova’s

yamaha clavinova pianoClavinova’s zijn het beste geschikt voor spelers die willen ‘jammen’ met andere instrumenten en een live concert willen simuleren in de privésfeer van hun eigen woonkamer. Ze zijn wat ingewikkeld voor beginners omwille van het overweldigende aanbod van voices, begeleidingen,…

Ze zijn ideaal voor zowel de beginnende als gevorderde pianist die een aanbod wil aan piano voices, en enkele extra functies, zoals de mogelijkheid om het op te nemen. Met 88 gewogen toetsen en de uiterlijke kenmerken van een akoestische piano.

 »» Bekijk hier alle Yamaha Clavino keyboards

 

Yamaha P-Series

Yamaha p105 pianoDe P-series zijn de volledig uitgeruste versies met alle functies van de Clavinova-serie in een handig, draagbaar pakket. Ze hebben afneembare panelen waardoor je ze zowel op een keyboard-stand als rechtopstaand model kan gebruiken. Ze hebben 88 gewogen toetsen met hameractie, een hoop voices en volledige MIDI- en USB-connectiviteit. Je kan ze aansluiten op versterkers en speakers, dus ideaal voor podia. Yamaha’s CP Series stage piano’s biedt de geweldige voices van de andere series aan in een aerodynamisch formaat dat het spelen op podia zal vergemakkelijken. Ze zijn steviger gebouwd om de trillingen te weerstaan van zowel het spelen op een podium als het instrument verplaatsen van gig naar gig.

 »» Bekijk hier alle Yamaha P Series

 

Stage Piano’s

Stage piano’s zijn ideaal voor professionele en aspirant-pianisten die regelmatig rondtrekken en optreden als deel van een band.

 »» Bekijk hier alle Yamaha Stage piano’s

 

Elektronische Keyboards

Waar digitale piano’s zich vooral richten op pianoklanken richten elektronische keyboards zich op een volledige muziekervaring.

In de regel hebben elektronische keyboards minder toetsen dan digitale piano’s. Sommige modellen beperken zich zelfs tot 56-76 toetsen, en meestal zijn deze ongewogen. Dit kan wat storend aanvoelen indien je al wat piano-ervaring hebt, en vele pianisten slagen er niet in de overgang te maken.

 »» Bekijk hier alle Yamaha Keyboards

 »» Bekijk hier onze Keyboard top 10

 

Yamaha’s Flagship-Lijn

Yamaha’s Flagship-lijn is de gerenommeerde Tyros5, die zo goed als alles kan, behalve zelf zingen.

yamaha tyros5 keyboard piano

De andere modellen vormen de PSR-lijn. Hoe lager in serienummer des te minder de functies en toetsen. Maar zelfs het basismodel biedt meer dan genoeg functies voor iedere singer-songwriter en artiest. Indien je op zoek bent naar een monsterlijke jam-machine zijn deze keyboards wat je zoekt.
Draagbare keyboards wegen relatief weinig, zijn gemakkelijk te verplaatsen en bieden tussen de 10 en 100 voices. Sommige bieden begeleiding en andere niet. Ze bieden vele van de functies waar soundsystems over beschikken, maar hebben meestal minder dan 88 toetsen en slechts sommige komen met gewogen toetsen.

Ze worden aangeduid met PSR-E, DGX of YPT, en bevatten vele functies die het gemakkelijker zullen maken om te leren spelen. Ze zijn het beste geschikt voor gelegenheidsgebruikers die gewoon zo nu en dan eens wat muziek willen maken. .

Sommige modellen wegen slechts 5 kilo. Vele zijn uitgerust met een batterij, zo kan je ze gemakkelijk meenemen naar het park, of andere plaatsen zonder elektriciteit, en daar bespeeld worden. Ze zijn ideaal voor jonge spelers die de wereld van instrumenten voor het eerst betreden.

Eén model, de EZ-100 heeft zelfs lichtgevende toetsen om het leerproces nog eenvoudiger te maken.

 

Synthesizers

yamaha keyboard motif synthesizer

Synthesizers zijn niet veel meer dan toongenerators die je toestaan je eigen klanken te creëren. Ze gebruiken verschillende elektronische filters om de inkomende geluidgolf om te buigen tot ieder denkbaar geluid. Zoals bijvoorbeeld een strijkkwartet dat seks heeft met een Tyrannosaurus Rex, met distortion.
Vele bekende muzikanten hebben gretig gebruik gemaakt van de synthesizer, onder andere Stevie Wonder en Paul McCartney. Synthesizers zijn ideaal voor ervaren toetsenisten die hun muzikale grenzen willen verleggen.
Yamaha’s Motif-Serie vormt de standaard voor synthesizers/workstations, en worden gebruikt door enkele grote namen in de muziekindustrie.
De S-serie biedt de klanken aan van Motifs, met het comfort van een stage piano. Dit maakt hen ideaal voor optredens. Het is niet ongebruikelijk dat een toetsenist een S-serie bespeelt, bovenop een stage piano.

Nog één instrument dient hier vermeld te worden: Yamaha’s hybride piano, de NU1. Het klinkt, ziet eruit en voelt aan als een akoestische piano maar hoeft nooit gestemd te worden. Dit model is ideaal voor de die-hard akoestische speler die zijn instrument niet wil hoeven te stemmen. Met dezelfde klank als Yamaha’s nummer één akoestische piano, de CFX Full-Concert Grand.

 »» Bekijk hier alle Yamaha Synthesizers

 »» Bekijk hier onze Synthesizer TOP 10

 

Voor iedere toetsenist wat wils

Zoals je kan zien heeft Yamaha wat wils voor iedere toetsenist, ongeacht prijsklasse. Hun klantenservice is subliem. Een Yamaha Keyboard kopen? Check zeker op Bax-Shop. Ze staan garant voor de beste prijs & service.

 

Ben je er nog niet helemaal aan uit?
»» Lees dan hier onze digitale piano kopen gids

BesteDigitalePiano.nl
Logo